HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Legjobb, ha befogjuk a pofánkat

2009.02.22. 12:05 asperjangyorgy

Biztos, hogy jó dolog, ha a Veszprém-megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz a Cozma-gyilkosság ügyében? Már eddig is annyi egymásnak ellentmondó nyilatkozatot tettek közzé, hogy az ember óhatatlanul arra gondol, akik ilyen bizonytalanok egy viszonylag egyszerűnek látszó ügy megítélésében, talán a nyomozásban is annak bizonyulnak majd, ha szembekerülnek a rosszkor rossz helyen tartózkodott lefogottakkal.

Gondoljunk például arra, hogy a mentő előbb érkezett meg, mint a tisztelt rendőrség. Vajon mi oka lehetett annak, hogy a rendőrség kissé késlekedett? Az állítólagos tettesek még a helyszínen "intézkedtek", miközben a mentősök tökéletes biztonságban már dolgoztak, nagyra tartott veszprémi rendőreink pedig még csak cihelődtek, ha minden igaz. De ki tudja, hogy a mindenből mennyi vagy mi igaz? Mert szerveinkkel kapcsolatosan nem árt óvatosan fogalmazni, ha az ember nem akarja magát gyorsan a rendőrségi fogdában és az ügyészségen találni, természetesen abszolut törvényes eljárás keretein belül. Hajjaj!!

Aztán az elfogató parancs kiadása körüli - hálaistennek, tökéletesen tisztázott??!! - hercehurca.

Aztán a pultoslány állítólagos eltűnése, pedig ő akár tudna is valamit mondani.

És ugye az is eléggé beszédes, hogy három megye rendőrsége külön és együtt sem tud semmilyen bandáról, ami akkor természetesen nincs is. Legjobb, ha saját érdekünkben ezt mi magunk is így látjuk és meghúzzuk magunkat, már csak azért is, mert mi aztán tényleg nem vagyunk bandatagok, és adott esetben ez elég nagy hátrány lehet, mármint rendőrségi megítélés szerint - esetleg!!! De bizonyossággal ezt sem állítjuk, mert teli van a gatyánk, és teligatyával ne ugráljon az ember, mert nedves lesz a bokája.

Aztán az is elgondolkodtató, hogy talán ezek a lefogottak nem is tettek semmit, csak rosszkor voltak rossz helyen - nagy valószínűséggel. Mert a bűnügyi osztályvezető már csak nagy valószínűségről beszél - bizonyság helyett. Míg korábban határozottan állított valamit. De érdemes is minden szót alaposan megrágni! Hát nem?

És az is elgondolkodtató, hogy még a nyomozás legelején tartanak (miközben egy ilyen nagyon egyszerű ügyben akár már a végén is tarthatnának - két hét után), de már pontosan tudják, hogy több gyanúsított nem lesz.

Lehet, hogy már mindent előre tudnak? De miért? Vagy mitől? Egyszerűen csak azért, mert a jövőbe látnak a múlton keresztül? Vagy valami más oka is lehet ennek a máris mindent tisztán látó, de a külső szemlélő számára kissé mégis zavarosnak tűnő magatartásnak? Nem tudjuk. Mi, akik csupán az ügy nézői vagyunk, semmit nem tudunk azon kívül, amit a Stop Hír közöl. A Stop Hír viszont elég sok mindent közölt a három megye kiváló rendőrségi vezetőiről, vagyis nyugodtan alhatunk. Lehet, hogy a rosszban "sántikálók" is. De mi ezt sem tudhatjuk, csak magunkban gondolhatjuk, mert a nyomozás érdekei így kívánják. Szerintem azt is a nyomozás érdekei kívánják, hogy a rendőrségi szóvivők általában és jelesen egyetlen, grammatikailag ép mondatot nem képesek megfogalmazni. Így aztán az ő nyilatkozataik alapján, ihaj, csuhaj, könnyű eligazodni.

De túl ezen: legjobb, ha befogjuk a pofánkat! Igaz, abból is lehet bajunk, ha a zavarosban tisztán látó rendőrségünk úgy akarja. Ennek apró bizonyságaként idéznék egy rövid részletet a Stop Hír egyik mai írásából:

Azt gondolhatnánk, miután a rendőri vezetők tudomására jutott, hogy beosztottjaik egy hitelezőcég behajtói, felemelték szavukat a mundér védelmében, és leállították az alkalmi behajtókat. Nem így történt. Balogh Istvánné Oldon él évtizedek óta, és bizony nem titkolja, olyan anyagi nehézségei voltak, hogy kénytelen volt felhívni az éjjel-nappal hívható telefonszámot, a céget, amely még hétvégén is kihozza a kölcsönt.

