HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

Linkblog

TEREMTS NÁLUNK HASZNOSABBAT!

2008.02.27. 17:50 asperjangyorgy

Milyen szép lesz majd minden itt a Földön - 750 millió év múlva. A földrészek - fantasztikus magasságú hegyeket képezve - ismét összetorlódnak, egyetlen hatalmas kontinenst alkotva. A növényi és állati fajok 95 százaléka elpusztul. Az embernek, ennek a csodásan kártékony és kreatív lénynek már nyoma sem lesz. A ma nagy buzgalommal épített városok, hitek, törekvések, álmok és vágyak, a csontjainkkal együtt semmivé enyészve belefordulnak a Föld mélyébe, ahol a hő, a kémiai folyamatok minden elemésztenek, eltüntetnek, nyomtalan enyészetté varázsolnak. Ami kárt okoztunk bolygónknak, elsöpörtetik. Testünk már nem is porszemként, hanem atomjaira hullva belesímul abba, amiből keletkezett - az anyagba. Éjszakánként őrületes viharok tombolnak majd, mindent szétszakító villámlások, dörgések közepette  olyan felhőszakadás, amely folyókat épít, a víz tombolva zúdul és zuhog. Aztán hajnalban felszakadoznak itt-ott a felhők, és a csillagok lényegileg ugyanott, ahol ma látjuk őket, feltűnnek és szelíd ragyogással köszöntik az apró bogarakat, a moszatokat, a piciny tengeri lényeket. Majd kisüt a nap, olyan gyönyörűen, ahogyan arra csak képes, felmelegíti a tájat, a végetelen sivatagok homokját, a tenger vizét.  És a Föld, amelyet kábán csak a magunkénak éreztünk, határtalan türelemmel újra nekilát, hogy unalmában teremtsen valamit. Esetleg, talán értelmes lényt - is. Bőven lesz rá ideje, hiszen még három-négy milliárd évnyi keringés vár rá, mielőtt beleolvad a mérhetetlenül felpuffadt Napba, amely majd szétpukkan vagy összezuhan, és mindazt, ami mi voltunk és az esetleges utánunk következő értelmes lény maradéka, söpredéke, beleolvad a Tejútrendszerbe, aztán az összekuszálódó mindenségbe.

Föld, jó munkát! Teremts nálunk hasznosabbat! Teremts, ha egy mód van rá, olyan lényt, amely nem a gyilkolásban, fajtársa és a többi faj pusztításában leli legnagyobb örömét. Valószínű, hogy ez nem sikerül nevetségesen aprócska és idétlen bolygónknak, de a végeredmény nem rajta múlik, hanem azon az adottságon, amellyel rendelkezik.

Ha esetleg mégis teremtődik egy értelmes és valóban értelemmel bíró faj, szeretettel gondolok rá, hogy megnyugodjak, és megbocsássam magamnak, fajtámnak és fajomnak mindazt, amit elkövettünk, elkövetünk.

És még arra is gondolok, hogy ennyi erővel akár jók is lehetnénk.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr39356942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Camerun 2008.02.27. 18:21:44

Ez elég hátborzoló látomás. Örömét leli ebben az ijesztgetésben? Vagy csak önmagát vigasztalja?

Cs. Ildikó 2008.02.28. 08:26:35

Miért lenne hátborzoló? Norvégiában létrehoztak egy barlangot, ahova összegyűjtik( legalábbis megpróbálják) az összes magot, amiből újra lehet majd kezdeni az életet. Valóság, nem látomás. Ha belegondolsz, inkább ez a hátborzoló. Hogy valósan készülnek rá.