HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Cozma a bűnös!!!!!!!!!!

2010.06.17. 13:43 asperjangyorgy

 

AKI ELOLVASSA AZ INDEXBEN MEGJELENT ALÁBBI ÍRÁST, AZ PONTOSAN MEGTUDHATJA, HOGY MINDENÉRT, AMI A VESZPRÉMI PATRIOTA LOKÁLBAN TÖRTÉNT, MARIAN COZMA A FELELŐS. HOGY EDDIG ERRE NEM GONDOLTUNK. AHOGY ELNÉZTEM AZ ÜGYÉSZNŐT A NEM ÉPPEN SIKERES FRIZURÁJÁVAL, A BÍRÓNŐT A HIHETETLEN JOGI FELKÉSZÜLTSÉGÉVEL, AZ A GONDOLAT FOGALMAZÓDOTT MEG BENNEM, HOGY ITT A BÍRÓSÁGOT MEGESZIK A BÍRÓSÁG ELÉ ÁLLÍTOTT ILLETŐ URAK ÉS A VÉDŐIK. TALÁN NEM ÁRTOTT VOLNA, HA EBBEN AZ ESTEBEN ESETLEG ÜGYÉSZT TESZNEK MEG AZ ÜGY VÁDLÓJÁVÁ, DE HA NINCS, AKKOR AZZAL KELL FŐZNI, AMI VAN.
HAJAZ EZ AZ ÜGY ARRA, AMI NÓRA ÜGYÉBEN ZAJLIK. DE LEGYÜNK TÜRELMESEK, NE KAPKODJUK EL A VÉLEMÉNYALKOÁST, MERT GYORSN BÍRÓSÁGRA KERÜLHETÜNK ÉRT ÉS NAGYOBB BÜNTETÉST KAPHATUNK, MINT COZMA NEM IS LÉTEZŐ GYILKOSA.
 
 
2010. június 17., csütörtök 12:53

A csütörtöki tárgyaláson a kilencedrendű vádlott elmondta: hallotta, hogy Raffael Sándor elsőrendű vádlott elismeri az emberölést. Raffaelék mindent tagadnak.

Cozma-ügy csütörtöki veszprémi tárgyalási napján a  kilencedrendű vádlott – egyezően nyomozati vallomásával – azt mondta, hogy Raffael Sándor elsőrendű vádlott a Patrióta lokálnál 2009. február 8-án hajnalban történtek után megjegyezte: "megszúrtam a magas, csíkos pólóst". A magas, csíkos pólós férfi Marian Cozma, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagja volt.

D  NL20100616011
Fegyőrök elővezetik a gyanúsítottakat a Veszprémi Városi Bíróság tárgyalótermében

Beéry Iván vádlott elmondta azt is, hogy a lokálbeli verekedés és emberölés után a 8-as főúton félreálltak a kocsikkal és ott többen veszekedtek "Csokival" (Raffael Sándor) amiatt, hogy miért kellett késelni. A Cozma-ügyben csoportos garázdaság elkövetésével vádolt 25 ember büntetőpere szerdán kezdődött meg a Veszprémi Városi Bíróságon. Az emberöléssel vádolt hét ember ügyét szeptembertől a megyei bíróság tárgyalja.

Az ügyészségi vádirat egyórás ismertetését követően Bogdánné Gremsperger Andrea tanácsa Raffael Sándor és Németh Győző meghallgatásával folytatta volna a tárgyalást.

hirdetés

Raffael nem hord kést
 

Raffael Sándor közölte, hogy kérdésekre sem kíván válaszolni, Németh Győző viszont erre hajlandó volt. Mindketten fenntartották ugyanakkor a nyomozati szakban tett vallomásukat. A bírónő ezután a rendőrségi vallomásukat ismertette a tárgyaláson.

