HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Demokratikus vagy demokratikusabb?

2009.03.27. 19:12 asperjangyorgy

Van jó, jobb és legjobb megoldás.

Jó megoldás, ha nem vetjük magunkat a villamos kerekei alá.

Jobb megoldás, ha senki nem lök bennünket a villamos kerekei alá.

Legjobb megoldás, ha nem ugrik le a villamos a sínről, hogy elgázoljon bennünket.

Az államelnök úr nyilatkozata szerint demokratikus megoldás a kontruktív bizalmatlansági indítvány.

Még demokratikusabb a soron kívüli választás.

De az államelnök úr téved, mert a demokrácia nem ragozható. Vagy van, vagy nincs. Ha van, ha működik, és valami az alkotmánnyal és a törvénnyel összeegyeztethető, mint például a konstruktív bizalmatlansági indítvány vagy a rendkivüli választás, akkor mindkettő demokratikus megoldás. Egyik a másikkal szemben olyan formán nem játszható ki, hogy ha ezt teszik a pártok, akkor demokratikusan járnak el, ha azt teszik, akkor még demokratikusabban. Mert ilyen választás nincs a demokráciában. Ott csak az alkotmány betartása, a törvények tisztelete fontos.

Ha az államelnök úr jogász professzorként ezt nem tudja, akkor elég nagy baj van a jogi tudásával vagy a politikai irányultságával.

Persze lehet, hogy tévedek, hiszen ma részt vett az OIT ülésén, ahol védte a bíróságok (és közvetve az ügyészségek) érinthetetlenségét, bírálhatatlanságát. És demokratikusan vagy demokratikusabban maguk az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tagjai is visszautasították ezt, miközben a nyugdíjba vonuló főbíró helyettes azt mondta, hogy bizony-bizony gondok és bajok vannak a bíróságokkal és a bírókkal. Mert egy olyan országban, ahol alapvető bajok vannak szinte mindennel, miért éppen a bíróságok (és az ügyészségek) jelentenének kivételt.

Mert mondjuk az is megoldás lett volna (most vagy korábban), ha a bíróságok önkritikusan felülvizsgálják a szervezetet, amelyet a köztársasági elnök úr jelöltje alapjaiban felülvizsgálni szeretett volna, mint olyat, amellyel alapvető problémák vannak. Ha alapvetőek a problémák, akkor esetleg akadnak köztük olyanok is, amilyeneket a miniszterelnök úr említett (ezt nem tudjuk, de esetleg feltételezzük), akkor pedig kár rögtön, a helyzet vizsgálata nélkül tiltakozni. De a legfelsőbb bíróság mégis tiltakozik, élve demokratikus jogaival, mert még azoknál is jobban szereti a demokratikusabb (a mostani gyakorlatukat igazoló, illetve helyben hagyó) jogokat.

És akkor itt a kör bezárul.

Láthatóan a demokratikus, sőt demokratikusabb ki mit tud miniszterelnök válogatással is. Úgy látszik, a köztársasági elnök úr közbeszólása nélkül is bekövetkezik, ami elkerülhetetlennek látszik, akkor pedig elgondolkodhatna legalább a köztársasági elnök úr, hogy ebben az egész nehéz helyzetben, amikor minden az egyszerű emberek zsebére és életére megy, demokratikusan vagy még demokratikusabban viselkedett-e bizonyos vélemény álláspontként való megfogalmazásával.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr581029816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2009.03.27. 20:15:43

szívesen végigkorrektúráznám ezt az írást! :o)

asperjangyorgy 2009.03.27. 20:57:49

a medwe
Köszönöm a megjegyzését. Elnézést a hibákért. A.Gy.

tripanek (törölt) 2009.03.28. 02:10:04

Ha már jogászkodsz, legalább két dolgot nézz meg:

1. Alkotmány, "who is KE" és "reponsibility of KE"

2. Hatalmi ágak és viszonyaik

Eh...

