HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Imígyen győzedelmeskedik nálunk az igazság

2010.02.02. 19:51 asperjangyorgy

5466 oldalas a kiskunlacházi gyilkosság vádindítványa

2010. február 2., kedd 17:15 | Frissítve: 3 perce

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság lezárta a nyomozást és vádindítványt nyújtott be a kiskunlacházi gyilkosság ügyében. A gyanú szerint egy környékbeli fiatalember majdnem másfél éve megerőszakolt, majd megölt egy 14 éves lányt a nagyközségben.

A rendőrség biztos abban, hogy az előzetes letartóztatásban lévő P. József erőszakolta meg és ölte meg 2008. november 23-án a kiskunlacházi kiserdőben az akkor 14 éves H. Nórát, közölte Papp Péter, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója annak kapcsán, hogy kedden vádindítványt tettek az illetékes főügyészségen.

hirdetés

A szoros ügyészi felügyelet mellett lefolytatott nyomozás végére érve a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága 16 kötetes, 5466 oldalas vádindítványt készített.

A kedden átadott dossziék a nyomozás során keletkezett iratokat, egyebek mellett jegyzőkönyveket, szakértői jelentéseket, fotókat tartalmaznak. Az igazgató hozzátette: bár a gyanúsított visszavonta korábban kétszer is megtett részleges beismerő vallomását, a rendőrség bizonyítékai nagy valószínűséggel elégségesek a mielőbbi vádemeléshez.

Ismerte a támadót
 

A 14 éves lány holttestét egy erdős területen találták meg. A rendőrök már akkor feltételezték, hogy a lány ismerte támadóját, hiszen bement vele az erdőbe és még egy cigarettát is elszívott. A helyszínen számos DNS-mintát rögzítettek a nyomozók: találtak ondómaradványokat, fanszőrzetet és cigarettacsikket. A bizonyítékok arra utaltak, hogy a lányt egyetlen ember támadta és gyilkolta meg.

A feltételezett tettest - egy környékbeli, 25 éves fiatalembert - végül 2009 nyarán, DNS-vizsgálat alapján találták meg. A helyszínen talált fanszőrzet alapján egy ideje akkor már sejtették a nyomozók, hogy vöröses hajú férfi lehet a tettes.

2009 első felében tanúként hallgatták meg a férfit, aki önként adott DNS-mintát. A nála tartott házkutatás közben a rendőrök megtalálták a meggyilkolt lány több személyes holmiját, a férfi porszívójának porzsákjában elrejtve például táskáját, mobiltelefonját és nyakláncát. Vallomást tett, de azokat később visszavonta.

Óriási visszhangja volt
 

A gyilkosság óriási politikai vihart kavart, és etnikai feszültségeket szított a településen. Felröppentek olyan híresztelések, miszerint három helybéli roma fiatal volt a gyilkos. 2008. november 28-án fáklyás felvonulást tartottak a roma erőszak ellen, melyen több ezren vettek részt. Nem történt rendbontás, de négy embert előállítottak. Viperát, rugós kést, gázsprét és egy flóbertpisztolyt találtak náluk. A demonstráción az azóta jogerősen betiltott Magyar Gárda és a Gój Motorosok tagjai is felvonultak.

Bencze József országos rendőrfőkapitány később egy interjúban cáfolta a pletykákat, a hírbehozottak még a poligráfos vizsgálatot is vállalták, hogy igazolják az ártatlanságukat. Egymilliós nyomravezetői díjat tűztek ki az ügyben, amit a nyomozás sikertelensége miatt 2009 februárjában tízmillióra emeltek.

Répás József polgármestert a múlt héten elmarasztalta [1] az Egyenlő Bánásmód Hatóság, amiért a 2008. november 28-i demonstráción azt mondta, „Kiskunlacházán nincs helye az erőszaknak, nincs helye a bűnözőknek, Kiskunlacházán elég volt a romaerőszakból! (...) Most már nem hagyjuk, hogy ellopják a javainkat, megverjék az időseket és meggyalázzák a gyermekeket. Ma még mi vagyunk többen.” Ezzel arra utalt, hogy a lány gyilkosait a helyi romák között kell keresni.

El kell ismernünk, a rendőrség papírgyártásban remek munkát végzett.

Az ügyészségen majd újabb ezer oldalak születnek.

A bíróságon szintén.

