HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Hányféle mércéje van az igazságszolgáltatásnak?

2008.07.02. 13:38 asperjangyorgy

Az országos rendőrfőkapitány, Bencze József, és a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója, Petőfi Attila ünnepélyesen hülyét csinált magából, amikor elment Nagy László, az állítólagos móri gyilkos naplójának könyvbemutatójára és megjelenesével legalizált egy törvénytelen aktust.

Nagy László naplója  a móri bankrablás és nyolcas gyilkosság sajátos értelmezése. Hogy mennyiben sajátos, annak felderítése a rendőrségre várt volna. Ám a rendőrség nem tudott a napló keletkezéséről, miként az most kiderült, s arról sem, hogy a százoldalas füzetet egy rendkivüli üggyel gyanúsított, előzetesben lévő férfi állítólag postán küldte el a feleségének. A börtön illetékesei számára nem tűnt fel, hogy nem egy szokványos levélről, hanem egy vastag füzetről van szó. Illetve sokkal valószínűbb, hogy a füzetet valaki készpénzért kicsempészte a szigorúan ellenőrzött börtönből és átadta Nagy László feleségének, mintha a füzet tartalma rá vonatkozna és nem elsősorban és kizárólag a rendőrségre, majd az ügyészségre és a bíróságra. (Hát ennyit a mi nagyrabecsült rendőrségünkről, ügyészségünkről és bíróságunkról).

A Népszabadság közlése szerint a rendkivüli műveltségű, ennek ellenére is bajuszt viselő Petőfi Attila (reméljük semmi köze Sándorunkhoz) az alábbiakat nyilatkozta: "Kizárt, hogy valaki képes legyen élményszerű és részletgazdag elbeszélést írni egy ilyen brutális és összetett bűncselekményről mások elmondása alapján. Ez még egy írónak is túl nagy kihívás lenne". Szeretném megnyugtatni Petőfi Attilát, hogy ez egy átlagos tehetséggel rendelkező írónak sem lenne túl nagy kihívás, másrészt a napló - Petőfi Attila szerint elbeszélés, ami alapvetően más, mint egy tény-napló, ennyit az illető úr fene nagy műveltségéről - egyáltalán nem olyan részletgazdag, mint amilyen részletgazdag lenne az "elbeszélés" egy író tollán.

De nem is ez a lényeg, sokkal inkább az, hogy könnyebb a részletgazdagság teóriájára hivatkozni, mint kivizsgálni a napló állításait. Csúsztatásaiban egy jó pszichológus sok mindent észrevehetne, esetleg még a visszaemlékezést is hitelesíthetné. Egy biztos, a Petőfi Attila által fantáziadúsnak minősített "elbeszélés" alapján máris előkerült egy holttest. És a könyvet olvasgatva újabbakra is fény derülhet. (Ennyiben az "elbeszélés" valóban rendhagyó az egész világirodalomban).

A cikk írója Nagy László öngyilkosságát rejtélyesnek minősíti. Ha rejtélyes, vizsgálják a rejtély nyitját és keresik a felelősöket?

És még egy csemege mondat a tudósításból: "A könyvben megszólaltatott nyomozók egyike szerint (Nagy László) olyan tényeket ismer, amelyeket a rendőrség soha nem hozott nyilvánosságra". Ez vaker. Ugyanis mindaz, amit Nagy László tényként felsorol, vagy tény vagy fantáziájának szüleménye. Mielőtt bárki bármit állít, előbb a dolognak utána kellene járni. Különösen, ha nyomozó az illető, vagyis a rendőrség hivatalos alkalmazottja, aki nyilatkozatával éppen egy jó vaskos törvénytelenséghez asszisztál. Ez szép, nagyon szép. Jellemző a rendőrségünkre és kicsit hazánk viszonyaira és igazságszolgáltatási gyakorlatára.

A rendőrfőkapitány az alábbiakat nyilatkozta: " A rendőrség végére jár a móri mészárlással gyanúsított  Nagy László börtönnaplójában felsorolt, másnak tulajdonított bűncselekményeknek", - miközben a bíróság már (és ismét) tárgyalja az ügyet. És az a rendőrség jár a dolgok végére, amely egyszer már a végére járt és az ügyészséggel együtt bíróságra vitte Kaiser Edét, aki meg is kapta a maga életfogytiglanját.

Ez a rendőrség ebben az ügyben is teljes mértékben lejáratta magát. Bármit állít, immár senki nem hisz neki. Ugyanis a rendőrségnek először nem a napló állításainak kellene végére járni, hanem bűnösnek nyilvánítani mindazokat, akik a naplót nem hivatalos személyként a kezükbe vették, sőt, nyilvánosságra hozták. Ugyanis nem mást tettek, mint a móri bankrablás és gyilkosságok legfontosabb dokumentumját adták közre még annak előtte, hogy azt a rendőrség, az ügyészség és a bíróság láthatta volna. Mielőtt az ügyben a Magyar Köztársaság nevében ítélet született volna, amely kétséget kizáróan megállapítja, hogy valóban a gyanúsított és rejtélyesen öngyilkosságot elkövető Nagy László volt a tettes, vagy esetleg mégis valaki más vagy mások, akiknek útjában állt Nagy László. Mert egy korektül gondolkodó rendőrségnek ezt a kérdést is meg kellene fogalmaznia, még akkor is, ha Nagy László állításai "elbeszélésnek" tűnnek a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatójának megítélése szerint.

Engem egyébként perbe fogtak egy harminchat évvel korábbi gyilkosság iratai miatt, amiket maga a rendőrség fénymásolt le számomra és adott át. És el is ítéltek. Az igazságszolgáltatásnak hányféle mércéje létezik kicsiny és törvényes működésűnek mondott hazánkban?

13 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr56549564

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tojás 2008.07.02. 15:55:53

ErkölcsficamÁllunk ketten Gergellyel, az én Gergelyemmel az Astoria sûrûjében, lángpallossal irtjuk az erkölcsficamos Fideszeseket, vállam a vállához ér, bokáig járunk már a sikamlós vérben. Amikor Gergely véletlenül hozzámér, vagy ránézek egy kicsit mere…

Trackback: Zsarufika 2008.07.02. 15:43:23

Unatkoztak?Na, nem mintha nem lenne tele a sajtó megint a rendőrök érdekesnél érdekesebb történéseivel, de ezeket már szinte megszoktuk.Megszoktuk? Belefásult a többség, és azt hiszi, így van ez rendjén. Csak akkor kapja fel a fejét, ha egy-egy erősebb üg…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lyukrafutó 2008.07.02. 14:41:01

nem mintha jogász lennék és biztos vannak visszásságai, de talán kár h nem alakult ki nálunk a precedens jog v vmi hasonló
őrület h a mittudomén milyen bíróság két különböző kollégiuma, két egymásnak teljesen ellentmondó nézőpontból látja pl a parkolási büntetéseket
és ráadásul még meg is tudják magyarázni, hogy melyik miért jó!!

Avraham NetJézus (törölt) · http://tinyurl.com/a-zsido-valosag 2008.07.02. 14:52:21

Én az összes jogászt elzavarnám a büdös picsába.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2008.07.02. 15:07:42

Mi van? Nem teccik arencer? majjól megölünk. azé mer mi ingyenélők vagyunk?

Vigyázzáá mer jóóó megmondalak, jóóó? és ne merjé kirticizálni minkedd mer jóóó bemosok egyettt. vagy megerőszakolunk mint a szzsanettetöt. ja az nem is mink voltunk. (húú remélem nem vette észre, hogy elszóltam magam. hoty is lehetne törölni azt az előző mondtatot???)

na nem baj szóval fityázz mer mint montam megfokunk ölni. jóóóó????

Xmas 2008.07.02. 15:24:26

A jogászokkal mindig csak a baj van. El kéne gondolkodni azon, hogy miként lehet megítelni egy ügyet többféleképpen. Csak nem az lehet-e esetleg az oka, hogy a "szabályokat" is jogászok alkotják, és nincs benne kellő alaposság, rendszer, struktúra?

Eléggé természetes, hogy tele van ellentmondásokkal, rendezetlen esetekkel, kiskapukkal, nagykapukkal. A jogászoknak először is kötelezővé tennék egy matematika doktorátust. Majd csak azután próbáljanak jog"szabályokat" értelmezni/létrehozni.

Konkrétan tudnék is egy pár jogászt, aki olyat alkotott, hogy megérdemelne egy guillotint...

