HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

FEJTŐ FERENC

2008.06.04. 18:25 asperjangyorgy

Mint a népmesék öregembere: Fejtő Ferenc 99 évesen elment - illetve hazajön.

Csodás ember volt.

Sokat megélt, sok emberrel találkozott, bámulatos memóriája mindent megőrzött.

A róla emlékező történész, Glatz Ferenc csak mint történészről beszél. De mi, akik szerettük Fejtőt és szeretjük József Attilát, tudjuk: számára is József Attila volt az egyik legvarázsosabb találkozás.

Majdnem nyolcvan évvel ezelőtt Zuglóban viszonylag közeli szomszédok voltak. Fejtő gyakorta megfordult a Korong utcában, és József Attila is a Limanova téren, ahol a nála négy évvel fiatalabb Fejtő lakott feleségével.

És most ismét közeli szomszédok lesznek: a Kerepesi úti temetőben - immár mindörökre.

Fejtőt saját halottjának tekinti a Haza kormánya, Budapest főpolgármestere (de a szülőváros, Nagykanizsa nem jelezte, tudtommal, ezt az igényét - kis ország, kis provincialimus), a Népszava szerkesztősége (a napilap tiszteletbeli főszerkesztője volt), és lehet, hogy a francia kormány és Párizs is, ennek megfelelően megérdemelten pompás temetése lesz, minden búcsúztató a magáénak vallja majd, magát pedig Fejtő Ferenc szellemi örökösének.

József Attilát csak Hatvany Bertalan tekintette saját halottjának (bizonyos értelemben az is volt), s mert a báró úrnak a millióihoz képest már addig is elég sokba, több ezer pengőbe került a költő mecenálása, ezért a liberális barátok jóváhagyó bólogatása mellett úgy döntött, hogy nem költ a vagon kerekei alatt összeroncsolt test Budapestre szállítására, hanem ott Balatonszárszón, szerény körülmények között, szerény külsőségek között temetteti el. Az öngyilkost ímmel-ámmal búcsúztató pap után hárman mondtak rövid beszédet. December ötödikén, vasárnap délután, a permetező esőben gyorsan sötétedett. Igyekeztek a Pestről érkezettek (összesen tizenegyen), hiszen még haza is kellett jutni.

Fejtő Ferenc rögtön és persze megérdemelten kapja meg a dísz-sírhelyet.

Amikor itthon problémák támadtak, Párizsba emigrált - már 1938-ban. Francia lett, a Becsületrend kitüntetettje, amit meg is szolgált.

Fejtő Ferenc egész életében keményen dolgozott és mindent megérdemelt, amit elért. És sokat ért el a szellem világában, ezért sokat is érdemelt.

Csodálatos elme volt. Nem volt zseni, nem volt olyan egyetemes zseni, mint halhatatlan barátja (akit azért ő sem vett igazán komolyan, akárcsak a többi liberális barát - mások pedig végképp nem), de nagyon okos volt, végtelenül sokat tudott és érzéke volt a történelmi finomságok észleléséhez és megfogalmazásához, ami keveseknek adatik meg.

Nyugodtan mondhatjuk: rendkívüli ember volt.

És rendkívül szerencsés is, egész pontosan: a maga szerencséjének a kovácsa. Időben elment Párizsba, időben bebiztosította ott a helyét, sínre tette a sorsát.

József Attila is dönthetet volna úgy már 1927-ben, hogy ott marad, hogy ott próbál szerencsét, ott lel magának hazát. De ő hazajött, és itthon halt meg - 32 évesen, ha úgy tetszik: a saját elhatározásából.

Megjegyzem szerényen, hogy a József Attiláról írott életregényemben világossá tettem, amit szerintem eddig senki más, hogy József Attila menekült az öngyilkossággal az - elmegyógyintézet elől. Nem volt elmebeteg, de Benedek István elmegyógyász professzor oda záratta volna - Bak Róbert élénk helyeslése mellett -, ha beteszi a lábát Budapestre. Ezt Fejtő és a többi, december 2-án odalátogató barát egyaránt tudta. Széchenyi sem volt elmebeteg, de ő is a zártosztály elől menekülve lőtte szét a koponyáját, így kerülve ki a Habsburg-ház bosszúját. (Hogy regényemnek ezt a megállapítását és következtetését sem fogadták elismeréssel a valós és önjelölt József Attila-szakértők, elég fájdalmas élmény számomra).