"Tegnap is volt itt a beszedő. Ez egy ormánsági rendőr, és a felesége nevén dolgozik a Providentnek. A legtöbb rendőr ezt csinálja, általában valamelyik rokona nevén szedi be a pénzeket" - mesélte az asszony, aki még javában a kamatokat törleszti, de mint mondta, úgy érzi, sosem lesz vége, örökre adósa marad a Providentnek.

Na ugye, hogy becsületesek rendőrségi vezetőink, és rendőreink???!!! Ezt az is bizonyítja, hogy önzetlen segítő közreműködésük nélkül a rendkívül tisztelt Provident talán soha nem jutna a rendkívül tisztességes  módon kölcsönadott és rendkívül tisztességes közreműködőkkel behajtandó pénzéhez.

 

 

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr99958133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asperjangyorgy 2009.02.22. 19:34:14

Részlet a Népszabadság online oldaláról azzal kapcsolatosan, hogy a gyilkosság éjszakáján voltak-e rendőrök a veszprémi Patrióta bárban:

Ellentmondásos értesülésekhez jutott a Népszabadság arról, hogy a Cozma-gyilkosság időpontjában voltak-e rendőrök a Patrióta nevű szórakozóhelyen, s ha igen hányan? Egyes források arról számoltak be, hogy több szolgálaton kívüli rendőr, illetve egy bírónő is szórakozott ott a gyilkosság előtt és alatt. Egyesek a rendőrökről azt gyanítják, hogy kvázi biztonsági emberekként voltak jelen, de erre nincs bizonyíték.

Állítólag kevéssel a gyilkossá előtt a szolgálatban lévő járőrök is "benéztek" a Patriótába, de miután nem láttak okot az intézkedésre, az ott lévők igazoltatására, továbbálltak.

A Hírszerző internetes portál szerint, amikor az enyingi csapat megérkezett, az addig ott lévő rendőrök közül többen elmentek. Állítólag Sztojkáék egyszerűen elzavarták őket. Lapunknak helyi források azt mondták: maradtak azonban még a helyszínen olyan - szolgálaton kívüli - rendőrök, akiket az enyingi banda tagjai nem ismertek fel. Sem ők, sem a Sztojkáék által elkergetett társaik nem tettek azonban semmit, nem hívtak erősítést.

A gyilkosság idején állítólag egy kisebb társasággal ott szórakozó bírónő pedig a hírek szerint a rendőrség felhívása ellenére máig nem jelentkezett tanúvallomásra.

Szerettük volna minderről megkérdezni Váradi Piroska rendőrségi szóvivőt. Már csak azért is, mert a bűntényt követően nagy hangsúlyt kapott az az információ, miszerint egész Veszprémben csak négy rendőr volt szolgálatban a bűntény napján. Informátoraink szerint négynél többen szórakoztak (vagy csak tartózkodtak ismeretlen minőségben) a Patriótában. Márpedig törvény kötelezi a szabadidős rendőröket, hogy szükség esetén azonnal helyezzék magukat szolgálatba.

Váradi Piroska vasárnap azt mondta: ma csak az Ausztriából haza hozott gyanúsítottak letartóztatásáról nyilatkozik. Az egyéb kérdésekre hétfőn válaszol.

Más, rendőrségi források ugyanakkor a Népszabadságnak megerősítették, hogy a Cozma-gyilkosság ügyében eljáró nyomozók több rendőrt is kihallgattak tanúként. Arról egyelőre nincs szó, hogy bárki is vizsgálná, hány rendőr tartózkodott a Patriótában a gyilkosság idején, s hogy megtettek-e mindent, ami tőlük elvárható, vagy amit számukra a jogszabályok előírnak.

A hírben nekem nagyon sok minden tetszik. A leginkább az, hogy Sztojkáék azokat a rendőröket, akiket nem ismertek, nem zavarták el. Vagyis az enyingiek személyesen ismerik a veszprémi rendőrök egy részét? És akit ismertek, azt csak úgy felszólíthatták, hogy kotródjon onnan, és az illető rendőr máris elkotródott?

