HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Keselyőbérc: Vidéken élni jó

2011.04.04. 17:27 asperjangyorgy

Kedves FairyFeller!

Vidéken élni jó! A többség akkor is életben marad, ha a kisebbség folyamatosan fosztogatja, gyilkolássza egyes tagjait. Teri néni is élni szeretett volna, de nem hagyták! Olyan magyar emberek áldozatává vált, akikről mellékesen elmondható, hogy cigányok. Nem cigány mivoltukban öltek, hanem közönséges aljas bűnözőként cselekedtek. Ezt a módot származástól függetlenül a világ minden részén elítélik! Hangsúlyoznám, hogy ezért a tettért nem a cigányság a felelős, hanem csak, és kizárólag a gyilkosok! Miért is kapcsolja össze az ilyen tetteket a hétköznapi ember a cigánysággal, és miért is kerül bélyeg ezek után a barna bőrű népcsoportra? A dolog nagyon egyszerű. A többségi, és kisebbségi társadalom között feltűnő aránytalanságot mutat a látható bűnözés aránya! Márpedig ha az elkövetési számban megelőzik a többséget, akkor statisztikailag is igazolható a megítélés.
A legtöbb embertársunk sommás véleményt alkot magában, és sokan a jelenséget cigánybűnözésként könyvelik el. Mint mindnyájan tudjuk, ilyen nincs!
Még egy rutintalan is rögtön rávágná, hogy nem minden cigány bűnöző, és nem minden fehér törvénytisztelő. Az előbbi érvelés pedig minden fórumon megállná a helyét!
Mint az előbb leírtam, az arányokkal van a baj, és ennek okait lehetne keresni.
Hasonló logikával bevezethetném a magyarbűnözés fogalmát is. A magyarbűnözés a Magyarországon élő nem kisebbségi származású emberek által elkövetett bűnök halmazából áll. Ez a csokor összességében jóval nagyobb, és kárértékét tekintve is sokszorosan meghaladja a kisebbség bűneiből fakadókat. És itt már helyreáll az arány a többség, és a kisebbség között! Sőt, ha nagyon utána mennénk, lehet, hogy vezetnek a nem barnák!
A különbség csak annyi, hogy a fehérbűnözés túlnyomó részben a közös vagyont dézsmálja mértéktelenül, és csak igen kis részben támad egyéneket, addig a kisebbségnél ez az arány fordított. Ebből fakad, hogy az átlag magyar nem bankár, politikus bűnözővel találkozik személyesen, hanem cigánnyal! A másik különbség az elkövetések primitív, indokolatlanul erőszakos végrehajtása egyes cigányok részéről.
Szerintem a fentiek szolgálnak okként, amiért is a többség évszázadok óta allergiás lesz a cigány szó hallatán.
Visszatérnék a demonstrációra, mely nagy erőket mozgatott meg. Brutálisan meggyilkolt embertársunkért vonult fel a Jobbik Hejőszalontán.
Ez nem más, mint tisztelgés az elhunyt emlékére, és kifejezése annak, hogy itt valami nincsen rendben! Teljesen nyilvánvaló, hogy vidéken a rendőrség nem ura a helyzetnek, a folyamatosan romló viszonyok aláásták a lakosság tűrőképességét. Ahol az államhatalom nem tölti be szerepét, ott valaki más lép a helyébe. Valahol ez is az élet rendje. Senki sem szeret félelemben, rettegésben élni! Az emberek rosszul viselik a személyük, vagyonuk ellen egyre nagyobb számban végrehajtott támadásokat! Az átlag magyarnak mindegy, hogy ki védi meg, csak jöjjön valaki! A legkívánatosabb egy erős rendőrség-csendőrség volna. Jelenleg úgy látom, hogy a gárda is megfelelő, mert oda vonzza a rendőröket amerre jár, és azokban a napokban a helyiek tapasztalhatják, hogy létezik rendőr is a faluban, mégpedig százszámra! Ugye milyen érdekes?
A gárda által vélelmezhetően elkövetésre kerülő bűnök ellen rendelkezésre áll a szükséges rendfenntartó erő minden esetben, a költségektől függetlenül, míg a valódi bűnözőkkel szemben szinte tehetetlen az apparátus! Tudomásom szerint a gárdisták évek alatt egyetlen bűncselekményt sem követtek el. Való igaz, hogy sötét ruhát, és csizmát viselnek, míg mások divatruhákat hordanak.
Ha egyesekben mégis félelmet keltenének, arról nem a ruha tehet! Ugye mindnyájan láttunk már tűzoltót, kéményseprőt? Tőlük is kell félnünk?
Pedig sötét egyenruhába járnak bakanccsal!
Egyáltalán kinek, és miért is van félnivalója olyan társadalmi szervezettől, mely a hagyományőrzést, kárelhárítást, az emberek védelmét, a bűnözés visszaszorítását vállalta fel?
Magam nem tartozom a rettegők közé, nincs mitől félnem, a kitűzött célokkal pedig egyetértek.
Védeni kell ez élőket, hogy ne meggyilkoltak emlékét kelljen ápolnunk!
Mit is profitált Hejőszalonta a demonstrációból?
Kellő nyomatékkal észrevehették, hogy valami nincs rendben. A média is foglalkozott az esettel.
Rendőri vezetőink is megtanulták a soha nem hallott település nevét, és az állandó rendőrök számát is 0.1-ről talán felemelik legalább 1-re.
Egyéb társadalmi szervezetek tagjai jártak körbe, kedveskedve a lakosságnak, táplálva a gyermekeket ízletes falatokkal. Ilyenre önkormányzatuknak sosem futotta volna! Erősödhetett a helyiekben a közösségi érzés, mely a továbbiakban még jobban összekovácsolja őket.
És ami a legfontosabb, az előnyökön kívül semmiféle hátrányt nem szenvedtek el! Teri nénin kívül mindenki jól járt!

