HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Gyilkosság negyven évvel ezelőtt

2010.04.18. 13:08 asperjangyorgy

Negyven évvel ezelőtt, 1970. április 19-én hajnali 3 óra 15 perckor (akkor ez a nap vasárnapra esett) Miskolcon a megyei kórház nővérszállásának a bejárattól balra a földszinti 3. ablakban megölték az intézmény 23 éves szemészeti asszisztensnőjét. A gyilkos ismerős volt, mert az álmából felvert lány féloldalt fordulva (másként nem fért volna ki), a bal testfelével, a karját támasztékként maga előtt tartva kihajolt az ablakon. (A tettes a szobába csak nehezen tudott volna bejutni, hiszen egyrészt a nyitható és szellőztető ablakrés keskeny volt, másrészt mivel annak párkánya a betonszinttől 157 cm. magasságban húzódott, lábtámaszték nélkül nehéz lett volna zaj nélkül bemászni). A lány bugyiban és vékony anyagból készült pizsama felsőrészben aludt, öltözete miatt nyilvánvaló, hogy nem ment volna oda az ablakhoz, és főként nem hajolt volna ki rajta, ha az őt hívó hang nem ismerős számára. Akkor sem ment volna oda az ablakhoz, ha az illető a falsíktól kicsit távolabb áll, hiszen a nyomozás során kiderült, hogy rossz női pongyolát viselt, ami hajnali jelenlétét eleve gyanússá tette volna.

A hosszú hajú, 176 cm magas, izmos lány tehát a teste balfelével kihajolt, a jobb kezével pedig megtámaszkodott a tőle jobbra eső szélesebb, bukós ablak masszív keretébe. Aki szólította, mint a későbbi körülmények igazolni látszanak, az átlagosnál magasabb volt (több mint harminc centivel meghaladta az ablakpárkány magasságát), tehát le kellett a fal ablak alatti tövébe húzódnia, hogy ne látszódjék az öltözete. Mivel előzetes elhatározással érkezett oda (már éjfél előtt) s mivel hajnalodott, cselekedni kellett. Ugyanakkor a lányt nem tudta volna semmiről meggyőzni (mivel korábban próbálta, nyilvánvaló, hogy akkor és ott már nem is akarta). Egyértelmű, hogy a lány hosszú, sűrű és erős haját kapta el (nyilván ezt előre kigondolta), később ugyanis kiderült, hogy a lány a balkezével a rossz pongyolába markolt és azzal próbálta eltaszítani, vagy egyensúlyából kibillenteni támadóját. Olyan erősen szorította az elkapott a ruhadarabot, hogy végül, amikor a tettes visszalökte, illetve a haját elengedve a lány szabadult tőle, a kezében maradt annak egy kb. 50X50 cm-es darabja.

A tettes tudta, hogy gyorsan kell végeznie és menekülnie, hiszen a cselekmény végrehajtása után motorkerékpárral még a teljes kivilágosodás előtt haza kellett érnie a várostól mintegy ötven kilométerre lévő lakóhelyére, szülei házába. Egy perc alatt tizenegyszer sújtott le a minden bizonnyal apja által készíttetett tőrrel (olyan helyen dolgozott művezetőként, ahol ilyesmit költség nélkül elkészíttethetett valamelyik beosztottjával, nem véletlen, hogy a családban többen is kaptak tőle ilyen ajándékot). Az edzett, egyik oldalán élezett tőrrel három halálos sérülést okozott. Az egyik a homlokon keletkezett: a lesújtáskor – nyilván nem merőlegesen érkezett a gyilkos szerszám hegye – a tőr megcsúszott a homlokcsonton, de a kifejtett erőtől és lendülettől, maga előtt tolva a homlokbőrt – öt cm. hosszan áttörte a koponya homlokrészét és megsértette az agyvelőt. A másik halálos sérülés legalább ilyen brutális volt és szintén jelentős erőről tanúskodott. A tőr behatolt a bal szem alatt, áttörve a csontot, áthaladt a szájüregen, átszakította a gégét és kibukkant a nyakon. A lány védekezése nyilván csökkent ilyen sérülések és a sokk hatására, mert a tettes félig kiránthatta az ablakon, ugyanis a harmadik halálos szúrás hátulról a bal válla alatt érte, elhaladva a szív és az aorták mellett szétroncsolta a bal tüdőlebenyt. Hogy ezt a döfést a tettes bevihesse, nyilván magas termetűnek kellett lenni, hiszen ha a lány felsőtestének átmérőjét hozzáadjuk a párkánymagassághoz, akkor kb. 180 cm-es magasságban lévő testre kellett lesújtania.

