HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Még szerencse, hogy a bíróságok elégedettek önmagukkal

2011.03.31. 20:16 asperjangyorgy

A STOP ÍRÁSA ARRÓL HOZ ÜZENETET ( A MAGYAR HÍRLAPOT IDÉZVE), HOGY A KORMÁNYZÓ PÁRT SEM TÚL ELÉGEDETT A BÍRÓSÁGOK MUNKÁJÁVAL. ÉS EZ ENYHE FOGALMAZÁS. SZERINTEM A BÍRÓSÁGOK A LEGBÜROKRATIKUSABB SZERVEZETEK, S EGYBEN A LEGLABILISABBAK IS: HA BÁRKI BÍRÁLNI MERI CSAPNIVALÓ, FEGYELMEZETLEN, CSUPA ÖNHITTSÉGGEL TELI, SOKSZOR AZ EGÉSZ TÁRSADALOMRA NÉZVE IGEN KÁRTÉKONY MUNKÁJUKAT, AKKOR RÖGTÖN A BÜNTETŐTÖRVÉNYKÖNYVET KAPJÁK MAGUK ELÉ, MINT EGYKOR AZ EGYHÁZ A BIBLIÁT, HOGY ELÜLDÖZZE AZT, AKIT ÖRDÖGNEK AKART LÁTNI.
sZERINTEM A BÍRÓK KIFEJEZETTEN POLITIKAI IRÁNYULTSÁGGAL, POLITIKAI MEGRENDELÉSRE DOLGOZNAK, MÉG AKKOR IS, HA EZ TÉTELESEN NEM FOGALMAZÓDIK MEG VELÜK SZEMBEN, DE AZ EGYES BÍRÓK EBBEN LÁTJÁK A MAGUK ÉRVÉNYESÜLÉSI LEHETŐSÉGEIT. MINDIG IS ÍGY MŰKÖDÖTT TÖRTÉNELME SORÁN A MAGYAR BÍRÓSÁG, A LEGGERINCTELENEBB PÉLDÁUL 56-BAN VOLT, AMIKOR A FORRADALOM IDEJÉN AZONNAL FORRADALMI BIZTOTTSÁGOKAT KREÁLTAK AZOK, AKIK ELŐTTE TÍZ KILÓ LISZTÉRT IS HÚSZ ÉVRE ÍTÉLTEK VALAKIT, S AMINT ELBUKOTT A FORRADALOM, MÁRIS TÜLEKEDTEK, HOGY JÓVÁTEGYÉK VÉTKEIKET ÉS ÍTÉLKEZTEK AGYBA FŐBE, HOZTÁK ZSINORBAN A HALÁLOS ÍTÉLETEKET. SZOLGÁLJON MENTSÉGÜKRE, HA EGYÁLTALÁN VAN, HOGY EBBEN KARÖLTVE JÁRT VELÜK, MÁRMINT A GERINCTELENSÉGBEN A MAGYAR ÜGYÉSZSÉG. ALAKULTAK A FORMÁS KIS VÁDIRATOK ÉS SZÜLETTEK A TÁRGYALÁSTÓL FÜGGETLEN, ELŐRE KŐBE VÉSETT HATÁROZATOK. MERT AKKORIBAN NEM IS ÍTÉLETET, HANEM HATÁROZATOT HOZTAK. NOS, EZ AZÓTA SEM SOKAT VÁLTOZOTT, ÉS HA MOST EGY ÁTTÉTELES FIDESZ-FIGYELMEZTETÉSTŐL ÍGY BEGAZOLTAK, AKKOR VÁRHATÓ, HOGY NAGYON IS FIDESZ-BARÁT ÍTÉLETEK FOGNAK SZÜLETNI. MERT A BÍRÓSÁGOKON SEM A TÖRVÉNYKÖNYVEK, SEM AZ EMBER NEM SZÁMÍT, CSAK ÉS KIZÁRÓLAG A BÍRÓNAK AZ ÖNMAGA ELISMERETETÉSÉRE IRÁNYULÓ KARRIER-VÁGYA. DE LEHET, HOGY ÉN EZT IS ROSSZUL LÁTOM, ÉS MEGALAPOZATLAN A VÉLEMÉNYEM, MERT CSAK VÉLEMÉNYT ÍRTAM MEG, EGY OLYAN EMBER VÉLEMÉNYÉT, AKI HOGY IS LÁTHATNA BELE A SZENT ÉS SÉRTHETETLEN BÍRÓSÁGOK ZÁRT VILÁGÁBA, AHOL UGYE EGY OLYAN BÍRÓ, AKI A MÓRI ÜGYBEN, A KULCSÁR ÜGYBEN ÉS KI TUDJA MÉG, MILYEN ÜGYEKBEN, HATALMAS BAKOT LŐTT, DE AZ ISTENEK GYÜLEKEZETTÉNEK, AZ OIT-NAK A TAGJA LETT. FŐISTEN AZ ISTENEK KÖZÖTT.
A Fidesz nekiment a bíróknak - Áder Jánosra mutogatnak
 

Politikailag elfogultnak, szakmailag felkészületlennek tartják a Fidesz belső köreihez tartók a bírókat. Az OIT közleménye visszautasítja a feltételezést, és kijelenti, ők sem tévedhetetlenek.