Raffael Sándor az egyik rendőrségi kihallgatásakor például azt mondta: "nem hordok magammal kést, soha nem is szoktam". Beszélt arról is a nyomozóknak, hogy a veszprémi Patrióta lokálban ő egy ütéstől földre esett, és akkortól "nem emlékszik semmire", arra sem, hogy meddig feküdt ott.

Tavaly elmondta a rendőröknek, hogy az utcára felérve tömeget látott, ám "homályos volt minden", verekedésre nem emlékszik, és nem szúrt meg senkit. Arra sem emlékszik, hogyan távoztak, milyen kocsival és melyik útvonalon haladtak.

Raffael szerint Németh Győző nem bírta már elviselni Cozmának "az őt zaklató viselkedését, azt, hogy szemmel fenyegeti, illetőleg többször meglöki". "Győző is enyhén meglökte Cozmát, mire ő agresszívan reagált, szinte úgy tűnt nekem, hogy Cozma alig várta, hogy Németh Győző reagáljon valamit" - olvasta a bírónő Raffael Sándor rendőrségi vallomásából.

Cozma kihívóan nézett

Németh Győző nyomozati vallomásában pedig többek közt az áll: határozottan emlékszik arra, hogy Marian Cozma kezdeményezte a verekedést. Mint vallotta a rendőrségen: Cozma kihívóan nézett rá, ő viszont félt a hatalmas termetétől, s amikor összekaptak, Cozma úgy rázta őt, mint "egy rongybabát", majd a "földbe döngölte" és ütötte.

Németh Győző is kitért arra, hogy Raffael Sándort fejbe vágták egy üveggel, majd a Patrióta lokálból ők "pánikszerűen kimenekültek", de az utcán a kézilabdások "felsorakoztak", s ők kezdeményeztek újra verekedést.

Németh Győző válaszolt a bírónő néhány kérdésére, így például elmondta, hogy havi 80-100 ezer forintot keresett alkalmi munkákból, s egy BMW terepjáró kocsival közlekedik. A kitartottságot tagadta, és arra a kérdésre, hogy honnét volt több ezer eurója, és az egyik unokaöccsének miért utalt rendszeresen eurót Svájcból egy nő, nem kívánt válaszolni.

A bírónő kérdésére, miszerint hallotta-e a gyilkosság helyszínén azt a kijelentést valakitől, hogy "a csoki (Raffael) szúrhatott", Németh azt válaszolta, ilyent ő nem hallott. Elismerte viszont azt, hogy valakit a lokál előtt az utcán fejbe rúgott, mert azt hitte, hogy a barátja, Raffael Sándor fekszik a betonon, és a fölé hajoló alak ütni akarja.

Nem menekültek, csak elutaztak
 

Később látta, hogy nem a barátja, hanem a verekedők közül az a magas férfi (Marian Cozma) feküdt az utcán. (Németh Győző Zarko Sesumot, az MKB Veszprém és a szerb kézilabda-válogatott tagját rúgta fejbe, aki a szíven szúrt Marian Cozma fölé hajolt. A szerb kézilabdáson sürgős műtétet kellett elvégezni a veszprémi kórházban.)

Németh nyomozati vallomása szerint "kemény, nagyon erős fiúkkal" akadtak össze a lokálban. Elmondta továbbá, hogy hajnalban ők nem menekültek Ausztriában, hanem az egy már korábban betervezett útjuk volt: Olaszországba és Svájcba mentek volna.

Csütörtökön a bíróság Sztojka Iván harmadrendű és Pál Gábor negyedrendű vádlott meghallgatásával folytatja a tárgyalást.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr312088941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nonametom 2010.06.18. 19:48:26

"Ez az, hadd menjen a buli!" - Újabb részletek a Cozma-gyilkosságról

Nem vezetett eredményre a Cozma-ügy pénteki tárgyalási napján Sztojka Iván harmadrendű és Beéry Iván kilencedrendű vádlottak szembesítése; a garázdaságra vonatkozó történésekre mindegyikük másképpen emlékezett a Veszprém Városi Bíróság büntetőtanácsa előtt.