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr492799337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FairyFeller 2011.04.04. 21:30:48

@Keselyőbérc: válaszomat egy aktuális hejőszalontai hírre való hivatkozással kezdeném: brutálisan bántalmazták saját otthonában a néhai Teri néni egykori barátnőjét - aki egyik felszólalója volt az áldozat emlékére megtartott szombati, terror-ellenes demonstrációnak

...
"Mély megdöbbenéssel és felháborodással tudatom Önökkel, hogy a Jobbik Hejőszalontán megtartott "Demonstráció a cigányterror ellen" c. rendezvényén felszólaló egyik helyi asszonyt (a meggyilkolt hejőszalontai néni barátnőjét) a mai napon...bűnözők brutális kegyetlenséggel megverték otthonában...ezért a bűncselekményért azok az álszent, neoliberális jogvédők a felelősek, akik rendkívül aljas módon a helyi cigányokat nem csak etetni és itatni, hanem a békés magyar lakosok ellen uszítani érkeztek Budapestről Hejőszalontára. Felszólítom az események mögött álló új SZDSZ-t, az LMP-t hogy kérjen bocsánatot a hejőszalontai emberektől a magyarellenes gyűlöletkeltésükért és azonnal hagyjon fel a bűnözők istápolásával. A vidéki magyarság nevében arra kérem az eddig tehetetlen Orbán Viktort, hogy napokon belül oldja meg az ártatlan emberek védelmét az egész országban a...bűnöző hordákkal szemben." (...) - Szegedi Csanád, EP-képviselő

[ szentkoronaradio.com/belfold/2011_04_04_ujra-lecsaptak-a-ciganyterroristak-hejoszalontan ]

***

Jobboldali hírportálokon a történtekhez hozzáfűzik:

"Javasoljuk a TASZ-nak, Mohácsi Viktóriának, ill. egyenesen a kormánypárti...ezen esetről (is) a jövőben vélhetően mélyen kussoló médiának a következő, a cigányok gyilkosságainak, erőszaktevéseinek mentegetésekor oly sokszor felhasznált panelek előkotrását, ha mindezt meg akarják magyarázni:

- biztos cigányozott, mint Cozma
- csínytevés
- nekik joguk van az önvédelemre
- állami erőszakmonopólium
- minek ment oda? Csak magát okolhatja, maradt volna otthon
- nem történt semmi vagy más történt, a rendőrség nem tud róla, más eredményre jutott
- maga Szegedi Csanád verte vagy verette meg, mert ezzel jól kiszolgálja a választói elvárását
- biztos félelmükben verték meg"

stb.

Kedves Keselyőbérc!

Innentől válaszolnék.

