HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Ami itt zajlik, attól kifordul a gyomrom

2010.07.02. 09:53 asperjangyorgy

Az alábbi írást az Indexből vettem át. Azért nem főzök hozzá megjegyzést, mert az egésztől, ami ebben az országban mindennapos gyakorlat immár, kifordul a gyomrom:

 

Savlekötő helyett lúgot itattak a kismamával

2010. július 2., péntek 08:55 | Frissítve: 48 perce

Savlekötő helyett maró folyadékot, erősen lúgos kémhatású kálium-hidroxidot itattak egy szülő nővel az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) Podmaniczky utcai kórházában.

Keményné Makai Boglárka 2010. február 12-én feküdt be az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) Podmaniczky utcai kórházának szülészetére túlhordott terhességgel. Tíz óra vajúdás után orvosa császármetszés mellett döntött. A szülésznő a műtét előtt egy pohárka folyadékot itatott vele, mondván az savlekötő, hogy később ne legyen gyomorégése. A folyadék elfogyasztása után a kismamának azonnal égni kezdett a szája és a torka, majd fulladni kezdett, és végül vért hányt. A súlyos lúgmarás tüneteire azt hitték, hogy allergiás reakció, olvasható a pénteki Népszabadságban [1].

Jóval kislánya megszületése után, másnap kezdett gyanakodni az egyik orvos, hogy mérgezés történhetett, és csak a toxikológián, a gyomortükrözéskor derült ki, hogy lúgot itattak a nővel. Ekkor intenzívre vitték a súlyos állapotban lévő édesanyát, majd rohammentővel a Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiájára szállították, ahol megállapították: a gyomra és a nyelőcsöve is súlyosan károsodott. Egy hónapig ápolták, ez idő alatt napi fél órára láthatta újszülött kislányát.

Keményné Makai Boglárka nyelőcsöve négy milliméteresre szűkült, máig nem tud rendesen nyelni, így enni sem, ezért előbb vékonybélszondán keresztül, majd legutóbbi műtétje óta gyomorszondán keresztül táplálkozik. Nyelőcsövét gyakorlatilag ki kellene cserélni, de leghamarabb februárban kerülhet sor az operációra.

A korábban MÁV-kórházként ismert intézmény illetékesei szóban elismerték a hibát, belső vizsgálat is indult, de végül arra jutottak, hogy megmagyarázhatatlan ami történt, nem tudták kideríteni, miként került maró folyadék a savlekötős üvegbe, majd onnan a kismama poharába. A rendőrségi nyomozás még nem zárult le, részben a kórházi vizsgálat sikertelensége miatt. Az eset miatt eddig két szakdolgozó és egy orvos kapott fegyelmit, egy másik orvos fegyelmi ügye még függőben van.

Bár kért, kártérítést egyelőre nem kapott a tönkretett életű nő, aki pert fontolgat, hogy legalább részben kárpótolják azért, ami történt. A kórházban hosszas huzavona után annyit közöltek vele, hogy elbírálás alatt van a peren kívüli megegyezésre vonatkozó kérése, de azzal csak a rendőrségi nyomozás lezárása után foglalkoznak érdemben.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr592124785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Józsa 2010.07.02. 16:18:28

Ez valóban felháborító! Ide eljutni, ebben a következmények nélküli országban! Februárban történt az eset, és még mindig "vizsgálódnak"? Hát ha aznap, forró nyomon nem tudják megállapítani a vétkes személyét, akkor 4 hónap után mit remélnek?Mindenütt van vezető, kiemelt fizetéssel, mert nagy felelősség, teher nyomja a vállát. De ha porszem kerül a gépezetbe, a vezető tárja szét a kezét leghamarabb: én nem tudhatok mindenről, ez nem az én asztalom. Persze! Mert a felelősség azt is jelentené, hogy könyvelni, dokumentálni mindent, és rendszeresen ellenőrízni.Ne önthessen egyik üvegből át a másikba valaki, hogy azt le nem papírozza.De itt mindenki olyan önérzetessé vált az utóbbi időben: ennyi pénzért, ha bolond lennék. És a sz.ok bele!Ez lett minden munkahelyen a hozzáállás a feladatokhoz. Lehet, hogy itt is majd az udvaros Józsi viszi el a balhét, az osztályvezető professzor meg éli világát a "sajnálatos malőr" után.
Régebben csóváltam a fejem, hogy egy kismama hogy lehet olyan felelőtlen, hogy otthon szül. Ilyen esetek után az a felelőtlen, aki a saját és újszülöttje életét ilyen nemtörődöm, felelőtlen alkalmazottakra bízza?Néha azt hiszem, hogy aki kórházba kényszerül, az végrendelkezzen, mert nem biztos, hogy élve kikerül, akár egy rutinműtét után is.Igaz a közmondásunk: fejétől büdösödik a hal! Ha egy professzor, és főnővér képtelen rendet, fegyelmet tartani az osztályán, és a segédápolók diktálnak, és önállósítják magukat,a szakmai követelményekre legyintve, ott a professzor felelős a bekövetkezett hibákért.Bármit is kihozzon majd a vizsgálat. Jósorsom a sebészetre vezetett. Feküdt mellettem egy hölgy, a professzor betege volt. Mivel 1 méterre volt az ágyunk, mindent láttam: napokon át bejött a jól leparaszolvenciázott professzor, s ennyi volt a frissen operált beteghez a kérdése: széklet volt? A hölgy bólintott, s ezzel el volt intézve. Mivel láttam, hogy a beteg le sem szállt az ágyról, se produktum nem volt, szóltam az egyik rokonnak, hogy úgy látszik fontos lehet ez a széklet dolog, mert a prof. ezt kérdezi állandóan, de ennek a néninek tudom, hogy már napok óta bizony nincs. Akkor a rokon szólt a nővéreknek,jöttek is egy tablettával. Kíváncsi vagyok, hogy ha a betegtárs nem beszél, akkor hetekig is vegetálhat így ez a magán kívül lévő beteg?És aztán szaladgálnak baj esetén. Szerencse, hogy egy kórteremben betegtársak is vannak, mert ők nyitottak egymás sorsára, bajára. Régen, ha valaki szerelmese volt a szakmájának, azt mondta, ingyen is csinálnám.Ma már szinte semmilyen szakmának nincs becsülete.És ezért ugyan ki hibáztatható?
süti beállítások módosítása