HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

Linkblog

A Labancz Anna gyilkosság című könyvről született bírósági ítéletek 1.

2012.06.24. 15:16 asperjangyorgy

Az elkövetkező hetekben - kommentár nélkül - közzéteszem A Labancz Anna gyilkosság címmel 2006-ban megjelent regényemről született bírósági ítéleteket. Akárhogyan nézzük is, az már önmagában elgondolkodtató, hogy ennek a tulajdonképpen ötvened rangú polgári kártérítési pernek a bírói indoklása három-négyszerese a Rajk per vagy a Nagy  Imre per indoklásának. Vagyis nagyon sántít ott a kutya, ahol ilyen hosszan és körülményeskedve kell magyarázni a bíróság által vélt igazságot. Akik nem olvasták a könyvet, azok is könnyen észrevehetik az égbekiáltó ellentmondásokat és csúsztatásokat a bírósági ítéletekben. Összesen körülbelül nyolcvan-száz oldalt vagyok kénytelen közzétenni, ennyire rúg a polgári per anyaga. (Most a mondvacsinált büntető perről nem szólok, ám ha a végén az derül ki, hogy a blog látogatói azzal is szeretnének megismerkedni, akkor azokat az anyagokat is nyilvánosságra hozom).

A Fővárosi Bíróság ítéletét, amely 2007. május 21-én kelt, dr. Pataki Árpád tanácsvezető bíró jegyzi (az összes stilisztikai és egyéb hibával együtt)

A Fővárosi Ítélőtábla 2008. április 12-án kelt ítéletét, amely megfogalmazásában szinte szó szerint megegyezik az elsőfokú ítélettel, Kizmanné dr. Oszkó Marianne, a tanács elnöke, valamint Böszörményiné dr. Kovács Katalinh előadó bíró és dr. Győriné dr. Maurer Amália jegyzi.

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága mint felülvizsgálati bíróság 2009. április 29-én kelt ítéletét dr. Völgyesi Lászlóné, a tanács elnöke, dr. Kovács Zsuzsanna előadó bíró, valamint dr. Mészáros Mátyás bíró jegyzi - mégpedig a magyar bírósági gyakorlat legnagyobb dicsőségére.

 

FŐVÁROSI BÍRÓSÁG

19.P.23191/2006/19


(A. Gy. megjegyzése: mikor idáig jutottam az ítélet begépelésében, váratlanul pillanatnyi áramszünet történt, talán isten akart figyelmeztetni, hogy legjobb volna, ha ettől az egésztől s a vele járó munkától megkímélném magamat.)

      A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A Fővárosi Bíróság

a dr. Beleznay Zsolt ügyvéd (cím) által képviselt

LÁZÁR JÓZSEF gyöngyösi (cím) lakós felperesnek

a dr. Árnyasi Katalin ügyvéd (cím) által képviselt

ASPERJÁN GYÖRGY budapesti (cím) I. rendű és

ASPY STÚDIÓ NYOMDAI KIADÓ KERESKEDELMI SZOLGÁLTATÓ Kft (cím) alperes ellen

személyiségi jog megsértése miatt indított perében meghozta a következő

                                              ÍTÉLETET:

 A bíróság megállapítja, hogy az I. r. alperes által írt és a II. r. alperes által kiadott "A Labancz Anna gyilkosság" című műben az I-II. r. alperesek azzal, hogy

- sorozatosan és kétséget kizáróan valótlanul állították, hogy Lázár József volt az 1970. áprilisában Labancz Anna sérelmére elkövetett emberölés elkövetője és ezzel cselekményét előre kitervelten, kegyetlenül és bosszúvágyból követte el

megsértették a felperes jóhírnév védelméhez és emberi méltóság védelméhez, valamint becsület védelméhez fűződő személyiségi jogait.

A bíróság megállapítja, hogy ugyanezen műben az I-II. r. alperesek annak megalapozatlan állításával, hogy

- Lázár József 1966 és 1970 között folyamatosan szexuális zavarokkal - köztük impotenciával - küzdött volna

- annak állításával, hogy Lázár József sunyi és szarházi személyiség lenne

- folyamatosan hazudozó személy lenne

megsértették a felperes emberi méltóság védelméhez és jóhírnév védelméhez fűződő szemilyiségi jogait.

A bíróság megállapítja, hogy ugyanezen műben az I-II. r. alperesek azzal, hogy 

- a műben a felperes hozzájárulása nélkül közzé tette a felperes 1970-ben keletkezett tanúvallomását, benne a benne lévő személyes adatokkal, valamint a felperes szexuális életére vonatkozó iratokat tett közzé,

megsértette a magántitok védelméhez és a személyes adatok védelméhez fűződő jogát.

(Folytatás következik)

                               

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr374608037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazda Gyula 2014.02.03. 21:36:47

Ércnél maradandóbb mű született, emléket állítva az áldozatnak. Letehetetlenül izgalmas regény. Egy jó forgatókönyvíró remek filmet, színházi darabot varázsolna belőle.A Fogadj magadba szintén remekmű. Szeretném elolvasni a Csapataink harcban állnak c. regényt.