HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Mégis: ki ölte meg Horák Nórát?

2008.12.31. 12:28 asperjangyorgy

Az a tény, hogy a Pest-megyei Rendőr-főkapitányság már több mint kétszáz tanút meghallgatott, azt látszik igazolni, hogy a nyomozóknak fogalmuk sincs, ki követhette el a rémséges tettet. A fellelt DNS egyértelműen bizonyítja számukra, hogy egy vagy több tettest kell-e keresni. És ez alapvetően leegyszerűsíti a nyomozati munkát, egyben behatárolja a lehetséges elkövetői kört. Ugyanígy az is, hogy egyrészt milyen sérülési nyomokat találtak a holttesten, illetve az, hogy miként ölték meg. Gondolom, mindez a helyszíni vizsgálatokból és a boncolás eredményéből kiderül, és szintén beszédes adatok sorozata áll a nyomozók rendelkezésére. És ami a lényeg: ugyancsak meghatározza, hogy milyen körben kell keresni a tettest. A helyszín alapos feltérképezése azt is elárulhatta, hogy ott a sufni mögött történt-e az erőszak és a gyilkosság, vagy a tetemet később vitték oda. Ez fantasztikusan sok ismeretanyagot jelent. Az erőszak jellege - a holttesten található sérülések beszédesek lehetnek -, a gyilkosság módja szintén sokat elárul egy szakembernek.

Akkor, kérdezem tisztelettel, hogyan lehetséges, hogy lassan hat hét után sincs gyanúsított?

Alapos kérdésként fogalmazódik meg: miért éppen a sufni mögött erőszakolták meg, majd ölték meg Nórát? A sufnihoz tartozik ház is? Ha igen, van ott kutya? Ha igen, logikátlan, hogy ott egy vagy több ember mozgolódjék. Sokkal logikusabbnak látszana, ha kissé odébb, az erdős részen történt volna mindaz, ami történt. (Vagy más helyszínen).

A gyilkosság előzményei és a körülmények is eléggé beszédesek. Előzmények: a rendezvény a művelődési házban. Annak felderítése, hogy kik voltak ott, akár az utolsó emberig, nem olyan nagy ügy, hiszen minden meghallgatott meg tud nevezni legalább tíz embert. Hogy kik nem mehettek be, arról is határozott kép állítható össze. Hogy milyen kocsik álltak a müv.ház előtt, arról is eléggé egyértelmű képet lehet kialakítani. Miként arról is, hogy vajon lehetséges-e, hogy gépkocsival került a helyszínre a tettes és milyen szerepet játszott maga a gépkocsi.

Mindennek a tisztázásához nem kellenek hetek.

Azt a rendőrség emberei a lány ruházata állapota alapján - hiszen gyakorlott nyomozók végzik bizonyára a munkát - pontosan el tudják dönteni, hogy egy személyt kell keresni vagy több emberből álló csoportot. Ennek alapján a nyomozás taktikáját is eléggé jól be lehet határolni. Ehhez sem kellenek hetek.

Rendkivül fontos, hogy a tettesnek helyismerettel kellett rendelkeznie: a tett megvalósítása során éppúgy, mint a menekülés idején. Tudnia kellett, hogy kit vár, merről várhatja, milyen útszakaszon várhatja (hiszen a tett helyszínétől már nem messze volt a lány rokonainak lakása). A rendőrség gondolom azzal is számolt, hogy az adott szakaszon az-e a "legideálisabb" hely a cselekmény elkövetésére. Ha igen, miért? Ha nem, akkor miért éppen ott történt - ha ott történt - a bűncselekmény? Ez szintén elég sok mindent eleve behatárol a nyomozati munkában lehetőségként és adottságként.

Azt gondolom, hogy a cselekmény elkövetőjének fiatalnak kellett lennie. Hogy miért? Erről már többször írtam.

