HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Cigányok elleni gyilkosságokról kicsit másként

2010.06.04. 10:18 asperjangyorgy

Kedves FairyFeller!
Nagyon érdekes, amit írt, különösen, hogy annyi gondolati kapaszkodót (írások fellelési helyét is) kapcsolt hozzá. Valójában arra vagyok kiváncsi, hogy egyáltalán foglalkoztatja-e ez az embereket, gondolkodnak-e rajta.
Egyelőre annyit: nekem ez az egész társaság - és így a cselekedetük is - fölöttébb furcsa. Fölöttébb.
Ezt majd egyszer, ha azt látom, hogy a téme iránt van, lesz érdeklődés, részletesen kifejtem.
Most csak annyit: MINDIG KETTŐN ÁLL A VÁSÁR.
Egyet értek azzal a fideszes kijelentéssel, hogy nincs megélhetési bűnözés, csak bűnözés. De akkor bizonyos megélhetési feltételeket is kell teremteni.
Az MSZP-SZDSZ kormányzat rendőrsége vadul üldözte pl. a cigány-gyilkosokat (ami helyes), de semmit nem tett, hogy felszámolja azokat a bűncselekményeket, amelyeket bizonyos körbe tartozó személyek követnek el. Olvastam egy cikket: sehol a világon nem lopnak el és semmisítenek meg annyi bronzból készült köztéri alkotást, mint Magyarországon (ellopták és szétdarabolták Arany János salgótarjáni szobrát is). Egy dolog, hogy vannak emberek, akik ezt megteszik. Az ő cselekményüknél százszor, ezerszer súlyosabb azok tette, akik gond nélkül - illegális telephelyet fenntartva, engedély nélkül működve - átvesznek mindent, ami fém, azzal sem törődve, hogy az a bizonyos fém egyértelműen egy darabokra vagdosott Arany János szobor. (Ilyesmi a harmincas világgazdasági válság idején elképzelhetetlen lett volna!!!). És az eltelt húsz év alatt a kormányzatok, függetlenül attól, hogy ki volt hatalmon, tettek bármit is a legális és illegális szinesfém telepek m működtetői ellen, amikor azt tapasztalták, hogy olyan "hulladékot" vesznek át, aminek a származása egyértelmű?
És az illegálisan kiirtott több ezer hektár erdő?
És sok-sok más! Sok olyasmi, ami elfogadhatatlan, elviselhetetlen.
Sok olyasmi, ami egy normálisan működő társadalomban soha elő nem fordulhat.
És tettek ez ellen vagy ennek megváltoztatása érdekében a kormányzatok bármit is???!!
Egy cselekménysort meg lehet ítélni az összefüggések világából kiszakítva. És akkor teljesen hibás, hamis, hazug, önbecsapó eredmény születik. El lehet ítélni életfogytig tartó büntetésre (és el is kell!!) azokat, akik kvázi kezükbe vették az igazságszolgáltatás feladatát. De!!! De el kellene itélni azokat is, akik az igazságszolgáltatást, a rendvédelmi szerveket alkalmatlanná tették feladataik végzésére.
Lehet ítélkezni! Lehet szörnyűlködni! Lehet gyászolni! De ettől a problémák nem oldódnak meg. Ettől egy bizonyos társadalmi csoport nem fogja azt gondolni, hogy a magyarok fehérek, ők meg valami egészen mások, más felhatalmazással, más erkölccsel, más szabadságjogokkal stb. stb. Fent lehet tartani egy ilyen társadalmi hangulatot és alaphelyzetet? Nem, nem lehet fenntartani. És nem lehet elfogadni, hogy egyesek olyan módon próbálták erre a figyelmet ráfordítani, amiként tették (de azért ez is sokkal bonyolultabb, mint az első pillanatban látszik). Primitíven szólva: minden botnak két vége van. Hiába fogják meg az egyik végét és próbálnak ütni vele, ha úgy vélik, hogy ténylegesen nincs a botnak másik vége, csak annyi és akkora, amekkora a markukba elfér, a többi elvi vég, és úgy lehet magyarázni és úgy lehet vele lesújtani, ahogy egyesek vagy a hatalom azt jónak látja.
A példák semmit sem bizonyítanak, mert a példák mindent bizonyítanak, annak megfelelően, hogy mit akarunk velük bizonyítani.
És mit akarunk velük - bizonyítani???

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr392055565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nonametom 2010.06.04. 15:43:11

Hát persze az sem helyes dolog ha bizonyos bűncselekményekért, olyan embereket ölnek meg akiknek ehhez semmi köze nincs. Megmondom őszintén engem ez a gyilkosságsorozat nem nagyon gondolkodtatna el,ha olyan emberek ellen irányult volna akik másoknak szenvedést okoztak, vagy ártatlan embereket gyilkoltak meg. És nem nyerték el érte méltó büntetésüket, mert én nem tartom méltó büntetésnek az életfogytig tartó börtönbüntetést Pl Egy gyereklány megerőszakolását
és megölését,vagy egy ember meglincselését.

FairyFeller 2010.06.07. 14:06:53

Kedves György!

