HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

GOJ IS LEHET ÖNÉRZETES

2007.12.06. 15:27 asperjangyorgy

 

Az alábbi levelet 2007. tavaszán írtam a címzettnek. A mai Népszabadságban ismét nyilatkozott Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija. Kijelenti:"Szerencsétlen döntésnek tartom, hogy a Mazsihisz vezetői nem fogadták el a köztársasági elnök meghívását, mert a gyűlöletbeszédről szóló törvényalkotást nem távolmaradással, hanem párbeszéddel lehet megoldani".

Köves Slomó vezető rabbival tökéletesen egyetértek. A gyűlöletbeszéd ellen a törvény szigorával kell fellépni. Hozzáteszem: mindenféle gyűlöletbeszéd ellen!!! És a párbeszéd mindig célravezetőbb és kulturáltabb emberi viselkedés és megoldás, mint az ostoba kijelentések és gyűlölet diktálta cselekedetek.

A lap a cikk további részében összefoglalóan idézi Köves Slomó úr véleményét: "Köves Slomó megemlítette, hogy a Nyugati téren tartandó hanukai gyertyatyújtásra - amit az EMIH és a Chábád Zsidó Nevelési és Oktatási Alapítvány szervez - jobb- és baloldali politikusok mellett a köztársasági elnököt is meghívták. A rabbi megérti, hogy az államfő időbeosztása nem teszi lehetővé a személyes részvételt, de szimbolikus gesztusként nagyra értékelte volna, ha legalább levélben köszönti az ünnepséget, amint azt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is tette".

Maximálisan egyetérték Köves Slomó vezető rabbival, de sajnálatosnak tartom, hogy kétféle mércével mér. Egyik oldalon elvárja, hogy a köztársasági elnök levélben reagáljon a meghívásukra és köszöntse az ünnepet, másik oldalon pedig ha valaki - különösen egy goj - hozzá fordul levélben, akkor nem érzi elemi kötelességének, hogy válaszoljon, legalább annyit, hogy levelét megkaptam, időm és elfoglaltságom nem engedi meg, hogy odafigyeljek az ön kérésére, kérdésére, és egyébként is úgy gondolom, hogy aki ebben az országban csak mezei goj, az mélységesen le van szarva. Mert tisztelt Köves Slomó, ilyen olvasata is lehetne az ön által meg nem írt levélnek, miközben azt gondolom, hogy ön nem így gondolkodik, ön ennél sokkal, de sokkal intelligensebb és humanistább beállítottságú ember lehet. De talán kevésbé empatikus: úgy gondolja, ha valami - például egy tenyérbemászó udvariatlanság - valakinek fájhat, az csak ön lehet. Én semmilyen vezető tisztséget nem töltök be, egyszerűen csak magyar író vagyok, aki egy - terjedelmében egészen biztosan - nagy művet Izraelnek, a zsidó történelemnek ajánlottam, kellő tisztelettel és alázattal. És elvártam volna, hogy - mivel egy korábbi, a zsidó identitásról szóló nyilatkozatához kapcsolódtam -valamiképpen reagáljon a levelemre, miként ön is joggal elvárta a köztársasági elnök úr minimális udvariasságról tanúbizonyságot tevő gesztusát. Sajnos, és ezt tényként tapasztalhattuk immár több alkalommal, az udvariasság és előzékenység nem jellemző a köztársasági elnök urra. Solyom László elnök úr elvárja a neki kijáró tiszteletet, de akárcsak ön, legalábbis a velem kapcsolatosan tanúsított magatartásának bizonysága szerint, elfejti, hogy ezt más is joggal elvárja, esetleg éppen öntől.

Igen sajnálatosnak tartanám, ha ön most rám ragasztaná - mintegy önmentségként - az antiszemitizmus vádját, mert vitás vagy annak minősíthető esetekben újabban ezt a cimkét a magyar-zsidóktól gyorsan megkaphatja az ember a mai Magyarországon. Tisztelt Köves Slomó úr, nem vagyok antiszemita. Egyszerűen ennek a szerencsétlen kis országnak az egyik magyar állampolgára vagyok, akárcsak ön, és így joggal lehet nekem is állampolgári önérzetem, nem csak önnek.

Íme a Köves Slomónak tavasszal elküldött levél pontos és változtatás nélküli szövege:

Köves Slomó ortodox rabbi, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője részére

 

 

Tisztelt Köves Slomó!

Asperján György József Attila-díjas író vagyok. Két éve jelent meg Fogadj szívedbe címmel József Attila sorsát, munkásságát bemutató életrajzi regényem, nyolcszáz B/5-ös oldal terjedelemben.

Tavaly Csapataink harcban állnak - 1956 regénye című munkám jelent meg hatszáz oldalon.

Negyven éve írok egy regényt, amelynek címe Jézus és Júdás aktája. A 940 A/4-es gépelt oldal terjedelmű írás ősszel jelenik meg. Teljes mértékben elfogadom Lapide zsidó teológus véleményét: Jézus zsidóként született és zsidóként halt meg. De a regény igazi hőse Izrael és a zsidóság.

Olvastam a Népszabadságban a nyilatkozatát. Úgy érzem, ez a regényt nemcsak itthon, hanem Izraelben is segítheti a zsidó identitás-tudatot, amely alapvetően az önismereten nyugszik. Önismeret nélkül – vagy miként József Attila írta: öntudat nélkül – nincs identitás! Mert mit viszonyítok mihez? Regényemben Jézus mindvégig küszködik a Tóra és a valóság szembesítésével, a kettő nem nagyon akar összepasszolni. Izrael sorsának alakulását a Tóra helyes értelmezésében látja. (Én arról a regényemben egy szót sem írok, hogy később kik és miért csináltak Jézusból mítoszt, mert a zsidó Jézusnak annyi köze van a római katolikus egyházhoz, és az általa kreált messiáshoz, mint Makónak Jeruzsálemhez.)

Beszéltem Zoltai Gusztáv úrral, segítségét kérve a regény világának pontosításához. Azt a választ adta, hogy világi ügyekkel nem foglalkoznak, forduljak az izraeli nagykövetséghez, ahol a regényem le is adtam Büchler András úrnak, hogy olvastassa el valakivel.

Világos számomra, amit ön megfogalmaz. De! Az antiszemitizmus nagyon is világi dolog. Az ellen világi eszközökkel (is) kell harcolni. Ilyen pl. egy regény, amely átfogja Nagy Heródes uralkodásának utolsó két évét és 33-ig ível. A regény igazi hőse, mint jeleztem, Izrael, ezért a regényt Izraelnek ajánlottam. És három fiának: az edomita Heródesnek, Jézusnak és a mindig pragmatista, a világot a vallás eszközeivel, de egyben a valóságos eszközök felhasználásával megjavítani akaró Júdásnak.

Nagyon nagy segítség volna számomra, ha odafigyelne erre a regényre, segítenének kijavítani benne, ami esetlegesen javítandó. Azt hiszem, ez a regény nagy mértékben hozzájárul(hat) ahhoz, hogy az emberek pontosabban értsék itthon és a máshol a világban: mit jelent a zsidó-sors.

Üdvözli:                                                              Asperján György író

                          

Tisztelt Köves Slomó úr, igen csak sajnálom, hogy nem válaszolt. De egy kicsit hozzászoktam ehhez a típusú magatartáshoz. Ennek illusztrálásaként még megemlítem, hogy a regényem kézíratát, miként a levélben is megírom, elküldtem futárral a budapesti izraeli nagykövetségre. Négy hónap alatt nem akadt ember, aki vette volna a fáradságot, hogy elolvassa. Büchler András úr egyetlen alkalommal sem hívott vissza telefonon, pedig én sokszor kerestem, és több alkalommal is üzenetet hagytam neki. Megbántottságomban telefonon egyenesen az akkori izraeli nagykövethez fordultam. Türelmesen meghallgatott, de nem ígért semmit. Akkor én kijelentettem: tisztelt nagykövet úr, ha nem segítenek, kénytelen leszek ezt a tényt regényem utószavában közzétenni. A nagykövet úr, aki addig magázott, ismerve a magyar nyelv szabályait, hirtelen ordítani kezdett és letegezve azt mondta, ő nem engedi magát zsarolni, és azt csinálok, amit akarok, őt az a legkevésbé sem érdekli, hogy mit írok a regényem utószavában.

Tisztelt Köves Slomó úr, legalább utólagosan, immár újabb felkérésemre, szíveskedjék válaszolni a levelemre, esetleg éppen itt a blogban, hadd lássák blogom látogatói, hogy csupán véletlenről lehetett szó, amikor figyelmen kívül hagyta a levelemet. Magatartásában nincs semmi lenéző és megvető egy olyan emberrel szemben, aki nem zsidó, és mégis a zsidóság ügyének elkötelezett szószólója. Ha nem hiszi el a kijelentésem, kérem, vegye kezébe a Jézus és Júdás aktája című 900 oldalas regényem. Ha kívánja, szívesen küldök egy példányt önnek, bár nem hiszem, hogy az EMIH-nek ne volna annyi pénze, amibe ez a könyv kerül.

Tisztelettel: Asperján György, magyarországi magyar író

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr20254490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Káká 2007.12.06. 20:27:42

Ne reménykedj, nem fog írni. És ne ugrálj, mert aztán megnézheted magad. Nem ismered őket?

hehe 2007.12.07. 19:03:30

Hiaba irt 800 oldal terjedelemben Jozsef Attilarol, sem a papa, sem Koves Slomo nem valaszol neki...

Talan elmehetne utcat takaritani, hogy helyere keruljenek a dolgok.

victor 2008.01.14. 22:51:30

Antiszemizmus: érekes szó. Rám már többször rámfogták, hogy az vagyok, de az elmmúlt 5 évben már kétszer estem el munkától mert nem vagyok zsidó. Értsd : a tárgyalásokat végző személynek megfeleltem, de a szerződés aláíróinak (a "pénz" embereinek) már nem. Érdekes volt látni a rémült arcokat amikor beléptem a terembe, a rémült héber károgást, majd felvezetőm, sűrü elnézéskérés közepette kivezetett a teremből. Zárszó : hogy ez Nem nekem való munka. Egy szót sem kérdeztek, meg sem szólattam, de ránézésre már eldőlt a kérdés. antiszemita. ki is az?

Azért számomra érdekes kérdés még Budapest új neve is : "Judapest"
Tényleg csöndes hatalomátvétel folyik, vagy csak én látom feketén a világot?
süti beállítások módosítása