HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Megyei bíróság kontra országos rendőrfőkapitány

2009.02.16. 17:58 asperjangyorgy

Kifogásolhatónak tartja a Veszprém Megyei Bíróság az országos rendőrfőkapitánynak a Cozma-gyilkossággal kapcsolatban a városi bíróság bíráját érintő nyilatkozatait. A közlemény "szerencsétlen dolognak" nevezi, hogy "a rendőrség és a bíróság egyébként jó együttműködését egy olyan rendőri vezetői nyilatkozat zavarja meg, amely szükségtelen és tartalmát tekintve is kifogásolható".

A fenti néhány sor az Indexen olvasható.

Próbáljunk a közleményből valami tanulságot levonni:

1. Hazudott a Veszprém-megyei Rendőr-főkapitányság? Tény, hogy nem mondott igazat.

2. Félrevezette a Veszprém-megyei-Rendőr-főkapitányság az országos rendőrfőkapitányt? Úgy tűnik igen.

És vajon miért?

Sok mindenre gondolhat az ember. Akár arra is, hogy időt adjon a gyanúsítottaknak a menekülésre, amivel azok éltek is.

Miért akar vajon gyilkossággal gyanúsíthatóknak a megyei rendőr-főkapitányság időt adni? Erre sokféle választ meg lehetne fogalmazni. Sőt, még annál is többet.

Megteheti ezt büntetlenül és következmények nélkül a Veszprém-megyei Rendőr-főkapitányság? Úgy tűnik, igen. Vagyis: következmények nélkül megteheti, hogy nem mond - a közlemény szerint - igazat felettesének, az országos rendőrfőkapitánynak, aki hibásan tájékoztatja főnökét, az igazság és rendvédelmi minisztert, aki hibásan tájékotatja a főnökét, Magyarország miniszterelnökét. A kör bezárul. Van az ilyen magatartásnak következménye, amennyiben rendőri vezetőről van szó? Nincs. Akkor érdemes nem mondani igazat? Elképzelhető. Lehet, hogy van ennek többféle, esetleg materiális haszna is? Nem lehetetlen.

Ehhez a vétkességnek látszó vétkességhez képest szinte már szóba sem jöhet az, amit a Pest-megyei Rendőr-főkapitányság követ el: vagyis semmi érdemi tájékoztatást nem ad egy 14 éves gyermeklány bestiális megbecstelenítéséről, meggyilkolásáról és kirablásáról.

És mindezt szó nélkül lenyeli az országos rendőrfőkapitány? Úgy tűnik, igen. Mindez fizetés, pénz kérdése? Lehet, hogy inkább a munkavégzés tisztességéé.

Működhet így egy felelős bűnüldöző szervezet?

Aligha!

Intézkednie kellene az országos rendőrfőkapitánynak?

Intézkednie kellene az igazságügyi és rendvédelmi miniszternek?

Intézkednie kellene a kormányfőnek?

Igen, tudják, hogy intézkedni kellene. De lentről mindenki felfelé mutogat. Fentről mindenki lefelé mutogat. És az is tény, el lehet embereket az állásukból mozdítani, de már nincs, akit a helyükbe tegyenek, mert azok sem lesznek különbek.

Siralmas ez, de igaz.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr58946923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dyen 2009.02.16. 18:45:58

A budapesti rendőrfőkapitány fontosnak tartja az embereket leginkább irritáló bűncselekmények számának csökkentését és ezen bűncselekmények felderítésének javítását.

Tóth Gábor vezérőrnagy hétfőn, a testület évértékelő állománygyűlését követően újságíróknak elmondta, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az elmúlt évben eredményesen dolgozott a lakosságot leginkább irritáló bűncselekmények ügyében: nőtt az emberölések, rablások felderítése - miközben kevesebb rablás történt -, csökkent a lopások száma és javult a felderítésük.

A főkapitány bejelentette azt a meglepő tényt is, hogy 2009 a közterületi biztonság éve, ennek érdekében kell a BRFK-nak is dolgoznia. Megjegyezte: nem elfogadható, hogy alacsony a felderítés a gépkocsilopások, a betöréses lopások és a zseblopások esetében.
(MTI)

Szóval, szerinte majdnem tökéletesen dolgoznak, nem is értik, hogy a népnek mi a baja. :(

Dyen 2009.02.17. 11:57:29

"A rendőr ne menjen el elfordított fejjel vagy szemlesütve egyetlenegy jogsértés mellett sem"
.............

– Kiskunlacháza. Eredmény nincs. Ráadásul kevésbé súlyos ügyekben is milliós nyomravezetői díjakat szokás kitűzni.

– Az ügy kezdeti szakaszában, az előzetes információk szerint olyan sok ember ellenőrzését kellett elvégezni akár poligráfos, akár DNS-vizsgálat keretében, ami adott esetben az azonosításhoz vezethetett volna.

– Olyan biztató adatok voltak, volt, amikre azt mondták, közel a megoldás?

– Amíg a rendőrség ezt az első „terítésben” meglévő kört nem vizsgálja végig, addig nem mondhatjuk azt, hogy megállt a tudomány. Én hetente látom ezt az ügyet, és ha azt tapasztalom, hogy tényleg „megállt a tudomány”, nem habozok a díjkitűzéssel. De a szakemberek még időt kérnek. A szakértői vizsgálat azonban sokszor rendkívül hosszadalmas…

– Sokszor indokolatlanul is…

– Igen, sokszor indokolatlanul hosszadalmas, borzalmasan drága, de egy emberélet esetében ez utóbbi nem lehet szempont. Ebben az ügyben pillanatok alatt az elkövetőkről beszéltek, aminek volt egyfajta éle, rossz felhangja, és megneveztek olyan személyeket vélt elkövetőként, akik tisztázták magukat és minden vizsgálat kizárta őket. A polgármesterrel is találkoztam, megígértem neki, hogy megvizsgáljuk egy nyolcfős kmb-iroda felállítását, ha a feltételek kialakításához hozzájárul. Megígérte, most várjuk. Egyeztettünk, hogy térfigyelő rendszert építenek ki, amit beköthetnek a rendőrségre. Várom a választ. A Kiskunlacházán kiválóan működő polgárőr szervezetnek pedig nemrég átadtam egy gépkocsit.

– Erről pici hír sem jelent meg.

– Ha valami jót teszünk, az kit érdekel…
...."
www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1157191
süti beállítások módosítása