Az első-, másod- és harmadrendű vádlottak megtagadták a bíróság előtti vallomástételt, ezzel szemben Pál Gábor negyedrendű vádlott erre a pénteki tárgyaláson hajlandó volt.
Bogdánné Gremsperger Andrea tanácsvezető bíró a tárgyaláson felidézte: Beéry Iván a csütörtökön tett vallomásában azt állította, hogy kábítószert fogyasztottak többen is Enyingen a születésnapi buliban, illetőleg Németh Győző másodrendű vádlottnál kés volt. A Beéry Ivánnal szembesített Sztojka Iván mindezt tagadta.

„Állj meg, állj meg!”

Beéry Iván a vallomásában utalt arra is, miszerint Marian Cozma leszúrását követően az autóban Sztojka dühös volt, csapkodta a kormányt, a műszerfalat és azt mondta: „nem tudtam Csokit (Raffael Sándor elsőrendű vádlottat – a szerk.) megakadályozni.” Sztojka a szembesítéskor kijelentette, hogy ilyen nem történt, ezt nem mondta, s hangsúlyozta, hogy a módosított nyomozati vallomását tartja fenn minden vonatkozásban.

Beéry Iván elmondása szerint a veszprémi Patrióta lokálba való belépéskor Raffael János nyakon vágott egy vele összeütköző vendéget, egy másikat pedig fellökött. A Beéryvel szembesített Sztojka szerint „ilyen összetűzés” nem volt. Beéry Iván állította azt is, hogy valakit kergettek és azt kiabálták: „állj meg, állj meg”, a kocsijához érkező Sztojka pedig azt közölte: „nem tudtuk elkapni”. (Az ügyészség vádiratában ugyanis az szerepel, hogy Uros Vilovski kézilabdázót – Marian Cozma meggyilkolása után – a garázda bandából többen is kergették.) Sztojka Iván a szembesítéskor kijelentette: ilyet nem mondott és semmiféle kergetőzésben nem vett részt.

Felszívtak valamit

A bíróság pénteken hallgatta meg Pál Gábor 33 éves budapesti lakost, negyedrendű vádlottat, aki hajlandó volt a bíróság előtt is vallomást tenni. Pál Gábor azzal kezdte – ezt csak ő tette meg eddig a vádlottak közül –, hogy elnézést kért Petre Cozmától, a meggyilkolt Marian Cozma édesapjától. (Petre Cozma ezúttal nem volt jelen a tárgyalóteremmel szomszédos sajtószobában.) A negyedrendű vádlott a bűnösségét csak részben ismerte el – mint mondta –, annyiban, hogy a veszprémi Patrióta pincebárban Marian Cozmát egy székkel háromszor hátba vágta, s egy másik vendéget is megütött.

A vádlott szerint a Beéry testvérek ötlete volt az, hogy 2009. február 7-én éjszaka Enyingről Veszprémbe menjenek szórakozni. Elmondta azt is, hogy a kocsiban Németh Csaba Richárd tizenegyedrendű vádlott „valamilyen port” vett elő, amit „Richárd és Németh Győző másodrendű vádlott felszívtak”.

Pál Gábor elmondta – Beéry Iván vallomásával egyezően –, hogy a Patrióta lokál bejáratánál Raffael János egy vendéget megütött, akit aztán kilöktek az ajtón. Vallomása szerint Marian Cozma hatalmas termetével feltűnő volt a vendégek körében, de szerinte „erősen ittas” volt, s meglökte Németh Győzőt. Mint vallotta: Győző meg akarta ütni, de „nem érte föl”, Cozma viszont „levitte a földre” Némethet, akinek Raffael Sándor elsőrendű vádlott igyekezett segíteni.

Székkel, háromszor

Pál Gábor beismerte, hogy ekkor ő háromszor hátba vágta egy székkel Marian Cozmát, miközben őt oldalba rúgták, s erre ő egy hozzá közel álló férfit megütött. Közölte: valóban megjegyezte azt, hogy „ki kér még?” Pál Gábor elmondta: hallotta a verekedés közben Beéry Csabának azt a megjegyzését, hogy „ez az, hadd menjen a buli”.

