HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Aki gazdag, az a leggazdagabb

2009.05.08. 10:41 asperjangyorgy

Magyarországon házak, lakások, gépkocsik, szolgáltatások, fogyasztás tízmilliárdokra rúgóan van kft-ék nevén, ám a tényleges használó magánszemély, aki az ingatlan fenntartási költségeit (fűtés, áram, karbantartás, kertészet stb.) is elszámolja. Ez a réteg többszázezres. Csak a visszaigényelt áfa több ezer milliárd, a költségként leírt ingatlan-építkezés beláthatatlanul sok pénz. Az ingatlan könyvelésileg most már tíz év alatt nullára írható. A kft. tulajdonosa névleges értéken megveheti önmagától, és utána székhelyként tovább használja, hogy a költségeket továbbra is elszámolhassa.

És mindezt kinek a zsebére? Annak a zsebére, aki bérből és fizetésből él, adózik, és a havonta befizetett adója elszivárog egy egészen másfajta életnívón élő réteg zsebébe. És akkor még nem beszéltünk azokról, akik adózatlan jövedelemből a saját nevükre építenek hatalmas házakat, élnek abszolut luxuskörülmények között. Számukra a válság, a gazdasági problémák semmit nem jelentenek. Ők továbbra is a korábbi nívón élnek, illetve még jobban.

Mit lehet ez ellen tenni?

Semmit.

A vállalkozások nevén szereplő ingatlanok után eleve nem kell adót fizetni. Az az elszámolt bevételt is alaposan amortálja, hiszen évente adott esetben tízmilliókat írnak le a nyereségből. Ezeknek az embereknek nem gond az orvosi ellátás. Magán egészségügyi intézetben tartatják karban magukat, és azt is elszámolják ilyen-olyan címen költségként. A bérből és fizetésből élő pedig fizeti a személyi jövedelem adójából.

A vállalkozások éves adója eltörpül, észre sem vehető a személyi jövedelemadó mellett. Aki gazdag az a leggazdagabb.

Ám aki szegény - miként József Attila írta - az a legszegényebb.

Így volt és így marad, bárki áll is oda a kormányrúdhoz.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr181109488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asperjangyorgy 2009.05.08. 10:47:43

Íme egy kis illusztráció:

Négyszintes villát épít a pénzügyminiszter
Index
| 2009. május 8., péntek 09:28 | Frissítve: 48 perce
Négyszintes, 400-450 négyzetméteres villát épít Oszkó Péter pénzügyminiszter Budán, írja a Blikk. A telket Oszkó jóval miniszterré választása előtt vette, és mint a lapnak elmondta: az erre felvett 110 millió forintos hitelt nemrég eladott befektetéseiből előtörleszti, s ezzel kapcsolatban minden szerepelni fog vagyonnyilatkozatában.

A II. kerületben, Buda tetején épít örökpanorámás luxusingatlant Oszkó Péter pénzügyminiszter, írja a Blikk [1]. Már a villanyszerelési munkák folynak, heteken belül megkérik a használatbavételi engedélyt az ingatlanra.

A minden kényelmet kielégítő lakóházban a szintek között lift szállítja majd Oszkót, a miniszter feleségét és két gyermekét. Az ingatlanpiacon egy hasonló paraméterekkel rendelkező házat 3-400 millió forint között lehet megvásárolni az ingatlan.com portál adatbázisa szerint.

A lap kikérte a földhivataltól az ingatlan tulajdoni lapját. Eszerint az 1080 négyzetméteres telek egyedüli tulajdonosa Oszkó Péter, aki 2007. május 22-én, tehát jóval miniszterré választása előtt vette (Oszkó ebben az időben a Deloitte Üzletviteli és Vezetési Tanácsadó Zrt. adóosztályának vezetője volt, 2007 júniusától lett elnök-vezérigazgató). A május 5-i adatlapon az áll, hogy az ingatlant 1 millió 212 ezer 121 svájci frank (napi árfolyamon 232 727 232 forint) alapú jelzáloghitel terheli.

Az építkezéshez valóban hitelt vettem fel, de nem 1,2 millió svájci frankot – mondta Oszkó Péter a Blikknek. Ez az összeg már a bankgaranciát és a kamatokat is tartalmazza, a tartozásom így valójában csak ennek körülbelül fele, mintegy 110 millió forint. Miután pénzügyminiszter lettem, eladtam a befektetéseimet, és ebből a kölcsönt is elő fogom törleszteni. Jelenleg egy 90 négyzetméteres budakeszi lakásban élek a családommal, és ezt a lakást is el fogom adni, ha felépül a ház – mondta a pénzügyminiszter.

A pénzügyminiszter elmondta: háza a bejárati emelettel együtt négyszintes, lakóterülete 400-450 négyzetméter. A garázsban két autó fér el, medencét nem építenek. A korábbi tervek szerint a teraszokon vízfüggöny védte volna a házat a portól és a bogaraktól, de ezt a rendszert Oszkó nem építteti meg.

A pénzügyminiszter arra nem tudott pontos választ adni, mekkora összeget kapott az üzleti részesedéseiért, így előző munkahelye, a Deloitte Magyarország könyvvizsgáló tulajdoni részéért. Mint ígérte, a hónap közepéig leadja vagyonnyilatkozatát, és abban ezt is feltünteti, akárcsak a házépítéssel kapcsolatos részleteket.

Honi 2009.05.09. 17:24:19

Tisztelt Asperján úr!
Aki szegény még szegényebb!
"Felélhetjük a jövőnket a tűzoltásban" (origo)-címmel
egy kis szösszenet a hazai demográfiai és gazdasági problémákról és előre vetített következményeiről.

www.origo.hu/uzletinegyed/valsag/20090507-valsgakezeles-es-demografia-veszelbyen-a-jovo.html

Dyen 2009.05.10. 16:20:35

Mit nekünk válság? Gazdag ez az ország! :(((

"A Szabadság téri székházat az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. 2006-ban adta el [2] 4,5 milliárd forintért egy kanadai tulajdonosú beruházó cégnek, a Palace 17. Kft.-nek, aki luxuslakásokat épít majd benne. Az ÁPV már az eladáskor 1,5 milliárdot bukott az üzleten, hiszen a tévétől 6 milliárdért vette meg. Mivel az eladáskor még nem volt új tévészékház, az MTV már két év óta arra kényszerül, hogy visszabérelje a Szabadság téri ingatlant, az Index informátora szerint nagyjából évi kétmilliárd forintért. Ez két év alatt 4 milliárd, tehát a kanadai tulaj szinte ingyen szerezte meg a város egyik legjobb helyén álló, impozáns épületet. A televízió pedig az ingatlaneladásból bejött pénzének a kétharmadát már a bérlésre költötte.

Az új székház sem lesz a tévé tulajdona, hanem a szerződés szerint havi 993 ezer euróért, azaz havi 276 millió forintért bérli majd a Milleniumi Média Kft.-től 18 éven keresztül. Az MTV így egy évben 3,3 milliárd forintot fordít majd csak az ingatlanra. A megállapodás szerint a 18 év leteltével az MTV eldöntheti, hogy megveszi-e az épületegyüttest, kiköltözik vagy további húsz évre bérbe veszi...."

index.hu/kultur/pol/szrhz090115/

Az egykoron Bajnai Gordon vezette Wallis-csoporthoz tartozik a Milleniumi Média Kft.

Tegnap a Napkeltében megmagyarázták, hogy ez az üzlet miért előnyös (nekik).

asperjangyorgy 2009.05.12. 12:17:39

Kedves Dyen,
én is olvastam ezt az írást. Azért nem írtam róla, mert elolvasása után annyira elkeseredtem, hogy szinte megnémultam. Ez az egész olyan képtelenség, akkora aljasság, olyan mértékben a tetyetotyaságunk példája, hogy jobb róla nem beszélni. De jószerivel már egyáltalán nincs is miről beszélni. És ha így mennek a dolgok, még kevésbé lesz.

Dyen 2009.05.12. 14:39:44

Lehet másképp kezelni a válságot!
Most találtam Kiskunlacháza honlapján:

www.kiskunlachaza.hu/dldocs/kazakhstan/kazah_elnok_uzenete.pdf

Dyen 2009.05.13. 10:40:44

Nem a fentiekhez kapcsolódik, de ez már tényleg sok!

"A nők és férfiak története Magyarországon a hosszú 20. században című, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium által kiadott kötetben az is olvasható, hogy nem biológiai meghatározottságunk miatt viselkedünk nőként vagy férfiként, hanem "bizonyos társadalmi elvárások és régi hagyományok következtében", valamint: "A mai európai uniós törvényi szabályozás annak az elvnek a társadalmi elfogadását tükrözi, hogy a heteroszexualitás feltétlenül követendő normaként való társadalmi előírása éppúgy az alapvető emberi jogok sérelmét jelenti, mint a rasszizmus és a szexizmus."
www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=167629

Honi 2009.05.15. 07:43:35

Tisztelt Asperján úr, és olvasók!
Ezt a levelet 1 hónapja kaptam. A víz privatizációjáról szól.Érdekelne ez ügyben mások véleménye is.Bevallom először nem vettem komolyan, de azóta a média is hírt adott a megindult privatizációról:
"Küldd el, akinek csak teheted !!!
 Működőképes vízfegyver, a 21. század biznisze.
A víz egyszerű, de a földi élet fenntartásához nélkülözhetetlen anyag.
Óriási mennyiségben található földünkön, mégsem dúskálhatunk: nagy baj ugyanis, hogy a vízkészleteknek mindössze néhány százaléka iható, a többi sós, nehezen kiaknázható vagy fertőzött.
Némely földrészen rendkívül kevés van belőle, ennek következtében évente több milliónyian pusztulnak el vagy betegednek meg.
A vonatkozó ENSZ-normatíva szerint Magyarország egész területe aszállyal sújtott térségnek tekintendő. Hazánk mégis aránylag jól áll a víz dolgában, de ez sajnos a mostani kormányzat intézkedései nyomán minden bizonnyal hamarosan megváltozik.
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a láthatatlan világkormány hihetetlenül nagy hatalmú, látható tagjai célul tűzték az ivóvízkincs privatizálását.
A fokozódó lakossági ellenállást figyelembe sem veszik. A Világbank következetesen kényszeríti a kölcsönért folyamodó országokat a vízművek privatizálására. 2004-ben például négymilliárd dollárt irányoztak elő a privatizáló óriáscégek támogatására. A kölcsönt vissza kell fizetni, tehát a privatizáló cégek minden elképzelhető és elképzelhetetlen eszközt felhasználnak a haszonszerzésre.
Működőképes vízfegyver feltételezhető, sőt majdnem biztosra vehető, hogy a jelenlegi kormánynak nyújtott hitel egyik feltétele a magyar vízművek privatizációjának elősegítése volt. Ennek előszele már javában fújdogál. Máris napirenden van az öt állami tulajdonú regionális vízmű összevonása és a tőzsdei bevezetésre való előkészítése - ez pedig a privatizálás a "hátsó ajtón" vagy a "kutya lukán" keresztül.
Hazánkban nincs annyi tőke, amennyi a felvásárlásukra kellene. Tehát ha a részvények megjelennek a piacon, a Bechtel vagy egy másik cég bejön, fillérekért megveszi a részvényeket, és ezzel a mai államvezetés megint hozzájut kéthavi pazarlás fedezetéhez. A pécsi önkormányzat is előkészületeket tesz vízműveinek eladására. Sajnos a polgároknak - sem ott, sem máshol - fogalmuk sincs arról, mi vár rájuk, milyen gyalázatos kizsákmányolás elszenvedői lehetnek. A "négy nagy" gigahatalma, amint említettük, a Világbank óriási összegeket tett félre a világ vízműveinek magánkézbe kényszerítése céljából. Ennek persze több oka lehet, de először nézzük meg, mit jelent ez nekünk, fogyasztóknak. Először is magasabb árat. Ki az a bolond, aki hatalmas összegeket fektetne be - hacsak nem volna lehetősége a garantált nagy haszonszerzésre.
Ez a vadkapitalizmus lényege. Azaz a legkevesebb befektetéssel a legnagyobb haszon elérése. Ha pedig monopolhelyzetbe kerül egy vállalat, ki akadályozhatja meg a lehető legnagyobb haszon kisajtolásában?
Mostanában nagyjából négy óriáscég uralja ezt a területet: a francia Suez és Vivendi (amely újabban Veolia Environment névre hallgat), a Német RWE-AG és az angol Thames Water, a Bechtel- United Utilities tulajdona. Ezek szolgáltatják a vizet, és kezelik a szennyvizet száz országban – majdnem háromszázmillió fogyasztónak. Ha minden a terveik szerint teljesül, tíz éven belül a fogyasztók hetven százaléka a markukba kerül.
Mivel jár a víz privatizációja? Magasabb árakkal és gyenge szolgáltatásokkal - mint a világ számos táján tapasztalható.
