HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

Linkblog

És ha áthelyezzük a helyszínt?

2012.03.06. 13:45 asperjangyorgy

 Ami a szíriai Homszban történik, ahogy mondani szokás, felülmúl minden képzeletet. A szíriai elnök rendszere ellen fegyveres felkelést indított a Libanon közelében fekvő nagyváros, Homsz egyik városrésze. Hogy ott kik, milyen beállítottságú (bizonyára iszlamisták) emberek harcoltak, nem tudjuk. Hogy egészen pontosan mit akartak, Asszad elnök és rezsimje megdöntésén túl, nem tudjuk. Arról is felületes ismereteink vannak, hogy a fegyvereseket pontosan kik támogatták, milyen fegyverekkel, és milyen elképzelésektől vezérelve. Szóval sok mindent nem tudunk, illetve jószerivel semmit. Ha valamit mégis, hát lényegileg annyit, hogy egy nagyváros egyik negyedében a fegyveresek átvették a hatalmat, és az elnök parancsára őket lefegyverezni kívánó hivatásos katonákra lőttek, akik aztán minden lehetséges módon igyekeztek fellépni ellenük. Hogy legyűrik őket, nem volt kétséges, hiszen Asszad elnököt nem kívánta eltávolítani sem az Egyesült Államok, sem Sárközy, különösen nem az oroszok. Mindegyikük más és más ok és érdek miatt. Minden valószínűség szerint azért sem, mert az iszlamisták térnyerésétől minden hatalom tart, még az arab hatalmak is, és Líbia bebizonyította, hogy a nagy buzgalom, amivel segítették a felkelőket (éjjel-nappal bombáztak a NATO gépei), nem azzal az eredménnyel járt és jár, amit elképzeltek. Ott is az iszlamisták, a sajátos elképzelésekkel rendelkező törzsfők írják a további történelmet, nincs egy erős központi hatalom, egy semmire nem tekintő Kadhafi, amely és aki irányt adjon az eseményeknek. Mennek azok kiszámíthatatlanul. Nos, ezt a hibát még egyszer nem akarták a nagyhatalmak elkövetni. Nem is szólva arról, hogy Szíria meggyengítése mások megerősödésével járt volna együtt, és ezt a nagyhatalmak szintén nem akarták. Tehát elítélték, ami zajlik, az ugyanis nem kerül pénzbe, de ezen kívül mást nem tettek. És most zajlik a bosszú, amin - joggal - fel van háborodva minden épeszű ember.

De azért gondolkodjunk el egy kicsit. Ha mindez mondjuk Miskolc egyik városnegyedében, vagy New York egyik körzetében zajlik le, vagyis ott alakul ki egy fegyveres, lázadó csoport, amelyet külföldről fegyverekkel látnak el, az adott várost uraló ország karba tett kézzel nézné, miként támadnak rá a központi hatalomra? És a fegyveres felkelés leverése után a buksik megsimogatásával intézné el a dolgot? Aligha hihető ez a változat. Szörnyű, ami ott zajlik. Szörnyű, hogy a 21. században még mindig ilyen és csak ennyi az ember. Ám ha a konkrét helyzetet nézzük, azt mondhatjuk, hogy a szemforgató hatalmak, kormányok, országok lényegileg ugyanezt tennék egy hasonló fegyveres előzmény után. Asszad elnök uralmáról sok rémséges történetet lehet olvasni az interneten. De más módon más hatalmak és hatalmasságok is ragaszkodnak ahhoz a fajta rendhez, amit ők üdvösnek tartanak, mert az ő hatalmukat biztosítja, s esetleg még azt is gondolják, hogy nemcsak nekik fontos, hogy változás ne történjék, hanem annak az egész országnak, ahol az ilyen előzmény lezajlik. Asszad intézkedései védhetetlenek. És a fegyveres lázadás mivel és miként igazolható? Különösen, ha azt idegen fegyverekkel és esetleg kívülről is jött harcosokkal, más országból vagy országokból is támogatták? Ha a rendet csak a fegyverek tartják fenn - és végső soron hol nem??? -, akkor megdönteni is csak fegyverekkel lehet. És ebben az esetben ki mondhatja meg, mi a helyes, és mi a követendő igazság? 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr264292828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FairyFeller 2012.03.23. 13:18:07

Régi fogásokra figyelmeztet Szíriával kapcsolatban a Magyar Hírlapon Bayer Zsolt is:

www.magyarhirlap.hu/velemeny/ver_es_ver.html