HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

A vendég tisztessége

2008.05.08. 20:26 asperjangyorgy

Kínai delegáció tárgyal a parlamentben. Közben az emberi jogokért tüntetnek azok, akik úgy vélik, ez a probléma hazánkban már tökéletesen megoldódott, és nekik más dolguk sincs, mint az 1.3 millárdos népességű Kínát a 3.5 milliós lakosságú Tibetben lezajlott jogtiprásra figyelmeztetni. Megírtam már: ha a kínai vezetés engedi, hogy a tibetiek jogai tibeti elképzelések szerint érvényesüljenek, akkor nagyon sokan ráébrednek a hatalmas országban, hogy nekik is érdemes a jogaikat követelni, és két-három év múlva nem lesz mit dolgozni, nem lesz mit enni, hatlomra gyilkolják egymást az emberek, mert ez is a jogaik közé fog tartozik. Ha Kínában beindulna egy ilyen folyamat, tízmilliók esnének a fegyverek áldozatául (volt már ilyen arrafelé is!!!), és százmilliók halnának éhen vagy süllyednének vissza abba a nyomorba, amelyből éppen kezdenek kikecmeregni.

Kína más léptékű ország, mint amit mi, a sajátos polgári demokráciánk viszonyai között képesek vagyunk felfogni és megérteni. Nálunk "érvényesülnek" az emberi jogok, ezért van az, hogy az EU államok között minden tekintetben az utolsók lettünk, és egyre lejjebb csúszunk. A jótanuló Szlovákiában módjával érvényesülnek az emberi jogok, tehát jogvédőinknek volna miért tüntetniük. De azért Szlovákia minden tekintetben előttünk jár, legalábbis a gazdasági fejlődés ütemét tekintve. A dolgok összefüggéseibe és lényegébe most kár volna mélyebben belemenni, akkor ugyanis kiderülne, korántsem olyan rózsás ott sem a helyzet, mint amilyennek látszik. Mert egy dolog az EU igényeinek megfelelni, és megint más dolog a jogok tényleges érvényesülése.

A kínai delegációt fogadta Magyarország harmadik legmagasabb kozjogi méltósága, Szili Katalin is. A megbeszélés után az egyik tévériporter megkérdezte a t. Ház elnökét, hogy mi a véleménye a Tibet mellett tüntetőkről. A nagyasszony a maga szokott kétkulacsosságával azt mondta: a "vendég tisztessége megkívánja", hogy erről éppen ne nyilatkozzék. Mondhatott volna mást is. Sok mindent, ha kicsit okosabb vagy rátermetebb. És végül kifejezhette volna magát helyesen is. Nyílvánvalóan nem a vendég tisztességéről van ilyen esetben szó (ahhoz különben is semmi közünk), hanem a TISZTELETÉRŐL. Persze azt gondolom, hogy a vendég tisztelete nem feltétlenül akadálya annak, hogy a nagyasszony valamit mondjon, ami állásfoglalás az ügyben és értelmes mondat. De a nagyasszony úgy kívánt válaszolni, hogy azért egyértelmű legyen, van vagy volna neki erről véleménye, de a "vendég tisztessége" megakadályozza annak kifejtésében.

Ha valaki Magyarország harmadik legmagasabb közjogi méltóságának funkcióját tölti be, akkor legalább annyi értelmi és műveltségbéli adottsággal rendelkezzék, hogy különbséget tudjon tenni a tisztesség és a tisztelet között.

Ha így, ilyen ostobán nyilatkozik az ország második legnépszerűbbnek mért vagy mondott politikusa, akkor mit várjunk a többiektől?

Én úgy látom, hogy a lakosság, a 95 százalékban lényegileg jogfosztottságban és kiszolgáltatottságban élő magyar lakosság már régen nem vár semmit a politikusaitól. Némelyek hol itt, hol ott csaholnak egy kicsit, aztán minden marad a régiben. Mert mindegy, hogy éppen melyik politikai beállítottságú elit van hatalmon, ettől nem nő sem a jogbiztonság, sem az emberi jogok tényleges érvényesülése. Legfeljebb a soros haveroké.

Már Török Bálint idején sem a nemzet érdeke számított, hanem a nagyúré, és a többieké: a koncon marakodóké. Így van ez azóta is. Így van ez most is. És egyáltalán nem biztos, hogy a polgári demokrácia az emberi fejlődés és jogérvényesítés csúcsa. Tévedett Fukuyama, amikor azt mondta, hogy a polgári demokráciával véget ért az emberi történelem. Lehet, hogy csak ezután kezdődik.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr48460419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csio 2008.05.09. 19:09:14

Tisztelt Asperján úr,
régi vitánk újra éled:-)
"Közben az emberi jogokért tüntetnek azok, akik úgy vélik, ez a probléma hazánkban már tökéletesen megoldódott, és nekik más dolguk sincs, mint az 1.3 millárdos népességű Kínát a 3.5 milliós lakosságú Tibetben lezajlott jogtiprásra figyelmeztetni."
Nagy tisztelője vagyok, de bocsásson meg: ezzel nem értek egyet. A tibeti függetlenség sokkal többet jelent az emberi jogok tiprásánál. Tibet sok szempontból és nagyon sok ember szemében szimbólum. Tibet elnyomása nem csupán az emberek, és jogaiknak eltiprása. Tibet elnyomása magában hordozza a buddhizmus gyalázását, a Karmapa kétségbevonását.Míg a Dalai Láma szerepe napjainkra főleg a politika terén vált kiemelt jelentőségűvé, addig a Karmapa tisztán szellemi tanítóként, a megszabadító tanítások elterjesztésében vállal kulcsfontoságú szerepet. Olyan ez, mintha a keresztények pápáját ( bár lehetetlennek tartom a párhuzam vonását) akarná valaki " Mi nagyhatalom vagyunk" címen irányítani, elnyomni, megsemmisíteni. És erre mások- a közömbösek- azt mondanák: " Most mit vannak úgy oda? A Vatikán egy miniállam, nagy ügy". Ilyen nem történhet, hiszen a pápa az a Pápa. Nehéz ezt elmagyarázni olyan embereknek, akik nem értik ezt. De higgye el nekem: a Tibetért szóló küzdelem sokkal több, mint az emberi jogokért szóló küzdelem. Magyar vagyok, tudom: hazánkban is vannak problémák. Nem gondolom, hogy -az Ön szavaival élve- ez tökéletesen megoldódott nálunk. De nálunk azért, és ezt be kell látni, nagyon sok rétegnek vannak jogai-kötelezettségek nélkül. Megkockáztatom: sok esetben túl sok jogot is élveznek bizonyos emberek.
Üdvözlettel,
csio

dyko 2008.05.09. 19:18:33

Shambala Tibet Központ híradása 2006, Kínából:
" Másként gondolkodók és emberi jogi aktivisták százai napok óta házi őrizetben vannak. De nem ők az egyetlenek. Az Emberi Jogok Kínában szerint Liu Xinjuan-t - egy sanghaji asszonyt, aki azért ment Pekingbe, hogy kártalanítás nélkül lerombolt háza miatt tiltakozzon - visszatoloncolták és elmegyógyintézetbe zárták. "
Bár a szót véletlenül cserélte fel Sz.K., azért lényegileg nem követett el nagy baklövést. Kína- tisztesség? 2006 óta nem javult a helyzet...

noigen 2008.05.10. 07:08:09

Gondolom, a nagyhatalmaknak anno /Trianon,1849, 1956/ ugyanilyen fontos ügy lehetett a szegény magyar nép jogainak tiprása.Kiálltak mellettünk mellszélességgel.
süti beállítások módosítása