HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

Linkblog

Földi pokol

2012.03.27. 13:33 asperjangyorgy

 A tudósok óvatos emberek, nem mondják ki, csak sejtetik, hogy 2050-re egész biztosan minimum 3 fokkal emelkedik a Föld átlaghőmérséklete. Ennek következtében elolvad az Északi-sark jégsapkája, és jelentős mértékben az Antarktisz jege. A sok tengerbe ömlő édes víz megemeli a tengerek szintjét, de ez lesz a legkisebb baj. Sokkal végzetesebb, hogy megváltoznak vagy leállnak a tengeri áramlások, ezzel tovább növelik a klímaváltozások következményeit. A tenger elsavasodása miatt elpusztulnak a korall-zátonyok, az algák, a kisebb halak, s ennek következtében a tenger nagy ragadozói. Meleg, bűzös pocsolyává alakul át a tengerek többsége. Kipusztulnak az erdők. A föld legnagyobb erdői már most is inkább széndioxid kibocsátók, mint elnyelők. A szibériai fagyott talaj felenged. A lekötött, fagyott széndioxid kiszabadul, tovább melegítve a Föld klímáját. És persze kiszabadul milliárd tonna számra a metán, amely több millió négyzetkilométeren meggyullad és évtizedekig vagy évszázadokig negyven-ötven méter magas lánggal ég, tovább növelve a Föld átlaghőmérsékletét. Az évszázad végére hat fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet, és a Föld, ahol olyan szépen és felelőtlenül éldegélünk, iszonyatos pokollá változik. Öt-hatszáz kilométeres szél tarolja majd a tájat. A betonépítményeket mint a tollpihét fújja el. A kialakuló állapot talán 15 ezer évig tart, de lehet, hogy sokkal tovább. Ember és állat már száz év múlva sem lesz a bolygón, legfeljebb csótány, amely okos és alkalmazkodó, megtanulta az elmúlt négyszáz millió év alatt. Nem verseng többé Kína és az Egyesült Államok, hogy melyikük bocsát ki évente több széndioxidot. És persze nem lesz a többi állam sem. Az emberi faj igen gyorsan beleegyészik a semmibe, amiből jött.

A bolygó számára mindaz, ami majd történik, nem lesz különösebb megpróbáltatás, átélt már ennél kritikusabb időszakokat is. Aztán a felmelegedést majd követi a lehűlés, egy tíz-húsz-harmincezer évig tartó jégkorszak. De a Föld életében az is csupán múló pillanat lesz. És egyszer majd újra kisüt a nap, és újra minden szép és kellemes lesz. Kellemes ember-nélküli állapot. Talán isten majd, ha van, lenéz a Földre, és tehetetlenül széttárja a kezét: én semmiről nem tehetek, adtam értelmet az embernek, de azt gyilkolásra és pusztításra használta a teremtő kiteljesedés helyett. És senkinek nem fogunk hiányozni. Ha valami, ez legalább boldogító tudat. IGAZ, MÉG TEHETNÉNK TALÁN VALAMIT, DE NEM TESZÜNK, MERT KÉPTELENEK VAGYUNK MEGÁLLNI AZ ÖNPUSZTÍTÁS ÚTJÁN. Ne essék tévedés: nem a bolygó pusztul majd el, csak mi, értelmes lények, akik eszement módon viselkedünk, mert azt hisszük - minden bizonyság ellenére -, hogy az evolúció törvényei ránk nem vonatkoznak. Majd rájövünk, hogy igen, de akkor már késő, nagyon késő lesz.

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr514343428

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Design: Evolúció 2012.03.28. 13:04:20

"Nem lehet természettudományos gondolkodással gépet építeni, azután szentimentalizmussal - olyan primitív érzésekkel, mint önzés, kapzsiság, unalomvágy - vezetni. Ebből katasztrófa lesz, katasztrófa kell, hogy legyen. Ha emellett kitartunk, a hely...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.