Csumpitáz Alfréd 2008.07.02. 15:26:09

Azt szeretném a blogíró figyelmébe ajánlani, hogy a büntetésvégrehajtás és a rendőrség két szervezet, ezért az, hogy a fogvatartott mit csempész ki és mit csinál a fogvatartása alatt, az nem teljesen a rendőrség kompetenciája, sokkal inkább a büntetésvégrehajtási szervezeté.

A többi kb. stimmel.

Avraham NetJézus (törölt) · http://tinyurl.com/a-zsido-valosag 2008.07.02. 15:32:08

Becstelen, ingyenélő, a társadalom hátán élőskődő nagypofájú szar mindegyik. Értéket termelni semmit csak csűrni-csavarni a szót, erre jók egyedül. A szar törvényeinket nézve még arra is alkalmatlanok.

salzburg 2008.07.02. 15:36:37

Kedves blogíró, önmagában nem releváns az az érved: "perbe fogtak egy harminchat évvel korábbi gyilkosság iratai miatt, amiket maga a rendőrség fénymásolt le számomra és adott át. És el is ítéltek." - a leírt esettel. Gondolom, nem azért pereltek be, mert a rendőrség fénymásolta Neked az iratokat - mert ha a hiba ebben lett volna, akkor nem Te, hanem az érintett rendőrségi felelős állt volna a bíróság előtt. A bíróság előtt mégis Te álltál... nyilván azért, mert nem a fénymásolásban volt a bibi, hanem azzal, amit Te tettél az iratokkal.

Sam Ash 2008.07.02. 15:38:12

Orvos, ügyvéd: más baján, bajából élősködő parazita...

vicsigabi · http://vicsigabi.blog.hu 2008.07.02. 15:53:46

Igazságszolgáltatás? Nem mondod!
Nálunk max jogrend van, de az sincs, és a világon a legmodernebb: nálunk már ez is személyre szabott.

MÜSZI 2008.07.02. 16:17:51

a magyar rendőrök több hasznot hajtanának ha nem lennének. a bünt védik. az autósokkal szemben nagy legények,egy bünügyet nem deritenek fel ha nem segit a lakosság. aza baj hogy a közpénzből fizetik a vérdijat is. fizesse ki a főkapitány a saját fizetéséből ha nam találják a bünözőt!ráadásul 40 -45 évesen nyugdijba mehet mert a sreszz megviselte! megviselte a sok hülyeség meg a
viz a fejükben
a móri gyilkossággal kapcsolatban fingjuk nincs hoy mi történt. ráfogják a szerencsétlen nagy lászlóra aki már nem tudja magát mrgvédeni. amig élt miért nem találták a mai bizonyitékokat,?

dudi 2008.07.02. 16:29:52

A blog írójának mindenben igazat adok.
Most sem vagyok meggyőzve,hogy felderítették a móri ügyet.Pontosabban azt sem.
Az is biztos,hogy eredményességi kényszer van ilyen ügyekben a rendőrségen.Politikai,de társadalmi is.Igen ám,de az ilyesmi a profi rendőrség profi rendőreit nem igen érdekli,teszik a dolgukat,ahogyan kell és ahogy azt elvárják tőlük a polgárok.Hol vannak a profik? Média által gyártott "sztárok",aligrendőrök.Volt katonák (ott csak a java maradt katona ),határőrök,nagy tapasztalatú volt állambiztonságiak,stb.Egyetlen,a társadalmat komolyabban foglalkoztató ügyben nem tudok megnyugtató eredményről...
Csak a sírás : nincs benzin,nincs pénz,létszámhiány van stb.
Tudomásul kell venni,ez is egy szakma,ehhez is érteni kell,érteni kell menedzselni is.Nem elvállalni magas beosztást és sírni.A NNYI igazgatója vagy micsodája,ha fikarcnyit intelligens,akkor nem égeti az egész szervezetét hülye nyilatkozatokkal.
Szerintem.

maat 2008.07.02. 23:33:26

müszi, te akkora hülyeséget írtál, hogy azt nehéz lesz überelni.

volt dohányos 2008.07.03. 01:40:04

kifizették a nyomravezetői díjat alkuért cserébe az egyik vádlottnak. Miközben az egész megdőlt és egy amatőr fémdetektoros kereső ember megtalálta a kulcsfontosságú bizonyítékot, A FEGYVERT.Kérdem én, valójában nem Ő érdemelné meg a nyomravezetői díjat? ???
süti beállítások módosítása