Cs. Ildikó 2009.03.28. 07:17:02

Kedves a_medve!
Amikor végigkorrektúráznád az írást, ugye olyan alapvető hibákat is kijavítanál, hogy mondatot mindig nagybetűvel kezdünk? Lásd a_medve hozzászólását:-)

asperjangyorgy 2009.03.28. 10:06:57

Tisztelt tripanek,
nem jogászkodom, dehogyis. És nem tegezek le még levélben sem általam nem ismert embereket. És senkit nem oktatok. Hogy is tehetném, amikor úgy gondolom, hogy a mai világban mindannyian eligazításra szorulunk. Igen, persze, tudom, hogy vannak hatalmi ágak. De ezeket nem isten teremtette, hanem az ember, egész pontosan az adott politikai hatalom hozta létre. Olyasmi, hogy független bíróság, tudjuk csak a népmesében létezik. Vagy: elv gyanánt. (Lásd a Veszprém-megyei főbíró nyilatkozatát, amelyért formai jellegű fegyelmit kapott, és persze maradt a helyén!!!) A bíróságokon dolgozó embereknek van véleményük, világnézetük, elfogultságuk, igazodásuk, és olykor (óhatatlanul) ez is megjelenik az ítéleteikben. Nem sajnálatosan, hanem szükségszerűen. Hol élesebben, hol kevésbé kitapinthatóan. A jelenlegi demokráciáról pedig az a véleményem, hogy u.n. polgári demokrácia, olyan típusú demokrácia, amely annak a társadalomnak az erkölcsi, hatalmi, politikai, érzelmi stb, viszonyait tükrözi, amelyben működik. És mivel osztályokra tagozódott viszonyok között működik, sajátosságát, vagyis azt az alapvető tulajdonságát, hogy csak és kizárólag a hatalmon lévők érdekeit testesíti meg, le lehet tagadni, de ettől még valóságosan ez működésének fő motorja.
A helyreutasítást köszönöm.
Szép hétvégét kívánok: A.Gy.

tripanek (törölt) 2009.03.28. 15:47:58

Asszem nem értetted a lényeget, megpróbálom jobban kibontani:

a Köztársasági Elnök _dolga_ (lásd Alkotmány), hogy beszóljon ha a jogállamra/demokráciára ártalmas folyamatokat tapasztal. Azt mégsem játszhatja, h csak akkor szólal meg, ha az nem egyezik MSZP/Fityesz/stb. párt véleményével. Na _az_ lenne a pártpolitika. De nem fogja fejbelőni Ferit vagy Vikit, és nem fogja megkoronázni a Kis Masamódot sem.

A "hatalmi ágak" elve meg több sima blablánál: teszemazt a végrehajtó hatalom nem kézivezérli az igazságszolgáltatást, mert ez náci és komcsi módi. Épp elég baj, hogy itton "Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium" létezhet.


Helyreigazítást szívesen, bár ha jól látom, te még osztályharcos aspektusból közelíted meg a dolgokat, így mondjuk rögtön érthetőbb minden fenti siralmad. Folytatjuk a beszélgetést, ha feldolgoztad a hiányzó 40 év irodalmát:)

csá

asperjangyorgy 2009.03.28. 17:01:17

Tisztelt tripanek,
érdekes és elgondolkodtató ez a kiokító, felsőbbséges, "én mindent tudok, te meg semmit" hangnem. Ha egyszer venné mondjuk a fáradságot, hogy belenézne a Fogadj szívedbe című, József Attila életét átfogó 800 oldalas regényembe, vagy a Jézus és Júdás aktája című 900 oldal terjedelmű, éppen negyven én munkájával megteremtett regényembe, akkor talán - bár nem biztos - megengedőbb hangon okítana. Nem, szó sincs itt "osztályharcosságról", egyszerűen a polgári demokrácia, sajnos vagy háliszennek - nézőpont kérdése - ilyen. Ezen sem én, sem maga nem változtathat. És nem az a baj (csupán), hogy az elnök úr véleményt mondott, bár várhatott volna vele egy kicsikét, hanem az, ahogyan mondta. Sólyom L-val kapcsolatban, ha lehet nekem egyáltalán bármi megjegyzésem egy államelnökkel kapcsolatban, akkor az a megnyilvánulási módja. Persze, lehet, hogy én ezt rosszul látom, és még elég sokan szintén rosszul látják, de - én legalábbis - soha nem szoktam senkit úgy "nevelni", ahogyan maga "helyre rak" engem. De persze egy blogban minden hozzászóló úgy viselkedik, ahogyan akar, hiszen nem tud mást, mint önmagát adni.

Józsa 2009.03.29. 08:01:10

Miért jutott eszembe, olvasva a "beszélgetést", hogy a stílus maga az ember?
süti beállítások módosítása