Pál Gábor állította, hogy sem Ivan Pesic kézilabdázót, sem Uros Vilovskit nem ütötte meg, s utóbbit nem is kergette. A garázdasággal kapcsolatos tárgyaláson a gyilkosságról nem kellett vallomást tennie, erről nem is kérdezték. Annyit jegyzett meg, hogy a lokál előtt történtekről Bihari Csaba ötödrendű vádlottól értesült, aki azt mondta neki: „az a nagydarab a Csokival és Győzővel összeverekedett”.
A bűnügy tárgyalását a jövő héten szerdán folytatja a bíróság.

rugach 2010.06.21. 10:15:02

Miért nem használ a rendőrség poligráfot?

FairyFeller 2010.06.26. 18:08:20

@rugach:

Sajnos ez a Cozma-ügy IS egy olyan szimbolikus (mint a cigány-ellenes gyilkosságok; mint a Horák Nóra-ügy), amelybe nagy mértékben beleszőtte magát a politika. Már-már döntő mértékben. Sajnos...

Több tucat szemtanú, videofelvételek, ennél nyilvánvalóbb ügy nem is lehetne. Ha a Horák Nóra ügyben 2x annyi nyom állt rendelkezésre (mégis 7 hónapig tartott és 100 millióba került a tetthelytől 150, az erdősáv szélétől 40 méterre éldegélő "Józsi úr" letartóztatása) a rendőrségnek, mint más hasonló esetekben (amikor mégis rövedebb idő alatt fogják el az elkövető(ke)t...), akkor mint mondhatnánk ez esetben?

Ennél több nyom és bizonyíték, szem-, és fültanú nem is lehetne arra vonatkozóan, hogy mi történt valójában. Ehhez képest megy a sz... maszlag-kenegetés. Mennyibe kerül ez az országunknak? Persze, azt mutatják, milyen egy "példás jogállamban" élünk. Itt mindenkinek joga van a végsőkig bizonyítani ártatlanságát. De kérem: ez már arcátlanság! Mindenki tudja mi történt. Ez egy olyan kivételes eset. Na persze máskor is vannak sajnos ilyen és ehhez hasonló esetek, de akkor nincs 100%-os bizonyíték, illetve félnek a tanúk. Valahogy úgy tűnik, ez az ügymenetel, a körülményesen, nyögve-nyelősen haladó igazságszolgáltatás csak felbátorítja azokat, akik képesek vérfürdőt rendezni 5 perc alatt, kamerák és szemtanúk "100%-a előtt", 100%-os gátlástalansággal.

Mind olyan szimbolikus ügy, amelyekkel többek közt, vagy nagy részben foglalkozunk Asperján úr blogján is, amelyek precedens értékűek az igazságszolgáltatás szempontjából. Nem túl biztató az ügymenetelek, a jövőre nézve...

asperjangyorgy 2010.06.26. 20:03:55

Kedves FairyFeller!
A csepeli kettős, iskolai gyilkosságot kihagyta. Megvan az előzetes beszélgetés, magnófelvétel a lövésekről, megvan, hogy ki lőtt kinek az istrukciójára - és az ügy éppen attól lett kibogozhatatlan, hogy minden egyértelmű. Ha nem ilyen határozottan jogállami körülmények között élnénk, már nemcsak felakasztották volna a tettest és a felbújtót, hanem el is porladtak volna. Így viszont majd a tettes kap 10 évet, a felbújtó hatot (ha egyáltalán, mert ugye nincs meg a videófelvétel, ejnye-bejnye!), a magyar adófizetőknek pedig sok tízmilliójába kerül a két úr fogvatartása... De legalább győzedelmeskedik az az igazság, amelyről jobb nem beszélni. Mert lassan jobb semmiről sem beszélni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
süti beállítások módosítása