HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Gyűlölködő békemenet

2009.07.02. 09:55 asperjangyorgy

Kolompár Orbánéknak hét hónapjuk volt arra, hogy tisztelegjenek a brutálisan megerőszakolt, meggyilkolt kamaszlány emléke előtt; hét hónapjuk volt, hogy elítéljék a szörnyűséges tett elkövetőit; hét hónapjuk volt, hogy kifejezzék részvétüket a szülőknek és a nem-roma helyi lakosoknak, akik elsősorban és kizárólagosan gyászolták Horák Nórát. Hét hónapjuk volt Kolompár Orbánéknak arra, hogy kifejtsék véleményüket az ilyen cselekményekről, és minden olyan cselekményről, amely megzavarja a békés, a körülmények szorításában élő lakosság (roma és nem-roma lakosság) életét.

Nem tették. Nem érezték ennek szükségességét. Most viszont halaszthatatlannak ítélik, hogy ezt megtegyék. Hét hónappal a tett után azonnal tüntetni akarnak, mégpedig úgynevezett békemenettel. Hogy eddig miért nem tették, azt sejtjük. Hogy most miért teszik július negyedikén, tudjuk. Kolompár Orbán kifejtette.

Kolompár Orbán és a vele vonulók nem Horák Nóra emléke előtt tisztelegnek, nem az ilyen cselekményeket ítélik majd el. Céljuk egészen más, ezért is lesz olyan rövid a menet: a művelődési háztól Horák Nóra megölésének (pontosabban: feltalálásának) színhelyéig. Ott ugyanis majd beszédek hangzanak el. A béke és békesség nevében olyan beszédek, amelyek gyűlölséget keltenek, ébreszthetnek. A vendég-romákkal együtt és azok nevében Kolompár Orbán minden valószínűség szerint megismétli eddigi nyilatkozatainak lényegét: 1. távozzék a kiskunlacházi polgármester, Répás József; 2. de előtte kérjen bocsánatot a helyi romáktól és az ország összes romájától; 3. a nem-roma lakosság Kiskunlacházán és és országosan kövesse meg a romákat.

Gondolom, ezen a "békemeneten" nemcsak Kolompár Orbán lesz jelen, hanem más cigányvezetők is. Sajnos, ők is csatlakoznak majd Kolompár Orbán elképzeléseihez és gondolatmenetéhez.

Pedig még van, volna idő arra, hogy a menet csak menet legyen, csak fejet hajtó menet, beszédek nélkül. Még megmenthető ez az esemény. Még nem késő úgy lebonyolítani, hogy ne további ellenségeskedést szüljön, hanem a tényleges megbékélés irányába tegyen lépést.

Én már kifejtettem: a rettenetes ügyben még mindig jobbnak tartom - ha ilyen kifejezésnek egyáltalán van értelme és értékelhetősége -, hogy a tettes nem-roma (persze még kérdés, hogy valóban egyedüli tettes-e, és valóban nincsenek az ügynek esetleges mellékszálai, amelyek mindenkinek nagyon-nagyon kellemetlenek lehetnek). De ezzel a ténnyel most nem kellene talán visszaélni, és úgy beállítani a tragédiát és annak jelenlegi körülményeit, hogy lám-lám, ilyesmire csak a nem-romák képesek, ráadásul a nem-romák az ilyen szörnyűséget megpróbálták rákenni a romákra. Mi ebben a blogban ezt soha nem tettük, és meggyőződésem szerint nem tette Répás József polgármester sem. Hogy mindenki gyanús volt (és bizonyos fokig még mindig él a rendőrségi verziót megkérdőjelező gyanakvás az emberekben) - az természetes. Gyanús volt valamennyi szóba jöhető nem-roma, és valamennyi szoba jöhető roma. Nem kellene most triumfálni, miután kiderült (az eddigi adatok és nyomozási eredmények alapján), hogy a tettes egy nem-roma személy.

Csupán emlékezni kellene.

Bár ma már erre se nagyon volna szükség. Szükség lett volna rá hét hónappal ezelőtt, világossá téve Kolompár Orbánék részéről, hogy ők maguk is gyászolják a nem-roma kamaszlányt, és függetlenül attól, hogy roma vagy nem-roma a tettes, mélyen és szívből elítélik és megvetik. De akkor nem tették. Akkor nem vonultak. Akkor nem álltak ki a tett és a tettes elítélése mellett. Most sem ezt fogják valójában tenni, hanem a nem-roma lakosság elítélésével tovább szítják az oktalan és céltalan gyűlölséget.