Persze az is tetszik, ha igaz, hogy maradtak a helyszínen olyan civil rendőrök, akiket az enyingiek nem ismertek személyesen, s ők lehet, hogy éppen biztonsági őrként szolgáltak a bárban. Vagy ha nem, akkor is kötelességük lett volna az események kapcsán szolgálatba helyezni magukat és intézkedni.
Ha bebizonyosodik, hogy ez igaz - Váradi Piroska bizonyára nem fogja elismerni, de azért a tények lassaskán majd csak kiszivárognak - akkor egész biztosan a Veszprém-megyei Rendőr-főkapitányság a legilletékesebb arra, hogy a gyilkosság ügyében nyomozzon.

asperjangyorgy 2009.02.23. 09:53:31

Részlet a Stop Hír ma megjelent írásából:
A rendőrök kergették szét azt a mintegy 15 punk és anarchista fiatalt, akik az Operabál ellentüntetéséről sétáltak át az Opera elé és a bejárat előtt kezdtek el csoportban énekelni. A tömegrendezvények feloszlatásán edződött hatóság feltűnően gyorsan és keményen elintézte a félrészeg "ellentüntetőket" és 5 főt azonnal előállítottak, majd elszállítottak a helyszínről. A maroknyi csoport azt nehezményezte, hogy nem csinált semmi rosszat, csupán átjött kipróbálni a vörös szőnyeget, ehhez képest a rendőrség túlságosan erőszakosan lépett fel ellenük. A punkok nem próbáltak meg bejutni az épületbe, csupán az Opera lépcsőjére álltak fel, ahová előttük bármelyik járókelő és fotós felmehetett. Ezt megelőzően még egy férfi próbált bejutni a bálra, ő ugyan magányosan, de egy meglehetősen fura öltözetet viselt, amely az Operabálra érkező csillogó ruhákat figurázta ki. Ezt a férfit viszont csak akkor vezették el, amikor már be akart lépni az épületbe.

A politikai, gazdasági és kulturális elitből azonban így is szép számmal megjelentek a 14. Budapesti Operabálon. Ott volt például Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Stumpf István, az Orbán-kormány kancelláriaminisztere, Szanyi Tibor (MSZP) és Latorczai János (KDNP) országgyűlési képviselő, Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója és Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke.
Számos művész és egyéb híresség is bálozott, például a két országos kereskedelmi tévécsatorna híradós műsorvezetői és Medveczky Ilona, Galambos Lajos (Lagzi Lajcsi) és Zámbó Árpád. Az est fényét emelte három koronás világszépség is, a német, a kolumbiai és az izraeli szépségkirálynő.

Szerencsére vannak igényes magyar honpolgárok is!!!

Evo 2009.02.23. 10:13:12

Na, csak nem kezdett a rendőrség vad erőfitogtatásba? A bűnügyek feltárásában kellene ilyen buzgóknak lenniük...!

Dyen 2009.02.23. 10:27:51

Vicc? :(

"Diurcanus, Pannónia provincia helytartója idegesen járkált fel s alá, Silvanus, a pretoriánusok főnöke alig tudta követni hűséges kutyatekintetével. Diurcanus hevesen gesztikulálva mondta: "Nem bízhatunk meg senkiben, jó Silvanusom! Mi lesz, ha a szenátus mégis úgy dönt, hogy feloszlatja magát?" Silvanus legyintett. "Az nem történhet meg. Ki kockáztatna annyi pénzt? Több mint egy évük van még, hogy a zsebüket tömjék." Diurcanus kicsit megnyugodott. "Való igaz. De Rómától nem várhatunk több segítséget, ott is nagy bajok vannak, hiszen tudod. A császárnak küldött ajándékok ellenére egyre többen intrikálnak ellenem az udvarnál. De árulók itthon is akadnak mindig. Ha a szenátus feloszlatja önmagát…" Silvanus felállt, kinézett a palota ablakán, rámutatott a testőrség sűrű tömegére a pajzsok mögött. "Rájuk akkor is számíthatunk. Jogodban áll kihirdetni a rendkívüli állapotot. Kijárási tilalmat is bevezethetünk, ha akarod. De nem kell aggódnod: Fodorius és társai téged támogatnak, mert tudják, Pannónia nélküled a barbárok kezére jut." Diurcanus megdörzsölte erősen hámló, izzadt tenyerét. "Igaz. Persze lesznek majd kisebb tüntetések. Te is szervezhetsz néhányat, Silvanus. Majd megunják, és hazamennek. A főkolomposokat pedig szépen kiemelitek, ahogyan szoktátok. Egy kis merénylet ellenem…" "Az ráér még, nagyuram. Talán március idusán" – mondta Silvanus sejtelmesen.
Szentmihályi Szabó Péter Magyar Hírlap "

marky@life 2009.02.23. 14:44:31

ez real! A szocik zseniálian átplántálják a mába az antik történéseket.

asperjangyorgy 2009.02.23. 17:23:33

Bencze József, országos rendőrfőkapitámy elismerte, hogy a veszprémi Patrióta bárban rendőrök is voltak a Cozma-gyilkosság éjszakáján. Nem tudni, pontosan mennyien, és valamilyen feladatot végeztek vagy csak szórakoztak, de bármilyen minőségben is voltak ott, úgy látszik, hogy rendőri hivatásuknak semmiképpen nem feleltek meg, amikor az eseményeket látva nem helyezték magukat szolgálatba és nem töredkedtek azon megvédésére, akik bajba kerültek. A Veszprém-megyei Rendőr-főkapitányság többüket már kihallgatta, de arról nincs semmilyen hír, hogy bármelyiküket is felfüggesztették volna, amíg helyzetük, magatartásuk nem tisztázódik.
EZEK UTÁN RENDKÍVÜL KÉTSÉGES, HOGY JÓ KEZEKBEN VAN-E A VESZPRÉM-MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁGON A COZMA-GYILKOSSÁG NYOMOZÁSA. Az ORFK vezetőjének ezt is át kellene gondolnia, sok egyéb mellett, lehetőség szerint addig, amíg az ügy teljesen ki nem szalad a rendőrség kezei közül.

marky@life 2009.02.23. 17:44:55

@asperjangyorgy:
Bátor, hős rendőreink! Amint meglátták Raffaelt a rablóbandáját máris indultak haza!

asperjangyorgy 2009.02.23. 19:32:59

Részletek a Szop Hír egyik mai írásából:


Részletek a Stop Hír mai, a Cozma-gyilkosságról szóló írásából:


A veszprémi gyilkosság ügyében egyre elképesztőbb részletek kerülnek napvilágra. A legutóbbi információk szerint például a gyilkosság estéjén egy, vagy több szolgálaton kívüli rendőr is ott volt a helyszínen. Hogy milyen minőségben, azt egyelőre nem lehet tudni. Ezzel kapcsolatos megkereséseinkre Váradi Piroska, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője nem reagált. Bencze József országos rendőrfőkapitány viszont kijelentette: "hallgattak ki rendőrségi állományba tartozókat tanúként a veszprémi gyilkosság ügyében". A STOP információi szerint egy rendőr az enyingi társasággal tartózkodott a Patrióta lokálban, más lapok arról írnak, hogy a rendőrök vendégként, illetve biztonsági őrként voltak jelen.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy a Központi Nyomozó Főügyészségnek mi a véleménye arról, hogy a rendőrök a törvényi kötelezettség ellenére sem helyezték magukat szolgálatba. Keresztes Imre, az ügyészség vezetője a rendőri felelősséget felvető kérdésünkre azt válaszolta: "a szolgálatba lépés előfeltétele az intézkedésre alkalmas állapot. Szabály továbbá, hogy úgy kell megkezdeni az intézkedést, hogy azt eredményesen be lehessen fejezni. Kérdés, hogy az esetlegesen ott tartózkodó 1-2 rendőr mennyire tudta volna eredményesen befejezni az intézkedést."

Keresztes Imre ezzel arra utalt, hogy mindössze néhány rendőrnek kellett volna fellépni a 27 fős banda ellen, ami vélhetően nem lett volna könnyű feladat; még az is lehet, hogy nem tudták volna eredményesen befejezni az akciót. Ami az állapotukat illeti, előfordulhat, hogy valamilyen mértékben ittasak voltak, azaz az állapotuk esetleg valóban nem tette őket intézkedésre alkalmassá. Vagyis, ha így történt, tulajdonképpen helyesen jártak el, amikor nem avatkoztak közbe. Az viszont érthetetlen, miként lehet, hogy telefonálni, rendőri segítséget hívni sem állt módjukban.

A felelősség kérdése így is felvetődik, különösen annak fényében, hogy mások nem gondolkodtak túl sokat, amikor meglátták a verekedést.

Ezekhez a megállapításokhoz nem kell kommentár. Ismét megkérdezném a mélyen tisztelt országos rendőrfőkapitányt: BIZTOS, HOGY HELYES, HA A VESZPRÉMI COZMA-GYILKOSSÁG ÜGYÉBEN A NAGYON-NAGYON SÁROSNAK TETSZŐ VESZPRÉM-MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG NYOMOZ????
süti beállítások módosítása