Fejtő Ferenc hetven év után hazatér: és a haza földje befogadja, mint a persely - miként egykori szomszédja írta, akinek közelségében nyer végső nyugvóhelyet. Hetven év után végképp hazajön, itthon megpihenni.

Egykor József Attila mutatta be a Népszava, majd a Szocializmus főszerkesztőjének. És Fejtőnek rögtön lett állása, szemben József Attilával, akinek először és utoljára akkor, amikor Vágó Márta édesapja, a liberális Vágó József elintézte neki - egy bankban. Nem volt éppen költőnek való állás, de erre azt szokták mondani, hogy Illyés Gyula is bankban dolgozott, mégis milyen remek verseket írt. Igaz. Mint ahogy az a ki nem mondott állítás is igaz, hogy József Attila a Vágó József által "kiküzdött" állásban nem állta meg a helyét, mert... és innen kezdve sokféle magyarázat született. Kétségtelen tény, hogy Vágó József volt az egyetlen, aki hathatósan megpróbált valamit tenni József Attiláért. Az utókortól ezért több elismerést érdemelne. Miként a liberális Makai Ödön is, akinek József Attila József Attilává válásával kapcsolatos érdemeit nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Fejtő Ferenc Párizsba a Népszava munkatársaként és tudósítójaként érkezett.

Azután megérdemelten nagyon sokra vitte.

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy többször is találkoztam Fejtő Ferenccel, kezet fogtam vele, miként egykor József Attila, és ez a tény külön boldogsággal töltött el.

Csodáltam Fejtő Ferencet - József Attila barátját. De csodáltam a tudását, öregen is hallatlanul friss szellemét, igaz emberségét, baloldaliságát, emberi és szellemi elkötelezettségét.

Csodáltam Fejtő Ferencet, és boldog vagyok, hogy beszélhettem vele - József Attila életének utolsó tanújával. Távozásával valami végképp megszűnt a létező világban: egy emlékező ember szelleme, amelyben még ott kerengett, feltűnve és a magasságokba emelkedve az egykori barát, József Attila, aki számomra a létezés egyik legfontosabb értéke, értelme és magyarázata.

Fejtő Ferenc immár ismét szomszédja lesz a fiatalon és rettenetes halállal eltávozott barátnak.

Csodálatos ember volt.

És csodálatosan szerencsés. Példa arra, hogyan kell vagy kellene élni.

József Attila nem tudott élni - és még a legjobb barátai szerint is elviselhetetlen ember volt. (Ők tudják, hogy miért, illetve miért alakult ki bennük ez a vélemény).

Fejtő Ferenc tudott élni, és mindenki vagy majdnem mindenki szerette és becsülte.

Fejtő Ferenc június 16-án immár mindörökre József Attila szomszédja lesz.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr58503824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba Ildikó 2008.06.04. 21:39:05

"-Nem olyan borzasztó az, Teofil. Az ember elalszik lassan, és nem ébred föl többet. Csak pihen és pihen. Pihenni jó... A sebesült felnyögött. Szemei lázasan remegtek. -De az élet! Soha többet nem látni az erdőt, és nem hallani a madarakat! Pedig az élet olyan szép Nuca... -Itt maradsz te Teofil ezután is. Csak nem láthatnak többé az emberek. Nincs több bajod az emberekkel. Te hinted éjszaka a harmatot a fűre, és te rázod le a fák leveleit ősszel. És amikor az első virág kinyílik az erdőn, ott állsz majd mellette és megfested a szirmait. Együtt szállsz a pillangókkal és ujjaid megérintik a fenyőtűk hegyét, és azok csillogni fognak tőle a napban, és te hordod majd, mint a szellő a jó illatot üverből üverbe, és meglesed a tündéreket, amikor fürödnek... Az asszony beszélt. Az ember nehezen hörgött, szája megrándult néha, mintha mondani akart volna valamit, aztán a hörgés csöndesedett, a szemek elvesztették a fényüket, az élet láthatatlan párája elszállt valahova a kék végtelenbe..." ( Wass Albert)