Írod: "...közönséges aljas bűnözőként cselekedtek. Ezt a módot származástól függetlenül a világ minden részén elítélik! Hangsúlyoznám, hogy ezért a tettért nem a cigányság a felelős...Miért is kapcsolja össze az ilyen tetteket a hétköznapi ember a cigánysággal, és miért is kerül bélyeg ezek után a barna bőrű népcsoportra? A dolog nagyon egyszerű. A többségi, és kisebbségi társadalom között feltűnő aránytalanságot mutat a látható bűnözés aránya! Márpedig ha az elkövetési számban megelőzik a többséget, akkor statisztikailag is igazolható a megítélés. A legtöbb embertársunk sommás véleményt alkot magában, és sokan a jelenséget cigánybűnözésként könyvelik el. Mint mindnyájan tudjuk, ilyen nincs! Még egy rutintalan is rögtön rávágná, hogy nem minden cigány bűnöző, és nem minden fehér törvénytisztelő." (...)

Magam is úgy gondolom, hogy a romák nagy része nem cigány, vagyis közöttük is csupán egy kisebbségre jellemző a társadalmi deviancia. A cigányságot pedig eredeti jelentéséből kiindulva nem -feltétlenül- kinézet, vagy származás alapján határoznám meg, hanem a beilleszkedésre nem hajlandó kulturális jellegzetességei szerint. Ha én verődnék bandákba, szerveződnék mások, gyengébbek, védtelenek, nők, gyermekek, lányok, idős emberek terrorizálására, kirablására, megerőszakolására, elrablására, stb-stb akkor én is teljesen megfelelnék cigánynak. Akkor én egy deviáns cigány magyar volnék. A legtöbb roma nálam sokkal különb volna. Hogy miért szeretik a médiában és a politikában keverni a szezont a fazonnal, szándékosan összezavarni, megtéveszteni az embereket, akkor az érintett politikai érdekeket kell megvizsgálni, és ebben a kérdésben Répás József, kiskunlacházi polgármester véleményével értek egyet (korábban már többször hivatkoztam rá). A zűrzavarkeltés, a megtévesztés, mindig is a gonosz, a sátán szinonimája volt.
Véleményem szerint van cigánybűnözés. Olyan, amely a cigány kultúrához (vagy deviáns antikultúrához) köthető. Mindjárt rögzíteném, hogy én nagy különbséget teszek a roma és a cigány kultúra között.
Magyar bűnözés, roma bűnözés nincs. Mert nem tudnak olyan bűnügyi kategóriákat mondani, ami általános értelemben leginkább a magyar, vagy a roma származású, kultúrájú emberekre vonatkozna.
Cigánybűnözés viszont igenis létezik. Erre az a bizonyíték, hogy bizonyos az általad is említett jellegzetességek (pl. gonosz agresszió, önszerveződő, csoportos támadás magatehetetlen, védekezésre képtelen emberek ellen, bestiális kegyetlenség, terrorizálásra való hajlamok, stb-stb.) körül-belül 95%-ban (vagyis majdnem teljes valószínűséggel) cigány elkövetőkhöz köthetők. Az ilyen alakok pedig felismerhetőek, de nem a bőrszínük, hanem a deviáns viselkedésük alapján. Legyenek bármilyen származásúak, kinézetűek is. Ha nem képesek elfogadni az együttélés alapvető szabályait sem, akkor menjenek máshová. Ez a véleményem.

Nem mellesleg a jelentékeny társadalmi kártevés, a bűnözés, egész régiók mindennapjainak megkeserítése (becslésem szerint országosan 200 ezer ilyen deviánsról lehet beszélni és főként az észak-keleti országrészben fejtik ki áldatlan tevékenységüket) mellett hatalmas és egyre megdöbbentőbb mértékű anyagi terhet is jelentenek a magyarságnak (és más nemzeteknek is...).
Becslésem szerint, a szociális juttatások és minden más költségvetési forrásból eredően legalább évi 500 milliárdjába, de még valószínűbb, hogy több mint ezer milliárd forintjába kerülnek az adófizetőknek. Ez több, mint az éves költségvetési hiány. Nem költ ennyit az ország a hadseregére sem. Ennyi pénzből (a teljes költségvetés idén ~13 ezer milliárd) meg lehetne oldani az állami egészségügyi krízishelyzetet, méltányosan lehetne támogatni a becsületes módon gyarapodni kívánó, ám nélkülöző társadalmi rétegeket (mert egész embertömegek vannak így!), meg lehetne oldani a hajléktalan kérdést is, stb.