És természetesen egy enyhécske ítélet (véleményünk szerint!!!)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr931723617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FairyFeller 2010.02.02. 23:51:02

Én azt várom, hogy minden egyes részletet, mozzanatot, tévhiedelmet tisztázzanak le, teljes mértékben. A Rendőrség "tisztázza magát" a nyilvánosság előtt!
Van egy olyan érzésem (és ehhez az érzéshez jogom van), hogy a felét sem fogják (nem fogják tudni!) tisztázni azoknak a kérdéseknek, amelyeket mi is feltettünk itt. Mivel ha akarnák se tudnák, könnyen lehet egy sajnálatos másféle hozzáállás: amikor majd nem is akarják tisztázni, csupán gyorsan-gyorsan (bevallom különös ez a jelző...) lezárni és elítélni (de lehet, hogy csak csiga lassan...) a "gyanús" gyanúsítottat, méghozzá a politikai érdekeknek megfelelően.
Máskülönben radikális változásokkal is számolhatunk az ügy lezárása előtt, így akár radikális fordulatokkal is akár.
Részemről minden esetre éberen figyelem az ügy fejleményeit és remélem minél többen vagyunk így ebben az országban. Azt is remélem, hogy Nóra hozzátartozói végre megszólalnak majd és hogy az egyik közösségi portálon számszerűsített 600+ "ismerőse" között nem csupán "kirakatemberek" vannak.

Volfram Attila 2010.02.03. 13:33:03

Nem is tudom, -nálam ez az "alapesetes" dolog már kezd a mániámmá válni.
Amit nem nagyon értek, -ha egyszer (az ügyvédnő szerint) az emberölés alapesete minősítéssel vádolják P.Józsefet, (ami teljességgel képtelenség) , akkor mit írnak erről 5466 oldalon a vádindítványban, vagy ez az egész nyomozati anyag?
Vagy netán ez egy eljárási taktika, hogy így indítanak? Itt aztán sok minden lehet ám, pótnyomozás, átminősítés, új eljárás, stb. Aztán csak gyűlik a sok papír, és csak megy az idő. Ahogy mondani szokták, ennek mire vége lesz, azt "nem érem meg hajasan!"

Azért most már nekem is az a véleményem, illetve eddig is az volt, hogy ebben az ügyben már valaki mondhatna valami korrekt és konkrét eredményt is.
Ahogy én a távolból látom az egész Kiskulancházát, annak lakóit, barátokat, ismerősöket, hozzátartozókat sikerült a teljes apátiába, elkeseredésbe, és a feladásba kényszeríteni. Ami azért vigasztal, hogy vannak azért jó páran, akik küzdenek, hogy igazságosan fejeződjön be ez az ügy, és a "rosszak" megkapják a méltó "jutalmukat".

Volfram Attila 2010.02.03. 17:02:06

"Megdönthetetlen bizonyítékok" a meggyilkolt H. Nóra ügyében
Vádemelési javaslattal lezárta, és a Pest Megyei Főügyészséghez továbbította a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a kiskunlacházi H. Nóra ellen elkövetett gyilkosság nyomozati aktáját - közölte a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója szerdai budapesti sajtótájékoztatóján; a nagy visszhangot kiváltó ügy gyanúsítottja, P. József ellen különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és nemi erőszak miatt javasolnak vádemelést. Papp Péter ezredes kijelentette: olyan megdönthetetlen bizonyítékok állnak rendelkezésre, amely megalapozza, hogy a tavaly júniusban elfogott férfi megerőszakolta, majd meggyilkolta 2008. november 23-án a kiskunlacházi kiserdőben a 14 éves H. Nórát.

A több mint egy évig tartó nyomozás az egyik legdrágább eljárások közé tartozik; 16 kötetnyi, több mint 5400 oldalas nyomozati aktát kedden továbbították az ügyészségre. A bűnügyi főigazgató azt mondta: abban bíznak, hogy még ebben az évben elsőfokú ítélet születhet az ügyben.

H. Nórát 2008. november 23-án hajnali 2 és 3 óra között a kiskunlacházi művelődési ház közelében, a Kinizsi út 27. számú házzal szembeni kiserdőben támadta meg az akkor még ismeretlen elkövető. A szórakozásból rokonaihoz tartó lányt a férfi megerőszakolta, majd sikoltozó áldozatát megfojtotta. A rendőrség hatalmas apparátust vetett be a nagy visszhangot kiváltó ügy felderítésére. Tavaly nyáron sikerült „képbe” hozni a kiserdőtől nem messze lakó P. Józsefet, aki azon az éjjelen egy másik településen ismerősei körében szórakozott. Hazafelé tartva eldöntötte, hogy az első vele szembe jövő nővel közösülni fog. Ez a nő az épp arrafelé tartó H. Nóra volt. P. Józsefet a gyilkosság helyszínén talált DNS nyomok azonossága és tárgyi bizonyítékok alapján helyezték 2009. június 26-án előzetes letartóztatásba.

