HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Evo írása a titkosításról

2009.07.03. 15:39 asperjangyorgy

 

Titkosították a 2008. november 22 – én éjjel megölt kiskunlacházai kislány nyomozati aktáját.

Aki nem ismerné az esetet (melyet többedmagammal folyamatosan figyelemmel kísértünk) , a helyi művelődési központból éjjel egyedül eltávozó kislányt másnap délután édesapja találta meg a közeli fás ligetben – holtan. A kislányt megerőszakolták,  megfojtották.

A titkosítással a hatóságok olyan lépést tettek meg, ami komoly felzúdulást váltott ki mind a helyi lakosok, mint az ügyet figyelemmel kísérők körében.

Hogy joguk volt –e ehhez a lépéshez? A törvényi keret adott volt. De hogy kifejezetten ennek az ügynek kapcsán jogosan titkosították –e , az már igencsak megkérdőjelezhető.

Nem kukacoskodás miatt. A szervek kellőképpen zúgolódást váltottak ki a lakossági körökből ,már a nyomozati munka idején is. A kislány meggyilkolása egyrészt politikai, másrészt etnikumi üggyé fajult és a titkosítás révén eme tézis egyre jobban teret nyer az emberekben.

Amennyiben csak én vagyok az, aki „rémeket lát” úgy ezúton kérek bocsánatot az illetékes szervektől.

A gond ott kezdődik, hogy a rémek látása nem légből szárba szökkent vízió, hanem a szervek által megalapozottan felépített massza.

Fussuk át röviden ezt az ügyet, hogy mindenki számára egyértelmű legyen mi az ami felháborította és kétkedést szított az emberekben ezen gyilkosság kapcsán:

 

A gyilkosságot követő napokban a rendőrség magas lóról nyilatkozta, hogy szorul az elkövetők nyaka körül a „hurok”. Bevonszoltak három srácot, akiket tisztáztak a dns és poligráf alapján, majd elengedték őket.

Ezek után nem sokkal, azt nyilatkozták, hogy  mégsincs gyanúsítottjuk..

Mindeközben az ilyenkor szokásos nyomravezetői díjat feleslegesnek tartották felajánlani, ami akkor jellemző ha van gyanúsítottja az ügynek. Nem kérték a lakosság segítségét sem.

Ezen a ponton már, aki alapból közönyösen állt ehhez az ügyhöz, az is felkapta a fejét.

És innentől kezdve a szerv elkezdett össze vissza nyilatkozni, eredményt nem tudtak felmutatni, pedig több száz embert hallgattak ki, vettek tőlük dns-t stb…

Az ügyet mégiscsak hosszabbítgatni kellett, mert semmi okosat nem találtak ki.

 

Miközben a rendőrség „felelősségteljesen” hülyeségeket nyilatkozgatott, a településen a feszültség egyre nagyobb formákat öltött. A helyiek félni kezdtek, lévén azt gondolták romák lehettek az elkövetők, akik számlájára írtak a környéken már eleddig is több bűncselekményt.

Minél inkább féltek és a rendőrség minél inkább nem mondott semmit, az emberek annál bizalmatlanabbak lettek a romákkal, a romák pedig annál agresszívabbak a helyi nem romákkal.

Bár, a szerv jól tudta, hogy milyen feszültség alakult ki, mégse tett egyetlen olyan megnyilatkozást sem, amely valamilyen formában csillapíthatta volna  a forrongó kedélyeket.

A roma kérdés országos szinten elindult körútjára, és a kislány meggyilkolása rövid időn belül komoly politikai kérdés lett. A jobboldal látványosan erősödni kezdett, míg a szélsőbal teljesen szétforgácsolódott – ennek legnagyobb bizonyítéka az EP választások eredménye.

 

A kislány meggyilkolása után egyre növekvő feszültséget tovább rontotta a romák elleni elkövetett molotov koktélos, gyújtogatásos, lövöldözéses támadások sora. Mivel a roma kérdés ezen hónapok alatt látványosan a politika középpontjába került, az emberek itt már nem tudtak másra gondolni, mint hogy talán ezt az egész romakérdést olyan szinten politikai erők mozgatják, hogy talán a romák önmaguk ellen , belső harcok miatt, vagy politikai nyomásra követtek el ilyen támadásokat.  Természetesen, ennek akár az ellenkezője is igaz lehet, hogy szélsőjobbos csapatok intéztek merényletet ellenük. De az is lehet, hogy részint az előbbi, részint pedig az utóbbi verzió is megvalósult. De bárhogy is van, ezen kritikus hónapok alatt, valakinek érdekében állt még jobban szítani a feszültséget az ország határain belül. Természetesen ezt szuperül igyekezett is kihasználni mind a jobb mind a bal oldal, így EP választások előtt.

Menetközben, közvetlenül néhány nappal a választások előtt felderengett egy olyan hír, mely szerint az egyik településen kézre kerültek a romákat robbantgató lövöldöző tettesek, akik szintén romák és egy belső konfliktust véltek ilyen módon megoldani.

Hogy a hír mennyire igaz, talán sose tudjuk meg. Egy ilyen információ választások előtti megerősítése a baloldal már eddig is látható bukását biztosította volna be száz százalékosan, ezért a médiában csak kicsi visszhangja volt a sikeres felderítési akciónak. Persze, ezt a mai napig nem erősítették meg, bár a választások már egy hónapja voltak. Tehát az is lehet, hogy a tetteseket el sem kapták – de ha elkapták, akkor tutira romákat kaptak el, hiszen csak ez esetben kussol róla a média. Ha nem romák lettek volna az elkövetők, akkor azt MINDEN média szétkürtölte volna, élükön a New York Times –al. Brüsszel meg még jobban újjal mutogatott és fröcsögött volna Magyarországra.

 

A lényeg, hogy miután emberek százezreit, talán millióit bolondítottak meg a jobb és bal oldali erők népbutító , uszító magatartással, a rendőrség 7 hónappal a 14 éves kislány meggyilkolása után kirukkolt egy fantasztikus hírrel, mely szerint letartóztatták a gyilkost.

 

 

Ennek okán egy sajtótájékoztatót össze is hívtak, ahol első körben nem a nyomozásról hanem egymás munkájának egekig magasztalásáról, valamint egymás hátba veregetésétől és öntömjénezésétől bűzlött a média. A jó érzésű ember csak fintorogni tudott ezen rothadó halszagúan bűzlő nyilatkozaton. Vajon, egy valóban precíz, következetes munka során mi szükség van az ilyesmire? Csak egy hajszál választotta el őket attól hogy nyíltan ki nem mondták: de jó, hogy megölték ezt a kislányt, így legalább a rendőrség VÉGRE bizonyíthatott, megmutathatta a nagy közönségnek hogy helytálló, szívós és okos csapat ők.

Az embernek a gyomra fordult fel miközben az egész ügy nyilvánvalóan és látványosan sántítani valamint bűzleni kezdett.

 

A nyomozati munka egy részéről (már amit nem titkosítottak) szóló nyilatkozatot nem minősíteném. Lévén, én nem láttam a bizonyítékokat, így muszáj elhinnem, hogy a kislányt ott és úgy ölték meg, az az egyetlen ember akit megjelöltek elkövetőként.

 

Viszont a másik nyilvánosságra hozott résznél nyitott kérdések sokaságával kellett szembesülnünk.

 

A pest megyei rendőrfőkapitány valahogy így fogalmazott: kb. másfél hónapja derült ki egy fanszőrzet alapján, hogy az elkövető vélhetően vöröses szőke férfi.

 

??

Mi az hogy ez másfél hónapja derült ki? A kislány 7 hónapja halott, a bűncselekmény bizonyítékait 7 hónapja begyűjtötték!!!

Hol volt vajon 5,5 hónapig az a vöröses szőke fanszőrzet??

A nyilatkozat szerint közel 200 embertől vettek dnst. Nyilván helyiektől (nagy részében). Ennyi vöröses szőke hajú férfi élne azon a településen? Mivel nem ír gyarmatról beszélünk, a válasz egyértelműen NEM.

Helyiek elmondása szerint mindössze pár db. ilyen hajszínnel rendelkező ember él ott.

Akkor először mért nem őket keresték fel? Mért kellett 200 emberre pazarolni a hosszadalmas dns vizsgálatokat?

