HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Nincs és nem is lesz felelős!

2010.10.19. 15:28 asperjangyorgy

Akik azt hiszik, hogy volt vörösiszap-ömlés, tévednek. Miként abban is, hogy az a bizonyos, meg sem történt iszapömlés megölt kilenc embert és elpusztította Magyarország egy kicsiny, de fontos darabkáját.

Nem történt iszapömlés. Ezt az állítást nem a valóságos történésekből vonom le, ki törődik ugyanis a valóságos történésekkel, hanem abból, hogy van-e felelőse ennek a bizonyos szörnyűséges károkozásnak. Nincs, nincs felelőse. Ha volna, gondolom, az illetőt vagy illetőket nagyszerű rendőrségünk letartóztatná, hiszen mint írtam és köztudott, kilenc embert halt meg, több százan megsebesültek, le kell bontani kb. 250 házat és meg kell tisztítani kb. ezer hold termőföldet. Kerül, amibe kerül alapon. Igaz, a rendőrség elkövette azt a hibát, hogy a károkozó cég vezérigazgatóját letartóztatta, de nagyszerű és a jogrendet következetesen szem előtt tartó bíróságunk első fokon kiengedte a cellából, másodfokon pedig nem látta indokoltnak a letartóztatását. Megértem, hiszen csak kilenc ember halt meg, csak többszázan sérültek meg, csak kb. 30 milliárdba fog kerülni a helyreállítás.

Beindult a gépezet, ami majd szépen oda vezet, hogy egyáltalán nem lesznek felelősségre vonható kártevők. És minek is volna nekik a zsebbe nyúlni, amikor a szerencsétlenekkel együttérző többi szerencsétlen közadakozásból kifizeti helyettük a károkat . Sőt, talán még majd arra is fog adakozni vagy arra is telik majd az adakozásból, hogy abból állítsák helyre a gátat, illetve erősítsék meg (a közösség védelme érdekében!!!).

Szóval remekül megy itt minden. Jogszolgáltatásunk, nagyszerű és minden elismerést megérdemlő bíróságunk a feladata magaslatán áll. Igaz, három tizenötéves lányt, mert elloptak kétezer forint értékben valami bizsut, éber rendőrségünk letartóztatta és cellába zárta. Na ja! Az az ügy közveszélyes volt, ez meg csak kár (de mekkora kár!)

Működik itt remekül minden. Mondok egy kis példácskát. Horák Nórát lassan két éve lesz, hogy meggyilkolták, a tettest héthavi keresgélés után a tett színhelyétől 150 méterre már meg is találták, nagyszerű bíróságunk pedig még mindig kotlik az ügyön. Szépen, okosan, ráérősen. Vagy egy másik példa: februárban lesz két éve, hogy Csepelen magnófelvétel mellett kettős gyilkosság történt. Az egész ország tudja, hogy ki az a két ember, aki jelen volt a gyilkosságnál, de tárgyalásig azóta sem jutott el az ügy. Mindez a kitünő rendőrségi és ügyészi munkának tudható be. Vagy ott van a Cozma ügy. Hosszú és alapos előkészítés után végre elkezdte a bíróság tárgyalgatni. Aztán abbamaradt, legalábbis nincs hír róla, hogy folytatódna és belátható lenne, hogy mikor születik meg az ítélet.

A példákat a végtelenségig sorolhatnánk.

De most nem is ez a lényeg.

Lassan felkészülhetünk arra, hogy a gát természeti katasztrófa következményeként szakadt át (pl. esett az eső, vagy valami hasonló ürügyecske!)

És kicsiny hazánk ott tart, ahol tart.

