HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Válasz Sötétnek és Rqi-nek

2008.09.08. 12:32 asperjangyorgy

Tisztelt Sötét és Rqi,

bár beteg vagyok és fizikailag, lelkileg nehezemre esik a gép elé ülni, azért mégis megpróbálom, és igyekszem válaszolni önöknek, mégpedig nem is az adott bejegyzésnél, hanem egy új bejegyzéssel, hogy hangsúlyosabbá tegyem a válaszom.

Mindenek előtt köszönöm a hozzászólásukat. Hogy látogatják a blogomat, és veszik a fáradságot, elmondják a véleményüket.

Én relatív és abszolut értelemben egyaránt egyértek Önökkel: egy ember élete többet ér, mint néhány uborka. Egy ember élete abszolut érték. Egyszeri ajándék és úgy kell felfogni, értékelni, kezelni. Annak is, aki uborkát termeszt és kétségbeesik, miután folyamatosan meglopják, elviszik azt a nyomorúságos kis terményét, amit öregen, megviselten napi erőfeszítéssel létrehozott. És adott esetben, nem eléggé átgondoltan, megpróbál megvédeni. És annak is, aki bár tudja, hogy a vágyott uborkákat miképpen védelmezi a tulajdonosuk, ennek ellenére beugranak a kertjébe, az azt óvó kerítésen keresztül és önmagukkkal nem törődve megközelítik azt a kis területet, ahol a vágyott uborka pihen az éjszakai hűsben. És jobban érdekli őket az esetleg megszerezhető uborka, mint az életük.

Szomorú, hogy ez így van. De így van.

Itt igazságot tenni csak isten tud.

Illetve tudna valamiképpen a társadalom is, ha odafigyelne a polgáraira, az egyes embercsoportokra. De nem figyel oda. Így aztán jóvátehetetlen dolgok történnek.

Például egy 18 éves lány és a 22 éves barátja úgy döntött, hogy elvágják közös barátjuk, a 21 éves Szabó Dézi torkát, és utána még két tucatnyi késszúrással siettetik áldozatuk halálát. Nagyon sajnálom ezt a fiatal lányt, aki igyekezett, próbált érvényesülni - úgy, ahogy tudott, ahogy lehetett, ahogy a maga elképzelései szerint üdvösnek tartotta. És talán meglepi önöket, de szánom a két gyilkost is, akik nem tudták féltékenységüket, irigységüket, indulataikat fékezni, társukra támadtak, és önmagukat is tönkre tették egész hátralévő életükre.

Megrendített annak a 15 éves kaposvári gimnazistának a sorsa, akit - nem tudni pontosan milyen okból - agyonvert két hasonló korú osztálytársa. Hatalmas kővel fejbevágták és aztán egy tóba taszították. Szőrnyű a cselekmény körülménye, lefolyása. Szőrnyű, hogy egy 15 éves fiúnak így kellett végeznie. És szőrnyű, hogy ezt az említett két 15 éves fiú vállalta és végrehajtotta. Nem volt bennük olyan belső fékező erő, amely lefogta volna a kezüket. Elpusztították társukat, és meggondolatlanul önmagukat, a családjukat, a reményt, a jövőt, osztálytársaikban a hitet, hogy az életnek van célja és értelme.

És folyhathatnám a példákat, mert megrendít minden erőszakosan elpusztított ember sorsa. De önök is itt élnek, önök is olvasnak újságot, önök is szembesülnek ezekkel nap mint nap.

Őszintén szólva: megrendített az is, hogy bennem is szinte mindent elpusztított a magyar bíróság tényektől messzire elrugaszkodott ítélete, és egy regényért, egy regény miatt erkölcsileg és anyagilag az egész hátralévő életemre tönkre tett.

De kit érdekel az én sorsom? Kit érdekel az én panaszom? Kit érdekel a velem szemben elkövetett igazságszolgáltatási igazságtalanság?

A "gyilkos" uborkatermesztőt mindenesetre felmentették.

Mindenki döntse el magában, hogy helyesen cselekedett-e a bíróság. Mert ebben az ügyben mindenki csak önmagában hozhat ítéletet vagy adhat felmentést.

 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr39653704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rqi 2008.09.10. 22:47:42

Én megköszönöm ezt a posztot, hisz nagy örömömre szolgált, hogy láthattam: egynéhány - közel sem jelentéktelen kérdésben - egyezik a véleményünk.

Mielöbbi jobbulást kívánok Önnek, és bízom benne, hogy talán mégsem annyira kilátástalan a helyzete, mint ahogyan azt most látni véli.

Sötét korom 2008.09.15. 00:25:11

Kedves Asperján úr!

Csak most olvastam a válaszát, mert eredetileg keresőn keresztül azt a lapot találtam meg, amire korábban írtam és azóta mindíg azt a lapot hozta fel a browser-em. Tehát ott néztem a választ. Eszembe sem jutott másutt keresni.

Szóval kicsit mentség/magyarázatképpen ennyit.

De a lényegre térve: ez az írása sokkal differenciáltabb megközelítését adja a problémának. Ezekkel a felvetésekkel sokkal inkább tudok azonosulni, mint a korábbi, kissé egyoldalúnak tűnővel.

Természetesen én is köszönöm, hogy átgondolta a dolgot, sőt, bepillantást enged saját, egyéni világába is. Biztos, hogy így könnyebb (meg)érteni Önt.

"A "gyilkos" uborkatermesztőt mindenesetre felmentették."

Nem, egyáltalán nem mentették fel, csak az őrizetét szüntették meg (kissé zavaros módon, merthogy először óvadékot kértek - össze is kalapoztak neki 3 milliót - aztán elengedték óvadék nélkül).

Most kissé későn van és korán csörög az órám. Úgyhogy szeretném az érdemi válaszaimat később megtenni.

Minden jót kívános, Sk.

PS: Nem én vagyok a Sötét, hanem a Korom. Írása alapján, ebben mintha egyetértenénk...

Sötét korom 2008.09.15. 21:06:16

Kedves Asperján úr!

Talán nem veszi zokon, hogy ezt a két olvasnivalót ajánlom uborkaügyben:

www.es.hu/pd/display.asp?channel=AGORA0835&article=2008-0831-2101-54WSPA

www.es.hu/pd/display.asp?channel=AGORA0836&article=2008-0907-1939-27SPVW

Magam részéről nem mennék bele a részletekbe, bár van (elég sarkos) véleményem, de az ön válaszának egy mélyebb aspektusára reagálnék: a cigányság problémájára gondolok.

Sajnos mindkét oldal a politikai játszma részének tekinti a sorsukat. Nekik ez több szempontból is adekvát:
- előszöris úgysem tudnának vele mit kezdeni
- másvelől jól illusztrálja általános politikai irányukat. A baloldal egy nagyon rosszul felfogott szolidaritási ügynek, a jobboldal az antiszemitizmus és nacionalizmus gyakorlati terepének tekinti őket (ld. Magyar Gárda).

Utóbbi alátámasztására idézném Bokros Lajos múlt heti cikkének egy pontját:

"9) A stagnáló gazdaság miatt újra szét- és leszakadó hazai társadalom hétköznapi kultúrája egyre türelmetlenebb és erőszakosabb elsősorban az idegenekkel szemben (románok, cigányok, arabok, feketék)."

Röviden és tömören: ez nyilvánul meg a kesznyéteni ügyben.

Még egy dologra reagálnék:

"De kit érdekel az én sorsom? Kit érdekel az én panaszom? Kit érdekel a velem szemben elkövetett igazságszolgáltatási igazságtalanság?"

Engem érdekel. Sajnos az igazságszolgáltatás bénasága/selejtje többnyire a nagy érdeklődésre számottartó ügyekben látszik a legjobban. Elsőgént a döntésképtelenség (időben), aztán a határozatlanság és végül a téves ítéletek sora. Két bíróság szinte kizárt, hogy egy ügyet hasonlóképp ítéljen meg.
Ezért önnek is csak azt tanácsolhatom, ne vegye komolyan az önt ért, nyilvánvalóan nevetséges ítéleteket.

Pontosan a független, szakszerű, tényfeltáró (újság)írás az, ami leginkább hiányzik ebből az országből. Nagyon rossz üzenete van annak, ami Önnel történt.

