HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Az egyensúlyából kibillentett rendőr hét lövésének krónikájáról

2009.04.30. 15:20 asperjangyorgy

Részlet az Index mai számában megjelent írásból:

Jogszerű és szakszerű volt a fegyverhasználat múlt szombaton Érden a rendőrség szerint. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtök reggeli közleménye ezt azzal indokolja, hogy nem lehetett másként elhárítani a lövéseket leadó rendőr és társának életét, illetve testi épségét veszélyeztető támadásokat. Közvetlen veszélyben voltak ugyanis. Az intézkedő rendőr a jogszabályi előírásoknak és a törvényi kötelezettségeinek megfelelően, "az arányosság követelményét betartva" járt el - írja a közlemény.

A történteket vizsgáló Pestvidéki Nyomozó Ügyészség szóvivője korábban elmondta - és a rendőrségi közlemény is úgy írja le a történteket -, hogy egy autós a Pest megyei településen haladt, és bár a rendőrök többször is meg akarták állítani, mindig elmenekült. Dél körül a Balatoni úton akarták igazoltatni, ám a sofőr az egyik járőrt többször elsodorta, társát pedig egy vascsővel próbálta megütni.

Az egyik rendőr először egy figyelmeztetőlövést adott le, mivel azonban ennek nem volt hatása, többször rálőtt az akkor már mozgásban lévő autó kerekeire, négy célt is talált. Újabb három lövést adott le ezután, ezek közül kettő a kocsi utasterébe csapódott, a sofőrt a lábán és hátán találta el. A rendőrségi közlemény szerint azért tévesztett célt ez a két lövés, mert a rendőrt az autó elsodorta és kibillentette egyensúlyából.

Az ügyészég egyébként a sofőr ellen indított eljárást hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés miatt. Az ügyészek mindamellett vizsgálják azt is, hogy a rendőr fegyverhasználata jogszerű és szakszerű volt-e.

Eddig a cikk. Nem akarok senki pártjára állni, s főként nem kívánok vitatkozni a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség szóvivőjével. Csupán az elmondottak és leírtak alapján megpróbálom életszerűen összerakni a képet.

Először is: most valahogy  a Pestvidéki Nyomotó Ügyészség megfeledkezik arról, hogy a lövések idején a kocsiban ült egy nő, a sofőr élettársa és két gyerek. Ezt az első híradásokban és nyilatkozatokban nem említették. Aztán elismerték, most megint megfeledkeznek róla. Az érintett rokonsága állítja, hogy a lövések idején a kocsiban ült az állítólag terhes nő, és állítólag két gyerek. Ennek megemlítése talán fontos volna az ügyészség részéről, ugyanis erőteljesen motiválja a képet.

Első bekezdés: a rendőrök betartották az arányosság követelményét. Vagyis az autót vezető sofőr kezében is fegyver volt? Mert ebben az esetben arányosnak mondható, hogy a rendőr kifejezetten célzott lövéssel megpróbálja az életére fegyverrel támadó bűnelkövetetőt megsemmisíteni. De arról nem szólnak, hogy a sofőrnél fegyver lett volna. Amiből arra is következtethetünk - az alábbiak alapján - hogy nem volt nála fegyver.

Második bekezdés: az ügyészség megállapítja, hogy egy autós megpróbált elmenekülni az egyenruhások elöl, egyiküket (menekülés közben) elsodorta, miközben a másikukat (az autóban ülve) vascsővel fenyegette. Elég sajátos helyzet, és az benne a legrosszabb, hogy így valóságosnak elfogadhatatlan. Erre az egyik rendőr elővette a fegyverét és lőtt: egyik golyó a sofőrt a hátán, másik a lábán (kegyes csúsztatás, mert a combja felső-hátsó részén) találta el.  Mivel az autó hátsó üvegén ment be a golyó, lehet, hogy a rendőr a távolódó autóra lövöldözött.  Ebből az még érthető, hogy az üvegen áthatoló golyó a hátába fúródott,  de hogyan érhette találat vezetés közben a combját, hiszen az az ülésen nyugodott, azt a hátsó felén elég körülményes meglőni. (Mindegy, az ügyészség ezt is jobban tudja.) De akkor éppen nem ült a sofőrön kívül senki más az autóban? Ha esetleg igen, miként egy korábbi közleményben elismeri a rendőrség, illetve a sofőr rokonai állítják, arra nem gondolt a rendőr, hogy valaki teljesen vétlen személyt, esetleg egy gyereket agyonlő? (Mindegy, az ügyészség szerint - úgy látszik - ez is részletkérdés).