Ausztrália: 1998-ban a vizet giardia és ryptosporidium paraziták fertőzték meg a privatizáció után. Marokkó: Casablancában a víz ára megháromszorozódott.
Argentína: amikor a francia Suez Lyonnaise des Eaux átvette a vízműveket, a víz ára kétszeresére emelkedett, a minősége pedig romlott. A társaság kénytelen volt távozni az országból, mert a fogyasztók megtagadták a számla kifizetését.
Anglia: 1989 és 1995 között a víz ára 67 százalékkal emelkedett. Sokan nem tudták megfizetni a magas árat, és a vállalat elzárta a csapokat.
Új-Zéland: a lakosság az utcán tüntetett a vízművek privatizációja ellen.
Dél-Afrika: a víz drágult, hozzáférhetetlen lett, minősége csökkent,
miután a Suez Lyonnaise des Eaux Johannesburgban átvette a vízműveket. Kolera terjedt el.
Egyesült Államok, Felton, Kalifornia: a város 2008. május 30-án ünnepelte a vízművek privatizálása elleni győzelmét. "Ez óriási győzelem Felton város lakóinak - mondták -, és jó példa más városoknak is, hogy szembeszálljanak a magántársaságokkal, amelyek óriási haszonra tesznek szert, emelik a víz árát, és nincsenek tekintettel a vízlelő helyek sebezhetőségére."
Franciaország: ott már régen folyik a vízháború. Számos nagyváros kirúgta a nyerészkedő vállalatokat, és visszavette a vízművek kezelését.
Párizs: amikor a polgármestert újraválasztották, a szavazók felhatalmazták a vízművek visszaszerzésére. A választási ígéretet az emelkedő vízárak kényszerítették ki. 2008 júniusában a polgármester hivatala közleményben jelentette be, hogy teljesítik a visszavásárlási ígéretet. Az 1985-ben privatizált vízműveket egy városi vállalat, az Eau de Paris veszi kezelésbe.
Kanada: 2004-ben Hamilton város polgárságának tízéves küzdelme végződött teljes sikerrel. A városi tanács megszavazta a vízművek visszavételét. Ezzel véget ért egy hosszú, küzdelmes időszak, amelyet a folyamatos titkolózás jellemzett - állandóan váltogatták a vállalkozókat, igyekeztek eltitkolni a rosszul működő gépi felszerelés miatt keletkezett szennyvízkiömléseket stb.
A 21. század biznisze. A felsorolást hosszan folytatnánk. Ha valaki el akar mélyedni e témában, pötyögtesse be ezeket a szavakat a Google keresőbe: water privatization. Annyi adat jön elő, hogy nem győzi feldolgozni őket.
A Fortune magazin szerint a víz "...a világ egyik legnagyobb üzleti lehetősége. A víz lesz az az üzlet a 21. században, amely az olaj volt a 20.-ban. Az elmúlt tíz évben három óriásvállalat csendben megszerezte mintegy háromszázmillió ember vízellátásának jogát az egész világon."
Kanada, Egyesült Államok, Európa, Ázsia és Dél-Amerika újságíróinak tizenkét hónapos nyomozása, az erről készült jelentés szerint a jövő a kétségestől a katasztrofálisig minősíthető. Amerikai és kanadai vizsgálatok szerint a jóhiszemű önkormányzatok az óriásvállalatok nagy rábeszélő technikája által sebezhetők. A létünket fenyegető veszélynek óriási irodalma van a világban. Talán a legkiemelkedőbb elemzés a Polaris Institute oldalain jelent meg 2004 januárjában Maude Barlow és Tony Clarke tollából.
A vízprivatizáció a Világbank legújabb piacfantáziája címmel (Water Privatization: The World Bank's Latest Market Fantasy).
Ha mindez nem elég a tömegek megmozgatására, gondoljunk a világhatalmak küzdelmeire. Egy kialakulóban lévő világkormány által mozgatott világcég a karmaiba került vízműveken keresztül teljesen megváltoztathatja az erőviszonyokat - a lakosság élni akarásának, azaz életösztönének mesterséges csökkentésével. Nem kell hozzá más, csak az ivóvízbe
juttatott, agyműködést befolyásoló kémiai vegyület. Ilyenek már ma is léteznek. Lehet, hogy máris alkalmazzák ezeket? Fantáziajáték vagy valóság - ez a kérdés. A vízműveken keresztül baktériumok, vírusok bevetésével országrészek megbénítása, lakóinak kiirtása is lehetséges.
NYUGODTAN MONDHATJUK: AKIÉ A VÍZ, AZÉ A VILÁGURALOM. A víz sokkal fontosabb, mint az olaj, hiszen az utóbbit ki lehet váltani más energiaforrásokkal, de a vizet semmivel sem lehet pótolni. A mai magyar kormány ezzel nemigen törődik.
A teljes nemzeti vagyont jórészt elkótyavetyélték - mára alig maradt más, mint a föld és a víz. Elszántságukból nyilvánvaló: ezek feláldozására is hajlandók a hatalom megtartása érdekében.
HA EZ SIKERÜL NEKIK, MEGÉRDEMELJÜK.