Hogy Nóra az adott útszakaszon feltűnik-e és mikor - arról a tettesnek elég pontos információval kellett rendelkeznie, mert csak így készülhetett fel a támadásra. Mindebből következően a rendőrségnek arról is elképzeléssel kellene bírnia, hogy lényegében hol történt a támadás, és azon a szűk körzeten belül történt-e az erőszak, illetve a gyilkosság.

Ennek a tisztázása is viszonylag egyszerű dolognak látszik.

Ha a tettes ezekkel az információkkal rendelekezett - márpedig rendelkeznie kellett velük, hogy az általa megfelelőnek ítélt helyen várakozzék a lány megjelenésére -, akkor eléggé egyértelmű, hogy látókörön belül kell lennie. (Esetleg tanúként már ki is hallgatták? Tapasztaltunk már ilyet).

Innen kezdve a következő változatok lehetségesek: 1. a tettes azon a környéken lakik - 2. a tettes vagy tettesek ismerték Nórát, jól ismerték az útvonalát, a környezetet, tehát ennek megfelelően alakították cselekményük tervezését (vagyis helybélieknek kellett lenniük vagy olyanoknak, akik gyakran látogattak Lacházára a műv.házba, ami viszont feltételezi, hogy a lánynak is gyakran kellett volna ilyen típusú rendezvényen részt vennie, hogy felfigyeljenek rá, s ha ez így is lett volna, egészen addig volt egy barátja és kísérője, akivel aznap veszett össze. Tehát elvileg a tettesnek vagy tetteseknek azt is kellett tudniuk vagy tudnia, hogy a lánynak nincs, nem lesz kísérője. Ez a tény is leegyszerűsíteni látszik a helyzetet.) - 3. a tettes teljesen véletlenül vetődött arra a vidékre, teljesen véletlenül akadt össze a lánnyal hajnali háromkor, felöltözött-fázós alakját látva teljes mértékben a véletlen szülte az ötletet az erőszakra (ha az illető teljesen ismeretlen és idegen a lány számára, akkor nem feltétlenül öli meg. Ennek kapcsán az is felmerül, hogy a gyilkosság nem "véletlenül" történt-e, vagyis úgy, hogy "csupán" el akarta némítani a tettes a megerőszakolás idejére.)

Mindez egy laikus kérdésfeltevése.

A rendőrség ezekhez a kérdésekhez sokkal jobban ért. Ez iránt nincs kétségem. Vagyis megfogalmazható az a gondolat, hogy valami egészen váratlan helyzettel állunk szemben, azért hallgat meg egyre több embert a rendőrség, és azért látszik elveszni a tanúvallomások tömkelegében. Ebben az esetben viszont nem volna okos dolog, ha a rendőrség még idejében (már ha még érdemes ezt a kifejezést használni) tűzne ki nyomravezető jutalmat?

Sok-sok elgondolkodtató kérdés. És mindez csupán azért foglalkoztatja különösen az embert, mert az áldozat egy 14 éves gyerek volt. És félő, hogy újabb áldozat követi, ha nem sikerül az illetőt időben elfogni és lecsukni.

Nyilván nem lehetünk okosabbak, mint a rendőrség (különösen a konkrétumok birtokában), de okunk és jogunk van kérdéseket megfogalmazni annak a kevés ismeretnek a birtokában is, ami nyilvánosságra került. Mert mindenkit, aki a körülményeket boncolgatja és nem csupán vádaskodik, a segítő szándék, és az aggódás vezeti.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr44850145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Keselyőbérc 2009.01.01. 13:25:26

Kedves György!