Furcsállom, hogy ez a téma lényegében véve érdektelennek bizonyul, nem csak az Ön blogján, hanem általában véve is, ahogy én látom. És ebben is levonnék egy általános következtetést: nagyon sok fontos dolog érdektelennek bizonyul, az emberek közönyt, semlegességet, gyengeséget mutatnak, hallgatólagos beletörődést.

Van egy jó ismerősöm, egy kedves hölgy, még nincs 30 éves, 2 óvodás kisgyermek édesanyja. Nagyon kedvelem őt, okos, rendezett körülmények között élő, férjezett, tehát példás, sajnos a mai férfi-női kapcsolatokra Magyarországon már egyre kevésbé jellemző, hogy fiatalon megállapodik, családot alapít és felelős emberkén viselkedik, úgy, hogy a köz dolgaira is figyelmet fordít.

Krisztának hívják, a véleménye általában sokat számít nekem, és ebben a konkrét ügyben is nagyon hasonlóan látjuk a dolgokat. Aggódunk.

Mert őszintén szólva én ezt egy nagy marhaságnak tartom ,amelyet a romák gyilkosai a motivációjuk okaként elmondtak.

Az értelmi szerző és a testvére, különös figurák számomra, nem lepődnék meg, ha kiderülne nekik is fegyveres múltjuk van (állítólag a Nemzeti Nyomozó Iroda megfigyelés alatt tartotta őket...egészen a sorozatgyilkosság megkezdéséig - mindez hivatalosan is megerősített), illetőleg az egyikük a balkáni háborúban is szolgált.

Mondjuk úgy, nem amatőrökről van szó, hanem tapasztalt, a fegyverekhez (és beszerzésükhöz) értő, profi, hidegvérű, tudatos gyilkosokról. Pontosan megtervezték, hogyan és milyen szisztéma szerint gyilkolják majd meg az áldozataikat.

A kiválasztásuk kritériumai a következőek voltak:

- roma származású legyen

- ártatlan legyen (ismeretlen embereket öltek meg, köztük egy 5 éves kisfiúval, egy nővel és a 13 éves lányára is rálőttek egy sörétes puskával, miközben az aludt)

- olyan helyen lakjon, amelynek megközelítése kevésbé kockázatos

Ezek nem törődtek azzal, hogy kiket ölnek meg. Nem uzsorásokra, bűnözőkre támadtak. Tervüknek a része volt, hogy minden jóérzésű embert felháborítsanak és kvázi "a romák pártjára" (az áldozatok pártjára) állítsanak.

Tudva levő, hogy a külföldi (és belföldi) médiumok óriási lejárató kampányba kezdtek a magyarországi politikával kapcsolatban, különösképpen a Jobbik-kal, annak értékrendjével, felelőtlenségére való utalással mosták össze ezeket a gyilkosságokat, érzelmileg arra hatottak mindezzel, hogy az egészet elítélő társadalom, illetőleg a média révén a világ egyúttal a nacionalista mozgalmakat is ítélje el és bizonyítja azok szélsőséges mivoltát.

Néhány cikk erről:

www.origo.hu/nagyvilag/20090301-a-ciganyellenes-tamadasokrol-ir-a-sunday-times.html

index.hu/kulfold/2009/05/10/die_zeit_magyarorszagon_elszabadult_a_szelsojobboldal/

www.dalit.hu/barack-obama-magyarorszag-szamara-az-elkovetkezo-evtized-legnagyobb-kihivasa-a-roma-integracio-lesz/

Ön felteszi a költői kérdést: mit akarunk bizonyítani a példákkal?

Azt hiszem, hogy ma már nem igazán szükséges bizonyítani semmit sem, eme téma kapcsán. A jéghegy csúcsát mindenki észrevette. Ezen már túl vagyunk. A jéghegy méreteit már kezdi mindenki érzékelni, ez folyamatban van.

Ami ebben az országban folyik, az minden stratégiai szempontból káros.

Említettem egy példás fiatal, családos hölgy ismerősömet, rendes emberek, tisztességesek, korrektek. Ez persze nagyon sok más emberre s igaz 30 alatt és felett is, azzal a kivétellel, hogy nincs gyermekük.

Kövér László egyik önfeledt pillanatában erről sajnálkozott, hogy ma két fiatal, mondjuk úgy gyermekvállalás szempontjából "potenciális emberre" mindössze 1,3 születő gyermek jut!

Átlagosan. És természetesen nem évente, hanem életre vetítve. Így kell érteni. Kövér nem restellt ennek demográfiai, szociális és etnikai vonatkozásairól sem értekezni.

Kedves György: nyugodtan kimondhatjuk, a következő 20 évben fog eldőlni, hogy magyarok kisebbségbe kerülnek e majd Magyarországon.

Ha ezek a tendenciák folytatódnak (egyre több halott, egyre kevesebb születendő gyermek, egyre kevesebb házasság, egyre több válás, stb.), akkor eljutunk oda 20 éven belül, hogy egyre magasabb korosztályban lesz kisebbségben a magyar és akkorra már fizikailag is behozhatatlan, irreális lesz a "lemaradás".

Tudja miért is hoztam szóba ezt a hölgy ismerősömet?

Azért mert komolyan gondol egy olyan dolgot, amely engem megrendít.

Neki az a véleménye, hogy nem akar részt venni a magyarországi "folytatásban".

