HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Sólyom Laci bácsi a súrolókefén lovagol

2010.01.01. 12:43 asperjangyorgy

Sólyom Laci bácsi olyan, direktívákkal megspékelt ünnepi beszédet mondott, amilyet a lakosság által választott Sarközy francia elnök soha nem merne mondani. Sólyom Laci bácsi olyan megújulást kíván, ami egyértelmű állásfoglalás egy bizonyos párt és annak céljai mellett, ugyanakkor arra inti az eljövendő ellenzéket, hogy legyen kellemes, kedves, békülékeny, kompromisszumot kereső nyuszifül ellenzék, fogadjon mindent el, amit az eljövendő többség és kormányzat helyesnek és jónak lát a nemzet érdekében, mert az lényegében isten rendelése. De mindezen túl Sólyom Laci bácsi azt is nyilvánvalóan éreztette a beszédében, hogy ő bizony az egész magyar nemzet istentől eredő és isten hatalmával bíró elnöke, így aztán a határon túli magyarokat is ellátta indirekt jótanácsokkal, kívánalmakat fogalmazott meg nekik, végül igazi keresztény beállítottságú köztársasági elnökhöz méltóan isten áldását kérte a magyar nemzetre, az egyháznak is megadva azt, ami úgy különben nem jár az államfőtől az egyháznak, mert az egyháznak isten úgyis megadja, amire szüksége van, ezért is képviselik a földi halandók előtt és számára istent.

A választások Sólyom Laci bácsi szerint változásokkal járnak, mégpedig automatikusan pozitív változásokkal, amelyeknek egyik, de talán legnagyobb hozadéka lehet, hogy ismételten őt választja meg a parlament köztársasági elnöknek. De a változást hozó pártok, ha lúd, legyen kövér alapon majd röptetik Sólyom Laci bácsit, és ha megszerzik a kétharmadot, akkor - ha nem is beszélnek most róla - Magyarország áttér a közvetlenül válaszotott elnöki kormányzásra, és biztos tippem, hogy erre a pozícióra nem Szili Katalint fogják jelölni.

Szóval Sólyom Laci bácsi olyan gondolati és tartalmi mélységeket érintett, amik önmagukban előrevetítik, hogy nem lesz itt semmilyen lényegi változás, legfeljebb a politikai elit egy másik csoportja fog kormányozni a nép nevében, de nem feltétlenül a nép érdekében. Megszoktuk ezt már. Miként azt is, hogy minden igérgetés ellenére aki kormányzati pozícióba kerül, viszi magával a saját rothadt, korrupt holdudvarát is, és az új urak azonnal ugyanolyan saját zsebre dolgozók lesznek, mint elődjeik voltak. Mert ilyen annak a társadalmi berendezkedésnek a szerkezete, a szisztémája, amelynek része, sőt, alkatrésze és áldozata vagyunk, a kevesek pedig kiemelt haszonélvezői. Nem szándékon és dumán múlik, hogy mi lesz, mi lehet, hanem annak a gazdasági rendszernek, mint alapnak a működésén, amely csak akkor és úgy érzi jól magát, ha minden úgy zajlik, mint eddig, legfeljebb apró változtatásokkal és más haszonélvezőkkel.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr261636762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hrabal50 2010.01.08. 11:03:33

"Hát igen, a világ mindig gyönyörű, nem azért, mintha valóban az volna, hanem azért, mert én úgy látom."
(Bohumil Hrabal)

Tisztelt blogíró úr!
Bizony, nehéz optimistának maradni ezekben a nehéz időkben, főleg, ha valaki a lemúlt rendszer híve. Persze nem tehetünk róla, hogy akkor éltük ifjú éveinket, csak hát van, aki akkor tudott helyezkedni ( pl. a Magyar Rádióban..), és most nagyon elégedetlen a körülötte levő bírósággal, szomszéddal, közlekedéssel, és mindennel; és van, aki most helyezkedik, szidja a múltat, miközben nem is élt akkor. És van, aki akkor is, ma is ember maradt.

