HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Végre győz az igazság! (A.GY. MEGJEGYZÉSÉVEL)

2011.01.27. 13:16 asperjangyorgy

Vádat emeltek Biszku Béla ellen az '56-ról szóló nyilatkozata miatt

[origo]|2011. 01. 27., 10:29|Utolsó módosítás: 2011. 01. 27., 11:50|

 
eszközök:

Vádat emelt az ügyészség Biszku Béla egykori kommunista vezető ellen, amiért a hatóság szerint egy nyilatkozatában jelentéktelennek tüntette fel a kommunista rendszer bűneit.  Az 1956-os forradalom utáni megtorlások idején belügyminiszteri posztot betöltő Biszku szabadlábon védekezik.

Forrás: MTI/Pálfai Gábor

Biszku Béla egy 1968-as képen

 

 

A Budapesti I. és XII. kerületi Ügyészség vádat emelt Biszku Béla ellen a "nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása" miatt - közölte a Fővárosi Főügyészség csütörtökön. A közlemény szerint Biszku Béla egy tavaly augusztusban televíziós műsorban nagy nyilvánosság előtt a kommunista rendszer bűneit jelentéktelen színben tüntette fel.

Biszku Béla 2010. augusztus 4-én a Duna Televízió Közbeszéd című műsorának vendége volt, a riporter többek között az 1956-ot követő perekre vonatkozóan tett fel neki kérdéseket. "A vádlott ezekre olyan válaszokat adott, amelyből úgy tűnt, hogy jelektéktelennek tartja ezeket a bűnöket" - mondta az [origo]-nak Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. A benyújtott vádirat szó szerint tartalmazza Biszku Béla műsorban elmondott mondatait - tette hozzá.

Kényszerintézkedést nem kezdeményeztek

 

A kommunista bűnök tagadása július 23-tól számít bűncselekmények. A törvény többféle magatartást szankcionál, nemcsak a bűnök tagadását, hanem például azt is, ha valaki jelentéktelen színben tünteti fel az akkor történteket. A szóvivő szerint Biszku ellen ez utóbbi miatt emeltek vádat, a törvény szerint ez három év szabadságvesztéssel büntethető. Skoda kérdésünkre közöle, hogy Biszku Béla szabadlábon van, az ügyészség nem kezdeményezte előzetes letartóztatását vagy más kényszerintézkedést. Telefonon elértük Biszku Béla egyik lányát, aki azt mondta, nem szeretné kommentálni a vádemelést.

Biszku Béla egykori belügyminisztert a kommunista rendszer bűneinek tagadása miatt jelentette fel Szilágyi György jobbikos képviselő tavaly augusztusban. A rendszerváltás óta visszavonultan élő Biszku a Duna Tv-nek adott interjújában egyebek mellett azt mondta, hogy szerint az 1956-ban történteket nem tartja forradalomnak. Biszku megerősítette, hogy nem hajlandó bocsánatot kérni az '56 után történtekért, a kivégzéseket pedig nem akarta kommentálni, mert szerinte ő belügyminiszterként nem vett részt az ítéletek meghozatalában.

Biszku Duna Tv-s interjúja

Szilágyi György szerint Biszku szavai kimerítik a büntető törvénykönyv július végén hatályba lépett módosításában foglaltakat. A képviselő értelmezése szerint Biszku az interjúban tagadta, hogy bármilyen bűncselekmény történt volna az 1956 utáni években.

Volt egy másik próbálkozás is

Biszkut tavaly szeptemberben gyanúsítottként hallgatta ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK)  - írta akkor a Magyar Nemzet. A BRFK a lappal azt közölte: "megkezdődött az adatgyűjtés, megtörtént B. Béla gyanúsítottkénti kihallgatása, ami ellen panasszal élt, melyet az illetékes ügyészség bírál el."

Biszku Béla ellen korábban egy Hágában dolgozó magyar jogász, Gellért Ádám is vádemelési javaslatot tett. Gellért a nemzetközi jog alapján az 56-os forradalom utáni megtorlások miatt javasolta az ügyészségnek, hogy emeljenek vádat Biszku Béla és társai ellen, de ezt a javaslatot a Fővárosi Ügyészség visszautasította, mert szerintük a bűncselekmény a hazai jog alapján elévült. Később a Legfőbb Ügyészség helybenhagyta a vádemelési javaslat elutasítását. (A Biszku-üggyel kapcsolatos korábbi cikkeinket itt olvashatja).