Harmadik bekezdés: az ügyészség megállapította, hogy a fegyverhasználat jogszerű volt, mert csak így lehetett a lövéseket leadó rendőr és társa életét megmenteni. "Közvetlen veszélyben voltak ugyanis" - állapítja meg az ügyészség. Az autó állítólag elsodorta az egyik rendőrt (a másikat nem), de olyan módon, hogy különösebben nem sérült meg, nem került kórházba. A társát pedig állítólag nem is sodorta el az autó. Akkor hogyan lehettek közvetlen veszélyben, mégpedig olyannyira közvetlenben, hogy a vétkes, szabályszegő sofőrt egyenesen agyon akarta lőni az elsodort rendőr? (Állítólag az elsodortság állapotában tüzelt. Nehéz elképzelni, hogy egy éppen elvágódó, elbukó, eleső, félreugró és ezért megtántorodó rendőr komótosan előveszi a pisztolyát és minden célzás nélkül pontosan hátba, majd a combja felső-hátsó részén eltalálja a sofőrt.) Persze mindez lehetséges, ha az ügyészség állítja és ismét hozzáteszi, hogy mindez az aranyosság követelményét betartva történt.

Negyedik bekezdés: az ügyészség szóvivője azt állítja, hogy az autós Érden haladt, és haladtában a rendőrök "többször is meg akarták állítani, mindig elmenekült" - mármint a sofőr. Ezt csökevényes képzelőerőmmel nem tudom elképzelni.  Többször, vagyis egymást követően több alkalommal két rendőr megpróbált valamiért megállítani egy autóst, az nyilván megállt, majd a megállást követően "mindig elmenekült".  Ez ebben a formában vicc. Ugyanis a korábbi közleményekből kiderült, hogy a rendőrök is autóval voltak, állítólag utána is mentek a menekülőnek és elé álltak. Hogy a megállítás és a "minden" menekülés hogyan történhetett, ezt épp ésszel nehéz felfogni, ha a rendőrök szakképzetten és a feladtuk magaslatán állva végezték munkájukat. Úgy tűnik az írásból, hogy a sofőrnek sikerült végül elmenekülnie, de dél körül (ezt szabályszerűen úgy szokás leírni, hogy 11 óra 57 perckor) újra feltűnt a Balatoni úton, a két rendőr ismét megpróbálta igazoltatni, és a sofőr "az egyik járőrt többször elsodorta". Ha egyszer elsodorta, akkor gondolom tovább is ment. De aztán megállt, bevárta a rendőrt, hogy újra elsodorhassa. De mindez nem elég, miközben "az egyik járőrt többször elsodorta, társát pedig egy vascsőval megpróbálta megütni".  Képzeljük el: ül a sofőr a kocsiban, egymás után többször elsodorja az egyik járőrt, az attól három vagy öt vagy tíz méterre álló másik járőrt pedig megpróbálja vascsővel megütni. És nem az veszi elő a fegyverét, akit megpróbált a sofőr megütni, hanem az, aki elsodortatott, pedig az lenne a logikus, ha az, akit megpróbáltak megütni, venné elő a fegyverét és próbálna lövöldözni, s nem az, amelyik többször is elsodort állapotában azt sem tudta (gondolom én), hogy melyik a jobb és melyik a bal keze.