Én nem tudom, hogy mire gondoljak. Még az elkövető motivációját sem ismerjük.
Hajnali órákban egy rendezvény résztvevői már kezdenek fáradni. Az egész
éjszakai pörgés után már nem annyira aktívak, hogy vad erővel egymásnak essenek.
Aki elindul haza, már pihenni szeretne.
A rendezvények vége felé pakolni kezdenek a büfések, kezdik kicipelni hangszereiket
erősítőiket a zenészek. Érkeznek a szállítók, hiszen másnapra nem maradhatnak ott
a dolgaik. Kisebb csoportokban távoznak a baráti társaságok tagjai. A leglelkesebb
rendezők elkezdik a takarítást, a nagyobb szemeteket kihordják az épületből.
Amikor már csak néhány ember van ott, átnézik a közös helyiségeket, hogy van-e
ott még valaki? Aztán bezárják az ablakokat, leoltják a villanyt, és bezárva
mindent, távozik az utolsó ember is. A rendezők számára az egész folyamat elég
fárasztó, örülnek, hogy élnek!
Persze azt sem tudjuk, hogy mikor ért véget a buli. Mikor zárt be a ház? Hányan
voltak még ott 3 óra után?
Ha valaki elindult gyalog hajnalban, az félsötét utcákon sétálhatott. Milyen veszély
leselkedhet rá?
A legvalószínűbb eset, hogy rablótámadás áldozatává válhat. Nem kell, hogy kifigyeljék
előtte, a támadó az alkalmat kihasználva bárkit kirabolhat, aki számára megfelelőnek
tűnik. Mit vehet el egy gyalogostól? Pénzét, értékeit, telefonját, ékszereit. Nem kell,
hogy a rabló ismerje a megtámadottat. Ellenben a rabló készül tettére! Aktív állapotban
van. Napközben kipihente magát, talán még kábítózott is. Nem is biztos, hogy helyi az
elkövető. Az ilyen elemek átjárnak csapatostul környező településekre, ahol nem
ismerik őket. A lopott holmit sem ott értékesítik, ahol beszerzik. Távozásukat is
megszervezik. Általában egy utcával arrébb parkol autójuk, amivel szükség esetén menekülhetnek.
Az ilyen elemek vidéken gyakorlatilag kizárólag betörésekből, és rablásokból
tartják el magukat, és családjaikat. Úgy is mondhatom, hogy értenek ahhoz amit
csinálnak. Jellemzően este 11, és hajnali 4 között tevékenykednek. Ígyhát
tevékenységük független a helyi rendezvényektől. Bármerre járkálhatnak,
szabadon mozognak mindenfelé.
Efféle emberekkel is összefuthatott Nóri. Először kirabolhatták, aztán látva
szépségét megerőszakolták, majd megölték!
Szóba jöhet persze magányos elmebeteg is, aki a néptelen utcákon járkálva
csak arra vár, hogy megerőszakolhasson valakit. Ez esetben is furcsa, hogy
mellette meg is ölje, majd mindezt rablással tetézze!
Kóbor gyilkos is lehetett, aki ölni ment ki az utcára, mert ettől boldog!

Sajnos az valóban nagyon rossz előjel, hogy mind a mai napig nincs még
rendőrkézen az elkövető. A rendőrség jelen színvonala mellett nagy a valószínű-
sége, hogy nem is lesz meg soha!
Ha nem áll ott a tettes, és legalább két tanú az áldozat mellett, akkor nagy rá
az esély, hogy az eset felderítetlen marad!

Nem kellene azonban elhanyagolni a lakosság véleményét sem! Nem zörög
a haraszt, ha nem fúj a szél! A helyi emberek rendelkeznek tapasztalatokkal,
és véleményük is van! Persze bizonyítani nem tudnak, de ez nem is az ő dolguk!
Nem molesztáltak, fenyegettek bizonyos fazonok korábban lányokat a
környéken? Nem cirkálnak a községben gyanús autók néhány fős személyzettel?
Nem él a közelben keresztapa magánhadsereggel, verőlegényekkel, szervezett
maffiakapcsolattal? És még számos kérdést lehetne feltenni.
Eddig a megválaszolt kérdések száma nulla!