A gyilkosság elkövetésével eleinte három roma fiatalembert gyanúsítottak meg a helybéliek, majd az önkormányzat demonstrációt szervezett a településen, ahol Répás József polgármester többi között azt mondta: "Kiskunlacházán nincs helye az erőszaknak, nincs helye a bűnözőknek, Kiskunlacházán elég volt a romaerőszakból!” Az országos rendőrfőkapitány nem sokkal a gyilkosság után kizárta, hogy a gyanúba keveredett három kiskunlacházi romának bármi köze lenne a gyilkossághoz, mint ahogyan ez később igazolást is nyert.

168 óra Online írása

Volfram Attila 2010.02.03. 17:33:44

Ez a fentebbi írás azért közelit az igazsághoz, és valamelyest csökkenti a felháborodásomat, hogy a korábbi "mokka riporttal" ellentétben mégsem az emberölés alapesete szerint, hanem "különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és nemi erőszak" miatt javasolnak vádemelést.
Igazából a számomra ez nem hoz teljes megnyugvást.

Ami miatt felháborodtam az azért volt, mert abban a bizonyos mokka műsorban a műsorvezető és az ügyvédnő úgy beszéltek erről a tragédiáról, mint egy szokványos reggeli kávézgatás natúr eseményéről. Bennem legalább is azt az érzést keltette. Valahogy az volt az egész beszélgetés üzenete, hogy elmegy a bűnügy alapeseti vádemeléssel, aztán még az év második felében ítélet is lehet, aztán pik-pak és kész. Semmi részvétet nem éreztem az adás szereplőiből, az ügyvédnőből meg egyáltalán nem. A haja igazgatására nagyobb gondot fordított.

Hát nem tudom, most meg úgy érzem, hogy nagyon "felgyorsultak" a dolgok, és most meg ez az, ami nem nyugtat meg.
Lesz itt még más is???

FairyFeller 2010.02.03. 21:02:17

ÚJABB CIKK, 1-2 új információval

"Brutális gyilkosság Kiskunlacházán: lezárult a nyomozás"

...
"Vádemelési javaslattal lezárta, és a Pest Megyei Főügyészséghez továbbította a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a kiskunlacházi H. Nóra ellen elkövetett gyilkosság nyomozati aktáját – közölte a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján; a nagy visszhangot kiváltó ügy gyanúsítottja, P. József ellen különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és nemi erőszak miatt javasolnak vádemelést. Papp Péter ezredes kijelentette: olyan megdönthetetlen bizonyítékok állnak rendelkezésre, amelyek megalapozzák, hogy a tavaly júniusban elfogott férfi megerőszakolta, majd meggyilkolta 2008. november 23-án a kiskunlacházi kiserdőben a 14 éves H. Nórát. A több mint egy évig tartó nyomozás a legdrágább eljárások egyike; 16 kötetnyi, több mint 5400 oldalas nyomozati aktát kedden továbbították az ügyészségre. A bűnügyi főigazgató abban bízik, hogy még ebben az évben elsőfokú ítélet születhet az ügyben. Papp Péter a részletekről kedden az MTI-nek elmondta: a 16 kötetes, 5466 oldalas vádindítvány tartalmazza a 193 tanú kihallgatásáról készült jegyzőkönyveket, s azt az 58 oldalas jegyzőkönyvet is, amelyet P. József gyanúsított 8 alkalommal történt meghallgatása közben rögzítettek. A dokumentumok között szerepelnek a Bűnügyi Szakértői és Kutató Intézetnek átadott, 146 DNS-minta elemzéséről készített szakvélemények is – tette hozzá Papp Péter, megjegyezve, csak ezek a vizsgálatok mintegy 53 millió forintba kerültek. A nyomozati irat részét képezi még a gyilkosság helyszínén lefoglalt 44 anyagmaradványról, illetve a kiserdőben, valamint a gyanúsított lakásán talált 101 tárgyról készült jegyzék. A tárgyak között ott vannak H. Nóra személyes tárgyai, így nyaklánca, mobiltelefonja, illetve táskája az irataival, melyekre P. József lakásában, egy porszívó porzsákjában bukkantak rá a nyomozók. A bűnügyi főigazgató közölte, noha P. József első kihallgatásakor, illetve a bíró előtt is részleges beismerő vallomást tett, később ezt a vallomását részben „enyhítette”, majd visszavonta. Az újabb „verzió” szerint H. Nórával a lány beleegyezését követően közösült, majd élve hagyta ott a lányt a kiserdőben, illetve helyszínül más területet jelölt meg, de ezeket a nyomozók a bizonyítékok alapján egyértelműen megcáfolták. A kedden benyújtott vádindítvány elbírálására 30 nap áll a főügyészség rendelkezésére, mely további 30 nappal meghosszabbítható."

