HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

Linkblog

A gyűlölködés megengedett

2008.02.22. 21:40 asperjangyorgy

Az orosz NATO nagykövet bírálta az Egyesült Államok Koszóvóval kapcsolatos politikáját. Nem az orosz kormány, nem Putyin, nem az orosz miniszterelnök, hanem Oroszország NATO nagykövete. Mire az USA külügyminisztériumának egyik tisztviselője kijelentette: "Nyomatékosan tanácsoljuk Oroszországnak, hogy legyen felelősségteljesebb a Koszovót illető nyilvános kommentárjaiban".

Így viselkedik a világ csendőrjének egyik tisztviselője. Ismerős ez a magatartás  például Róma fénykorából, amikor a neki nem tetsző embereket vagy cselekményeket egy-egy tisztviselője értékelte. Például Poncius Pilátus úgy döntött, hogy Jeruzsálembe titkon beviteti a császár képmásával díszített harci eszközöket, miközben minden zsidó-gyűlölete ellenére annyit azért tudott, hogy a zsidó vallás tiltja az ember ábrázolását, tehát cselekménye provokáció. Amikor a zsidók valóban végletesen fel is háborodtak ezen, akkor a lovagrendű, bot- és Tiberius császár, illetve teljhatalmú megbizottja, Seianus-csinálta helytartója nyomatékosan tanácsolta a tiltakozó zsidóknak, hogy hagyják abba a vélemény-nyilvánítást és viselkedjenek felelősségteljesebben, mert baj lesz.

Igen, így viselkedik egy világhatalom. Csak éppen nem szerencsés, ha egy másik világhatalommal viselkedik így. Kétségtelen, hogy Oroszországnak nincs akkora gazdasági potenciálja, mint Amerikának és valószínű, hogy soha nem is lesz, viszont a "régi szép világból" maradt még háromezer atomtöltete és néhány ezer rakétája. A kistisztviselők sok kárt tudnak okozni a gyanútlan emberiségnek.

De ha már egyenesen Oroszországot figyelmezteti az amerikai tisztviselő, gondolhatna arra, hogy a koszovói ügy sok szempontból "piszkos atombomba". Minden tekintetben mocskos kis ügy. Mindenki részéről. Vagyis érdemes volna a nyomatékos tanácsolgatás helyett időben valami okos és nyugalommal járó megoldást találni. Mert most csak egyet látunk: Amerika - az unió ismert és szokásos tehetetlenkedését, ezer érdek mentén szétszakadozó politikai hezitálását kihasználva - előírja, hogy mit lát helyesnek és kívánatosnak, még akkor is, ha az nem úgy helyes és nem úgy kívánatos, ahogyan Amerikában látni akarják.

És mivel Oroszország nem engedheti meg magának, hogy atomtölteteivel együtt jobban ugráljon, mint amennyire ugrál, Amerika a maga sajátosan daráló darálójával a koszovói albánok után bedarálja majd Szerbiát is. Nekem személy szerint nem Szerbiáért vérzik a szívem, hanem önmagunkért, mert mi már be vagyunk darálva, legfeljebb úgy teszünk, mintha nem vennénk észre. A részleteket mindenki ismeri.

Van rövid távú megoldás?

Nincs. A hosszabb távú pedig csak és kizárólag Amerika érdekeit diktálja, amelyekhez az unió csak asszisztálhat.

A világ pedig néz. Nincs kinek drukkolnia, de annál többen igénylik, hogy tehetetlenségre kárhoztatva legalább gyűlölködhessenek. És a gyűlölet soha nem volt jó tanácsadó - ezt nyomatékosan tanácsolom mindenkinek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr9350765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.