asperjangyorgy 2010.01.08. 11:26:57

Például ön. Gratulálok. B. Hrabal (szeretném, ha meglátogatna, ideát jó meleg van, fűtés nélkül is).

hrabal50 2010.01.08. 14:37:19

Az "ideát" alatt a poklot érti? Vagy a lakását? Bár nem hinném, hogy ön fűtés nélkül didereg, hiszen "barátoknál húzza meg magát". Ejnye, ejnye, 56-os úr, hát illik ezt?

asperjangyorgy 2010.01.08. 14:48:04

Köszönöm, hogy írásával megtisztelt. Szebb lett volna, ha nem rejti magát egy nagyon nagy író mögé, de már megszokhattuk, hogy aki sem magát, sem a mondandóját nem vállalja, ám erkölcsről prédikál, mások mögé bújik. Úgy vélem, mindent megvitattunk. Akár békén is hagyhat. Innen kezdve törlöm a kis hozzászólásait. Ég áldja, sok szerencsét. A.Gy.

rugach 2010.01.08. 17:18:56

@asperjangyorgy: Hát igen.Sajnos sok a zakkant ember,mint pl.ez az áll Hrabal.

Szép napot kívánok önnek Asperján úr!

Evo 2010.01.08. 18:58:53

@hrabal50:
Tudja kedves azt gondolom, Ön most úgy szólt hozzá ehhez a bloghoz, hogy nem olvasta el körültekintően a blog többi bejegyzését.
Ha megtette volna tudhatná hogy Asperján Úr milyen politikai hovatartozással is bír, vagy nem bír, valamint valójában milyen rendszer után is "vágyódik". Akkor talán nem követett el volna ekkora melléfogást.
Ön nyilván szimpatizál Madárkával,- amihez természetesen minden joga megvan - de higgye el, az Ön véleményével szöges ellentétben álló véleményt egyszerűbb elfogadni, mint mögöttes, a kritikus múltjában lévő eseményekkel bonyolult formában összehozni.
S tudja miért? Mert ez a bejegyzés az ország nagy százalékának véleményét hordozza magában. S bármily hihetetlen, nemcsak olyanokét akik a régi rendszerben "helyezkedtek" és most esetleg kitaszítottnak érzik magukat a jelenlegiben. Olyanokét is, akik még "tervben sem voltak" (leegyszerűsítem: még meg sem születtek) a letűnt rendszerben, így Asperján Úréhoz hasonló véleményüknek vajmi kevés köze lehet az Ön által sérelmezett múltbeli eseményekhez.
Nem tudom, talán nem ártana egy kis közvélemény kutatást tartania Madárkáról: mi a véleményük a magyaroknak a köztársasági elnökükről.
De elárulom: a végeredmény lesújtó lesz. :)

asperjangyorgy 2010.01.08. 20:38:29

Kedves Evo,
köszönöm a sorait. Maga, aki olvasta a blogom szinte minden bejegyzését, tudja, hogy esti gimnáziumban végeztem jeles eredménnyel 1960-ban, miközben nappal segédmunkásként dolgoztam ( a szakmám vasesztergályos, de a forradalom után kirúgtak a munkahelyemről és az új helyen nem támogatták a tanulásomat, ezért voltam kénytelen otthagyni a szakmám), azután az ELTE Bölcsészettudományi Karának nappali tagozatán magyar nyelvet és filozófiát tanultam, miközben öt éven át hajnali négykor keltem és újságot hordtam ki, hogy megéljek. Arról igazán nem tehetek, hogy az egyetemet is jeles eredménnyel végeztem el, tehetségesnek bizonyultam és ezért munkahelyet kaptam a Magyar Rádióban, ahol 42 évig dolgoztam - szorgalommal, kitartással, becsülettel.
Hogy ki, minek, miért a híve, kár boncolgatni. Egy biztos: az egyetemen ötödévesen az Alkotókör elnöke voltam és az én főszerkesztésemben megjelent a Tiszta Szívvel című irodalmi és kritikai folyóirat, amiért fegyelmit kaptam, és csak kedves tanáraim becsületessége és összefogása mentett meg attól, hogy az egyetemről, a végzés előtti hónapokban ki ne rúgjanak. De én erre sem vagyok büszke. Immár az életemből semmire sem vagyok büszke. Minek is volnék? Ami nem beszél helyettem, arról kár volna nekem beszélnem.
Még egyszer köszönöm sorait, szeretettel üdvözlöm. A.Gy.