Biszku Béla 1921-ben született a baranyai Márok községben. A szerszámlakatosként dolgozó Biszku 1938-ban csatlakozott az ifjúkommunista mozgalomhoz, majd 1944-ben a kommunista pártba is belépett. 1946-tól a budapesti pártbizottságban dolgozott, 1949-ben egy rövid ideig a párt fővárosi káderosztályát is vezette. 1951-ben leváltották, a X. kerületi pártbizottság titkára lett. Itt dolgozott 1953 szeptemberéig, amikor megkezdte tanulmányait a Politikai Főiskolán. 1955 tavaszától a XIII. kerületi pártbizottság első titkára. A párt 1956-os átszervezése után Kádár bizalmas embere, az MSZMP vezetőségének tagja lett, 1957 májusától 1961 szeptemberéig belügyminiszter volt. 1962-től a Központi Bizottság titkára, de a Kádár és a közte kialakult konfliktusok miatt fokozatosan kiszorult a hatalomból, annak ellenére, hogy Moszkva támogatását élvezte. 1978-ban nyugdíjazták, 1989 óta visszavonultan él.

 

A.GY. MEGJEGYZÉSE:
NAGY DICSŐSÉGE LESZ A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGNAK ÉS A MAGYAR ÜGYÉSZSÉGNEK, HA A KILENCVENÉVES BISZKU BÉLÁT ELITÉLIK. DE AZÉRT GONDOLJANAK BELE AZ ILLETŐ URAK. 56-BAN KÜLFÖLDRE MENEKÜLT 200.000-, TÖBBNYIRE FIATAL, DIPLOMÁS EMBER, MEGHALT 2700 MAGYAR AZ UTCAI HARCOKBAN (FEGYVERESEK ÉS FEGYVERTELENEK), MEGHALT MAJDNEM EZER SZOVJET KATONA, AZ AKKORI FORINT ÁRBAN 25 MILLIÁRD FORINT KÁR KELETKEZETT, BUDAPEST EGY RÉSZE ROMOKBAN HEVERT. RÁKOSI MÁTYÁS MINDENKÉPPEN SZERETETT VOLNA HAZAJÖNNI, ÉS IGÉRTE A SZOVJET VEZETÉSNEK, HOGY LEGALÁBB TÍZEZER EMBER LÓGNI FOG. AZ ELÍTÉLTEK KÖZÖTT SOK VOLT OLYAN, AKI KÖZTÖRVÉNYES BŰNCSELEKMÉNYT HAJTOTT VÉGRE, ÉLVE A LEHETŐSÉGGEL ÉS AZ ALKALOMMAL. MAGYAROK GYILKOLTÁK A MAGYAROKAT. TERMÉSZETESEN EBBE BESEGÍTETTEK A SZOVJETEK IS. EGY EMBER HALÁLA IS SOK. DE HA MOST KITÖRNE EGY OLYAN FELKELÉS, MINT 56-BAN ÉS ANNYI VÉRÁLDOZATTAL, ANYAGI ÁLDOZATTAL, LEBÉNULÁSSAL JÁRNA, AKKOR A FELKELÉST LEVERŐ HATALOM A FELKELÉSBEN RÉSZTVEVŐKNEK KITÜNTETÉSEKET OSZTOGATNA? HOL ÉLNEK, AKIK MOST ILYEN SZERENCSÉTLEN TETEMREHÍVÁST KEZDEMÉNYEZNEK? EGY KILENCVEN ÉVES EMBER INKÁBB SZÁNALMAT FOG KIVÁLTANI, MINT NEMZETI FELHÁBORODÁST. KÜLÖNBEN IS: EZ A NEMZET MÁR SEMMIN NEM HÁBORODIK FEL. EZZEL A SZARKAVARÁSSAL MOST MÉG INKÁBB AZT ÉRIK EL, HOGY TOVÁBB FOG NÖVEKEDNI A KÉTELKEDÉS AZ IGAZSÁGBAN ÉS CSÖKKENNI AZ ÖNBIZALOM.
 

ÉS A JELENLEGI HATALOMNAK ARRA IS RÁ KELLENE ÉBREDNIE, HOGY 56 NEM OLYAN ÉS NEM AZ VOLT, AMINEK AZ ÉVFORDULÓKON BE SZOKTÁK ÁLLÍTANI. 56 SOKKAL BONYOLULTABB ÉS ÖSSZETETTEBB TÖRTÉNELMI ESEMÉNYLÁNCOLAT VOLT, MINT A SZIDOLOZOTT VÁLTOZATA. A JELENLEGI HATALOM, AMELY - MIKÉNT TETTÉK AZT A SZOCIALISTÁK IS - EGYRE SZERENCSÉTLENEBBÉ SILÁNYÍTJA A NEMZETET, LEGJOBB LENNE, HA BEFOGNÁ A SZÁJÁT. VAGY HA JÁRTATJA, AKKOR ELŐSZÖR NÉZZEN SZEMBE AZZAL, HOGY MILLIÓNYI EMBERT FENYEGETNEK A BANKOK, VÉGREHAJTÁST KEZDEMÉNYEZVE. AZ EMBEREK MIND KISZOLGÁLTATOTTABBAN ÉLNEK, RENGETEG A HAJLÉKTALAN, AZ ELESETT, AKI A SAJÁT LAKÁSÁBAN FAGY MEG. SOROLHATNÁM A PÉLDÁT. MI A FONTOSSABB? AZ, HOGY VALAHOGY MEGMENTENI A TELJES PUSZTULÁSTÓL A MAGYAR NEMZETET VAGY AZ, HOGY EGY KILENCVENÉVES EMBERREL SZEMBEN TRIUMFÁLJANAK? A KÖZVÉLEMÉNY SZEMÉBEN SÚLYOS VERESÉGET FOGNAK SZENVEDNI, MÁRTÍRRÁ TESZNEK EGY MUTATÓBA MEGMARADT VALAKIT, AKI NYUGODTAN HIVATKOZHAT ARRA, HOGY PARANCSRA CSELEKEDETT. VÉLEMÉNYE PEDIG LEHET. NEKI AZ A VÉLEMÉNYE, HOGY AZ ÖTVENHATOS TÖRTÉNÉSEK SÚLYOSSÁGÁHOZ KÉPEST NEM VOLT OLYAN SOK A FELELŐSSÉGRE VONT EMBER, MINT AMENNYI LEHETETT VOLNA.ÉN ÚGY LÁTOM, LEHET EBBEN NÉMI IGAZSÁG, HISZEN ÉN 56-BAN OTT VOLTAM A CORVIN KÖZBEN, KÉT TUCAT FÉNYKÉP KÉSZÜLT ARRÓL, HOGY FEGYVERT VISELTEM (A LETARTÓZTATÁSOMKOR A NEGATÍVOKAT LEFOGLALTÁK). HÁROM HÓNAPIG VOLTAM LETARTÓZTATÁSBAN, AZTÁN KIENGEDTEK, PEDIG ÉN (UTÁNA NÉZHETNEK) NEM ÍRTAM ALÁ SEMMILYEN BESZERVEZÉSI NYILATKOZATOT. ESTI GIMNÁZIUMBAN ÉRETTSÉGIZTEM ÉS AZ ELTE BTK MAGYAR-FILOZÓFIA NAPPALI TAGOZATÁRA FELVETTEK 1960-BAN. 1964 ŐSZÉN ENGEDÉLY NÉLKÜL MEGJELENT AZ EGYETEMEN EGY HAVI FOLYÓIRATNAK SZÁNT KIADVÁNY TISZTA SZÍVVEL CÍMEN, AMELYNEK A FŐSZERKESZTŐJE VOLTAM. A SZABAD EURÓPA RÁDIÓ AZ EGÉSZ ANYAGOT LEADTA. ÉN OLYAN ÍRÁST TETTEM BENNE KÖZZÉ, AMELYBEN VITATTAM A MARXIZMUS TELJESSÉGÉT. NEM RÚGTAK KI AZ EGYETEMRŐL, HAGYTÁK, HOGY LEDIPLOMÁZZAM ÉS MERT A MAGYAR RÁDIÓ ÖSZTÖNDÍJASA VOLTAM, MEGENGEDTÉK, HOGY A MUNKATÁRSA LEGYEK.

SOK-SOK RETTENETES DOLOG TÖRTÉNT (MINT MINDEN TÁRSADALMI FORMÁCIÓBAN, MINT A JELENLEGI KAPITALIZMUSBAN IS), DE NEM AKASZTOTTAK RÖGTÖN ÉS MINDENKIT.

AZ ÚJ URAKNAK ELŐ KELLENE VENNIÜK A TÖRTÉNELEMKÖNYVET ÉS TELJES, IGAZ TARTALMA SZERINT ELOLVASNI, VAGY LEGALÁBBIS AZZAL TISZTÁBAN LENNI, HOGY EGY TÖRTÉNELMI ESEMÉNY A MAGA KONKRÉTSÁGÁBAN MINDIG SOKKAL ÖSSZETETTEBB, MINT AHOGY AZT UTÓLAG, A SAJÁTOS POLITIKAI ÉRDEKEKNEK MEGFELELŐEN, ÉRTELMEZNI PRÓBÁLJÁK. BISZKUT TŐLEM AKÁR FEL IS AKASZTHATJÁK, DE EZ NEM VÁLTOZTAT AZON, HOGY 56 NEM AZ AZ 56 VOLT, AMINEK A KAPITALISTA TÁRSADALMI REND POLITIKAI IRÁNYÍTÓI LÁTNI ÉS LÁTTANI SZERETNÉK.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr302618044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása