HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Mórahalmi példa

2008.05.21. 17:14 asperjangyorgy

Azt gondolom, talán nem túl naiv módon, hogy abban az esetben, ha gyilkosság áldozataként egy fiatal nő szerepel, akitől az életén kívül az égvilágon semmit nem lehet elvenni, akkor az okok között fontos szerepet játszhat a féltékenység. Különösen igaz lehet ez, ha az ifjú hölgy úgy ítéli meg, hogy korábbi választásán módosítani kíván és új kapcsolatot teremt, ami bizony ilyen esetben együtt jár a korábban rosszul kiválasztott férfi elhagyásával. Mindennapi dolog ez, és - szerencsére - többnyire nem jár gyilkossággal, csak legfeljebb időleges forgcsirkorgatással, titkolt könnyekkel, múló csalódás érzésével.

A mórahalmi húszéves Noémi úgy döntött, hogy 22 éves barátja helyett mással próbálja a jelent és esetleg a jövőt is elképzelni. Ez a vesztét okozta. Volt barátja - megbízható és ilyen ügyekben különösképpen nagyon okosan eljáró rendőrségünk tájékoztatása szerint - állítólag furcsa és szoktalan módját választotta a bosszúnak: kebelbéli cimborája segítségével kívánt bosszút állni. Mármint abban az esetben, ha a mindig megbízható rendőrségünk mindig megbízható információiban hinni lehet. Állítólag kettesben ki is mentek a lányhoz, aki vagy a nagymamájával lakott, vagy sem. A híradás szerint a két bosszúra törekvő legény legnagyobb meglepetésére ott találta a nagymamit is, és ha már ott volt, a két látogató egyike vagy esetleg mindkettő - hogy pontosan hogyan történt a cselekmény, azt majd okos és minden tekintetben megbízható rendőrségünk kideríti - őt is leszúrta vagy leszúrták. Hogy aztán a volt barát miként lett összeszurkálva és miként halt meg, azt okos és minden tekintetben megbízható rendőrségünk még csak ezután deríti ki (reménykedjünk ebben, térdre, imához, mert okos és megbízható rendőrségünk ennél egyszerűbb ügyet is elcseszett már okosan és megbízhatóan).

Egy biztos: az élő és állítólagos tettest okos és megbízható rendőrségünk már elkapta és nagyon okosan, sőt rohadtul eredményes munkát végezve éppen kihallgatja.

Ezt követően a kétségbevonhatatlan bizonyítékok alapján okos és minden tekintetben megbízható ügyészségünk üldögél egy kicsit az ügyön, lecsipegeti róla a még rajta maradt babérleveleket, majd vádat emel az ellen, aki ellen vádat kell emelni.

Ezek után okos és megbízható bíróságunk felkészül az ügyből, és nagyon okos és nagyon megbízható ítéletet hoz. Hogy ki ellen, az ma még a jövő nagy titka. Még az is lehet, hogy (mert ügyvéd is kap majd szerepet az ügyben) senki ellen, mert ki fog derülni - esetleg, hangsúlyozom: esetleg, de ez csak nagyon ködös véleményem, ha lehet egyáltalán véleményem -, hogy a tettes tulajdonképpen csak a volt barát, akit már csak isten vonhat felelősségre. A cimbora, aki jelen volt az eseménynél, nem tett semmit, csak néző volt, esetleg még védelmezte is Noémit és a drága nagymamát. Mert a világon minden lehetséges, minden elképzelhető.

Sajnálom Noémit.

Sajnálom nagymamát.

Sajnálom a 22 éves volt barátot, aki - talán, esetleg, állítólag - bosszút akart állni, hogy így enyhítsen megbolydult lelke nagy fájdalmán. Eredeti, bár újabban egyre gyakoribb megoldás.

És sajnálom azt a 26 éves fiatalembert is, aki cimboraként részt vett ebben a véres mészárlásban (még az is kiderülhet, mint írtam, hogy csak és kizárólag néző gyanánt; az ellenkezőjét elég nehéz és körülményes lesz bizonyítania okos és megbízható rendőrségünknek).

Azt gondolom, ez a nagyon bizonytalan véleményem, hogy az igazságot soha, de soha nem fogjuk megtudni. Történt már ilyen. De ítélet azért majd születik.

Olykor egy tett elkövetése után 38 évvel is, és esetleg éppen az ellen, aki azt a véleményét próbálta egy regényben megfogalmazni, hogy a féltékenység rossz tanácsadó és esetleg szörnyű tettre buzdító. Igen, én az akkori áldozat és minden eljövendő áldozat védelmében írtam egy regényt A Labancz Anna gyilkosság címmel. Okos és megbízható bíróságunk nem vizsgálta egy pillanatig sem, hogy a véleményemben, amely egyébként is az ügyben egykor nyomozó miskolci rendőrtisztek véleményére alapozódott, lehet-e szemernyi igazság. Az okos és megbízható bíróság csak és kizárólag azt vizsgálta, hogy a tett elkövetésével sok-sok minden miatt akár 38 évvel később is gyanúsítható felperes személyiségi joga megsérült. (Hogy Labancz Anna kitől vagy miért sérült meg a tizennégy késszúrás során, ez az okos és megbízható bíróságunkat nem érdekelte, mert az okos és megbízható bíróságunk ilyen aprósággal, ha az egy regényben fogalmazódik meg, nem foglalkozik, csak azzal - azzal viszont annál alaposabban -, hogy egy regényben véleményként megjelölt tettesnek elévülhetetlen személyiségi jogai vannak. Az írónak viszont nincs semmilyen joga. Nincs az az alkotmányban rögzített joga sem, hogy véleményt mondjon - a tett elkövetése után 38, azaz hatmoncnyolc évvel később!!!)

A mai Magyarországon az áldozatoknak nincs semmilyen joguk. Ezt egyértelműen kimondja a személyiségjogi törvény. Az áldozatok jogát csak a rokonság képviselheti. (Miközben bűnüldöző és igazságügyi szerveink is képviselhetnék. De bűnüldöző és igazságügyi szerveink arra csapnak le okosan és megbízhatóan, aki nyilvánosságot ad egy véleménynek. Még csak nem is a maga, hanem okos és körültekintő rendőrtisztek véleményének, amit viszont az adott rendőrkapitányság sok-sok okos és körültekintő vezetője sok ok miatt nem vett figyelembe az idő tájt, amikor az ügy még joghatályos volt). 

Tehát reménykedjünk - immár ne okos és megbízható rendőrségünkben, ügyészségünkben és bíróságunkban, mert akkor lehet, hogy rossz lóra teszünk. Reménykedjünk abban, hogy embertársaink nem a mórahalmi példát követik, és esetleg barátságosabban is képesek lesznek megoldani érzelmi próblámáikat, és főként kevesebb áldozat árán.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr20480817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asperján 2008.05.28. 12:16:35

Elnézést kérek a mórahalmiaktól. Ott csak postásnőt szoktak meggyilkolni. A hármas gyilkosság Makón történt. Szerényen hozzáteszem: ennyi erővel történehett volan Mórhalmon is, hiszen mindössze egy jókora kőhajításnyira van egymástól a két település.
süti beállítások módosítása