HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Írt valami verset a Dunáról -

2011.10.25. 18:35 asperjangyorgy

 mondotta volt a miniszterelnök úr József Attiláról.  Rosszul emlékszik a miniszterelnök úr, A Dunánál című vers nem a Dunáról, hanem a nemzet sorsáról az egyénben, az egyén sorsáról a nemzetben szól. Talán ezért is döntöttek anno úgy, hogy Marton László szobrát a parlament baloldalára helyezik, oda, ahol egykoron, ha jól tudom, Andrássy Gyulának a háborúban megsemmisült lovasszobra állt. Most József Attilát el akarják távolítani onnan, ahol van, s ha valamit a mostani urak akarnak, akkor azt már úgy kell kezelni, mint megtörtént dolgot.

A szobor nekem nem tetszik különösebben, és úgy gondolom, nem is volt túl sikeres döntés egykor oda rakni, ahová rakták, különösen így megformázva, és hát háttal a Dunának. De ez már mindegy, mert ott van, és az a tény, hogy ott van, üzenettel bír. Azzal az üzenettel, hogy az egykori kultúrpolitikának fontos volt József Attila, fontos volt az irodalom, a költők, az írók, egyáltalán: a művészet. Most nem fontos, vagy ha mégis, hát az a művészet, illetve nem is a művészet, hanem az a művész, aki a szekerüket tolja és sátoros ünnepen vattaként szolgál a pulpituson a nagy fehér főnök mögött.

De ha vissza akarják állítani a tér egykori hangulatát, hát legyen, mivel ez úgyis meg fog történni. Ez engem nem zavar. Sokkal inkább az, hogy - ismereteim szerint - senki nem emelt szót József Attila érdekében. Senki nem tiltakozott, mondván: akárhogyan történt is, akárki rakatta is oda a szobrot, maradjon most már ott, mert ha ott marad, annak ugyanúgy üzenete van, mint amikor oda helyezték. Senki nem tiltakozott a szándék, az elképzelés ellen. Ezt is, mint annyi minden mást, az értelmiségiek beletörődéssel, hallgatással vagy éppen egyetértéssel fogadták.

És van egy olyan gyanúm, hogy nem is annyira József Attila szobra szúrja a szemüket, hanem Varga Imre alkotása, a Károlyi Mihály szobor, amely plasztikaként Budapest köztereinek egyik legértékesebb alkotása, és nagyon oda van kitalálva, ahol áll. Ha gondom volna Károlyival (gyorsan megjegyzem: nekem nincs vele gondom), akkor is azt mondanám: maradjon ott, ahol van, hiszen a huszadik századi magyar szobrászat egyik kiváló alkotása.

Károlyi szobrot olyan nagyon egyébként senki nem akarja befogadni. Talán mert túl bonyolult volt az a történelmi helyzet, amelyben cselekedett, döntött, és a szalmaszálba is belekapaszkodott, hogy megmentse, ami megmenthető. Talán mégsem kellett volna átengednie a hatalmat azoknak, akiknek átengedte, de most ezt sokkal könnyebb belátni és kimondani, mint akkor, 1919-ben, amikor az egész nemzet sorsa, az ezeréves haza léte forgott veszélyben. A történelem bonyolult dolog, a cselekvő személyeket - akár öngyilkos költőről, akár a nemzeti öngyilkosság elől menekülve rossz döntést hozó grófról van szó - abba a történelmi helyzetbe helyezve kell megérteni és elfogadni, amelyben a nemzet közismert alakjai lettek. Úgy vélem, attól, hogy hangulatosabbá teszik a mostani urak a Kossuth teret, nem feltétlenül kell onnan azokat az értékeket kidobni, amelyek történelmi utunkat, értékeinket és áttételesen lehetséges jövőnket példázzák.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr93329549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FairyFeller 2011.10.26. 00:53:39

Sajnálom, hogy eltávolítják József Attila szobrát a Parlament mellől. Viszonylag kevés médianyilvánosságot kapott eleve a szándék, talán lehetnek még nagyobb tiltakozások, bár igaz, az prominens értelmiségnek már markánsan is reagálnia kellett volna.

Károlyi Mihályról nekem kicsit más a véleményem. Lehet, hogy a róla készült szobor értékes, mint műalkotás, azonban politikája talán nem lehet méltó arra, hogy tisztelettel emlékezzünk róla, hacsak nem intő rémképként, de talán akkor sem az Országház előtti Kossuth-téren. Véleményem szerint Károlyi egy balliberális dilettáns volt, ha a történelem ismétli önmagát, akkor leginkább Gyurcsánnyal hasonlatos személy (utóbbi még nagyobb szégyen).
Politikájának a magyar hadsereg leszerelése, a nemzeti ellenállás kifejezett szabotálása következtében sodródtunk bele történelmünk egyik legtragikusabb kavalkádjába, bizonyára minden másként, sokkal derűsebben alakult volna a több millió ember számára Károlyi nélkül. Na persze utólag könnyű okosnak lenni. Azonban az ember kénytelen azt feltételezni, hogy ahhoz a politikához, amit ő követett el a magyar történelem, a magyar nép ellen nem csupán értelmi alkalmatlanság, hanem kifejezett, hazaáruló gonoszság is kellett.
Nem létezik, hogy nem tudta volna, vagy ne lett volna őt, aki figyelmeztette volna azon a világos következményekre, amelyhez intézkedései vezettek. Károlyi minden magyar-ellenes ország érdekeit szolgálta, mindannyiunk ellen. Ha nem is volt olyan gonosz, mint Gyurcsány és társai, politikája még károsabb volt Magyarország számára.

Igen, könnyű utólag okosnak lenni, de nézzük meg a szituációt azoknak a szemszögéből is, akik már akkoriban is okosabbak, tehetségesebbek, nemesebbek voltak Károlyinál:

...
"A világháború után az ország még elegendő nyersanyaggal rendelkezett ahhoz, hogy tekintélyes védősereget tarthasson. Csak arra utalok, hogy a Károlyi-kormányzat több havi rombolása és területfeladása (tehát hadianyagvesztesége is) után a bolseviki uralom 1919 márciusa után, rövid idő alatt még 6 hadosztályra és 3 dandárra tagozott 110.000 főnyi haderőt tudott összeállítani, felszerelni, új ruhába öltöztetni és erős tüzérséggel felfegyverezni. Voltak repülőalakulatai és 30 és feles mozsarai. Ha ezt a szervezési munkát nemzeti alapon álló kormányzat 1918 novemberében végzi el, akkor Magyarország mindhárom ellenfelével szemben elegendő és jó haderőt tud állítani. Semmi esetre sem szorul mai szűk határai közé. Vajon mikor tér vissza az 1918 végén elmulasztott kedvező alkalom?" - Julier Ferenc - 1914-1918 : A világháború magyar szemmel

...
"Gyakorlatilag az ellenállás hiánya rontotta az esélyeinket a béketárgyaláson. Mivel a Székely Hadosztályon kívül senki sem harcolt a megszálló csapatok ellen, az antant és későbbi kisantant erők akadálytalanul szállták meg az országot, jó tárgyalási pozíciókat szerezve a környező országoknak." (...)

[ hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1rolyi_Mih%C3%A1ly ]
süti beállítások módosítása