Józsa 2010.01.09. 08:47:32

Amikor egy gyermek megszületik, kap egy rendszert, amibe be kell illeszkednie,ha boldogulni akar.Ha nem akar ellensége lenni saját magának, akkor úgy tesz, mint ha elfogadná a fennálló rendszert, de hogy mit gondol róla valójában, azt kevesen tudják. Ez nem kétszínűség, hanem önvédelem.Nem talpnyaló, nem s.nyaló, él emberként, s elsősorban SZAKMÁJÁRA koncentrál. S ha abban jó és hiteles, akkor nem tudnak rajta fogást találni, mert bár sejthetően nem rendszerhű, de hasznos.Nem kap kitüntetéseket, plecsniket, borítékokat, de mivel nem jártatja a száját, meghagyják a helyén.
Akkor élhet viszont meg érdekes dolgokat az ember, ha életében bekövetkezik egy rendszerváltás, és a bigott hívek átalakuláson mennek át. A régi rendszerben sem volt mindenki elvhű kommunista, de ha nem akart magának rosszat, a templom előtt átment az utca másik oldalára, nehogy valaki azt gondolja róla, hogy a templomból jött ki.Mert a munkahelyén megüthette volna a bokáját. Nem ellensége magának, bár hidegen hagyja az egyház is, meg a fennálló rend is.És eljött az idő, amikor annak a templomnak az első sorában ültek azok, akik karácsonykor nem engedték korábban, hogy egy Stille nachtot elénekeljen a közösség. Az egyszeri ember nem csodálkozik, nem mutogat, nem ül be melléjük a templomba, csendesen somolyog magában, mennyire tanulékonyak saját pozíciójuk megtartása érdekében az emberek.De hála istennek, a gondolatok szabadok, azokat nem lehet gúzsbakötni.

chardonnay 2010.01.09. 20:47:38

Nehéz megfogalmazni Sólyom úrral kapcsolatos véleményt.Asperján úr által leírt véleménnyel egyet lehet érteni,de belőlem egy dolog szimpátiát vált ki.Az eddigi elnökökkel ellentétben neki legalább van véleménye állást mer foglalni,persze nem kell vele egyet érteni,de eddig még erre sem volt lehetőség,mert az aktuális elnököknek sosem volt állásfoglalásuk csak kenték a szószt.nehéz értékelni,mert persze nem lenne dolga bármelyik politikai oldalt támogatni...

asperjangyorgy 2010.01.09. 20:58:27

Hát igen, kedves chardonnay, nem lenne dolga, de ha magára vállalja azt, ami nem lenne a dolga, akkor óhatatlanul arra gondolhatunk, hogy bár nem dolga, mégis vállalja valamiért, és csacsi módon felvetődik az emberben, hogy vajon miért... A válasz akár az is lehetne, hogy a demokrácia diadalma érdekében. De a demokráciát tartja-e fontosnak, aki bizonyos irányba húzva magára vesz olyan dolgot, amit nem kéne vagy talán nem így kéne... Mi, akik itt irogatunk, nem megítélünk, csupán véleményt mondunk... és mondjuk, mert előre azt sem tudhatjuk, hogy meddig lehet még egyáltalán VÉLEMÉNYÜNK...
süti beállítások módosítása