HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Szent-e a magántulajdon szentsége

2008.07.01. 21:03 asperjangyorgy

Van egy falu Magyarországon. Abban a faluban él egy szorgalmas, tisztességes magyar ember, aki azt tapasztalja, hogy a telkéről, a kertjéből tisztességes falujabéliek, akiknek kevesebb van, mint neki és azt szeretnék, hogy valamivel többük legyen, rendszeresen lopnak ezt-azt. Nagyszerű rendőrségünk a bejelentések hallatán megcsóválta okos és bölcs fejét, mert állítólag mást nem tehetett.

Ez a bizonyos szorgalmas ember búslakodott: mivé lesz így az ő élete? Keze munkájának gyümölcsét mások szedik le. Nem egészen érdemtelenek és mindenképpen rászorulók, ám emberünk szempontjából mindenképpen tolvajok.

Addig addig búslakodott, míg végül eldöntötte, hogy a problémát saját maga oldja meg, és védekezik úgy, ahogyan tud, ha már szeretett rendőrségünk nem védi meg az ő szent magántulajdonát, amely végül is - emberünk szerint legalábbis -nem közpréda.

A sok fejtörést tett követte. A kerítésén, vagyis az ő kizárólagos magántulajdonán belül készített még egy kerítést és abba áramot vezetett. Meg is mondta ezt mindenkinek a faluban. Világossá tette, hogy így próbál védekezni a tisztességes és rászoruló tolvajok ellen, akiknek szintén megvolt és megvan a maguk baja.

Emberünk nyugodtan lefeküdt aludni. Azok viszont, akik beszoktak a kertjébe, úgy gondolták, hogy a villanyárammal feltöltött belső kerítés ellenére bemásznak az idegen telekre és a megszokott módon elemelnek ezt-azt.

Még egyszer leírom: nem emberünk ment más telkére, hanem mások jöttek az ő telkére. Még egyszer leírom: nem az utcai kerítésbe vezetett áramot, hanem a saját telkén belül húzott belső kerítésbe, amit csak az érhetett el, aki illetéktelenül behatolt az utcai kerítésen át. Azt gondolom, hogy a saját telkén belül mindenki ott vezet drótot, ahol akar, és azt is megteheti, hogy áramot vezet abba. Ezzel sem saját, sem mások testi épségét nem veszélyezteti, ha ezek a bizonyos mások az utcán kívül maradnak és hívatlanul nem hatolnak be a telkére.

De hárman is behatoltak, pedig tudták, hogy emberünk árammal védekezik ellenük. Egyikük áramütés következtében meghalt.

Eddig tétlen rendőrségünk azonnal aktivizálódott: letartóztatták a magántulajdonát védelmező emberünket, és a híradás szerint több emberen elkövetett gyilkossági kísérletért, illetve halál-okozásért életfogytig tartó börtönt kaphat.

Vagyis működésbe lép igazságszolgáltatásunk, amely képtelen volt emberünk vagyoni biztonságát szavatolni, és példamutató büntetést szab ki.

Azt gondolom, emberünk helytelenül járt el. Okosabban cselekedett volna, ha eltűri, hogy mindenét ellopkodják, sőt, adott esetben őt magát is agyonüssék. Ebben az esetben legalább megkímélte volna magát egy nagy csalódástól: csak a törvény által előírt módon védelmezheti vagyonát, becsületét és tisztességét. Hogy a törvény gyakorlásával megbízott emberek ugyanakkor ezt nem tudják garantálni? Édes istenem, mindent a törvény szolgái sem biztosíthatnak.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr21548631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

donofrio 2008.07.01. 21:48:03

Lehet erre bármit is mondani? Annyira elcsépelt már,hogy itt mindenkinek vannak jogai,csak a tisztességes(mi is az???) embernek nincs!Ez egy koncepció!Hátha kihalnak már ezek az érthetetlen módon (tisztességes)élő emberek!!!!!

asperján 2008.07.01. 22:24:35

Erre valóban semmit sem lehet mondani, hiszen egyrészről mindketten tudjuk, kikről beszélünk, másrészről azt is tudjuk, hogy felelőtlen kormányunk (kormányaink) semmit, de semmit nem tesz (tettek) azért, hogy a szociális bűnözők valamiképpen beilleszkedjenek a társadalomba, hogy emberként élhessenek. Ez egyre nehezebb lesz. Minél tovább megmaradnak a szociális bűnözés világában, annál nehezebb lesz, és annál több olyan ember fizet érte az életével, a sorsával, aki erről az egészről nem tehet, (mint akiről írtam)egyszerűen csak élni szeretné a maga életét, de nem teheti, mert azok a bizonyos KÖRÜLMÉNYEK nem engedik.

Manyizga (törölt) 2008.07.02. 14:34:55

Szlovákiában például sörétés puskát tarthatnak a lakás/háztulajdonosok, annak megvédésére. Mégsem ölik halomra egymást az emberek sörétessel. Nálunk meg akkor kaphat valaki önvédelemre fegyvert, ha előbb a saját halotti anyakönyvi kivonatát csatolja a kérelemhez (hacsak nem ogy.képviselő, polgmester, bíró, ügyész...) hogy őt tényleg meg akarták ölni.
A rendőrség dönti el, hogy ki védheti meg magát fegyverrel, ki bízzon a rendőrség védelmében. Nevetséges.

bubu 2008.07.02. 14:51:04

Remélem most könnyebb a kis lelkednek... "Nagyszerű rendőrségünk a bejelentések hallatán megcsóválta okos és bölcs fejét, mert állítólag mást nem tehetett." Nagyszerű rendőrségünk nem törvényhozó, csupán törvény ALKALMAZÓ szerv! Attól eltekintve, hogy nagyon is megértem a bácsit, és bárcsak mind a hármat agyonb.szta volna az áram, szánalmas már ez a "mindent a rendőrségre fogunk" dolog! Mindenütt vannak szemét emberek. De pár hülye rendőr miatt nem kéne mindet lenézni! Nem, nem vagyok rendőr. De unom már ezt a hozzáállást! Ja, és kedves Manyizga! Nem a rendőrség dönti el, hogy ki védheti meg magát fegyverrel... Nem kell reagálni. Nem jövök vissza olvasni.

klaris 2008.07.05. 13:09:25

Nem tudom jól hallottam-e pár perce a Kossuthon egy tündéri, jellemző hírt. Megbüntetik azokat az erdőtulajdonosokat Monokon/?/, akik erdeinek nagy részét ellopták. Azért büntetik meg őket, mert jelenteniük kellett volna a lopás tényét, de nem tették. Ha jól hallottam, és igaz ez a hír, akkor most röhögnék, de miért van mégis sírni és káromkodni kedvem?

Redworm 2008.07.23. 11:34:09

Azt gondolom, hogy az állam hozzáállása a "megélhetési szájtépők", a magukat jogvédőknek nevező villalakóknak köszönhető. Senki sem meri nyiltan elmondani a véleményét, normális jogszabályt hozni, mert azonnal leszedik a fejét. Emlékezzünk TGM nyilatkozatára a Mortimer ügyben. Nevetséges volt, ahogy az utólagos magyarázkodása is. Vidéken borzasztó a helyzet, persze ezt a pesti villalakók nem tudhatják. Javasolom, töltsenek el néhány napot Borsodban, vagy mondjuk Baranya megyében. Mohácson a rajkók fellöknek az utcán, éjjelente randalíroznak és szervezetten lopnak. Az utóbbi hónapban 40 présházat törtek föl.Van olyan belvárosi!ház a városban, ahová egymás után háromszor törtek be, a rendőrök meg azt javasolták, hogy a tulajdonos szereljen be időzített villanykapcsolót. Az állami struccpolitika nem vezet jóra, ráadásul a segélyezés is csak bosszantja a tisztességesen dolgozókat. (van olyan roma, aki kéthetente utazik Angliába, hogy ott is és utána itthon is felvegye a segélyt. Nesze neked EU!) Még valamit: Az egyik dél-Tolna megyei faluban a most induló első osztályban 3 (három) nem cigány kisgyerek tanul. A szülők inkább kivárják a következő évet a beiratással.Érdekelne, hogy nemMagyar Bálint és szájtépős liberós haverjai járatnák-e ide a gyereküket? Egy biztos: ennek nem lesz jó vége.