De nem erre mennek a dolgok. A problémák eszkalálódnak. Ha túl későn ébredünk, akkor már, ahogy a kifejezésben benne van: túl késő lesz. Mi nem Izraelben vagyunk, hogy következmények nélkül elüldözzük a nekünk nem tetszőeket. Nagyon remélem, sőt bízom benne, hogy nem fog bekövetkezni a a történelemben az az idő, amikor általánossá válik a terror Magyarországon és a következő generációk már üldözöttek lesznek saját Hazájukban. Bár vannak elméleteim arról, hogy ez az értékes terület milyen sorsra fog majd jutni és abban nem osztanak majd szerepet sem a magyaroknak, sem a romáknak...minden esetre addig jók vagyunk mi, magyarok és romák, bizonyos köröknek érdekükben áll a két nép egymás ellen fordítása, egymás pozíciójának gyengítése.
Meg kell akadályozni, nehogy eljöjjön az az idő, amikor már senkinek sem leszünk jók, ezen az igazán értékes vidéken, a 21. század (kozmopolita) vándornépeinek útjában...

FairyFeller 2011.04.05. 22:03:17

Rasszista a Fidesz: a "romastratégia" nem lehetne egyenlő a cigánystratégiával - szerintem

...
"Eljött a cselekvés ideje, a a romák társadalmi bevonásába az uniós szervek, a romák társadalmi bevonásába a roma szervezetek is be kell kapcsolódniuk - mondta Andor László Strasbourgban. Országonként változó, de alapjában véve egy összehangolt roma stratégia megteremtését tűzte ki célul az Európai Unió. Az Európai Bizottság ma Strasbourgban javaslatot tett a tagországok nemzeti programjaira is. Az előterjesztés szerint a tagországoknak még idén elkészítendő terveikben nemzeti célkitűzéseket kell megállapítaniuk, amelyek "arányban állnak lakosságukkal és területükkel", és függnek az egyes tagországok kiinduló helyzetétől is. Már jövőre meg lehet ítélni, hogy a célok teljesíthetők-e, betartásukat pedig a bizottság szándékai szerint rendszeresen ellenőrzik. Viviane Reding alapjogi biztos és az Andor László, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi bevonásért felelős biztos a stratégiát ismertetve hangsúlyozták: ideje túllépni a jó szándék kinyilatkoztatásán, immár cselekedni kell. Andor László egyebek között annak fontosságát emelte ki, hogy a romák társadalmi bevonásába az uniós szervek, a tagországok kormányai, a helyi hatóságok és a civil (köztük roma) szervezetek egyaránt kapcsolódjanak, be. Az uniós keretstratégia vitája ezt követően megkezdődik a tagországok kormányait képviselő tanácsban, amelynek elnöke ebben a fél évben Magyarország. A bizottság adatai szerint uniós átlagban 1,18 százalékra becsülhető a roma lakosság aránya. Magyarországon a most közzétett adatok szerint 400 ezer és egymillió fő közé tehető a roma népesség nagysága, azaz átlagértéken a teljes lakosság mintegy 7 százalékára. Az EU-n belül a becslések szerint Romániában és Bulgáriában a legnagyobb a roma közösséget, átlagosított arányuk ott 8,3, illetve 10,3 százalékra tehető."
...

[ www.hirado.hu/Hirek/2011/04/05/15/Orszagonkent_valtozo_romastrategiat_tervez_az_EU.aspx ]

---

Kirabolták, kórházba juttatták a mesztegnyői plébánost

...
"Kedd hajnalban anyagi haszonszerzés céljából a lakásában támadták meg többen a mesztegnyői plébánost - közölte Szabó Márta, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A Somogy Online azt írja, hogy az erőszakos fosztogatók a paplakást akarták kifosztani. A plébános a támadás során könnyebb sérüléseket szenvedett, ezért kórházba szállították. Az elkövetők felkutatása érdekében a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya a marcali kapitánysággal közösen indított nyomozást. Mesztegnyő környékén hajnal óta fokozott közbiztonsági és közlekedésrendészeti ellenőrzéseket vezettek be. A támadókról, valamint arról, hogy sikerült-e bármit elvinniük a plébános lakásából, a rendőrség - a nyomozás érdekeire való hivatkozással - egyelőre nem ad információkat." (...)