Még meg lehet állítani. Még méltóvá lehet tenni a felvonulást (ha mindenképpen ragaszkodnak a lebonyolításához). Tüntetés, gyülölet-szítása helyett valóban tisztelgéssé, beszédek nélküli tényleges békemenetté.

A jelen és a jövő érdekében, mint egyik állampolgára e hazának, kérem Kolompár Orbánékat: TEGYÉK MEG! 

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr301221593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bloggolo (törölt) 2009.07.02. 13:02:02

Elgondolkodtatott ez a „békemenet”, ha az én gyerekemről lenne szó, nem örülnék ennek a gesztusnak, hogy egy politikai bohózat szereplőjévé váljon a halott gyermekem, akinek az emlékét olyan programok szervezéséhez használják fel, amihez nincs joguk. Sétálgassak egy másik útvonalon, biztosan találnának elég gyilkossági helyszínt, ahová elvihetik békében a gondolataikat. Arról nem is beszélve, hogy micsoda tapintatlanság a kislány szüleivel és rokonaival szemben, mintha nem tisztelnék azt a tényt, hogy mostanában jobban felkavarhatták a kislány hozzátartozóit a gyilkossággal kapcsolatos történések. Egyértelmű provokáció ez a romák részéről. Amiben a magyar politikai élet is aktívan kiveszi a részét, asszisztálva ezekhez az értelmetlen megnyilvánulásokhoz, úgy téve mindezt, hogy Nóri temetésén nem volt jelen közülük senki! (ezt különböző fórumokon olvastam) A Magyar Állam hivatalosan nem képviseltette magát. Ráadásul épp ma hallottam a hírekben, hogy a Magyar Gárda ügye van ismét a bíróságon, másodfok, érdekes egybeesése a dolgoknak.

asperjangyorgy 2009.07.02. 13:32:40

Kedves bloggolo,
teljes mértékben, mindenben egyetértek magával.
A bíróság ostobán intézkedett. Megszüntette az egyedületet, ami persze nem érinti a gárdát, mert azok az emberek, gyülekezési engedélkyt kérve, magánemberként bármikor, bárhol felvonulhatnak, tüntethetnek. Megint egy félraú, egy értelmetlen döntés
Nem szülva arról, hogy Vonáék rögtön alakítanak egy másik egyedületet és máris folytatják a tevékenységüket.
A jogi szabályozások nemcsak a bíróságot szolgálják,hanem a szembeszegülőknek is mozgásteret adnak.
A szellem kiszabadult a palackból.
Hogy ki és miért, és főként: mi szabadította ki, azt mindannyian tudjuk, akik olvasunk híreket.
Visszaparancsolni nehéz lesz, mert újabb társadalmi konfliktusokat szül.
Egyébként ez a békemenet nagyon rosszízűvé válhat, ha a beszédek olyanra sikerülnek, és megjelenik a gárda is. És miért ne???

asperjangyorgy 2009.07.02. 13:38:07

Bocsánat: félkarút akartam írni.

Peregi 2009.07.02. 14:16:13

Sziasztok!

Nekem is pontosan ezek jutottak eszembe, amikor hallottam a békemenetről, amiket itt írtatok. Kicsit olyan érzésem van, hogy a helybéli romák sem tudták biztosra, hogy nem roma volt az elkövető, ezért nem demonstráltak eddig, sőt, semmilyen megemlékezésen nem vettek részt. Viszont, ha ők is azt hitték, hogy romák voltak, ők maguk is rasszisták?
Lacházi vagyok, és tudom, hogy a kislány szülei, rokonai sem nézik jó szemmel ezt a fajta hacacárét.
Egyébként tényleg nem ártana mindenféle kinyilatkozatásokkal, menetekkel megvárni a nyomozás végét (már, ha egyáltalán zajlik érdemben ilyen), hiszen rengeteg furcsaság van, sok kérdés merül fel az emberekben, a lacháziakban pedig pláne. Erről sem ártena pár szót ejteni.

bloggolo (törölt) 2009.07.02. 19:57:42

@Peregi: Megnéztem azt a videót, amiben nyilatkozott Papp úr a rendőrségtől, hát végigröhögtük a férjemmel, elsősorban a "megfogtuk" tetszett a legjobban, de a végén az a megnyilatkozása sem volt utolsó, hogy a vallomása P. Józsefnek részleges, és épp most fogják kideríteni, hogyan került be vele a kislány az erdőbe...nevetséges. Akkor mégsem vallott?? A szájába kell segíteni a részleteket??? Talán elfelejtette?? Úgy áll össze a vallomása, hogy összevissza ugrálnak az időben??? Ami épp hiányzik, azt "betömik" valamivel. Vagy előre megírt vallomással segítik a kihallgatást? Napok teltek el, az emberünk vallott, akkor miért részleges az a vallomás, mi hiányzik még??? Már lezárták a nyomozást, nem is keresnek társtetteseket? Valóban tartóztattak le másokat is??? :(((

FairyFeller 2009.07.02. 23:23:54

@Peregi: Na igen...

Még nem zárult le a "nyomozás". Mi lesz akkor, ha kiderül: a -feltételezett* tettestársak közt romák is voltak...?

Vagy Kolompárékat már biztosították arról, hogy megnyugodhatnak: ilyet a Rendőrségnek tilos lesz kinyomozni ez esetben...? :S

Ha a Magyar Gárda kimegy "megvédeni" a jelképet, akkor botrány lesz, összecsapás. :S

FairyFeller 2009.07.02. 23:56:45

Jobban belegondolva: melyik politikai pártnak állna érdekében egy konfliktus Kolompárék "békemenetén"...nevezetesen a Magyar Gárda nagyszámú megjelenése...?

Melyik pártnak jelenthet lehetőséget reflektorfénybe kerülni, méghozzá oly módon, hogy aligha lehetne rossz fényben feltüntetni őket...?

Amikor a helyzetből adódóan a rendőrség eleve a gárdisták ellen fordulna, netán összecsapás is kiakalkulhatna a magyarbíráló "békemeneten".

Ezt úgy lehetne értelmezni, hogy a bűnözők által szervezett magyarbíráló gyalázat egy országos -beláthatóan főképp a roma erőszak ellen irányuló- szimbólum helyén azt megbecstelenítve a média tükrében -felhasználni azt suttba dobva minden erkölcsöt, lelkiismeretet-, és akkor a szemben lévő oldal (hát a "magyarok") miközben "védenék" Nóri emlékét, kikérnék a Kolompár féle fennhangot, stb - a rendőrség fellépne ellenük, segítvén a jóérzésű emberek véleményének arcon köpését, védvén a bűnöző Kolompár cigány csapatát.

Elég ha ennyit kényszeülnek mondani (lányegében) a fősodratú médiában, ez megint csak százalékokban mérhető politikai erőviszonyokra lehetne kihatással, továbbá egyúttal az ügy is reflektorfénybe kerülne, pedig igyekeztek el-eltusolgatni, alig beszélni róla, illetve a szörnyű történtekről.

Pechükre mégis nagyon sokan tudják, hogy körül-belül miről szólhat ez az egész.

FairyFeller 2009.07.03. 00:04:20

@FairyFeller: Úgy írnám inkább: nagyon sokan tudni vélik a szörnyű történet egészének mozgató rugóit.

Például Répás József mikor volt vendég legutoljára a fősodratú médiában? Újságokban szerepel olykor, de a TV-ben szinte kizárólag jobboldali kábelcsatornákon van lehetősége kifejteni -egyébként meggyőző- véleményét.

De természetesen mindenkinek az a meggyőző, amit elhisz, amit eldöntött, hogy elhisz és főképp: AKINEK elhisz.

Váaszthatunk: Répás József VS Kolompár Orbán

Evo 2009.07.03. 09:40:18

@FairyFeller: Szerintem ez a "választás" már hónapokkal ezelőtt megszületett..Csak Kolompár nem képes elfogadni, felfogni. Nem baj. A börtönben biztos lesznek, akik segítenek majd neki a megértésben.

asperjangyorgy 2009.07.04. 17:17:50

RÉSZLET A STOP HÍR ÍRÁSÁBÓL:


A rendőrség néhány napja elfogta a 14 éves kislány feltételezett gyilkosát, így végre kiderülhetett, hogy az addig a szóbeszéd szerint gyanúsított, és gyűlölt cigány fiatalok ártatlanok.

Nagyon rövid beszédében Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke elmondta: nagyon égető probléma a gyűlöletkeltés, a lakók egymásra uszítása. Minden településen rendet kellene tenni ebben a kérdésben, nehogy megálíthatatlan legyen a gyűlölet láncolata, amely az egész országot előbb-utóbb összefogja.

A népes részvétnyilvánító gyülekezet némán vonult a sírhoz, hogy az emlékezet virágait Nóri sírjára tegye, aztán gyertyagyújtással és imával fejezték be a délutáni megemlékezést.

NAGYON REMÉLEM, HOGY MINDEN ÍGY TÖRTÉNT, ÉS AKKOR NAGY AJÁNDÉK EZ A HELYIEKNEK ÉS MINDEN JÓÉRZÉSŰ EMBERNEK. ÉS HORÁK NÓRA EMLÉKÉNEK.
ÖRÜLÖK, HA KOLOMPÁR ORBÁNON ERŐT VETT A JÓZANSÁG, ÉS EZ A BÉKEMENET VALÓBAN BÉKEMENET VOLT, GYŰLÖLSÉG NÉLKÜLI BÉKEMENET. OLYAN NAGY, NAGYON NAGY DOLOG, HA ANNYI KÖLCSÖNÖS SÉRELEM ÉS MEGALÁZÁS ELLENÉRE MÉGIS, ÉS MÉGIS VANNAK PILLANATOK, AMIKOR NEM A GYÜLÖLETÉ, HANEM A SZERETETÉ ÉS A KEGYELETÉ A SZÓ.
KÖSZÖNÖM ISTENNEK, KÖSZÖNÖM ÖNMAGUNKNAK, ROMÁKNAK ÉS NEM-ROMÁKNAK EGYARÁNT.

FairyFeller 2009.07.04. 17:40:45

Ez valóban kellemes csalódás Kolompárban! Mindamellett, ha már gyűlöletkeltés és az uszítás kérdését, felelőseit mérlegeli, akkor ajánlanám figyelmébe azt a Nógrád-megyei Szátok településről, (és környékének) annak elkeserítő helyzetéről szóló beszámolót, amely a kurucon jelent meg, a cikk a Magyar Nemzet újságkiadványára hivatkozik forrásként.

-> kuruc.info/r/35/43103/

NAGYON DURVA! Aki eddig nem még nem borult ki, az megdöbbentőnek (vagy mégsem...?) fogja találni a részletesen leírt helyzetképet a település és környék mindennapjairól.

Egyszer egy számomra ismeretlen szátoki fiatal cigány lány írt nekem e-mailt egy internetes közösségi portálon keresztül, durván káromló szavakkal, az Édesanyámat is belekeverve...

Nem tudtam mire vélni, nem is ismerem a szóban forgó "neveletlen" kamaszlányt. 1 nappal az elolvasás után úgy döntöttem, hogy válaszolok. Gondoltam nincs értelme kifejezetten hasonló, értelmetlen "ellentámadó" megfogalmazásnak. Egy kis rövid, de annál frappánsabb visszaszúrkálást követően (természetesen átvitt értelemben...) megpróbáltam jótékonyan hatni rá, úgy hogy azt írtam lényegében: "nem javult túlságosan a véleményem a fajtádról..."

Ez kétértelmű kifejezés volt. A fajtát értheti saját magára, a barbár, neveletlen fajtára ÉS/VAGY (de én az "ÉS-re" céloztam) a cigányságra is, színlelt rasszizmusként. Így meg kellett, hogy értse: neki is felelőssége van abban, hogy milyen véleménye lesz az embereknek a cigányságról.

Amennyiben ismeretlen embereknek fog az interneten keresztül trágár és sértegető üzeneteket írkálni ("csá büdös seggszag ne fürgyé le !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!de ...meg húztuk a kádat az anyukádat..." | Orsos Timea $$$Timcsi$$$), úgy ő is hozzájárul az egész cigányság rossz megítéléséhez ország-, világszerte.
süti beállítások módosítása