Az emberek pedig nem hisznek senkiben és semmiben, illetve amiben hisznek (már akik!), az csak arra jó, hogy majd abból is kiábránduljanak és akiknél a pénz és hatalom van, valamennyiünket, mint a birkákat, a vágóhídra hajtsanak. És még az is lehet, hogy mi azt is megadóan, sőt, esetleg lelkesedéssel türjük és viseljük.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr762383665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Józsa 2010.10.20. 09:19:22

Ha most volna kedvem cinikusnak lenni, azt mondanám: valamire jó volt ez az iszapömlés. Mert most megindul a lázas munka: szakértőket neveznek ki,sebtében megszavazzák milliós fizetésüket, mert nagy súly, teher nehezedik a vállukra, s elkezdenek szakérteni. Fontoskodva körbejárják a tározókat, hűvös/meleg szobájukban kilószámra gyártják az okiratokat. Jó magyar szokás szerint megint elfelejtik megalkotni az ellenőrzés-számonkérés mikéntjét, s idő kérdése, hogy új szakértői csoportok alakuljank más okból. 2010-ben világosodni kezdünk?Mert ha 1810-ben volnánk, elfogadom, hogy néhány felvilágosult elme felelősségre akar vezetni, de 2010-ben, a százezer szakértő országában?

De megérti/érzi ezeknek az embereknek a veszteségét az, aki az ország leggazdagabb emberei között trónol? Még empátia alapján sem. Azok a képek bejárták a világot! Nem csodálnám, ha némelyike az év fotója díjat is kapná: ime, a magára hagyott ember.
És még ha fedelet is eszkábálnak a fejük fölé,ezek az emberek soha nem lesznek azok, akik voltak. Az öregek várják a halált, a fiatalok meg reménykednek, hogy Zacher Gábort csak elragadta a hév, mikor vízionál.
A per vége, meg az lesz:.. ki a bűnös? ne kérdjük!ültessünk virágot!...
És el tudom képzelni, hogy néhány PR szakember műfüvet, kaucsuk pálmafát tesz a vörös iszap fölé, és hol itt a probléma?

Keselyőbérc 2010.10.20. 09:58:15

Kedves Józsa!

A tulajdonos elvileg felelős az okozott kárért,
felelősségének mértékét a szakértők segítségével majd megállapítja a bíróság. A fejüket azért nem kell követelni, mert végső soron ők pénzemberek.
Vettek gyárakat úgy ahogy szegényebb társaik a hamburgert szokták. Játszanak a pénzzel. Ha rosszul csinálják, előbb-utóbb elfogy, és akkor nincs tovább. Ha jól okoskodnak, akkor meg szaporodik, szinte magától. Azt is el tudom képzelni, hogy még a gyárat sem látta közelről némelyikük,- hiszen több tulajról is szóltak a hírek-. Abban meg 100%-ig biztos vagyok, hogy a tározónál egyikük sem tett egészségügyi sétát. Már csak azért sem mert ha meg is látogatták a gyárat, a tározó attól kilométerekre található.
Közepesen ügyes papír tologatással még egy debil tulajdonos is felmenteti magát még egy gyenge ügyvéd segítségével is. Esetünkben viszont jobb szellemi képességű emberekről van szó.
Bizonyára könnyen meggyőzik a bíróságot, hogy tulajdonosi mivoltuknak semmi köze nincs a sok évtizede épült gát leomlásához.
A szakértők leadják véleményüket, miután alaposan megvizsgálják a helyszínt, mely önmagáért beszél.
A gátról készített képeken jól látható, hogy a betonban nem volt vas! Innen kezdve nincs is miről vitatkozni tovább. A beton vas nélkül ugyanis törni szokott, mégpedig magától. Egy több száz méter hosszan alapozás nélkül megépült gát esetében a talaj évek alatt mozog egy kicsit, a beton pedig csak egyet tud, mégpedig törni. Valószínűleg egyes helyeken jobban átázott a talaj, mint más pontokon, így az egyenletes alátámasztás megbomlott, és a betont a saját súlya is eltörhette. Szivárgás korábban is lehetett, mert a falu irányában a gáttal párhuzamos gyűjtőmedencék láthatók, ahonnan az átszivárgó folyadékot emelhették vissza. Az egész rendszer mindaddig tökéletes, míg be nem következik a katasztrófa! A szocializmusban megépült a gyár. Mindvégig jó üzletet jelentett.
Nem épült újabb tározó, mert arra költeni kellett volna. Nem semlegesítették a nátron-lúgot mert az pénzbe kerül. Nem erősítették meg a gátakat, mert akkor csökken a haszon. Különben is egy ISO-val pecsételt fenekű néhány millióért eskü alatt vallja, hogy tökéletes a gát, nem szennyez a gyár, a tároló vizéből inni lehetne -igaz, csak egyszer-, halak pedig csak azért nem úsznak benne,
mert még eddig nem telepítettek.