[ www.origo.hu/itthon/20110405-rablok-tamadtak-meg-plebanost-mesztegnyon.html ]

---

Keresettebbek a rendőröknél is: sok helyre hívják az "új féle polgárőröket"

...
"Márciusban országos sajtóérdeklődést és kormányzati reakciókat is kiváltott a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület járőrözése Gyöngyöspatán, és a szervezet már akkor jelezte, hogy a következő, április közepére meghirdetett állomás Hajdúhadház lesz. Múlt héten megjelentek olyan sajtóhírek, hogy az egyesület mégsem megy el a Hajdú-Bihar megyei településre, a szervezet vezetője, László Attila azonban az [origo]-nak hétfőn azt mondta, továbbra is szerepel a terveik között a hajdúhadházi járőrözés. Azt mondta, hogy az időpont még azért nem biztos, mert a szervezetnek sok dolga van. László szerint számos településről kapnak segítséget kérő hívásokat. Ugyanezt mondta Csákvári Lajos, a szervezet alelnöke is, aki szerint a hétvége óta Hejőszalontáról is kaptak ilyen telefonhívást - itt szombaton a Jobbik tartott tüntetést, "Demonstráció a cigányterror ellen" címmel...a tüntetés óta több helybeli összekülönbözött egymással. [ FF: sajátos, figyelemre méltó megfogalmazása annak, hogy a március végén 50 évesen meggyilkolt Teri néni egyik egykori -a Jobbik megemlékezésén felszólaló- barátnőjét a napokban összeverték saját otthonában...]...A gárdához hasonlóan ők is rendszerint romák által lakott környékeken vonulnak fel, és olyan településeken jelennek meg, ahol állításuk szerint romák veszélyeztetik a helyi közbiztonságot. [ FF: egyszer volt alkalmam beszélni gárdistákkal. Ők következetesen úgy fogalmaztak, hogy a cigányokkal -mint kultúrkörrel- van problémájuk, nem pedig a romákkal, vagy a barna bőrszínűekkel - talán nem véletlenül tereli rasszista síkra a témát az Origo, illetve legtöbb médium, de még a Fidesz is...)...Pintér Sándor belügyminiszter és Orbán Viktor kormányfő is beszélt arról, hogy nem fogják eltűrni félkatonai szervezetek tevékenységét...A Szebb Jövőért Polgári Egyesület tevékenységét azonban ezek a kormányzati lépések láthatóan egyelőre nem akadályozzák. A szervezet vezetője az [origo]-nak hétfőn azt állította, hogy ismét foglalkoznak a gyöngyöspatai helyzettel is, miután ott állítólag az egyesületük egyik tagját kővel megdobálták...Hajdúhadházra a Jobbik is szervez demonstrációt, bár erről is jelentek meg olyan hírek, hogy elmarad. Rubi Gergely, a párt Hajdúhadházon élő országgyűlési képviselője viszont az [origo]-nak hétfőn azt mondta, április 17-én a hírekkel szemben megtartják a tüntetést, amelyen Balczó Zoltán, a párt alelnöke és Vona Gábor elnök is felszólal majd. Rubi, aki a polgárőr-egyesületnek is tagja, hozzátette: a városban mindennapossá vált rablások és lopások miatt esett a településre a választásuk...a hétvégén a Borsod megyei Hejőszalontán is megjelent a Jobbik, amelynek politikusai cigánybűnözésről beszéltek, illetve tehetetlenséggel, a közbiztonság garantálásának elmulasztásával vádolták a kormányt." (...)

[ www.origo.hu/itthon/20110404-a-jobbik-es-a-polgarorok-is-keszulnek-hajduhadhazra.html ]

---

Naiv, külföldre utazó lányok vigyázzatok! Emberkereskedelemmel és prostitúcióra kényszerítéssel vádolnak egy Dublinban élő magyar állampolgárt

...
"P. Mátyás a vád szerint része volt annak a bűnbandának, amelyik magyar lányokat kényszerített prostitúcióra. A lányok pénzügyi ellenszolgáltatás nélkül dolgoztak a magyar férfinak. A BBC szerint széles körben folyó nyomozás során a 37 éves, magyar származású férfit kétrendbeli, prostitúcióval való üzérkedés és embercsempészet miatt vádolják. Az ír rendőrség először a magyar nagykövetséget értesítette arról, hogy egy nőt -aki azért érkezett Belfastba, hogy egy étteremben dolgozzon - bordélyházban kényszerítettek munkára. A nő egy másik lánnyal érkezett Dublinba, jegyeiket P. Mátyás foglalta, érkezésük után nem sokkal pedig az északír fővárosba szállították őket. A magyar férfi ugyan elment a rendőrségre, miután tudomására jutott, hogy a hatóságok őt is érintő vizsgálatot indítottak, előtte azonban a BBC szerint eltüntette a lakásából a bűnösségére utaló jeleket. A férfi feltehetőleg azért ment a rendőrségre, hogy tisztázza magát, a lányok azonban közölték a nyomozókkal, hogy a lakásában prostituáltként dolgoztatta őket a férfi az elmúlt hetekben." (...)

[ www.origo.hu/nagyvilag/20110405-egy-dublinban-elo-magyar-ferfi-kenyszeritett-prostituciora-lanyokat.html ]

---

Gyurcsány is elment a romák gyilkosainak büntetőperére - fontos ez nekik, hiszen ő és cinkosai számára a merényletek mindig csakis politikai hasznot jelentettek

...
"Felháborítónak és botrányosnak nevezte Gyurcsány Ferenc megjelenését a romagyilkosságok keddi tárgyalásán Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke - olvasható a Fidesz honlapján. Gyurcsány Ferenc volt kormányfő korábbi kancelláriaminiszterével, Molnár Csabával jelent meg a tárgyaláson, amelynek első óra után meghirdetett szünetében távoztak." (...)

[ origo.hu/itthon/20110405-kosa-lajos-felhaborito-hogy-gyurcsany-ferenc-megjelent-a-romagyilkossagok-peren.html ]

---

A magyarok közt is vannak deviánsok - életfogytiglanra ítélték a tompai családgyilkost (remélem a salgótarjáni kaszabolóssal, Fekete Lászlóval egy cellába kerülnek majd)

...
"Ítélet született a tompai hármas gyilkosság ügyében. Egy család három tagját ölték meg brutálisan 2009-ben. Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője fellebbezett. A bíróság szerint Sz. István aljas célból, különös kegyetlenséggel ölt meg három embert Tompán, és kifosztotta őket, ezért életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték első fokon. Az ítélet nem jogerős, a vádlott és véője fellebezett. A 29 éves kelebiai férfi a kihallgatás során bevallotta, hogy a meggyilkolt házaspártól 2,8 millió forintot, több mint 4,5 millió forint értékű eurót és arany ékszereket zsákmányolt. A rabolt holmit az apja házának kertjében, a disznóól mögött ásta el, az értékeket a rendőrök megtalálták. A férfi egy lovastanya 65 éves tulajdonosát, annak feleségét és egyik lányát ölte meg 2009 novemberében. Az előzményekről írt cikkeinket itt olvashatja." (...)

[ origo.hu/itthon/20110405-eletfogytiglant-kapott-a-tompai-harmasgyilkossag-elkovetoje.html ]

***

A romák nemzetközi képviselete már a '70-es évek óta kéri, hogy ne nevezzék népüket az elmarasztaló cigány (az "atsziganosz" görög eredetiből: "kívülálló", "összeférhetetlen", "törvénnyel szemben álló", "beilleszkedésre képtelen", stb. jelentéstartalmú) jelzővel. Mert aki ismeri a szót, az tudja, azokat a népeket nevezik így a világ minden részén, amelyek társadalmi devianciákra hajlamosak, amely közösségekből időről-időre kikerülnek a társadalmi többségeket irritáló bűnözői csoportosulások.
Amikor a Fidesz nemzetközi szinten a romákat helyezi hasonló szövegkörnyezetbe, akkor úgy vélem: kimeríti a rasszizmus fogalmát. A romastratégia már önmagában diszkrimináció, megbélyegzés, a fenti indoklás pedig arra a koncepcióra épít, hogy a romákkal az EU-ban mindenhol -valami- baj van. Jelenleg az Európai Parlament egyetlen roma származású képviselője, a fideszes Járóka Lívia egy televíziós riportban a "legszegényebb rétegek felzárkóztatásáról" beszélt. Kérdem én: miért kell ezt egy adott származáshoz hozzárendelni, rasszista mód.
Miért feltételezi az elnevezés (tehát "romastratégia") azt, hogy aki roma származású, az feltételezhetően a legszegényebb társadalmi rétegekhez kötődik, vagy hogy éppen bűnöző, deviáns?
Nem, ezt nem lehet megmagyarázni anélkül, hogy világossá ne váljon, rasszista és igaztalan ez e megnevezés.
Helyette használják a "cigánystratégia" elnevezést. És jelentsék ki végre, hogy nem egy adott származású nemzetről van szó, hanem egy társadalmi devianciára, az alapvető törvényekkel és társadalmi normákkal szemben álló társadalmi rétegről, az EU-ban.
A cigánystratégiának pedig éppen úgy kellene foglalkoznia az afrikai, ázsiai bevándorlókból kitevődő deviánsokkal, mint a roma, vagy éppen magyar deviánsokkal. Legyen az illető arab, roma, török, kurd, vagy akár magyar éppen ugyanúgy.
Mindjárt nem volna feltételezhető a rasszizmus, amely egyes származású népeket diszkriminál, többre, vagy éppen kevesebbre tart, más népekhez képest.
A "romastratégia" kifejezés származás alapján megbélyegző.
A "cigánystratégia" származástól független kategória volna.
Miért keverik hát szándékosan a fogalmakat, ezzel további zavarokat előidézve?
Mert -szerintem- szándékosan teszi mind a média, mind pedig a kormány.

Keselyőbérc 2011.04.06. 12:00:30

Kedves FairyFeller!

Elgondolkodtató, ami Hejőszalontán történt! Nem elég, hogy meggyilkoltak egy szerencsétlen asszonyt, bosszút álltak barátnőjén is, mivel nem hallgatott! Hogyan is képzelte valaki, hogy élve a szólásszabadság jogával, és lehetőségével, kényes témáról alkot véleményt? És vélhetően a helyiek közül valakik érvelés helyett veréssel válaszoltak. Nem éppen európai megoldás, de hatásos! Valószínűleg a hölgy nem szólal fel többé! A helyi szokások szerint intézték el őt olyanok, akiknek nem számít a törvény! Sajátos logikájuk szerint nem szent más tulajdona, élete, és ami kell, azt megszerzik erőszakkal. Ennek a folyamatnak gátat kell szabni, így nem mehet tovább! Világossá kell tenni minden bűnöző számára, hogy a társadalom egyre kevésbé toleráns tetteik iránt. Az egyszerű emberek már besokalltak. Ha a jelenlegi kormányzat szeretné elkerülni azt, hogy még nagyobb tömegek szavazzanak szélsőséges erőkre, akkor bizony érdemben kell cselekednie. Nem arra van szükségünk, hogy önvédelmi fegyverekkel várhassuk a betörőbandákat, hanem arra, hogy rendőrségünk
biztosítsa a kellően biztonságos környezetet, állapotokat. A közel negyvenezer főt számláló rendőrség alkalmas lehetne a feladatának betöltésére. Nem azért hozták létre, hogy legyen, hanem azért, hogy a hatáskörébe tartozó feladatokat elvégezze. Akárhogyan is nézem, én negyvenezer emberrel képes lennék garantálni az ország belső biztonságát valamennyi településen.
Amikor nem látjuk a rendőröket, akkor hol vannak, mit csinálnak? Kísérik a gárdát, vagy bevetési parancsra várakoznak?

Egységes európai romastratégia. Mit is jelent ez?
Semmi mást nem jelenthet, mint diszkriminációt!
A romakérdés óriási áldozatvállalást jelentő pozitív diszkrimináció nélkül nem megoldható!
Zömében szegénységben, és elmaradottságban élő emberek millióiról van szó, akik jórészt kiszorultak a munkaerő-piacról. Sorsuk a mélyszegénység, annak minden kísérőjelenségével együtt! Ez a szegénység azonban nem csak a romák része. Hazai kutatások szerint a mélyszegénységben élők csupán harmada cigány származású országunkban. Az azonban tény, hogy a nyomorban élők azonos területeken élnek.
Tudnunk kell azt is, ha valakinek nincsen jövedelme, az nem jelenti azt, hogy nincsenek kiadásai. A családokat el kell tartani valamiből.
Most, hogy a jövedelemmel bíró átlag magyar fél lábbal már a szegényházba tart, és máról-holnapra él tartalékok nélkül, mit üzenhetne a nála rosszabb sorban tengődő cigányoknak! Talán ezt:
- Anyagilag halálra ítéltünk benneteket, pusztuljatok méltósággal! Igen, ez is egy üzenet, néhány másik ostoba ajánlat társaságában.
Mit üzent, sugallt eddig a többségi blokk:

- Vállalj sok gyermeket, akkor megélhetsz!
- Ha kicsit lopsz, az nem akkora bűn, általában
nem kapunk el.
- Ha lebuknál kegyesek leszünk, tudjuk, nehéz
gyermekkorod volt!
- Egész megyéket hagyunk őrzés nélkül,
cselekedjetek!
- A segély akkor is jár, ha még soha nem
dolgoztál!
- Ne is gondolkozz munkán, mert akkor kevesebb
pénzt viszel haza!
- Nem azért nem kapsz munkát, mert
cigány vagy, hanem azért, mert nincs elég
munkahely.
- Rengeteg jog megillet akkor is, ha kötelezettségeidet figyelmen kívül hagyod.

Igencsak ostoba módon kívántuk évtizedeken keresztül rendezni a romakérdést!
Az érintettek pedig egy olyan verembe kerültek, ahonnan nincs kiút.
A többségiek sem örvendezhetnek, mivel a romaságnak tett gesztusaik nagyjából azon közösség arcul köpésének felel meg, tovább mélyítve a természetesen fennálló
konfliktus helyzetet. Az eddigi pozitív diszkriminációs folyamatok sem vezettek eredményre, mivel nem egy átfogó, és az érintettekkel egyeztetett hosszú távú terv keretei
között kerültek bevezetésre. Mi, többségiek, saját képünkre kívánjuk formálni a romákat, figyelmen kívül hagyva, hogy ők kissé mások, és erre nem partnereink. Az együttélés szabályainak kialakítása közös munkálkodás eredménye kell legyen. Addig is a mindenkori magyar törvények a mértékadóak! Mint ismeretes, a törvény nem különböztet meg cigány, és magyar embert, hanem minden állampolgárunkra vonatkozik. Kellő joganyag áll rendelkezésre annak érdekében, hogy bármelyik csoport jogkövető magatartását kikényszeríthesse. Szándékosan fogalmaztam így, mivel aki nem jogkövető magától, az csak kényszerítve idomul a szabályokhoz.
Kb. ezt a receptet alkalmazta a tőlünk nyugatabbra eső országok szinte mindegyike. Nem azért mert szerették a romákat, hanem mert megengedhették maguknak, és mindemellett így volt kényelmes számukra. A romaság által képviselt problémakör körmükre égett!
Nagyjából minden ország vezetése ugyanazokkal a jelenségekkel szembesülhetett, csak éppen a megoldáshoz vezető utat nem találták. Ezen országok a saját értékeikből indultak ki,
de nem számoltak azzal, hogy a bevándorló csoportoknak ez semmit nem számít. Az integrálással ugyan lehet kísérletezni, már amennyiben van elegendő türelmük, és pénzük, és nem számít a végeredmény. A romakérdés során kultúrák ütköznek egymással,
és ahogyan mi nem, úgy ők sem kívánnak beolvadni a másik fél rendszerébe.
Normális esetben idomulni kell a többség szabályaihoz, a befogadó ország törvényeit tiszteletben tartva. Nos, a romaság esetében ez egyáltalán nem megy. Márpedig, ha egy népcsoport önnön törvényei szerint kíván élni más nép területén, akkor a konfliktus garantált!
Innen kezdve tolerancia kérdése, hogy a befogadó mit, és mennyit képes elviselni, tűrni!
Persze a politikai szint elkenheti a probléma súlyát, de a mindenkori választók hathatós megoldást keresnének. A probléma szőnyeg alá söprése nem megoldás!
Mégis mi lehetne a kiút?
Szerintem az egyik lehetséges megoldás az volna, ha a mindenkori befogadó társadalom lemondana javainak egy bizonyos részéről a romaság felemelésének érdekében.
Olyan pénzügyi forrásokat kell biztosítani, melyek lehetővé teszik kellő számú munkahely, illetve munka lehetőség biztosítását. A munkára semmiképpen nem fogható részt feltételekkel kell segélyezni. Mindezt roma önkormányzatokon keresztül. Különös hangsúlyt kell fektetni az oktatásra, valamennyi korosztály számára, mivel a modern világban egyre kevesebb képzetlen munkaerőt igényel a piac. Véleményem szerint a roma emberek tehetségesek,
képesek megfelelő tudásszintre eljutni, és ezáltal magasabb jövedelemhez jutni.
Itt is a többségi társadalom felelőssége, hogy a roma fiatalok valóban megfelelő szintű tudással távozzanak az iskolákból. A támogatott családok esetében az összeg jelentősen
emelkedhetne jó tanulmányi eredmény esetén, így biztosítva a családok érdekeltségét.
Ahol ennek ellenére sem érhető el, hogy a gyerekek fejlődjenek, ott pártfogók segítségével kollégiumokban folyhatna a felkészítés. Együttműködve a roma önkormányzatokkal,
polgárőrséget kellene létrehozni minden településen a rend fenntartása érdekében fizetett roma közalkalmazottakkal. Amennyiben a segélyezési rendszer korrekt, és az oktatás is megfelelő, akkor a roma közösség helyben meg tudja fékezni saját deviáns elemeit.
Ennek természetesen ára van, de ha nem cselekszünk, az többe kerül!
süti beállítások módosítása