loncsos 2008.06.08. 07:44:29

Sok őszintétélen sőt hazug hozzászóló. Már elnézést, de ez a Fejtő is... nyajják a fenekét, pedig ebből az írásból is látszik, lelécelt aztán annyi. Én soha az életben nem olvastam tőle semmit, és nem is fogok, mint ahogy általában a fajtájától, aztán mondhat ő bármit, komcsi volt a költő haverjával együtt: Munkásság, parasztság, polgári ravaszság... Hát elég gyenge klapancia. Párizsban dekkolt, ott megszedte magát és most eltemetteti a porhüvelyét az itthoniakkal, hazai földben hazai pénzen, milliókat költenek rá, másoknak meg nincs mit zabálni... De ez az ország eddig mindig ilyen nyali volt. Reméelem mi majd tudunk rajta változtatni, adunk neki gerincet és háttérbe szoritjuk az egyszázalékosokat, oda ahoba valók.

asperján 2008.06.08. 13:35:18

Loncsos úr vagy hölgy - hozzászólása olyan mértékben dehonesztáló: önmagára nézve, hogy nem kívánok vele vitatkozni. Annyit szeretnék nyilvánvalóvá tenni, hogy minden antiszemita megjegyzést, akát nyílt, akár rejtett, visszautasítok. Igaz, egyesek már eddig is azt írják rólam: "magyar" író, de én azért mégis magyarnak és írónak vallom magam. Fejtő a huszadik századi nagy magyarok közé tartozik. J.A. pedig nem komcsi volt, hanem az emberi szellem egyik legcsodálatosabb megnyilvánulása és teljessége. Nem tudom, kik azok a "mi", akik az országnak gerincet akarnak adni, de ha ilyen gondolati alapon és színvonalon állók, akkor riadtan nézek a jövőbe. Remélem, "az ország" okosabb annál, semhogy hagyja az olyan emberek meghatározó érvényesülését, akik a dolgokat úgy gondolják, ahogyan ebben a rövid hozzászólásban olvasható "A dolgozó nép okos gyülekezetében hányni-vetni meg száz bajunk..." - írta a "komcsi" költő. Talán egyszer ide is eljutunk.

IncogNITA 2008.06.11. 10:12:57

Én személyesen nem ismertem-nem ismerhettem Labancz Annát(1974-ben születtem)de elnézve azt a néhány képet ami róla úgymond fellelhető úgy gondolom hogy KISÉRTETIESEN hasonlít a fiatalkori Dalidához.
A youtube-n szoktam nézegetni Dalida klippeket/felvételeket és...szerintem Labancz Anna olyan lehetett mint a fiatalkori Dalida.
Ugyanazok a"vágott...boszorkányos...egzotikus"arcvonások.

pointera 2009.06.14. 22:20:51

@asperján: Tisztelt Asperján Úr!

Bár bután-sután, de itt ragadnám meg az alkalmat, hogy nem olyan rég fejeztem be a Fogadj szívedbe c.J.A-ról alkotott művét, ami annyira hitelesnek tűnt, mintha ön is együtt vagy átélte volna a költő mindennapi megpróbáltatásait.Nem győzök betelni az írói képekkel, mert akaratlanul is átragadt a depresszió. Így csak az képes írni, aki nagyon tud szeretni és nagyon tud gyűlölni.Sajnálatos, hogy nem sokan ismerik még Önt, nem tudják milyen értékes, megindító, a történelem számára fontos stációkról ír, mert szerintem nem csak Jézus, hanem József Attila is az volt.Szeretném megkérdezni Önt, hogy vannak olyan elemek, amelyek fikción alapszanak?Szeretném azt hinni, hogy amit ír, az valóban úgy is volt szóról szóra, már sok adatot olvastam, de az Ön életregényénél hihetőbbet még nem találtam- nekem egy művészi filmforgatás volt az Ön könyve.Ezer köszönet, ÖN számomra még mindig egy elérhetetlen remete, aki nem szeret a rivaldafényben fürdeni.Szavakat adott a néma szájába, hasonlóan gondolkodtam én is mind eddig a József Attiláról, de megformálni, igazán csak Ön tudta tudta mesterien.Ahogy olvassa az ember,az ön gondolatai lemossák a lelket és lágyan szárítgatják.
MÉLY TISZTELETTEL KÍVÁNOK TOVÁBBI SOK SIKERT!!!
süti beállítások módosítása