Üdvözlettel, Sk

PS: Én reál képzettségű vagyok, ezért kérem legyen elnéző írásom irodalmi szempontú megítélésében.

Sötét korom 2008.09.15. 22:18:48

Kedves Asperján úr!

Elnézést, hogy továbbra is zavarom. Jól összevitatkoztam a feleségemmel, aki emlékezett Önre a Friderikusz műsorából. A szövege (azt hiszem a felvétele is) elérhető a neten:

80.99.236.195/friderikusz/?q=node/352

Elolvastam ezt a vitát és most azért nem vagyok annyira biztos, hogy kinek is erősebb az igazsága: az Öné-e vagy az (esetleg ártatlanul) hírbe hozott "gyilkosé". Aki igaz, csak az ön fejében az, de mégiscsak egy létező személy, akit konkrét hátrányok értek.

Biztos van többféle megközelítése ennek a problémának, de talán kissé kódoltabban kellett volna megírni, hogy max. az érintettek tudják beazonosítani, ki-kicsoda. A nagyközönségnek úgyis mindegy a konkrét személy (neve). Főleg, hogy elévült az ügy.

Üdvözlettel Sk.

szása 2008.09.16. 20:31:28

Sötét korom, tényleg elég söté korom vagy te. Ilyen hülyeségeken vitatkozol a feleségeddel? Miközben azon vergődtök, hogy az illető ártatlan-e vagy sem, az eszetekbe sem jut, hogy valaki mégiscsak megölte azt a fiatal nőt, és ha olvastátok volna a könyvet, meg benne a jegyzőkönyveket, nem nagyon lenne kétségetek. Tények nélkül vitatkozni, hát ez jellemző az egész országra. Mindegy. Ti tudjátok!

Sötét korom 2008.09.17. 08:48:19

Kedves szása!

A könyv, az egy regény, amibe bele vannak keverve tény(szerű) dolgok is. A szerző szerint sem bizonyítanak semmit. Kb. mint egy Agatha Christie-könyv. Megjegyzem, azokat is oly mértékig átírják újabban (a most vetített 2007-es filmekre gondolok), hogy más lesz benne a gyilkos.
Szerintem Asperján úr is képes lenne a könyvét átírni úgy, hogy másra lenne "kifuttatva".

Egyébként (néhány blog posztja alapján) Asperján úr hihetetlen meggyőző erővel képes az igaza mellett érvelni, támogatókat, sőt híveket szerezni. Ez szerintem remek adottság! Ugyanakkor nagyon vigyáznia kell, hogy milyen ügyek szolgálatába állítja ezt az adottságot, mert bármiről, bármit nem illik bebizonyítani.
Viszont Asperján úr szeret igazságot szolgáltatni (önmagában ez is helyes), de nem szabad átcsúszni az önbíráskodásba, mert az írás lehet fegyver is.

Én így látom, de nem vagyok szakértő ebben a témában, mert valóban nem sokat olvastam az Úrtól, de a fenti megfontolások miatt (bár engem is vonzanak a rejtélyes ügyek pl. Kennedy-gyilkosság) nem is várható, hogy továbbképezném magam.

Udv

PS. Próbálok világos lenni egy sötét korban...

Sötét korom 2008.09.18. 15:06:46

Kedves szása!

Azt hiszem nagy örömöt szereztünk Asperján úrnak a véleményével. Bármi rosszat is írtam róla/neki, ez bizonyára kárpótolni fogja majd. S ha ez így lesz, akkor annak én is nagyon fogok örülni... igaz, csak középiskolás fokon...:))

Üdv, Sk

asperjangyorgy 2008.09.18. 17:36:04

T. Szása! Véleményét túl elismerőnek érzem, és ezért félremagyarázhatónak. Köszönöm, hogy megírta, és bocsásson meg, hogy töröltem.

szása 2008.09.19. 11:59:18

Tisztelt Asperján Úr! A döntésén kissé csodálkozom, de Önnek módjában áll a saját blogjában úgy moderálni, ahogy azt belátása szerint a leghelyesebbnek ítéli.
süti beállítások módosítása