Ilyen súlyos sérülések okozása után a tettes nyilván azt gondolhatta, hogy végzett a lánnyal, és menekülése előtt nem rántotta ki az ablakon, hanem visszalökte oda. A lány a taszítástól és a lendülettől balra, az ágyára tántorodott.  De még maradt benne annyi életerő, hogy kinyissa a szobája ajtaját és kitámolyogjon a folyosóra.

Sajnos, ápolónő-társai butasága miatt, csak több mint egy óra elteltével került be a száz méterre lévő traumatológiai osztályra, ahol viszont a sokktalanítóban az orvosok követtek el hibákat. Ha megmentették volna az életét, rokkantan, lelkileg bénultan, elcsúfítottan élt volna talán még néhány évet, viszont a tettest minden valószínűség szerint felakasztották volna. Mert akkoriban az ilyes bestiálisan kegyetlen tettért halál járt.

Bár a körülmények eléggé beszédesek, a tettest soha nem gyanúsították meg, annak ellenére sem, hogy már másnap bent volt a rendőrségen, és a magyar kriminológia egyik legellentmondásosabb tanúvallomását tette. Annak és egyéb körülményeknek az alapján gond nélkül meggyanúsíthatták volna, és rövid, eredményes nyomozás után a tettes elnyerte volna – ahogy fogalmazni szokás – méltó büntetését.

Én a történetet íróként, írói véleményt fogalmazva 36 évvel később írtam meg az eredeti rendőrségi jegyzőkönyvek birtokában, ugyanis amikor 1990-ban lejárt a gyilkosság büntethetősége – hogyan járhat le egy gyilkosság büntethetősége??? –, az eredeti iratok megsemmisítése előtt – belügyminisztériumi engedéllyel – megkaptam azok fénymásolatát.

Nem volt nehéz az iratok ismeretében, valamint számos egyéb, a nyomozásban részt vevő rendőrtiszt magánnyomozásának eredménye ismeretében rájönni, hogy a tettes semmiképpen nem kóbor kukkoló volt, hanem olyan valaki, akinek korábban kapcsolata lehetett a lánnyal, s annak sajátos természete miatt szerelmi bosszút állt. (A gyilkosság „kivitelezéséhez” rengeteg információra volt szüksége a tettesnek, s ezekkel csak olyan valaki rendelkezhetett, akinek korábban kapcsolata volt a lánnyal, tudta, melyik szobában lakik, milyen munkabeosztásban dolgozik, stb. stb.) A szerelmi bosszúból elkövetett bűncselekményeket csak akkor nem képes felderíteni a rendőrség, ha nem is akarja. Elképzelhetően itt is szerepet játszhatott valami milyen motívum.

A lényeg, hogy a tettes nem kapta meg, ami ezért a cselekményért járt volna neki, vagyis a kötelet. Ám harminchat évvel a tett után, személyiségi jogaira hivatkozva, büntető és kártérítési pert indított ellenem.

Én, az író, gyorsan megkaptam a magyar bíróságtól a beosztásom. Rágalmazás vétsége miatt, tárgyalás nélkül, nyolc havi, két évre felfüggesztett fogházat, és kamatokkal, végrehajtási költségekkel együtt, mai állás szerint, kilenc milliós kártérítésre köteleztek (mivel a tőke folyamatosan kamatozik, ha száz éves koromig élnék, akkor sem tudnám megfizetni a kártérítést, pedig, mivel egyéb vagyonom nincs, a nyugdíjam egyharmadát havonta levonják és átutalják a gyilkosság elkövetőjének).