Már ha így folytatódik. Szerinte a normális emberek el fognak innen költözni, ha tudnak. Ezért írtam én múltkor azt, hogy a Dél-Afrikai köztársasághoz hasonló lehet a helyzetünk, ha így folytatódik. A pénteken kezdődő futball világbajnokság helyszíne egy olyan ország, ahonnan az emberek a káosz miatt szabályosan menekülnek.

Ezeket a jeleket már mi is láthatjuk itthon. A gyermekeket más iskolába járatják, "békésebb" településeken, bizonyos településeken a házaknak kvázi nincs értéke, nem akar odaköltözni senki, stb.

Végezetül: a romák gyilkosai nem hiszem, hogy olyan ostobák, hogy komolyan gondolták azt, hogy tervüknek ilyen hatása lehet.

Polgárháború kitörése. Nos igen, ez közel van a realitáshoz és az utóbbi időben egyre közelebb került. De hogy ez miért volna jó Magyarországnak?

Azért mert szerintük deportálták volna a "kulturálisan deviáns" rétegeket ebből az országból?

Ugyan már! Marhaság.

Ezzel csak ártottak Magyarországnak és ezt ők is pontosan tudták. A felbujtóik, a mecénásaik is pontosan tudták és tudják. Lehet, hogy folytatják Magyarországot felforgató, összezavaró, becsapó tevékenységüket.

Készülnünk kell erre! És nem szabad közönyösen beletörődnünk!

Mert akkor a Kriszta nevű ismerősömnek van igaza: aki normális meneküljön, aki pedig közönyösen beletörődik, az végtelenül szánalmas!

Mindenesetre semmi jóra nem számíthat, a folyamatokat előrevetítve.

asperjangyorgy 2010.06.07. 17:44:22

Kedves FayriFeller!
Erre a csöndre és hallgatásra számítottam. Lényegében a rendőrség úgy nyomoz, ami mondjuk ilyen ügyben nem egészen illendő, hogy a nyilvánosságot teljesen kizárja az eseményekből. Így bármivel azonosulni vagy elutasítani igen nehéz. Azt szerettem volna érzékeltetni, hogy itt nem egyszerűen cigány-gyilkosságokról van szó, egész pontosan nem arról, hogy egyesek cigányokat ölnek meg, még pontosabban: emebereket, Embereket, akiknek akár van bűnük, akár nincs, akár ártatlanok, akár vétkesek, ítélkezni nem önjelöltek dolga. A cigány-gyilkosok kifejezés azért kerülendő, mert hosszan kellene magyarázni, ugyanis sajnos, vannak cigány-gyilkosok is, akik cigányt és nem cigányt gondolkodás nélkül gyilkolnak. Igaz, nem suttyomban, nem lesből, hanem világos nappal. De az ő cselekedetük szintén sokkal bonyolultabb, mint első pillanatra látszik. És ezé a négy férfié is. Először is az egészet nem értem. Sem társadalmileg, sem pszichológiailag. Ez a nem-értés talán másokra is jellemző. Talán. És azt hittem, legalább a nem-értésüknek kifejezést adnak. Annak, hogy az ilyen gyilkosságoknak nagyon mély és szerteágazó hátterük van. Amik magyarázzák, de érthetővé, különösen elfogadhatóvá nem teszik az ilyen aljas cselekedeteket. De azt hittem, erről majd az emberek véleményt mondanak. De nem. És ezt sem értem. Illetve ha értem, annál rosszabb valamennyiünknek.
Ki akartam fejteni erről az egészről a véleményemet, de most már biztosan nem fejtem ki.
És már a Nóra-gyilkosságról sem. Meg a Cozma-gyilkosságról sem. Meg a csepeli kettős gyilkosságról sem, és sok más gyilkosságról sem. Rossz a mi társadalmunk lelkiismerete, ha nem rossz, akkor közömbös, és ha közömbös, önmaga ellen forduló. Fájdalom, de így van.
Majd találunk derűsebb témát.

rugach 2010.06.08. 06:02:30

"Aki keres az talál,s a zörgetőnek ajtót nyitnak."

FairyFeller 2010.06.08. 14:11:01

KEZDŐDIK A KÁOSZ...egyre többen önbíráskodnak olyan rétegekből is, akikre korábban ez nem volt jellemző... Lehet, hogy a bérgyilkosok polgárháborús víziója közelebb áll a valósághoz, mint gondolnánk...?

INDEX: Megvert egy szülő egy nyolcéves iskolást a menzán

"Egy 48 éves gacsályi férfi, az egyik tanuló apja hétfőn délután az iskola ebédlőjéből a karjánál fogva kivitt a folyosóra egy nyolcéves diákot, a gyerek kezét és lábát lefogta, és a földre szorította. Közben arra bátorította kilencéves fiát, hogy üsse-rúgja az áldozatot. A verést csak akkor hagyta abba, amikor az egyik tanító szétválasztotta őket. Az elsődleges orvosi vélemény alapján a megvert diák nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a férfi ellen védekezésre képtelen személy ellem elkövetett könnyű testi sértésért és kiskorú veszélyeztetésért indult nyomozás." (...)