Magyaródy Szabolcs író, könyvkiadó (Hamilton, Kanada) "

Dyen 2009.05.15. 10:56:43

Kedves Levelezőtársaim!

Asperján Úr szavait idézve: "én is olvastam ezt az írást. Azért nem írtam róla, mert elolvasása után annyira elkeseredtem, hogy szinte megnémultam. Ez az egész olyan képtelenség, akkora aljasság, olyan mértékben a tetyetotyaságunk példája, hogy jobb róla nem beszélni. De jószerivel már egyáltalán nincs is miről beszélni. És ha így mennek a dolgok, még kevésbé lesz"
Tegnap azonban, minden képzeletemet felülmúló írásokra bukkantam és akkor valóban megnémultam. Ha ezeknek az írásoknak csak a töredéke igaz, akkor már valóban nem tudom, tehetünk-e még valamit.

Az alábbi cikket ajánlom elsőként:
http://tdyweb.wbteam.com/MegdobbentoJelentes.htm

Bár sok időt igényel, de érdemes mindet elolvasni figyelmesen.

"Akinek hangja van ORDÍTSON, mire tartogatja(Király László: Dózsa 1514)"

http://tdyweb.wbteam.com/CikkekIrasok.htm

Dyen 2009.05.15. 10:59:07


Az alábbi cikket ajánlom elsőként:
http://tdyweb.wbteam.com/MegdobbentoJelentes.htm

Bár sok időt igényel, de érdemes mindet elolvasni figyelmesen.

"Akinek hangja van ORDÍTSON, mire tartogatja(Király László: Dózsa 1514)"

http://tdyweb.wbteam.com/CikkekIrasok.htm

Dyen 2009.05.15. 11:02:13

Nem tudom, miért nem sikerült a linket rendesen bemásolnom :(

Dyen 2009.05.18. 10:28:16

Újabb érdekes cikkeket találtam, ezúttal nem valamelyik "uszító" portálon, hanem a NOL-on.

"A demokrácia magjai

A génkezelt növényeket előállító multinacionális cégek előszeretettel kerülik meg a demokráciát, hogy egy-egy újabb államot cserkészhessenek be a piaci eszközökkel nehezen terjeszthető termékeivel és technológiáival."

http://nol.hu/ajanlo/20090516-a_demokracia_magjai

"Öngyilkos aratás

Az öngyilkosságok a gyapottermelő területeken a leggyakoribbak, és úgy tűnik, közvetlenül kapcsolatba hozhatók a vetőmag-monopóliumok jelenlétével. Ennek az az oka, hogy a gyapotmagellátás kicsúszott a földművesek kezéből, és olyan globális vetőmaggyártók kezébe került, mint például a Monsanto."

http://nol.hu/lap/hetvege/20090516-ongyilkos_aratas

Honi 2009.05.19. 09:48:04

Egy érdekes hozzászólás található a "CSALTAK A CSALÁDI PÓTLÉKKAL " c. cikknél.

http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=168233

Ennek érdemes lenne utánanézni, ugyanis sok embert érint.
Idézem az egyik hozzászólót:
Anonim
2009-05-19 08:55:49 #62
Érdekes infó az internetről, amit megosztok veletek. A régi szép időkben hetente volt a fizetés. Költségtakarékossági okokból áttértek a fél havonta, majd a havonta történő fizetésre.Igen ám, de egy hónap négy hétből, 28 napból áll. Akkor hova tűnnek el a juttatások a fennmaradó két-három napra? Amerikában most is hetente van a fizetés. Ott nem verik át az embereket! Ezt figyelembe véve adta meg a rendszerváltozáskor az új kormány a 13. havi bért, illetve sokkal később a választási pénznek is elnevezett 13. havi nyugdíjat a Medgyessy-kormány!
Aki teheti, számoljon csak utána, hogy mekkora támadás ez is az emberek pénztárcája ellen!!!!! 2009. július 1-jétől itt a feketeleves, a 25 százalékos áfa. De hol marad a feketegazdaság elleni küzdelem? Még egy érdekes dolog: évente 400 milliárd forint tűnik el a korrupció miatt, és 2009-ben 400 milliárd forint bevételt jelent a költségvetésnek a megszorítás!
Ugye milyen érdekes tanmese? Meséld el barátaidnak is!

süti beállítások módosítása