És ezt a döntést szemrebbenés nélkül jóváhagyta a legfelsőbb bíróság is.

Körülbelül ennyit az igazságot mérlegelő magyar igazságszolgáltatásról.

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr861931418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Keselyőbérc 2010.04.22. 09:36:55

Kedves György!

Szomorú sors jutott Labancz Annának is! Olvastam a regényt, és gratulálok hozzá!
Ön rendkívül alapos elemző munkát végzett. Saját logikája, és tehetsége segítségével
újraértékelve a hivatalos nyomozati dokumentumban rögzítetteket, eljutott a vélhető
gyilkosig. Ez hatalmas teljesítmény, de rendkívüli helyzetet teremt!
Egy, a közösség által eddig ártatlannak tartott ember – egyik pillanatról a másikra –
gyilkossá válik! Mert nagy az író felelőssége, tömegek olvashatják, és hisznek a leírtaknak.
Könyvében az emberek saját nevükön szerepelnek, legtöbbjük ma is köztünk él.
A történet részesei tisztában vannak szerepükkel, és ha a könyvben más beállításban
jelenik meg valaki, az megsértődhet.
Legfőképp igaz lehet ez a gyilkosnak megnevezett mérnökre! Akármennyi nyom, vagy
közvetett bizonyíték is szóljon ellene, mégis ott rejlik az esély, hogy valójában nem ő
követte el a gyilkosságot! Lehetnek olyan egyéb, ki nem nyomozott szempontok, melyek
ismerete már másra terelné a gyanút.
Annak idején sokan foglalkoztak az üggyel, és hivatalból is sok mindent elkövettek, hogy a
tettes kézre kerüljön. Valamilyen oknál fogva azonban sohasem történt vádemelés.
A 70-es évek rendőrsége hatékony volt, kiemelkedő gyilkossági esetekben méginkább.
Nem értem, hogy egy bosszúállós szerelmi motivációjú bűnügybe miért tört bele a bicskájuk.
Ezt a fajta előre kitervelt aljas tettet csak ismerőse tehette, emiatt kapcsolatai feltérképezése során látóképbe kellett volna kerülnie!
Mivel Anna szép volt, és igényes, határozott elképzeléssel tervezte a jövőt. Mérnök partnert,
férjet szeretett volna. Aki nem ebbe a kategóriába tartozott, azt távol tartotta magától.
Keresve az igazit, sokakkal ismerkedett meg, és ebből fakadóan hagyott is el. Többek erőszakos közeledését is hárítania kellett. Évek alatt sok sértett fiút hagyhatott hátra. Legtöbbjük feldolgozta a kudarcot, de valaki közülük sajnos nem tudta!
Szerintem egy reménytelenül szerelmes, magát Anna által megalázottnak hitt 20 év alatti nem
mérnök, és nem is orvos fiú bosszúállása történhetett. Talán a nem lehet az enyém, másé
se lehessen féltékenységi ideológia alapján.
A tőrkéssel agyonszurkálva kivégzem a szerelmemet stílus éretlen fiatal, rendkívül önző személyiségre vall.
A könyvében szereplő mérnök már a tett előtt évekkel ismerte Annát, kudarca után is kapott még esélyt, majd elhagyta Miskolcot. A lányt nem felejtette el, és gyakorlatilag a későbbiekben is zaklatta. Ez a fajta viselkedés nem szükségszerűen vezet gyilkossághoz.
Még ha ő tette volna is, a hatóságok már nem foglalkoznak vele, mi egyszerű polgárok pedig nem tehetjük meg. Ez a helyzet azt szüli, hogy az esetleges gyilkos emelt fővel járhat – bárki is légyen- míg aki ezt szóvá teszi, az szabadságát veszélyezteti! Hiszen bizonyítékok nélkül vádolja embertársát, költve ezzel rossz hírét!