Dyen 2011.02.17. 23:38:16

"Kimutatták a mérgezést az iszaposok szervezetében!

Több mint négy hónappal a katasztrófa után kiderült: a vörösiszap jelentős károsodást okoz az emberi szervezetben. A Zöld Baloldal nyílt levelet intézett az ügyben Orbán Viktorhoz. Kalocsai Kingával, a párt alelnökével beszélgettünk.

- Mit mértek fel a vizsgálatok során?

- A Transform Europe felajánlásával lehetővé vált, hogy laborvizsgálatokon vegyenek részt azok az emberek, akik a vörösiszapos térségben élnek, vagy a katasztrófa kapcsán sok időt töltöttek ott. A Zöld Baloldal összeszedett nyolc embert, akikkel elmentünk egy bécsi laborba. A vizsgáltak közt voltam én is, aki mintegy negyven napot töltött az érintett térségben, rajtam kívül helyi lakosok voltak a legkülönbözőbb életkorból, és az iszap által eltérő mértékben érintett területekről. A labor a króm-, a nikkel-, a kadmium-, a higany- és az arzénszintet mérte fel. Emellett a Gamma GT-szintet is vizsgálták, ami a májfunkciókat mutatja.

- Milyen eredmények születtek?

- Nyolc emberből nyolcnak a normálisnál több kadmium, négynek pedig több króm volt a szervezetében. Emellett szintén négy embernek volt magas a Gamma GT szintje, közülük háromnak jóval magasabb a határértéknél. Az egyik fiatal fiúnak, aki segített az iszap eltakarításában az arzénszintje is rendkívül magas volt. Az ő eredményei lettek egyébként a legrosszabbak. Neki egyébként arról is van orvosi papírja, hogy a munkálatok közben, ahogy belélegezte a lúgos port, megégett a tüdeje.

- Milyen károkat okoznak a szervezetben ezek az anyagok?

- Ezek a nehézfémek elvileg kitisztulnak előbb-utóbb a szervezetből. Viszont ha továbbra is ott élnek az érintettek, akkor ezek az értékek stagnálnak vagy növekszenek, ami például az arzén esetén hosszútávon akár halált, a króm és a kadmium esetén pedig idegrendszeri megbetegedéseket okozhat.

A légúti megbetegedések és az asztma sajnos már most elterjedt a lakosság körében, és félő, hogy ez akár a tüdőrák kialakulásáig fajulhat, ha nem tesznek semmilyen óvintézkedéseket. Ráadásul ha most ilyen rossz eredményeket kaptunk a téli időszak után, amikor nyilván nem volt olyan nagy a por, mint például tavasszal, a helyzet a száraz idő beköszöntével ennél rosszabbra is fordulhat.

- Ezek a szervezetbe került nehézfémek biztosan mind a vörösiszapból származnak?

- Elméletileg a vörösiszapban nem kellene krómnak vagy kadmiumnak lennie. Ebben azért van, mert ezekbe a tározókba a környék egyéb gyárai is hordták a szemetüket, így például az üveggyár is. Ezek az anyagok éppen az üveggyár melléktermékeiből származnak. Teljesen jogszabályellenes, hogy a vörösiszapot ilyen módon tárolták. ..."

www.hirextra.hu/2011/02/17/kiderult-az-igazsag-kimutattak-a-mergezest-az-iszaposok-szervezeteben/
süti beállítások módosítása