-> mno.hu/portal/692608

asperjangyorgy 2010.02.04. 20:16:42

Fontos bizonyíték: Cozma véráztatta pólója
Fotó: MTI
Marian Cozma gyilkosait társtettesként elkövetett emberöléssel, illetve maradandó fogyatékosságot okozó testi sértéssel gyanúsítják. Magyarul: a támadók a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján Pesicet és Sesumot nem akarták megölni, ellenkező esetben ugyanis emberölési kísérlet lenne a gyanú. Egy igazságügyi szakértő szerint egy vese tájéki szúrásnál valóban nehéz megítélni, hogy az az élet kioltására irányult-e, a koponyára mért rúgás viszont ebbe a kategóriába tartozik.

Kapcsolódó cikkek
Aki megforgatta Cozma szívében a kést
Csak a választások után kerül bíróság elé Cozma gyilkosainak ügye?
Cozma-ügy: erre senki sem számított! Elhagyja Magyarországot a meggyilkolt sportoló csapattársa

A magyar jog szerint emberölési kísérlettel azt lehet vádolni, aki tisztában van azzal, hogy tettével a másik halálát fogja okozni, ezt kívánja és ebbe bele is nyugszik. Ezzel szemben az életveszélyt, illetve a maradandó fogyatékosságot okozó esetében az elkövető szándéka csupán arra irányul, hogy a testen okozzon sérülést.

2009. február 8-án Marian Cozma szabályos kivégzésekor a támadók az MKB Veszprém kézilabdacsapatának további tagjai is súlyos bántalmazás érte: Ivan Pesicet hátulról vesén szúrták, Zarko Sesumot pedig fejbe rúgták. A rúgás miatt életveszélyt okozó testi sértés lett a gyanú, a szúrás miatt maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés. Egyik esetben sem a komolyabb kategóriát, vagyis az emberölési kísérletet választották.

Hack Péter büntetőjogász elmondta, az ilyen ügyeknél azt kell kideríteni és bebizonyítani, hogy mire terjed ki az elkövető szándéka. Erre egyebek mellett a használt eszközből, az eszközhasználat módjából, valamint a cselekmény előtti és utáni magatartásból következtetnek.

Ezt Hornyák Szabolcs büntetőjogász is megerősítette. Mint mondta, az emberölési kísérlet és az életveszélyt vagy maradandó károsodást okozó testi sértés közötti különbség vékony mezsgyén halad, az élet kioltására irányuló szándékot a sérülés helye adja meg. Ha olyan szervet ér egy szúrás, ami helyrehozható, műthető, akkor általában azt mondják, hogy az ölési szándék nem állt fenn.

Gyakorlott volt vagy sem?

Bár Sesumnál és Pesicnél is a test olyan területe sérült, amit rendbe tudtak hozni, ez nem magyarázza egyértelműen a döntést. Különösen annak fényében, hogy a STOPnak egy igazságügyi szakértő elmondta: a szívtájék és a nyak szúrása, valamint a koponyára mért tompa ütés és rúgás az, ami egyértelmű szándékosságra utal, hiszen ezekről egy laikus is tudja, hogy halálos lehet. A fejre mért rúgásnál tehát - szigorúan orvosi szempontból, és a részleteket nem ismerve - akár egyértelmű is lehet a szándékosság.

Tény: a vesére irányuló szúrásnál már nem ennyire egyszerű a helyzet, hiszen mint megtudtuk, itt figyelembe kell venni az erőhatás nagyságát, a testhelyzetet, és azt is, hogy mennyire volt irányított a szúrás. A kulcs ez esetben az elkövető szakavatottsága lehet. Cozma boncolási jegyzőkönyvéből kiderült: a kézilabdás gyilkosa gyakorlott késforgató lehetett, vagy legalábbis olyan, aki pontos anatómiai ismeretekkel rendelkezik. Ő volt a gyanú szerint R. Sándor. A kérdés, hogy vajon az is rendelkezett-e hasonló ismeretekkel, aki Pesic sérüléseiért felelős. Tudta-e, hogy a szúrással életveszélyes sebet ejt? A rendőrség gyanúja szerint nem ez történt, pontosabban, a nyomozás során nem tudták bizonyítani a szándékosság tényét.

Nem voltak különösen kegyetlenek

További furcsaság, hogy végül az emberölés alapesete, és nem a minősített eset lett a gyanú. Ez azért fontos, mert így maximum 20 évet kaphatnak a gyilkosok, ellenben, ha minősített emberölésért kellene felelniük, akkor életfogytiglanra számíthatnának.

Minősített eset lehet, ha az emberölést előre kitervelten, nyereségvágyból, aljas indokból vagy célból, különös kegyetlenséggel, sok ember életét veszélyeztetve, különös visszaesőként, védekezésre képtelen személy sérelmére követték el. Ezen esetekben halmazati büntetésként a vádlottak életfogytig tartó szabadságvesztéssel fenyegetettek, és legkorábban 30 év múlva szabadulhatnak a börtönből.
süti beállítások módosítása