FairyFeller 2010.05.04. 03:19:15

ANNA ÖRÖK

"Számomra - s a nyomozók, a nyilvánosság számára - csak Anna, csak az Annák igazsága lehet az igazság. Ennek az erkölcsi kötelezettségnek a vállalása és kimondása alól senki és semmi nem menthet fel bennünket, ha nyugodtan és tisztességesen akarunk élni." - A.Gy.

Igaz és érvényes volt ez a hitvallás 1970. április 19-én, 20-án, 22-én, és igaz volt ez eme sorok megszületésekor 2006 január 11-én, igaz volt 2008. november 23-án és 2010. április 19-én is. Örök érvényű igazság.

A magamévá tettem.

Aki jobban is utánagondol, megértheti pontosan mit is jelentenek.

Asperján úr több művét is megszereztem, többet is olvasok egyszerre. Sok minden érdekel, olvasok történelemről, politikáról, csillagászatról és arról, ami a szakterületem, vagyis műszaki tartalmakat.
Természetes volt, hogy elsőként "A Labancz Anna gyilkosság", életrajzi regényt olvastam el és már napok óta tervezem, hogy megírom első, legelső gondolataimat, legelső kommentemet itt, a legmegfelelőbb környezetben. A napokban kusza voltam, a gondolataim is azok voltak, látható, eme pillanatokban sem mondhatom el magamról, hogy megfelelően tudtam beosztani az előző napra tervezett teendőimet. Hajnali 2 óra múlott.
Olvastam már életrajzi regényt, híres emberekről, történelmi személyekről, sztárokról.
Ilyen volt például a Freddie Mercury-ról szóló, Livin' On The Edge, szerencsére sikerült kölcsönöznöm magyar kiadásban, a "Borotvaélen-t".
Az eredetileg perzsa származású Londonba bevándorló grafikus tevezőből egy csapásra énekes, majd rocksztár, valóságos zenei klasszikus lett a '70-es évek derekán.
Ekkorra Labancz Anna már nem élt. Nem élhetett. Ahogy Freddie-t több éves szerzett immunhiány betegség vitte a tragikus halálba, lassú leépülés, addig Annát rohamszerű támadás, egy elmebajostól...

Felvillan előttem 2010. március 15-e, reggel 8 és 9 között...vajon Koncz Virágot is egy olyan, "rohamszerű támadás" érhette, mint amilyen Labancz Annát...?

Váratlan, gyors, rémisztő, végzetes. Ördögi.
Anna életét és halálát a történet rendkívüli részletességgel, megbízhatósággal, korrektséggel, hátborzongatóan valósághűen mondja el.
Egy gyermeklányból felnőtt nővé felcseperedő, öntudatára ébredt nő 10 évét láthattam, megismerhettem Annát, a jóságos, jóravaló, csodaszép, a magához való méltósággal és ésszel is megáldott, felbecsülhetetlen értéket. Olyan értéket, amellyel kevesen bántak jól, egy olyan nőt, akit csak kevesen érdemeltek volna. Bizonyosan sok ilyen nő van, sokkal több, mint amire -férfi szemlélet szerint- gondolnánk, csak nem vesszük észre, nem becsüljük eléggé, úgy ahogy megérdemelnék. Noha Annát (is) sokan kiszemelték maguknak, kevesen voltak köztük olyan férfiak, akik megérdemelték volna. És ezt Ő is tudta. És pontosan tudta, joga van a másik feléhez, az igazihoz, a boldogsághoz. Egy olyan férfihez, akiben bízhat, aki felismeri valódi lényét és lényegét, aki megvédi az élet bizonyos károsan nehéz hatásaitól, aki biztonságot és szerelmet nyújt neki, akivel hosszasan, akár egy életen át tervezhet.
Nem vagyok benne biztos, hogy a 24. életévében tragikus körülmények között eltávozott Anna, találkozott a valódi másik felével.
Mert, hogy egészen konkrétumot is írjak: Kern Ferenc, vagy azért mert nem volt képes feldolgozni a történteket, vagy azért mert közel sem volt olyannyira meghatározó számára, el sem ment a temetésére.

Lehet, hogy csak szédítették?

L. József minden bizonnyal nem volt egy "átlagos pali". Komplexusai lehettek a nőkkel, nem boldogult velük. Anna iránt különös érzései voltak. Ha nem is tartotta élete párjának, egy alapvető, minden körülményen túlmutató kötődést érezhetett iránta. Annával összejöhetett volna neki, Ő volt a legnagyobb sikere, Annához jutott a legközelebb. Ismerték egymást. Jól ismerték.
De Anna mást akart, Ő Jóskával szemben pontosan tudta mit akart. Célratörő volt és jóravaló. Megérdemelte, hogy megkapja, amit akar. Ez a Jóska nyomon követte, nyomozott az Annával kapcsolatos információk után, vadászott rájuk egész ismertségük alatt. A tolakodó ragaszkodása, az időnként "elszámoltató" viselkedése zaklatássá minősült, de Anna csak "a legvégén" kezdett igazán aggódni emiatt. Levelet is írt ezzel kapcsolatban, tehát komoly mindenképpen gondolatokról lehetett szó.
Nem könnyű belegondolni ebbe a helyzetbe. Egy defektes férfiról van szó, akinek az érzelmei nincsenek feldolgozva, feloldódva. Különösen bonyolult lehet egy nőnek ezt átérezni. De ez a pszichés probléma vezette rá szörnyű tettére.
Az egész ügy kapcsán ez az EGYIK legérdekesebb kérdés: ki lehetett a gyilkos. Hivatalosan nem kaptak el senkit.

Fellelhető azonban egy érdekes cikk: "A nyomozók hitték, hogy ismerik a gyilkost, de sokan sok tettesre tippeltek. Egyikük szerint egy akkor tizenhét éves, viszonzatlanul szerelmes fiú szúrta le Annát a nővérszálló ablakában. Ám a kamaszt a lány meggyilkolása miatt nem tartóztatták le, nem volt bizonyíték, csupán néhány tanú választotta ki fotóját: őt látták a nővérszálló körül ólálkodni. Egy másik emberölés miatt azonban később húsz évre ítélték. A szegedi Csillag börtönben hazugságvizsgáló gépet kötöttek rá. „Te ölted meg Annát?” – ennél a kérdésnél a poligráf szinte kiakadt. Az elítélt tagadott, de a műszer szerint hazudott. Napjainkban 55 esztendősen kábítószer-csempészet miatt egy latinamerikai börtönben tölti napjait."

[ kepesujsag.com.ip07.varolista.hu/2007/05_03/5_cikk.htm ]

Nos, erről a verzióra nem tesz utalást Asperján úr, számtalan más, "egy irányba mutató" körülmény, tényező a megoldás felé, L. Józsefre irányítja a gyanút.

Kedves György, 100%-san bizonyságom van abban, hogy a legrészletesebb, a leglelkiismeretesebb módon tárta fel, partnerekkel, nyomozókkal, Anna személyes ismerőseinek segítségével Anna életét és a gyilkossági eset körülményeit.

A technikai okból megválasztott időpont a gyilkosságra, az alibi biztosításának körülményes módja, a rendelkezésre álló motorkerékpár, a szemtanúk leírásai, a Rendőrség tapasztalatai egy irányba mutatnak.

Én elhiszem a következtetéseit, hogy az ügyben érintettek rendesebb munkavégzéssel tehettek volna valamit.
Az ápolónők dilettáns viselkedése és, ami a kórházban történt, akkor, amikor minden perc számít...kiábrándító, dühítő.

Mert mindenkinek megvan a felelőssége, hogy a dolgoknak ez lett a vége.

Volt egy pszichopata gyilkos, minden valószínűség szerint L. József. Voltak a dilettáns ápolónők, akik már-már "bűnös gondatlanságukkal" hozzájárultak Anna halálához, a kórházi alkalmazottak, orvosok rossz tájékoztatása, az információáramlás tökéletlensége, a többszörösen életveszélyes sérüléseket szenvedett, bűncselekmény áldozat, Anna lassú fogadása miatt.