De a szerv ezt is megmagyarázta: attól hogy valakinek vöröses szőke a fanszőrzete , még nem biztos hogy a haja is az. Ezt én nem is cáfolom, lévén nem vagyok genetikus, se hozzáértő. Czeizel Endrét azonban felkereste az egyik jobboldali média, aki eme kérdést eldöntendően kijelentette: akinek a fanszőrzete vöröses szőke annak a haja is az!

De tekintsünk el a kérdés további feszegetésétől, hogy jelen etikai és politikai zúgolódás közepette, ez csak egy mellékszál. A fő kérdés jelen helyzetben az, hogy ha a rendőrség 7 hónapja tartogatott egy gazdátlan vöröses szőke fanszőrzetet a kezében, akkor miért nem adott ki időközben egy olyan nyilatkozatot mely szerint a helyszínen talált bizonyítékok alapján egyenlőre NEM roma személy a gyanúsított?

Ez nyilván  feszültséget mérsékelt volna , hangsúlyozom, mérsékelte volna, a lakosság talán nyugodtabban lett volna és nem éleződtek ki volna ennyire az etnikumi eltérések, valamint nem találták volna a helyiek hirtelen magukat egy politikai csatározás kellős közepén. Amelyre egy felzaklatott közösségnek pont nem lett volna szüksége.

 

Hellyel közzel a rendőrség meg is válaszolta ezt a kérdést is (hogy miért nem tették meg ezt a nyilatkozatot). Tették ezt úgy, hogy egyrészt nekik ez nem feladatuk (persze, ez Juliska néni feladata ), másrészt fogalmuk sem volt az elkövető kilétéről, így felelősségteljesen ezt NEM is tehették volna meg.

Na, erre kössön valaki csomót! Nekik ez nem feladatuk:

De a kis filmecske elkészítése feladatuk volt, ugye? Azon filmecske elkészítése, amelyre még vissza fogok térni a későbbiekben..

Fogalmuk sem volt az elkövetőről? Azért némi lehetett, legalábbis olyan szinten hogy a vöröses szőke fanszőrzet alapján nagyon nem volt valószínű hogy roma lett volna az elkövető! Ez esetben én azt gondolom, ezen nyilatkozat megadásának ELMULASZTÁSA volt oltári nagy felelőtlenség, de talán ebben sem kellene elmerülnünk, hiszen a nyomozás ideje alatt nem ez volt az egyetlen felelőtlenség a rendőrség részéről.

 

És akkor jöjjön a nagy port kavart filmecske:

A rendőrség, szemléltetve nagyszerű munkájukat, akik tevékenységi körének mellesleg nem képezi szerves részét az önreklám, megalkotott a köznép számára egy video filmet.

Ahol szépen szemléltették az elkövető lakásában folytatott kutatást, majd a kislány személyes dolgainak megtalálását.

Ez szép dolog és gesztus lett volna részükről, ha nem megrendezett felvételt próbáltak volna a lakosság szájába gyömöszölni.

 

Hogy hol bukott el a kis reklámfilmjük?

Egyből az elején amikor is behatolnak a már LEPECSÉTELT bejárati ajtajú házba. Nyugdíjazott nyomozótól pillanatok alatt megtudható lett, hogy csak a házkutatás és bizonyítékok összegyűjtése után pecsételik le az ajtót….

A mi rendőrségünk, ezt fordítva csinálta, mert nyilván ez volt a kézenfekvő:

Először megfogták éjjel az elkövetőt, elvitték, és gyorsan lepecsételték az ajtót azzal a felkiáltással hogy majd holnap visszajövünk ide kutakodni! (ugye, ez mennyire életszerűtlen és logikátlan?)

Már ennél a pontnál sokakban kételyek merültek fel.

A továbbiak pedig csak még jobban fokozták azt.

Fogták a gumikesztyűs, kutatáshoz beöltözött egyének a kamerát, feltörték az ominózus pecsétet majd bementek a lakásba, ahol átmásztak a setétben egészen az ablakig a térdig érő szeméten keresztül. Ott következett egy a felvétel kb. 20 -25 %- át kitöltő szarakodás a redőnnyel.. Ezek után az egyik mentalista körbenézett és egyből ááááá, szerintem ott lesz a bizonyíték felkiáltással, hirtelen fejest ugrott a szemétben, előhalászta belőle a porszívót, melynek porzsákjának kinyitása után láthatóvá vált a megölt kislány retikülje, valamint benne a személyes iratai.

De még nincs itt vége a sztorinak, ezek a mentalisták vér profik mert szinte azonnal átvilágították szemükkel a szemét további részét és mindjárt találomra beletúrva abba kapásból jópár mobiltelefont bányásztak elő, köztük a kislányét. Hogy egészen biztosak legyenek abban, hogy az a kislány mobilja, egyikük a gumikesztyűs kezével biztos ami biztos alapon még jól meg is dörzsöli azt, hogy lehetőleg mindennemű rajta maradt ujjlenyomat, szennyeződés ami szükséges lehet a nyomozáshoz –távozzon róla.

 

Nos, összegezve, egy valószínűtlenül lepecsételt, térdig szeméttel megtöltött házban a mi rend őreinknek mindösszesen 2-3 percbe tellett a házkutatás, mely során minden bizonyítékot megtaláltak ami a kislányhoz köthető.

Úgy dolgoznak mint a villám.. J

 

Aki tud a sorok között olvasni nyilvánvalóan érzékelte a bő lére eresztett cinizmusomat.

Az amit a rendőrség tett ennél a felvételnél, nem csak felháborító, megbotránkoztató, hanem nevetséges és szánalmas is.

 

Mivel többek számára feltűnt a számtalan furcsaság, a rendőrséghez is eljutott a hír,hogy ejnye ezek az emberek nem örülnek hogy milyen fasza csávók voltunk, hanem egyenesen elégedetlenkednek és háborognak.

Így hát született egy olyan kis gyenge megnyilvánulás részükről, mely szerint ez megvágott felvétel volt. Aminek valóságtartalmát egyenesen cáfolja az, hogy megvágáskor mégis benne hagyták a közel fél perc hosszúságú baszakodást a redőnnyel.. J No és ugye, ott van az a pecsét is… J

 

Lehetett olyat is hallani -bár nem feltétlenül megerősített forrásokból, így ezen nyilatkozat valóságtartalma sem bombabiztos- , hogy a rendőrség ezt a felvételt direkt a lakosság részére készítette. Magyarán megrendezte. Mely rendezés során, a már begyűjtött, kislány tulajdonát képező bizonyítékokat szisztematikusan visszagyömöszölték a porszívóba,  a telefonokat pedig elkeverték újra a szemétben és nagy lendülettel nekiálltak szemléletesen azt újra „megtalálni”. Ez úgy gondolom, a nyomorultabbnál is nyomorultabb, szánalmas húzás volt ami még jobban azt az érzést kelti az emberekben, hogy a kislány halála, valamint a nyomozás körül valami nagyon nagyon nincs rendben (egy kislány halála soha sincs „rendben”, de az sem, hogy a körülményei ennyire homályosítottak és ködösítettek legyenek) !!!

 

Talán a rendőrségnek feltett szándéka volt az őket ért rengeteg kritika után, hogy ilyen dolgokkal próbálják meg visszanyerni a lakosság bizalmát. Megérteném ezt is, de szomorú tény, hogy a kezdeti mellényúlásaikat és hibáikat (amiket a lakosság el tudott volna még fogadni is, hogy hiszen csak az hibázik aki dolgozik!!!! ) hatalmas hiba volt hazugsággal és ilyen tettekkel korrigálni, elfedni, leplezni…. L

 

Összességében bár megértem ilyen irányú igyekezetüket, mégis, nem hogy nem sikerült a lakosság bizalmát irányukat helyreállítani, csak még jobban rontottak rajta.. L

 

Azzal pedig végleg elvágták magukat, hogy mintegy menteni a menthetőt alapon néhány nap elteltével titkosították az ehhez a gyilkossághoz kapcsolódó nyomozási folyamatot… L

 

Összegezve, szomorú vagyok, nagyon szomorú, sokadmagammal egyetemben.

Megragadva az alkalmat, mégis, én itt szeretnék gratulálni a rendőröknek hogy sikerült kézre keríteniük a tettest.

Azt pedig, hogy ők, a minden titkok tudói ezt a gratulációt hogy könyvelik el magukban – jogosnak vagy jogtalannak – a lelkiismeretükre bízom.

 

 

 Kicsilány, nyugodjál békében.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr81224671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása