HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

Linkblog

A komcsi Frankel Leó

2012.06.24. 12:17 asperjangyorgy

Frankel Leótól Wittner Mariska és a vele egy követ fújó fideszes agyamentek el akarják venni az utcát, mert piszkos komcsi volt, mint Marx és még sokan mások. Frankel Leó 1844-ben született Baján, és 1896-ban halt meg Párizsban. Frankel Leó történelem, a nemzetközi munkásmozgalom ismert és elismert alakja, aki küzdelmes élete során nagy műveltséget szerzett és következetesen küzdött az elnyomott, kizsákmányolt munkásság jogaiért. Wittner Mariska viszont csupán arról nevezetes, hogy 56-os tevékenységéért, köztük a köztörvényes bűncselekményekért, halálra ítélték. Legszívesebben, gondolom, jól seggbe rúgták volna, de aztán az állam által már a megszületésekor pártfogásba vett zabi gyereke miatt mégsem lógatták fel. Kiszabadulása után élni hagyták. Igaz, amíg a fidesz fel nem fedezte, sokra nem vitte, mert nem volt sem tehetsége, sem buzgalma, olyan műveletlen maradt, mint egykor volt, még abban az időben, amikor személyesen ismertem a Práter utcában (nem vagyok erre a tényre büszke). Nem látott világot, mint Frankel Leó, nem próbálta ki magát nehéz küzdelmekben. Annyiban mégis hasonlít Frankel Leóra, hogy a nagynevű történelmi szereplőt szintén halálra ítélték a Párizsi Kommün 1871-es bukása után, de Frankel biztos körülmények közé jutva soha nem hencegett ezzel.(Jól tudjuk, hogy Mariskánk fidesz képviselőként a mások által súgott és írt beadványait úgy írja alá, hogy 56-os halálraítélt, mintha ez lenne a szakmája, pedig fiatalon valami egészen más volt kedvelt elfoglaltsága). Frankel Leó szerencsés véletlennek köszönhette, hogy Londonba tudott menekülni a kivégzés elől. De utána sem gyáva, senki patkányként élt, hanem átokkal a fején tovább küzdött - itthon is - azért az eszméért, amelyet - némi joggal - az emberiség lehetséges útjának látott és ítélt.

Ha valaki, a sok bajtól 52 évesen elhunyt Frankel Leó megérdemli az utókor megbecsülését. A marxi eszméket vallotta, de nem volt, nem lehetett semmi köze azokhoz a kommunista bűnökhöz, amelyeket - a marxizmusra hivatkozva - később a Szovjetunióban elkövettek. Frankel Leót bűn egy sorba állítani Szamuelyvel vagy Kun Bélával, az egyet jelent a történelmi vaksággal, illetve pontosabban fogalmazva: a történelem nem-ismerésével, illetve a a kiadós képviselői fizetésért történő oktalan gyűlölködéssel. Sajnos, ilyen nemtelen emberek ítélkeznek manapság, és nemcsak a jelen ügyeiről, hanem történelmi alakokról és helyzetekről is. Megérdemeljük? Nem, nem érdemeljük meg, de magunkkal kötve mint a kéve (hogy József Attilát idézzem kissé átfogalmazva) olykor úgy érezzük, hogy nincs más lehetőségünk. Pedig van. Először is öntudatra ébredni!!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr624607738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asperjangyorgy 2012.06.25. 10:15:01

A Népszava maradhat, a Lenin utca nem

Index
2012. június 25., hétfő 09:15 |
|

Nem vonatkozik a Népszavára és a Népszabadságra az a törvénymódosító javaslat, ami sajtótermékeknél is tiltaná, hogy önkényuralmi rendszerhez köthető nevük legyen, írja a hirado.hu a Kossuth Rádióban elhangzott beszélgetésre hivatkozva.

A törvénymódosító javaslatot kilenc kormánypárti képviselő nyújtotta be, javaslatukat többen is úgy értelmezték, hogy azoknak a lapoknak, amelyek már a kommunizmus alatt is működtek, nevet kell változtatniuk. Németh Péter, a Népszava főszerkesztője szerint a médiára vonatkozó változtatás nevetséges: „Ezen az alapon mindent be kellene tiltani, a Kossuth rádiót éppúgy mint a Magyar Nemzetet, mert mindegyik valamilyen módon kötődik a pártállamhoz, például a Kossuth rádió, a Népszava és a Magyar Nemzet is pártállami kézben volt."

A törvényjavaslat egyik benyújtója, a KDNP-s Stágel Bence viszont azt mondta, a tervezet eredeti célja az volt, hogy a kommunizmusból fennmaradt Lenin és Sztálin utcákat kötelező legyen átnevezni, eddig ugyanis nem volt ilyen törvényi tiltás az önkormányzatokra. Szerinte indokoltnak tűnt, hogy egységes szabályozást alakítsanak ki, azért terjed ki a cégekre, szervezetekre és a sajtótermékekre, de ez nem vonatkozna az említett médiumokra, mert azok nem közvetlenül hozhatóak összefüggésbe a diktatúrákkal. A képviselő reméli hogy még a nyári szünet előtt elfogadják a módosító javaslatot, és januártól hatályba léphet.

A. GY. MEGJEGYZÉSE: FOG EZ MENNI, ELVTÁRSAK! ILYEN BARMOK MÉG RÁKOSIÉK SEM VOLTAK!