[ index.hu/bulvar/2010/06/08/megvert_egy_szulo_egy_nyolcaves_iskolast_a_menzan/ ]

Gyanítom, hogy a bántalmazott 8 éves "áldozat" korábban (esetleg társaival) bántalmazta az apa fiát és ezt akarta megbosszulni a kétségbeesett szülő.

Egyre gyakoribbak diákok, szülők konfliktusai, a közelmúltban egy Magy nevű településen támadott rá az egyik család (és a jelen lévő rokonok) egy másikra (pontosabban egy édesanyára, majd annak segítségére siető férjére - aki ennek következtében intenzív osztályra került).

Ami más ebben a jelenlegi helyzetben, hogy feltehetően a támadó és az áldozat szerepe cserélődött fel. Ma már nem csak az egyik fél támad és a másik tűr, hanem fordítva is.

Mi lesz ennek a vége...?

Asperján úr, Ön a Magyar Rádiónál dolgozott, ha jól tudom és szintén ha jól tudom, ennek jogutódja az MR1 Kossuth (...?).

A rádió internetes oldalán jelent meg egy részletes, két részes megdöbbentő cikk nemrég a téma kontextusában Ózd, a borsodi város kapcsán:

1. rész [ www.mr1-kossuth.hu/hirek/valasztas2010-100204/%E2%80%9Eozdon-a-helyzet-rizikos%E2%80%9D-%E2%80%93-valasztasi-riport-100301.html ]

2. rész [ www.mr1-kossuth.hu/hirek/programok-elemzesek/%E2%80%9Eozdon-a-helyzet-rizikos%E2%80%9D-%E2%80%93-valasztasi-riport-2-resz.html ]

...
"A borsodi településen tapasztalt hangulat azt mutatja, a helyiek úgy érzik, külső segítség nélkül a húsz éve hanyatló Ózdra a teljes lecsúszás vár. Az MSZP jelöltje, Tóth István jelenlegi országgyűlési képviselő polgárháborús helyzetet vizionál a közeljövőre, a mostani problémák mellett. Helyi civilek, pártszimpátiától függetlenül, úgy vélik, nem kampányfogás, amit Tóth mond, tényleges esély van rá, hogy néhány éven belül Ózdon végleg felbomlik a törvényes rend, és a feszültségek erőszakba torkollnak." (...)

FairyFeller 2010.06.16. 14:06:11

Polgárháborús helyzet a vajdasági Torontálalmáson, avagy: Kiskunlacháza - "szerb módra"

...
"A magyar-szerb határtól messzebb, a Vajdaság déli határán, Dél-Bánátban - Pancsovától északra - fekvő településen csütörtökön megkéseltek egy 17 éves szerb fiatalt, aki a kórházban belehalt sérüléseibe. Miután a rendőrség az ügyben emberölés megalapozott gyanújával letartóztatott egy 17 éves helybéli romát, feldühödött lakosok egy csoportja tüntetni kezdett a falu cigányok lakta részén. Több ház ablakát betörték, ajtókat szakítottak be, sőt felgyújtottak egy házat. A lincshangulat immár csaknem egy hete tart, a falu rémült roma lakói nem mernek kilépni az utcára. Azt mondják, a nem roma lakosság éjszakánként felvonulásokat tartott, és ezeken rasszista jelszavakat skandált, azt kiáltozták, hogy a cigányok költözzenek el, és kövekkel, téglákkal dobálták a romák házait. Miután vasárnap ismeretlen tettesek felgyújtottak egy faluszéli házat, hétfőn meglátogatta a települést Vesna Martinovic pancsovai polgármester és a helyi rendőrfőnök. Betiltották az esti felvonulásokat, valamint nemzeti és faji gyűlölet szításának alapos gyanújával előállítottak öt helybéli fiatalt, akik ellen az ügyészség nyomozást rendelt el. Ezenkívül a polgármester bejelentette, hogy élelmiszercsomagokat juttat el azon roma családoknak, amelyek nem mernek kijönni házukból. Kedd este a falu romák lakta részét a rendőrök őrizték, a helyzet nyugodt volt, de a légkör feszült. Rendkívül aggasztó, hogy Almáson négy napon keresztül szabadon garázdálkodhattak huligánok, rasszista, cigányellenes jelszavakat skandálhattak és ablakokat törhettek be. Csak az ötödik napon érkezett ki a helyszínre a rendőrség, pedig az első naptól kezdve ott lett volna a helye – mondta a Magyar Szónak Snezana Ilic, a nagybecskereki Civil Társadalomfejlesztési Központ programfelelőse. A szakember elfogadhatatlannak tartotta Pancsova polgármesterének azt a bejelentését is, miszerint élelmiszercsomagokat adnak az otthonukban rekedt, riadt romáknak, ahelyett, hogy a szabad mozgás lehetőségét biztosítanák. A Belügyminisztériumnak és a nyilvánosságnak nem négy nap után, hanem azonnal és állandóan tisztában kell lenniük azzal, hogy egy bűntettért kizárólag az elkövető a felelős, és egy jogállamban nem létezik kollektív felelősségre vonás - mondta. A romaellenes megmozdulásokat határozottan elítélte Marko Karadzic, az emberi jogi és kisebbségügyi minisztérium államtitkára, Egeresi Sándor, a tartományi parlament elnöke és több civil szervezet. Szerdán a feszültség enyhítése céljából a faluba látogat Svetozar Ciplic, a szerb kormány kisebbségügyi minisztere." (...)