lszabi88 2009.01.01. 18:20:08

Tiszteletem!
Sok esetben hallani lehet arról, hogy a rendőrség a nyomozás sikere érdekében hallgathat, illetve adhat hamis információkat a közvélemény számára!Erősen gyanakszom rá, hogy itt egy elég kemény bűnszervezettel állunk szemben, amelyet elég nehezen lehet csak elkapni,hiszen be mertek vállalni egy ennyire kockázatos bűncselekményt hátrahagyva magukról egy csomó információt!Lehet sőt valószínű, hogy megvan(ak) a tettes(ek), de a rendőrség kivár!Hiszen ha már DNS minta is a rendelkezésre áll, abból már a mai tecnikával nagyon sok mindent meg lehet állapítani(akár a népcsoportot is meg tudják határozni)!A lacházai embereknek már megvannak a gyanúsítottai, ez biztos, mert erről sokat hallani!Úgy gondolom, hogy ez a hallgatás a rendőrség részéről valami taktika lehet mindenképpen!A Nóri hazaútjáról annyit hallottam, hogy nem a veszekedés miatt ment haza (időközben kibékült a barátnőjével)!Úgy tudom, hogy elfáradt,és emiatt akart menni!Tudomásom van még arról is, hogy elvileg egy baráti társasággal ment volna haza,de azok végül(nem tudni, hogy miért)mégsem mentek vele!Nem tudom persze ezeket biztosan állítani, mert lehet, hogy csak légbőlkapott információk!

Keselyőbérc 2009.01.02. 18:53:33

Kedves Iszabi88!

Nem biztos, hogy bűnszervezettel állunk szemben,
de nem is zárható ki. Mi biztosan nem tudjuk kinyomozni, de ha esetleg megoldódik az ügy,
látni fogjuk, hogy mennyire voltak jók megérzéseink. Szerintem a DNS-ből nem adódik
biztosan a népcsoport, de lehet, hogy igen.
Én azért a helybeli gyanúsan, és csoportosan mozgó
legényeket mind megszűrném, mert személy-
azonosításra a minták megfelelnek.
Még az sem biztos, hogy a rendőrség taktikázik.
Az egy dolog, hogy nem mondanak semmit, de az
életellenes bűncselekmények jó részénél nem
találják meg az elkövetőt.
Egyszerűen képtelenek kinyomozni. Az országgal
együtt évek óta rohad a rendőrség is!

lszabi88 2009.01.02. 19:49:47

Tsiztelt Keselyőbérc!
Asperján Úr is említette már, hogy az elkövetőt vagy elkövetőket talán már ki is hallgatta a rendőrség!Sajnos ha az illető(k) elég agyafúrt(ak), akkor simán tudn(ak) olyan vallomást tenni, ami alapján a rendőrség nem veszi észre a bűnösséget!Lévén, hogy a DNS vizsgálat költséges, és viszonylag hosszan tartó folyamat, a rendőrség csak a leggyanúsabb embereket fogja elküldeni DNS összehasonlításra!Könnyen megeshet, hogy így elsiklanak az igazi bűnös(ök) mellett!Erre csak az lehet a megoldás, ha minden férfit alávetének a vizsgálatoknak!De mint tudjuk ez így lehetetlen!Én magam is csak olvastam, hogy a DNS alapján a népcsoport elvileg kiszűrhető!Ha ez tényleg így van akkor a kört jelentősen le lehetne szűkíteni!

Keselyőbérc 2009.01.02. 20:46:01

Kedves Iszabi88!

Köztársaságunk több tízmilliárd forintot költ
hiábavaló célokra, mint vadászrepülő, békefenntartás a muzulmán világban, stb.
Miért ne költhetne annyit, amennyit szükséges,
egy nyomozásra. Én 20 km-es körzetben megszűret-
nék mindenkit, aki a lakosság szerint szóbajöhet,
valamint minden olyan férfit aki bármely oknál fogva a hatóság látókörébe került az elmúlt egy
év során.
Akárki is az elkövető, nem ez az első esete.
Főleg, ha csoportosan tették!
süti beállítások módosítása