Ötidik bejezdés:  Ezek után "az egyik rendőr egy figyelmeztető lövést adott le". Az elsodort vagy a vascsővel fenyegetett? Ez nem derül ki. "Mivel azonban ennek nem volt hatása, többször rálőtt az akkor már mozgásban lévő autó kerekeire, négy célt el is talált". Tisztázzuk: ha négy célt eltalált (talán mind a négy kereket????), akkor legalább négyszer lőtt az először álló, majd "az akkor már mozgásban lévő" autóra. De ennek sem volt megfékező hatása. Ekkor "újabb három lövést adott le ezután" - mindezt az elsodort állapotában, amikor is egyáltalán nem tudott célozni, és szegénynek jószerivel még a fegyvert is nehéz volt előhalásznia. Amíg elsodortságában a fegyvere után kapkodott, az autós nyilván (már jónéhányadszor) éppen menekült. Hogy a másik rendőr, a vascsővel fenyegetett közben mit csinált, arról nem szól a beszámoló. Térjünk vissza a három  lövéshez: "ezek közül kettő a kocsi utasterébe csapódott (nem behatolt, hanem valahogy becsapódott!!!), a sofőrt a lábán és a hátán találta el." Hát ez érdekes, bár gyorsan leszögezem: amikor lábról beszélünk, ebbe beleértjük az ember combját is. De azért mennyivel szebben hangzana, ha a közlemény úgy szólna, hogy az egyik a combja felső-belső felén, amely vezetés közben éppen az ülésen nyugodott, találta el a nem szándékosan, hanem véletlenül kilőtt golyó, és azokat a szegény járőr elsodortságában lőtte ki. És most jön a csemege: " A rendőrségi közlemény szerint azért téveszett célt ez a két lövés, mert a rendőrt az autó elsodorta és kibillentette egyensúlyából". Kérdem tisztelettel: mivel mindkét golyó rendkívül súlyos sérülést okozva éppen a "megfelelő" helyen találta el a sofőrt, akkor hogyan kell értelmezni azt, hogy a két lövés célt tévesztett? Mondjuk ahhoz képest, hogy a kibillentett egyensúlyú rendőr, aki - ha jól számolok - egyensúlyából kibillentett állapotában összesen hét lövést adott le, egyenesen a sofőr fejére akart célozni?

Hatodik bekezdés: a rendőrségi vizsgálat - erről már az első bekezdésben olvashattunk - megállapította: a két járőr betartotta az arányosság követelményét. Ehhez képest az utolsó bekezdés utolsó mondata így szól. "Az ügyészek mindamellett vizsgálják azt is, hogy a rendőr fegyverhasználata jogszerű és szakszerű volt-e". Ennek vizsgálához persze az ügyészségnek jogosítványa van, de ha a Pest-megyei Rendőr-főkapitányság hozzáértői már megállapították, hogy a lövöldöző rendőr betartotta "az arányosság követelményeit", mit kell ezen "mindamellett" még vizgsálgatni?

És akkor tisztelettel ismét megkérdezem: a rendőr a kocsi mellett állva lövöldözött vagy a kocsi mögött az éppen egyensúlyából kibillentett állapotában? Mert a kettő nem ugyanaz. Ugyanis a kibilentett rendőrnek korábban látnia kellett, hogy a kocsiban ott ült egy nő és két gyermek is - tényleg ott ültek? állítólag, illetve tényszerűen ezt mint valóságot korábban már a rendőrség is elismerte, nem csak a sofőr rokonsága állította.  Szóval ha tényleg ott ült a nő és két kisgyerek, akkor is azt állítja a rendőrség és az ügyészség, hogy az egyensúlyából kibillentett állapotában összesen mintegy hét lövést leadó rendőr az "arányosság követelményeit" betartva lövöldözött?

Ettől persze az adott sofőr felelőssége nem kisebb, sőt nagyobb. Miként az adott rendőré is.

A rendőrségé pedig abban a tekintetben, hogy a valósággal arányos tájékoztatás nem lehetőség, hanem kötelesség.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr1001095820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Evo 2009.04.30. 16:48:56

Kedves György,
ezt a bejegyzést sikerült olyan ámulatba ejtően humoros formában megírnia hogy teljesen elsodródtam.. :)))))

Dyen 2009.05.01. 14:19:21

T. Asperján Úr!

Az egész ügy nagyon zavaros, biztos vagyok benne, hogy egyik fél sem mond igazat.
Két dolog azonban felettébb érdekes.

1. Az utóbbi években szinte nem volt arra példa, hogy ilyen hamar lefolytatták volna a vizsgálatot, ráadásul nem a rendőrök elmarasztalásával zárult az ügy. Ami a mai, feszült politikai helyzetben elég különös, pláne, hogy cigány volt a "sértett".

2. Valahogy nem volt hangos a média a fajvédők tiltakozásától, s nagyon hamar napirendre tértek az eset felett.

Talán (vád)alku köttetett? - Te nem pattogsz, én hallgatok!
Az a gyanúm, hogy nagyobb disznóság van a háttérben, mint gondolnánk.

asperjangyorgy 2009.05.01. 14:47:28

Kedves Dyen,
teljes mértékben osztom a véleményét. Ez az egész így, ahogy van, sötét ügy. Különösen, ha meggondolja, hogy az a ház, ahova a fiatalember hazaszaladt - sérülten is - a rendőrsök elől, legalább 150 milliót ér. A tulajdonosai bizonyára iszonyúen szorgalmas emberek. Olyannyira, hogy autóra telik nekik, de arra már nincs idejük, hogy jogosítványt is szerezzenek. És az ostoba rendőrsök ezt nemn képesek néha méltányolni. Az egész úgy zavaros, ahogyan van. Bizonyára lesz még folytatása. De az valóban elgondolkodtató, hogy a roma-famílián kivül, ők viszont némi joggal, senki nem interveniált a rendőrök ostoba magatartása miatt. Vagyis: oda-vissza sötét, magyarázatra szoruló ügy. Engem az egészből csak a rendőrség és az ügyészség képtelen magyarázata érdekelt. Mert ha valami történt, azt szakszerűen meg kell magyarázni. De láthatóan még arra is alkalmatlanok. Isten áldása legyen rajtuk.

FairyFeller 2009.05.01. 20:05:01

Tisztelt Asperján Úr!

A valódi történet sokkalta felforgatóbb, mint ahogyan azt első ízben tálalták a médiában. Véleményem szerint a részletek önmagukban -mint oly sok más esetben- túlságosan is közvéleményformáló erejűek, így a romákkal kapcsolatos feszültségek kozmetikázásának céljából, az egyre súlyosbodó általános helyzet a lakossággal (különösen a választókkal...) való elfogadtatásáért a politikai marketing hatására a média (és a Rendőrség...?) gyakorta elferdített, félremagyarázott, így valótlan képet mutat. Ez esetben sem történt másként. A jogosítvánnyal nem rendelkező sofőrt már többször próbálták igazoltatni, de nem állt meg, majd mikor megállásra próbálták kényszeríteni az ablakhoz hajoló rendőrre rátámadt egy vascsővel az ablakon keresztül, a másik rendőrt elsodorta az autójával... Íme az M1 Híradójának egy "őszintébb" tudósítása (video - kicsit várni kell, míg elkezdi lejátszani) -> www.mtv.hu/videotar/?id=43218

asperjangyorgy 2009.05.01. 20:53:58

Tisztelt FairyFeller! - világos számomra nagyjából az alaphelyzet. Bár azt gondolom, hogy az adott rendőrök, mivel személyesen is ismerik az illető urat, a lövöldözés helyett elmehetek volna a házához, esetleg erősítéssel. Talán ez egyszerűbb megoldás lett volna. Önmagában az a tény, hogy valaki belül jogosítvány nélkül a kocsiba és a rendőri felszólításra nem áll meg - számomra már elfogadhatatlan. Ami aztán történt, még inkább. De nem is ezzel van a bajom, ha egyáltalán lehet nekem bármivel valami bajom. Sokkal inkább az ügy rendőrségi majd ügyészségi tálalásával. Világosan és pontosan megfogalmazott néhány mondantban el kellett volna mondani mi történt. És ha már így nézzük a dolgot, akkor elképzelhetően a rendőrök sem álltak a feladatuk magaslatán. Persze értem én, hogy nem könnyű az ilyen elkövetőkhöz - a tett elkövetése után - odamenni és azt mondani, hogy... Mert már az sem volt egyszerű, amikor le akarták a kocsival állítani. De ami utána következett, az is zavaros. Volt bent a kocsiban egy nő és gyerekek vagy sem stb. stb. Szóval az ilyen ügyeket nagyon tényszerűen kellene elmondani és világossá tenni, mi történt, hogyan történt, milyen következményekkel stb. De általában nem ez történik, és ezt próbáltam szóvá tenni. Különösen nagy gondot vélek látni a Pest-megyei Rendőr-főkapitányságnál, ahol mintha hibát hibára halmoznának, és ezt sem ők, sem az ügyészség, sem a rendőri vezetés nem venné észre. Köszönöm a megjegyzését.

FairyFeller 2009.05.03. 13:31:58

@asperjangyorgy:

Elnézést az értetlenkedésemért, hiszen a bejegyzésében részletesen és részletesen feldolgozta az ominózus eset kérdéses pontjait. Önhöz hasonlóan úgy gondolom, a Rendőrség állításai (vagy ami a médiából megtudható) úgyszintén nehezen hihetőek, finoman szólva "sántítanak", gyanúsak. És igen, az a szomorú, hogy ebben az országban egy ilyen eset kapcsán (ami csupán a jéghegy csúcsa lehet...) is rendre a maszatolás megy, képesek ilyen hajmeresztő érveléssel, gyanús történettel előállni, még a bíróság sem tűnik fedhetetlennek. Itt is ármányos érdekek állhatnak a háttérben, csak találgathatunk, mert sajnos megint igazolódni látszik, hogy nem bízhat meg a polgár a "hivatalos" közleményekben sem.

FairyFeller 2010.10.16. 00:31:08

Régi "ismerős" a ma elfogott hatszorosan körözött autós ámukfutó...

...
"Hivatalos személy elleni erőszak, testi sértés, lopás és rablás miatt is körözték az autós ámokfutót, akit csütörtökön vettek üldözőbe a rendőrök Csepelen, mert több kereszteződésen is áthajtott a piros lámpa ellenére. Később összeütközött egy másik kocsival, amelyben két kisgyermek is ült. Ők szerencsére csak könnyebben sérültek meg...A férfit utcákon át üldözték, a rendőrökkel együtt. Egy idő után már gyalogosan...Végül nagyjából 20 perc múlva fogták el...A férfiről kiderült, hat körözés volt ellene érvényben.„Ebből négyet az érdi rendőrkapitányság bocsátott ki ellene, kettőt testi sértés miatt, illetve lopás, rablás, valamint tartózkodási hely megállapítása miatt is keresték a rendőrök” – mondta Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. És hivatalos személy elleni erőszak miatt is eljárás folyik ellene. Az RTL Híradója úgy tudja, ő volt az, aki TAVALY ÁPRILISBAN ÉRDEN ELSODORT EGY RENDŐRT, AMIKOR IGAZOLTATNI AKARTÁK. AKKOR AZÉRT NEM ÁLLT MEG, MERT NEM VOLT ÉRVÉNYES JOGOSÍTVÁNYA. A RENDŐR FEGYVERE ESÉS KÖZBEN ELSÜLT, ÉS ELTALÁLTA a férfit. A mostani balesetben négyen sérültek meg könnyebben, köztük a vétlen autóban ülő két gyermek. Ők már hazamehettek a kórházból." (...)

[ rtlklub.hu/hirek/belfold/cikk/340265 ]

***

Még mielőtt mindez kiderült, a korábbi híradásokból "valamiért" azt éreztem, hogy nagyon valószínű lehet "valami féle" kapcsolat, összefüggés a már jól ismert, szóban forgó esettel, legalább is az érintett kultúrkörrel...
süti beállítások módosítása