[ www.hirszerzo.hu/cikk.ciganyellenes_lincshangulat_egy_vajdasagi_telepulesen.155012.html ]

FairyFeller 2010.06.24. 00:44:08

AKTUÁLIS "BŰNCSOKOR"

Féltek a járókelők segíteni a megtámadott nyíregyházi asszonynak

...
"Hétfőn 19 óra után Nyíregyházán a Jósavárosi lakótelepen, a Május 1. téren két fiatal támadott meg egy 64 éves asszonyt. Az elkövetők a nő kezéből tépték ki táskáját, egyikük ököllel megütötte, majd fellökték. Miután a könnyű sérülést szenvedett néni feltápászkodott, megpróbált segítséget kérni egy arra járó férfitól, de az szó nélkül autójába ült és elhajtott. Az asszony csak mintegy negyedóra múlva talált valakit, aki felhívta a rendőrséget. A Nyíregyházi Rendőrkapitányság rablás miatt nyomoz az ismeretlen elkövetők után."
...

[ www.szon.hu/hirek/IM%3Aszon%3Anews_special-szabolcs/cikk/hiaba-kert-segitseget-a-megtamadott-asszony-nyiregyhazan/cn/news-20100622-10145624 ]

***

Váratlan ökölcsapás, földre zuhanás: mire magához tért a táskája már sehol nem volt

...
Szombaton hajnalban egy helybeli lakost támadás ért otthona előtt. A sértett éppen a lépcsőházba akart bemenni, amikor valaki ököllel arcon ütötte, minek hatására a házfalnak, majd térdre esett, melynek során könnyebb sérülést szenvedett. Ekkor az ismeretlen tettes válláról letépte táskáját és elszaladt vele. A táskában a sértett közel 30.000 forintot érő értékei voltak, pénz, mobiltelefon, bankkártya és iratai. Az ismeretlen tettes ellen rablás miatt indult eljárás."
...

[ www.police.hu/print/friss/SZO_100621_01.html ]

***

Ahol ugyan vannak rendőrök, de nem tehetnek semmit: Magyar Demokrata ajánlja legújabb cikkét Pintér Sándor, belügyminiszter úr részére

ALCÍM

"Itt előbb-utóbb háború lesz" - a Pest-megyei ercsi egyik postása szerint

...
"A Demokrata...helyszíni riportjából az is kiderül, az Ercsi Polgárőrség vezetője szerint miért fizikai képtelenség, hogy a vegyszerrel permetező férfit az előzetes letartóztatásba helyezett L. Karolina egyedül gyilkolta meg...A rendőrségi hírek nem most először szólnak a Budapesttől negyven kilométerre, Pest és Fejér megye határán lévő Ercsiről. A kilencezres településen tavaly júliusban tömegverekedés tört ki, amikor az egyik sörözőben egy tizenöt főből álló roma társaság balhét provokált. Több személyt orr- és állkapocscsont-töréssel szállítottak kórházba a mentők.
– Jöjjenek el Ercsibe és éljenek nálunk két hetet. Aztán visszamehetnek Budapestre és elmondhatják, mit láttak. Őszintén. Legalább akkor a valóságot látnák arról, hogy milyen tragikus a helyzet a vidéki Magyarországon – mondta akkor Szabó Tamás, Ercsi polgármestere...A polgármesteri nyilatkozat után nem volt kétséges többé, hogy a permetezős támadás a cigány–magyar konfliktus egy újabb fejezete.
– Veszélyes itt élni? – fordulunk egy ötven év körüli asszonyhoz, aki a Hadak Útján lakik, pár száz méterre a gyilkosság helyszínétől.
– Ugyan, dehogy! – utasítja vissza kérdésünket. – Hozzám miért nem törnek be soha? Vagy máshoz? Ez a család különben sem olyan. Ők nem mennének be soha más házába lopni.
– És a környékbeli erdő fáit sem lopják? – kérdezősködünk tovább.
– Nézzék, itt mindenki azt csinálja – feleli. – A semmiből nem lehet megélni. De ez a család egyébként sincs arra rászorulva, hogy fűkaszát lopjon. Abból élnek, hogy lovakat tartanak, csereberélnek ezt-azt, és nyugdíjat is kapnak. Amire szükségük van, megveszik.
– A polgármester szerint ők már régóta rettegésben tartják a környéket – próbálkozunk tovább.
– Nem igaz – válaszolja az asszony határozottan. – A polgármester legalább az itt élőket megkérdezte volna, mielőtt nyilatkozik. Aki megtámadta őket, az terrorizálta a környéket. Emberekre lövöldözött nyílpuskával az erdőben. A megtámadott családot nem találjuk otthon, és mint később kiderült, azért nem, mert már elköltöztek onnan. A kerítés nélküli házépület a többi házhoz képest mélyen benyúlva fekszik, előtte három kutya szaladgál, a ház mellett két lovat és nagy farakást látni.
– Sajnálom azt, aki meghalt, eléggé meggondolatlan volt, hogy egyedül ment oda – mondja nem messze onnan, a háza kapuja előtt egy idős asszony, miközben a postástól átvett nyugdíját számolgatja.
– Itt előbb-utóbb háború lesz – veti közbe a postás. – Higgyék el, ha valaki, hát én aztán tudnék mesélni, mert mindennap hallom az emberek panaszait. De nem tehetem – mondja, majd gyorsan felül a motorjára, és elhajt.
– Á, mindenki fél itt, senki nem mer beszélni – néz a postás után a néni, és legyint. – A szemben lakó bácsihoz már kilencszer törtek be. Nálam is jártak, többször is, de eddig, ha villanyt kapcsoltam, mindig elfutottak. Nem merem senkinek elmondani, hogy egyedül élek – közli velünk bizalmasan és int, hogy hajoljunk közelebb. Elmeséli, az autóval száguldozó roma fiatalok hogyan próbálták többször is elütni, hogy a kézitáskáját megkaparinthassák.
– Nincs értelme feljelentést tenni, mert senki nem jön el tanúnak – teszi hozzá. A polgármesteri hivatal előtt egy középkorú hölgy elmondja, amikor a helyi cukrászdában dolgozott, fiatal gyerekek rendszeresen jártak be hozzá fagylaltot kérni hitelre.
– Egészen rémisztő, hogy már az óvodás korú gyerekekben milyen agresszivitás van – mondja felháborodva. – Sosem adtam nekik ingyen semmit, hiába fenyegetőztek. Ordibáltak, hogy rohadjak meg… Innen csak menekülni lehet. Vagy már azt sem, mert a kutya sem veszi meg az eladó házakat – panaszkodik, majd hozzáteszi, hogy a helyi általános iskolából sorra veszik ki a szülők a gyerekeiket és a tíz kilométerre lévő százhalombattai iskolába íratják át őket." (...)