A nyomozók pedig el tudták volna kapni a tettest...valóban...kellett lennie egy olyan körülménynek (talán egyre gondolunk), ami miatt..."nem akarták" letartóztatni...akarva-akaratlan Pelikán elvtárs és a tiszteletes cellatársalgása ötlik fel bennem...

Nem szeretném lezárni ezt a kommentet, hiszen amiről beszélni lehet az ügyben, ez annak csupán a töredéke, kezdete.

A fenti cikkben (vagy egy másikban azt hiszem) L. József arra hivatkozik, hogy a szemtanúk általában 175-180 cm magas ólálkodót láttak, amíg ő 190 centinél is magasabb.
Kedves György, mi a véleménye a fenti cikk utalásától, amely szerint egy akkori "tinédzsert" hoz összefüggésbe a gyilkossággal?

Vajon Freddie Mercury akarta, hogy hírneve egybeforrjon az AIDS áldozatainak szimbolikájával? Vajon ezzel segített másokon?

Vajon Anna, a soha meg nem haló hősünk vállalta volna ezt a hősiességet, hogy könyvet ihlessen az élete és halála? Vajon mások ezáltal megmenekülnek?
Horák Nóra felhívta a figyelmünket az önző, ördögi brutális embertelenségre, amely köztünk jár...?

Mind hősök. Soha nem feledhetjük őket, mert a világ óriási veszteséget szenvedett az eltávozásukkal. Bárcsak ne kellett volna elmenniük! Bárcsak ne úgy mentek volna el, ahogy! De lényük, lényegük továbbra is velünk marad, figyelmeztetnek minket és tanácsos hallgatni rájuk, mert tanulhatunk a példájukon.

Mindig élni fognak.

(elnézést kérek, ha így hajnalban értelmetlen zagyvaság, amit összehordtam)

Tisztelettel: FF.

FairyFeller 2010.05.04. 03:31:05

Egyebek mellett kimaradt a kommentemből:

Tatárka, a világszépe "reikarnálódott"...?

Egy jól sikerült filmben ("Nacho Libre") fedeztem fel a napokban: egyből Labancz Anna ugrott be.

Ana de la Reguera

www.imdb.com/media/rm946510080/ch0012907

asperjangyorgy 2010.05.04. 15:16:37

Kedves FairyFeller!
A borsod-megyei rendőr-főkapitányság 1990-ben, a büntethetőség lejárta előtt néhány nappal, tessék-lássék módon meggyanúsított az akkor éppen a szegedi Csillagban ülő illetőt, aki 1970-ben 17 éves volt (Annánál 7 évvel fiatalabb, elhanyagolt segédmunkás, akinek valami betegség miatt kirohadtak a szájából a fogak, ez a gyerek is kijárt oda, arra a tóra, ahol a menők kajakoztak, és egyszer-kétszer messziről látta Annát. Hogy szerelmes volt bele, az enyhén szólva nagyon nagy túlzás, sok minden miatt, ami tényszerű és most nem akarok ragozni. Jól ismerem az illető életét). A fiú később egy furcsa, talán vagy messzemenőkig véletlen gyilkossági ügybe keveredett (nem akarom részletezni) és húsz év fegyházat kapott érte. Soha a rendőrség látóterébe nem került. A cellatársának állítólag azt mondta, hogy ő ölte meg Annát, mintegy hencegésből). A cellatárs beárulta, a miskolci nagyeszű rendőrök pedig lecsaptak rá. Az illető gond nélkül vállalta a poligráfos vizsgálatot, amely egyrészt húsz év után egy kalap szart ér(ezt a rendőrök pontosan tudták!!!), másrészt nyugodtan tehette, hiszen nem volt semmi köze Anna megöléséhez. Oka sem volt rá (ha szerelmes lett volna bele, akkor sem tehette volna, hiszen Anna egy vadidegen, általa egyáltalán nem ismert embernek nem hajolt volna ki hajnali fél héromkor az ablakon, hanem becsukta volna azt és aludt volna tovább). De tegyük fel, hogy ez az ember volt a tettes. Ő a Deszka temető mögött lakott. A tett után nyilván a garázssor felé szaladt volna és át a temetőn eltűnt volna, öt perc után hazaérve (gyilkosok nem félnek a temetőben, nagy késsel a kezükben!!!). Bizony, ilyen apróságokon múlnak olykor a dolgok. Nem szaladt volna ki a főútra, hogy több ember is alaposan szemügyre vehesse.
A magasság. A nővérszállás körül sompolygót mindenki távolról látta. Egy ember magasságát jelentősen meghatározza, hogy milyen kabátot visel. (Távolról és éjszakai félhomályban vagy sötétben különben is nagyon nehéz valaki magasságát jól megítélni). Az illető azt a bizonyos pongyolát viselte, amit a nővérszállással szembeni épület mögött talált (ez százszázalékos tény), az pedig elég rövid volt ahhoz, hogy a viselője alakját eltorzítsa.
A meggyanőúsított ember most Boliviában ül kábítószer csempészés miatt. Ellene a vizsgálat gyorsan befejeződött, komédiába fulladt.
A rendőrség sokáig kukkolók és egy olyan valaki után nyomozott, akivel Anna egyszer táncolt a közeli szórakozóhelyen, de csak tíz percig. Egy héttel a gyilkosság előtt. Az illető azt sem tudta, hogy hol lakik Anna. A gyilkossághoz nagyon sok információra volt szükség (szobaszám, a váltótárs beosztása stb., stb. - ezekkel például az akkor 17 éves, később, húsz év múltán meggyanúsított fiú sem rendelkezett). Vagyis vannak olyan apróságok, amelyek eleve kizárják, hogy valaki tettesként szóba jöhet-e. Ismét mondom: Anna egy idegen hangra nem reagált volna, nem hajol ki az abalkon, hanem becsapja azt és alszik toivább, hiszen ötkor kellett kelnie.
A rendőrség nem egyszerűáen ostoba volt, hanem nagyon sok ok miatt nem nyomozott az igazi tettes után. Sőt, amikor később a megyei kapitányságon dolgozó rendőrtisztek közül több is magánnyomozást végzett( a tettes leleplezése érdeében, ami jelentős nyomozói trófea lett volna) és nagyon fontos eredményre jutott, a bűnügyi osztály vezetője leállította őket, már csak azért is, mert éppen az volt a főnök, aki 1970-ben a nyomozás megbízott vezetőjeként elcseszte az egész ügyet.(Az illető nyomozók hat éven keresztül, a gyilkosság minden évfordulóján elküldték a gyilkosnak Anna fényképét és a sírját ábrázoló fotót, hogy hátha megtörik. Nem tört meg, amiből valami olyasmit lehet kiolvasni, hogy elvetemült lélek).
Akkor ilyen brutális tettért az illetőt felakasztották volna. Pontosan tudjuk.
Minden egyebet megírtam a könyvben, mégpedig a rendőrségi jegyzőkyönvek alapján és birtokában. A jegyzőkönyvek nekem jelenleg is megvannak, a rendőrség a maga példányait megsemmisítette. Csak én tudok bármit is bizonyítani. A bíróság, szokásos módon, mégis engem ítélt el, mert a magyar bíróság gyakorlatában mindig az ártatlanok kapják a vastagjátt, a tettesek általában megússzák vagy enyhe ítéletet kapnak. Ez a véleményem. Jelen esetben is az, aki megölte Annát, él mint Marci Hevesen (egész pontosan: Heves megyében!!!), és én a nyugdíjam harmadával támogatom biztonságos életvitelét.
Mégpedig életem végéig, még abban az esetben is, ha száz évig élnék.
Ennyit a magyar igazságszolgáltatásról.
süti beállítások módosítása