Sötét korom 2008.09.07. 01:25:12

Kedves Asperján uram!

Ez ugye egy blog. Még hozzá az öné. Általában a blogok noname-ek, de az öné nem az.

Az 1. dilemmám, hogy most akkor mi a helyzet? Nekem is be kellene mutatkoznom, vagy maradhatok anonim? Ha választhatok, akkor maradnék az utóbbi, mert igazából nem személyes az észrevételem.

De ugye, ha az ember olvas, akkor lehet véleménye is. Gondolom ezt ön is helyesli. Különben minek a blog?

Node a lényeg: értem az alaphelyzetet, mert ismerem is (gondolom ez a kesznyéteni ügy) az ügyet. Vitatkozgattam is már jobboldaliakkal, a meggyőzés legcsekélyebb esélye/eredménye nélkül. Látom ön is ebbe a körbe sorolható. Nincs is ezzel semmi gond.
Ezt csak azért írom, hogy érezze: nem kell tartania semmi "erőszaktól". Felőlem az lehet a véleménye, ami.

De azt is látom, hogy ön egy gondolkodó típus és szeret a visszásságokra rámutatni. Talán hisz is egyfajta harmóniában/ideában? Ez is rendben.

Szóval csak egyetlen apró kérdést szeretnék feltenni: arányosnak tartja a védekezésnek ezt a formáját a tettel? Emberéletet uborkáért? Az uborka ekkora értéket képvisel valóban? És ha tényleg sokat ér, és mindenképp meg kell védeni, akkor nincs más, kevésbé morbid megoldás a védekezésre?

Mivel ön szemmel láthatóan szereti a krimiket, nyilván sok tapasztalata van a lehetséges módszerekről: nem érzi magát illetékesnek abban, hogy írjon egy jó kis receptgyüjteményt arról, hogy mi a helyes/arányos/hatásos/szellemes civil válasz a törvényszegő lépésekre?

Üdvözletem SK

Rqi 2008.09.07. 23:15:47

Csatlakozva SK hozzászólásához,

magam is elég sajátságosnak tartom ezt a blogbejegyzést, és az ahhoz kapcsolodó kommentek nagy részét.

Csodálkoznék, ha Asperján úr maga nem érezné pontosan, hogy egy emberélet értéke nem fejezhető ki anyagiakban. Pláne nem uborkában.

El lennék képedve, ha József Attila értő tisztelője ne lenne tökéletesen tudatában annak, hogy a társadalom többségének értékrendje gyakran köszönő viszonyban sincsen a dolgok valóságos hierarchiájával.

Meglepne, ha az író nem tragédiának látná a Kesznyétenen történteket. Ahol mindenki áldozat - hősök, morálisan feddhetetlen szereplők nincsenek. Áldozatok az elhunyt emberek, és áldozat a meggondolatlanul, elhamarkodottan, észszerűtlenül eljáró gazda is. Nincs olyan törvény - se írott, se íratlan; se univerzális, se helyi - ami alapján felmenthetnénk őt.

És megdöbbentőnek találnám, ha Asperján úr nem érezné, hogy mennyire patológikusan anyagiassá vált ez a társadalom. Ha nem találná szomorúnak azokat a következményeket, amik ebből a helyzetből fakadnak: az irigység, a türelmetlenség, a gyűlölet, az agresszió megannyi megnyilvánulását.

És furcsállnám, ha véleménykülönbség lenne közöttünk a tekintetben: ilyen helyzetben egy gondolkodó, írástudó embernek aligha lehet az a feladata, hogy ezeket az attitüdöket tovább erősítse megnyilvánulásaival.
süti beállítások módosítása