***

FairyFeller 2010.08.13. 13:46:57

Megbízásból követték el felforgató támadásaikat, gyilkosságaikat a romák gyilkosai...?

...
"A védőügyvédek szerint nincs elegendő bizonyítéka a rendőrségnek, hogy a romák elleni támadássorozat gyanúsítottjai követték el a halálos áldozatokkal járó támadásokat, és ez - állításuk szerint - a bíróságon bebizonyosodik...Gerecs Krisztián, az egyik feltételezett elkövető, K. István védője az MTI-nek szerdán azt mondta: bár ügyfelének - akit a legbrutálisabbnak számító tatárszentgyörgyi és a kislétai halálos lövések leadása mellett további hat támadással, és a besenyszögi fegyveres rablással is gyanúsítják - DNS-ét megtalálták azokon a fegyvereken, amelyeket a támadások során használtak, még nem jelenti azt, hogy ő ott lett volna a támadásnál, vagy ő adta volna le a lövéseket...A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szerint a négy gyanúsított összesen kilenc támadást hajtott végre, amelyek során hatan vesztették életüket és öten súlyosan megsérültek. E mellett ők követték el a besenyszögi fegyveres rablást is, ahol a támadásokhoz használt fegyvereket beszerezték...Gerecs Krisztián nem kívánt válaszolni az MTI azon kérdésére sem, miszerint a felderítés során "konkrét nyomozati adatok utaltak arra", hogy a támadásokat megbízásból követték el, mondván, ügyfele tagadja a gyilkosságokban való részvételt. Arra sem kívánt reagálni, hogy más gyanúsítottak állítása szerint "csak egy súlyos társadalmi problémára" akarták cselekményükkel felhívni a figyelmet, illetve "polgárháborús helyzetet akartak volna szítani"...Lőrincz Márton, P.Zsolt védője...szerint az NNI által felsorolt bizonyítékok arra elegendőek, hogy alátámasszák P.Zsolt valamiféle részvételét a cselekménysorozathoz, de arra nem, hogy a teljes bűncselekmény-sorozatban és az emberölésekben való részvételét bizonyítsák. Lőrincz Márton közlése szerint kedden kapta meg 12 nagyméretű dobozban a nyomozati iratokat, amelyek összesen 33 ezer oldalt tesznek ki. Szerinte legkorábban 2011 tavaszának a végén, jövő nyár elején kezdődhet meg a tárgyalás...Csizner Zoltán, az NNI megbízott vezetője hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a nyomozás során olyan személyi és tárgyi bizonyítékokat szerzett be a rendőrség, amelyek zárt láncot alkotnak, továbbá az elkövetők személyét egyértelműen bizonyítja. Az elfogásukkor tartott a házkutatások során 1.916 "tétel" bűnjelet foglaltak le, valamint több, az elkövetéshez használt fegyvert. Megtalálták továbbá egyes helyszínek térképvázlatait, az elkövetéshez használt gépkocsit és (az addigra már leszerelt) téli gumikat, az elkövetéskor használt bakancsokat, fényképezőgépeket... A rendőrség K. Árpádot, K. Istvánt és P. Zsoltot társtettesként, sok ember életét veszélyeztetve, részben 14 év alatti sérelmére, előre kitervelten, aljas indokból, több emberen elkövetett emberöléssel, csoportos fegyveres rablással és lőfegyverrel és lőszerrel visszaéléssel gyanúsítja. K. Árpádot továbbá foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetéssel is gyanúsítják, amiért 2008. június 2-án kétszer rálőtt a debreceni menekülttáborra, és ennek során egy ember könnyebben megsérült. A bűncselekmény-sorozat negyedik gyanúsítottját, Cs. Istvánt - aki két helyszínen sofőr volt - előre kitervelten, több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsítják a rendőrök" (...)

[ webbulvar.hu/tart/cikk/dc/0/75797/1/kekhirek/Meguszhatjak_Nincs_elegendo_bizonyitek_a_romagyilkossagok_ugyeben ]

***

A Katonai Biztonsági Szolgálat ismerhette a romagyilkosságok elkövetőit

...
"A Magyar Hírlap szerint a Katonai Biztonsági Szolgálatnak (KBH) elvileg tudnia kellett a romagyilkosságok elkövetőiről...A cikk ezt az állítását arra alapozta, hogy az egyik gyanúsított, Cs. István a napilap birtokába került vallomásában megnevezte a titkosszolgálati kapcsolattartóját, és elmondta, hogy a tartótisztje a 2009 áprilisában Tiszalökön történt támadás után kérdezgette őt a romagyilkosságokról. A pénteki Magyar Hírlap azt is írta: nem kizárt, hogy akár meg is akadályozhatták volna az utolsó, kislétai támadást." (...)

[ belfold.ma.hu/tart/cikk/a/0/75881/1/belfold/A_Katonai_Biztonsagi_Szolgalat_ismerhette_a_romagyilkossagok_elkovetoit ]

***

Ezt a cikket pedig emlékeztetőül:

K. Árpád portréja

"...nem adta jelét annak sem, hogy szélsőséges nézetei lennének, sőt, a Replika koncertjein többször is egy "Destroy Racism" (Pusztítsd a rasszizmust) feliratú pólóban lépett fel. A közös beszélgetésekben ugyanakkor közéleti vagy politikai kérdések soha nem is kerültek elő...egy időre abbahagyta a zenélést, és elköltözött Izraelbe, ahol egy kibucban dolgozott, mintegy másfél évig, ami az ismerősök szerint újabb jele annak, hogy biztosan nem eredendően rasszista." (...)

[ www.origo.hu/itthon/20090825-romagyilkossagok-k-arpad-gyanusitott-portreja.html ]

***

A tökéletes titkosügynök nem tűnik fel senkinek...

Továbbá, más korábban elismert, hivatalos információk is alátámasztják, az NNI megfigyelés alatt tartotta a későbbi elkövetőket, az első támadást közvetlenül megelőzve állították le a megfigyelésüket...

Vajon miért...? Kinek állhatott ez érdekében (adott esetben...)? Kinek állhatott érdekében ez az egész? Felforgatni egy országot, lejárató politikai kampányra felhasználni ártatlan emberek kizárólag etnikai alapokon történt sziztematikus, fegyveres meggyilkosát? Kinek állhatott (adott esetben), vagy állhat (adott esetben) érdekében a cigány-magyar viszonyt végsőkig elmérgesíteni? Kinek állhat érdekében a médiában rasszista és fasiszta magyarokra hivatkoznia? Adott esetben ki bérelhette fel ezeket a fegyveres (és -adott esetben!- még ki tudja milyen) múlttal is rendelkező gyilkosokat? rendelkező hidegvérű gyilkosokat...?

Adott esetben...

FairyFeller 2010.08.13. 23:25:25

Bebizonyosodott: kapcsolatban állt az egyik gyanúsított a katonai titkosszolgálattal

...
"Valóban kapcsolatban állt a Katonai Biztonsági Hivatallal (KBH) a romák elleni támadások egyik gyanúsítottja, de a gyilkosságok ideje alatt, mivel leszerelt a honvédségtől, már nem informálta a titkosszolgálatot...A HM és a titkosszolgálatok hosszú hónapokig tagadták, hogy bármilyen kapcsolatban lettek volna a romagyilkosságok feltételezett elkövetőivel annak ellenére, hogy a sajtóban már a gyanúsítottak 2009. augusztus 21-ei elfogása után egy héttel megjelentek azok az információk, hogy Cs. István - aki két halálos támadásnál sofőrként volt jelen - a KBH "titkos kapcsolata" volt. Egy másik gyanúsítottat, K. Istvánt - akit három ember megölésével, nyolc támadásban való részvétellel, és fegyverrablással gyanúsítanak - a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok éveken át figyelték, ám abban az időben, amikor fegyverek megvásárlásába kezdett, megszüntették a titkos adatgyűjtést. A sajtóban megjelentek miatt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága 2009. szeptember 9-i rendkívüli ülésén tárgyalta a bűncselekmény felderítésében a szakszolgálatok szerepét, ahol Ficsor Árdám, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő akkori miniszter azt mondta: az NBH-nál követtek el olyan hibákat, amelyek nélkül hamarabb megtalálhatták volna a gyanúsítottakat...A HM 2009. szeptember 21-én, a gyanúsítottak elfogása után egy hónappal az MTI-nek küldött közleményében még határozottan cáfolta, hogy Cs. István bármilyen módon kapcsolatban állt volna a katonai elhárítással. "Cs. Istvánt katonai szolgálatának időszakában a KBH nem szervezte be, és erre tekintettel szolgálati viszonyának megszűnésekor továbbfoglalkoztatásra nem is ajánlhatta fel az NBH-nak" - tudatta a szaktárca. Viszont a Magyar Hírlap pénteken megjelent írása szerint a KBH-nak elvileg tudnia kellett a romagyilkosságok elkövetőiről, mert a napilap birtokába került az egyik gyanúsított, Cs. István vallomása, melyben megnevezte a titkosszolgálati kapcsolattartóját, és elmondta, hogy a tartótisztje a 2009 áprilisában Tiszalökön történt támadás után kérdezgette őt a romagyilkosságokról.
A HM pénteki közleményében már elismerte: "az iratok mostani átvizsgálásakor egyértelművé vált, hogy katonaként bizonyos esetekben informálta a hivatalt Cs. István, aki 2007 őszén külszolgálatra ment Koszovóba. Onnan visszatérve, megromlott egészségi állapota miatt egészségügyi szabadságon tartózkodott egészen az egy év múlva bekövetkező leszereléséig, így kapcsolata a hivatallal szinte teljesen megszűnt".
"A KBH tehát szakszerűen járt el, amiről a rendőrségi jegyzőkönyvek is tanúskodnak, hiszen a kihallgatott kapcsolattartó a gyilkosságokról érdemi információval nem rendelkezett" - tudatta a HM sajtófőnöke. A minisztérium szerint Cs. István beszervezését a KBH korábban valószínűsíthetően saját összekötő tisztjének védelmében tagadta. Az ügy pikantériája, hogy mindezek mellett az is kiderült: a romák elleni támadások másik, előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottjának sógora ma is aktívan szolgáló rendőr, testvére pedig a Hajdú-Bihar megyei rendőrkapitány titkárnőjeként dolgozott, jelenleg szülési szabadságon van.

[ belfold.ma.hu/tart/cikk/a/0/75927/1/belfold/HM_kapcsolatban_allt_az_egyik_gyanusitott_a_katonai_titkosszolgalattal ]

***

Nocsak, minő "véletlenek", pontosabban "véletlen egybeesések". Titkoszszoláglatok, katonai, rendvédelmi kapcsolatok, politika, megfigyelés, másfél éves izraeli kiruccanás...

Az Ophélie-ügyben is sok ilyen megmagyarázhatatlan "véletlen" volt (nem volt rajta a kamerafelvételen, nem volt nyoma a Lánchídon, egy olyan öbölbe sodorta a víz, ahol nincs áramlat...). A Horák Nóra-ügyben is csupán a véletlen műve, hogy a lány holttestének boncolását korszerű nyombiztosításra alkalmatlan körülmények között a helyi ravatalozóban végezték el (állítólag...), talán "néhány" (mondjuk 4-5...) nyomot megsemmisítve ezzel. Bár ez csupán találgatás részemről. Állítólag nyomkereső kutya is volt a helyszínen, bizonyosan "véletlen" volt, hogy az aszfalt útnál tovább nem vezette a rendőröket, alig 50 méterrel tovább, a 7 hónappal később letartóztatott gyanusított lakásáig (akivel kába állapotban, ügyvéd jelenléte nélkül, megfenyegtve íratták alá a vallomását, majd a börtönben többször meg is verték, például közvetlen a tárgyalások kezdete előtti napokban - állítólag).
Olykor vannak véletlenek. Lehetséges... De mennyi esélye van az ún. "véletlen egybeesések sorozatának"...?

FairyFeller 2010.08.14. 23:23:51

A véletlen egybeesések sorozata újabb taggal gyarapodott: már-már botrányról beszélhetünk

Röviddel a tiszalöki gyilkosságot követően, 2009 április 22-én éjjel a polgári rendőrörs egyik járőre igazoltatta a - mint bebizonyosodott: titkosszolglati kapcsolatokkal rendelkező- egyik gyanúsítottat, Cs. Istvánt - a járőrt előzőleg figyelemztették: "a Tiszalökön történt cigány férfi sérelmére elkövetett emberölésről", a gyanúsítottnál távcsövet, üres gitártokot, CB-rádiót talált s mivel gyaúsnak vélte, néhány nappal később 25-én jelentést írt: "további intézkedés céljából"...

És nem történt semmi sem. Semmilyen intézkedés... Miért nem történt semmilyen intézkedés...? Vajon... Vagy ez is csupán véletlen egybeesés volna, mint a többi tisztázatlan kérdés?

Íme a cikk: www.magyarhirlap.hu/belfold/a_nem_gyanus_gitartok.html
"

FairyFeller 2010.09.07. 20:50:22

Folytatódik Szoboszlai Barna bácsi pere

"Folytatódik a terményeit, uborkáját árammal védeni próbáló bácsi pere. Szoboszlai Barna ellen több emberen elkövetett emberölési kísérlete miatt indult büntető eljárásban a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság kitűzte a soron következő tárgyalás időpontjait: szeptember 7-én Miskolcon, 9-én pedig az egykori kesznyéteni otthonánál lesz a kihelyezett tárgyalás – közölte az idős embernek és feleségének otthont adó monoki polgármester." - MNO
süti beállítások módosítása