A magyar bírói kar megdöbbenéssel és értetlenséggel olvasta a Magyar Hírlap "Menesztenék a diktatúra bíráit" című, március 30-án megjelent cikkét, kezdi Szűcs Péter, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szóvivője közleményét, amelyet a STOP-hoz is eljuttattak azok után, hogy a Magyar Hírlap hírt adott róla, hogy fideszes körökben támadás indult a bírák ellen.

A cikk szerint kormányhoz közel álló szakemberek abban bizakodnak, hogy az új alkotmány alapot adhat arra, "személyi változások történjenek a magyar bírói karban, amelynek ma is sok, már a diktatúrában is ítélkező tagja van." Az OIT szóvivője szerint az állítás különös annak fényében, hogy a legfrissebb, korfát is tartalmazó adatok szerint a bírák 72 százaléka 1990-ben vagy azt követően kapta meg kinevezését.

Összességében én azt gondolom, hogyha a parlamenti pártoknak és a Parlamentben ülő képviselőknek sikerül abban konszenzusra jutniuk, hogyha kifogásolják is ugyan egyes bíráknak a múltbeli tevékenységét, de törekednek arra, hogy ezt világosan elhatárolva tegyék meg, és az intézmények és az intézményrendszernek a lejáratásától tartózkodnak, akkor már nagyot léptünk előre, s azt gondolom, hogy a jogállamiságnak egyik fontos intézményét is egyúttal védjük" - olvashatóak Áder János 1991. október 14-i, a bíróságokról szóló, 1972. évi IV. törvény módosításáról szóló törvény általános vitájában elhangzott szavai.

Az OIT megdöbbenve kérdezi, hogy vajon "mi változott meg 20 évvel később? Csak annyi, hogy azóta sokan nyugdíjba mentek, akiket már akkor sem emlegettek vérbíróként". Ehhez egy akkori adatot is mellékeltek, amely szerint "90 százaléka a bíróknak 55 évesnél fiatalabb, ami fogalmilag zárja ki azt, hogy az 56-os eseményekben vagy azt követően bármilyen jelentős szerepet is játszottak volna".

És miért pont a bírók, kérdi Szűcs, aki szerint "a "diktatúra bíráinak" távozását sürgetők vajon ugyanilyen következetességgel róják-e fel a rendszerváltozás előtt is szolgálatot teljesítő ügyészeknek, rendőröknek, politikusoknak, tanácsadóknak, polgármestereknek, egyáltalán mindenkinek, akik az úgynevezett közélethez tartoznak azt, hogy éltek és dolgoztak? Vagy csak az ítélkezőket tüntetik ki megtisztelő figyelmükkel?"

Az OIT szerint "veszélyes mezsgyére tévednek, akik 20 évvel a rendszerváltozás után megtisztulást követelnek, hiszen nem számolnak a következményekkel. Mindenki menjen, aki 1989 előtt is tevékenykedett? Foghíjas lenne az országgyűlés, az önkormányzati szektor, nem lennének közjogi méltóságaink, jelentősen kevesebb példakép közül választhatnának a fiatalok, hiszen a rendszerváltozás előtt is sokan értek el kimagasló eredményt a tudomány, a művészetek és a sport területén."

Nemcsak a bírók múltját, és politikai preferenciáját érintő részek problémásak, hanem az az állítás is sokszor "szakmailag felkészületlen ítélet születik, következmény nélkül." Ezt az OIT a közlemény szerint a leghatározottabban visszautasítja.

Ez olyan súlyos állítás, amit szó nélkül nem lehet hagyni. A bíró kizárólag a törvények alapján járhat el. Minden ítélet meghozatalakor, minden egyéb szempont kívül marad a mérlegelés során, állítja Szűcs, aki szerint természetes, hogy a bíráknak is van politikai meggyőződésük. Otthon. A négy fal között.

"A bírák sohasem állították azt, hogy tévedhetetlenek lennének, mint ahogy a világon sehol sem azok. Éppen ez indokolja a többfokozatú bírósági szervezet létét. Előfordult, előfordul és nem zárható ki a jövőben sem, hogy akár egy jogerős ítéletről derül ki: tévedés volt. A cél az, hogy az ilyen esetek száma a nullához közelítsen" - zárul az OIT közleménye.

Szűcs megfontolásra érdemesnek tartja Áder János 20 évvel ezelőtti, de "ma is érvényes szavait", miszerint a bírósági szervezet önállóságát, függetlenségét és tekintélyét minden más állami szervnek védenie kell, tartózkodva az egymás tevékenységébe való beavatkozástól. Ezt a munkát és törekvést meghatározóan aláássák az ilyen, és ehhez hasonló gyűlöletet keltő felelőtlen megnyilatkozások.


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr42789224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása