HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

Linkblog

A kommunizmus áldozatainak napja

2012.02.26. 13:25 asperjangyorgy

 Ez a fidesz szokásos blöffjei közé tartozó akció. Kommunizmus eddig a földön soha, sehol nem valósult meg. A kommunizmus az emberek teljes társadalmi egyenlőségét jelenti - Marxék megfogalmazásában -, amit a termelési eszközök társadalmi tulajdonba vétele biztosítana. De sem korábban a Szovjetunióban, sem az u.n. szocialista országokban nem társadalmi, hanem állami tulajdonba vették, és egy szűk politikai érdekcsoport rendelkezett felettük. A szabadnak és egyenlőnek mondott emberek - akár párttagok voltak, akár nem - továbbra is bérrabszolgaként dolgoztak. Vagyis akik áldozattá váltak, nem az eszmei, tehát nem létező kommunizmus áldozatai lettek, hanem a marxi ideológiát úgy ahogy megvalósító politikai vezetőké, az érdekcsoportoké.

Egyébként pedig mellesleg megjegyzem, hogy nem volt és nincs a földön tökéletesen működő emberi társadalom, mindegyiket - ezt tudjuk már Platóntól, de még inkább Hegeltől - rendkívül súlyos ellentmondások feszítik. Egy részüket az adott társadalom keretein belül egy ideig meg lehet oldani, de amikor az ellentmondások a végletekig feszülnek, az emberek igyekeznek az abronccsá váló kereteket szétfeszíteni, és sokszor önmagukat is elpusztítják az így kialakuló harcban. Fukuyama úgy vélekedett, hogy a polgári társadalmi forma az emberiség végső fejlődési foka, vagyis ennek megvalósulásával befejeződött az emberi történelem. Egyrészt még nagyon messze vagyunk attól, hogy a Földön mindenütt polgári társadalom legyen, másrészt jól tudjuk, hogy a polgári demokrácia a kapitalista-liberális, piacgazdasági társadalmi forma politikai megnyilvánulása. A társadalmi fejlődés koronája azért sem lehet, mert - éppen napjainkban eléggé nyilvánvalóvá vált -, hogy rendkívüli ellentmondások feszítik, s ezek eddig a gazdasági válságokban kulminálódtak. Ha ezeket a gazdasági válságokat nem sikerül feloldani - márpedig hosszú távon a kapitalista társadalmi formáció sem képes az evolúció törvényei között megmaradni -, akkor a kétségbeesett elnyomottak, a fizikai és szellemi bérrabszolgák megpróbálnak a dolgokon változtatni. Hogy mire mennek aztán, az nagy kérdés. Marx azt mondta: az emberek teszik a történelmet, de az eredményről csak ideológiai elképzeléseik és elvárásaik vannak, a végeredmény előre soha nem kiszámítható.

Orbán Viktor ezerszer fejet hajthat a hősök fala előtt - mindig az a fal a hősöké, amelyet annak kinevezünk -, ettől egyrészt az áldozatok nem lesznek hősök, másrészt az áldozatok a legtöbb esetben tették a történelmet, és a sorsuk lett valami. Megtanulhattuk már, hogy ki a hős és ki az áldozat, jószerivel értelmezés kérdése - politikai tekintetben és politikai értelmezésben mindenképpen. Az emberiség valahonnan, nagyon messziről nézve egységes civilizáció. Egyik tagjaként tudjuk, hogy ez a földi civilizáció egyrészt rendkívüli módon tagolt több tekintetben is, másrészt rendkívül sérülékeny. Már csak azért is, mert még olyannyira primitív, hogy képtelen tudatosan a saját létezését - az evolúció gondolatát magatartásába építve - egységesítve irányítani. Senkinek fogalma sincs, hogy mi lesz a sorsa, a sorsunk. Az evolúció még sok-sok időt biztosítana számunkra, de nem biztos, hogy képesek leszünk ontológiai, társadalmi, ideológiai stb. stb. ellenmondásainkon úrrá lenni és elpusztítjuk önmagunkat. Az is lehetséges, hogy valami külső esemény - egy hirtelen, néhány év alatt vagy néhány évszázad alatt kialakuló nagy jégkorszak - állít le bennünket és töröl el a föld színéről mindörökre. A jégkorszak kezdődhet felmelegedéssel is, ami aztán a különböző folyamatok révén átcsap jegesedésbe, ami eltarthat néhány ezer, néhány százezer vagy akár egy-két millió évig. A Földnek ez nem lesz túl nagy és ismeretlen esemény, és életidejét tekintve csupán néhány pillanatnak tetszik majd, mi, elszántan gyűlölködő és egymást pusztító u.n. értelmes lények viszont átadjuk a helyünket újabb értelmes vagy nem értelmes lényeknek, az evolúció ugyanis nem feltétlen és minden esetben vezet el az értelmes lények kialakulásáig. Ahhoz sok minden szerencsés összetalálkozása szükséges.

De ez már nagyon messzire vezetne. Jelen gondolatunknál maradva: ha a kommunizmus áldozatainak van napjuk, ennyi erővel lehetne - bár ez is értelmetlenség volna - a kapitalizmus sok száz milliós áldozatának és megnyomorítottjának is adni egy napot, amikor ünnepelhetjük - mit is? Hát azt, hogy minden emberi társadalom a saját ellentmondásain keresztül alakul, változik - hogy fejlődik is közben, azt nem állíthatnám biztonsággal -, s ezeknek az ellentmondásoknak megvannak a maguk áldozatai. Politikai szempontok és érdekek mentén akár azt is mondhatjuk - és figyeljünk arra, hogy a politika soha nem a történelmi igazságra törekszik, hanem egy szűk érdekcsoport céljainak érvényesítésére!!! -, hogy bizonyos emberek egy soha nem létezett társadalmi formáció áldozatai, jelen esetben a kommunizmusé. Arra már megtanított bennünket a történelem, hogy kommunizmus talán soha nem lesz a földön, de egy biztos, ha a földi civilizáció képtelennek bizonyul arra, hogy egységes arculatot vegyen fel, egységesen törekedjék a civilizáció - és nem egyes országok, népcsoportok - érdekeinek és értékeinek megvalósítására, akkor rövidebb vagy hosszabb távon annak a civilizációnak, amely itt a Földön kialakult, s amelynek tagjai vagyunk, el kell pusztulnia. Bolygónk ezzel nem veszít semmit. Tévedés volna azt hinni, hogy bolygónk - a rajta található értelmes lénnyel, az emberrel - bármilyen szempontból kitüntetett hely volna a most még csak 14 milliárd fényév terjedelműnek látott mindenségben. Természetesen ha majd olyan újabb távcsöveket gyártunk, amelyek a jelenleginél is messzibbre látnak, akkor ráébredünk, hogy a mindenség talán húsz, ötven vagy százmilliárd éves. De az életkora meghatározásának is csak a halandó lények szempontjából van értelme.

Ha így van, márpedig így van, akkor nem hiszem, hogy a fidesz kormányzat és súlyos ellentmondásoktól terhelt politikája, ideológiája túl sok legyet ütne egy vagy több csapásra olyan bornírt ünnepnap létrehozásával, amelyen huszadrangú, rendű emberek (lásd: Hende Csaba, Schmidt Mariska szőke démon-főigazgató, stb.) teli szájjal ünneplik a soha nem létezett társadalmi formáció áldozatait.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr144209463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.