HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

A gátról - paraszti ésszel

2010.10.21. 10:19 asperjangyorgy

Kedves Keselyőbérc! Egyik kommentjében az alábbiakat írja:

"A gátról készített képeken jól látható, hogy a betonban nem volt vas! Innen kezdve nincs is miről vitatkozni tovább. A beton vas nélkül ugyanis törni szokott, mégpedig magától. Egy több száz méter hosszan alapozás nélkül megépült gát esetében a talaj évek alatt mozog egy kicsit, a beton pedig csak egyet tud, mégpedig törni. Valószínűleg egyes helyeken jobban átázott a talaj, mint más pontokon, így az egyenletes alátámasztás megbomlott, és a betont a saját súlya is eltörhette".

Bizonyára nem olvasta el eléggé figyelmesen azokat a riportokat, közleményeket, amelyek a zagytározó építéséről szóltak. A tározó építésekor valóban nem ástak alapot, ez szükségtelennek is látszott. A cella gátfala ugyanis nem betonból készült - akkor valóban nem szakadt volna át ilyen könnyen -, hanem kohósalakból, amely megkötve, tömörödve szinte, de csak szinte! a beton keménységének tulajdonságával bír. A gát az alapjánál 70-80 méter széles, a koronájánál pedig 10-20 méter széles (a közlemények szerint) Nyilvánvaló, hogy ebbe a kohósalakba nem raknak betonvasat. Az összetömörödött, megkeményedett kohósalak hatalmas tömegével tartja a beleresztett zagyot és az erősen lúgos hatású folyadékot, amely a timföldgyártás mellékterméke.

A gát - normális esetben - azért is képes az ötmillió tonna mennyiségű beleengedett vörös iszapot megtartani, mert a zagy leülepszik, összetömörül és lényegében önmagát tartja, oldalirányú nyomást ekkor már nem fejt ki. A zagy a gátfalra nyomást csak akkor gyakorol, amikor még folyékony, képlékeny állapotban van. Ez a bizonyos folyékony, lúgos iszap nyomta meg a gátat, és elindulásakor magával sodorta - miként a felvételeken látszik - a leülepedett, összetömörült iszap egy kis részét is. (Kb. 750.000-1.000 000 köbméter közötti mennyiségű zagy, lúgos iszap ömlött ki. A tározóban mintegy ötmillió köbméternyi vörösiszap található, tehát annak csak kis része ürült ki).

Miért szakadhatott át a gát?

Közelítsünk a kérdéshez paraszti ésszel.

A Malnak három tulajdonosa van. Tolnay Lajos a gyár vagyonának 40 %-kát birtokolja. Magaánvagyona 23 milliárd forint. 2007-ben ez a vagyon még "csak" 16.3 milliárd forint volt. 2008-ra - és ez igen elgondolkodtató adat - 23 milliárdra emelkedett, egy év alatt majdnem hét milliárddal. A válság hatására 2009-ben a vagyona 22 milliárdra csökkent, 20010-ben viszont már ismét 23 milliárdra nőtt, vagyis egy év alatt egy milliárd volt a növekedés. A gyár timföldgyártási kapacitása - a válság miatt - 2009 végén csak 60 %-os volt. 2010-re ismét fellendült a termelés, már az első hónapokban kb. 72-73 százalékos kapacitással termelt a gyár. Mivel a válság enyhült és az aluminium iránt megnőtt a kereslet, az év további részében a termelés elérhette a 90, de akár a 100 százalékot is. Ez évi 300 ezer tonna tömföld gyártását jelentheti. Egy tonna timföld gyártása után keletkezik 2-2.5 tonna melléktermék - összefoglalóan: vörösiszap, plusz sok-sok köbméter lúgos víz, amely a vörösiszappal együtt a tározóba kerül.

A Mal másik két tulajdonosa: 30 %-ban Bakonyi Árpád 16.5 milliárd forintos magánvagyonnal (fia, Bakonyi Zoltán a Mal vezérigazgatója), valamint szintén 30 %-kos tulajdonrésszel Petrusz Béla, akinek a becsült magámvagyona ugyancsak 16.5 milliárd forint. 2009-hez képest mindkettőjük magánvagyona 500 millióval, összesen egy milliárddal gyarapodott, miként Tolnay Lajosné. Vagyis egy év alatt összesen két milliárd forinttal nőtt a tulajdonosok magánvagyona.

Azóta, hogy a kilencvenes évek második felében megszerezték a Malt, bár fejlesztésre fordítottak pénzt, új tározó cellát, mivel hatalmas költség lett volna, nem építettek. A megvételkor átvett kilences, majd tizes tározó cellát használták. Az hírek szerint a tizes cella gátkoronáját megmagasíttatták, hogy több zagyot ereszthessenk bele.

A kohósalak tulajdonsága, hogy ahogyan öregszik, ridegszik és a nyomás hatására repedezni kezd. Gondolom ezt a vegyészmérnök végzettségű tulajdonosok tudták, tudják. Nos, miként ismert, 2010 első felében fellendült a termelés, és ez a további időszakban folytatódott. A tulajdonosok külföldről - érdekeltségeiken keresztül - hozták be az országba a bauxitot és itt dolgozták fel. Mivel a timföld gyártása során keletkező u.n. vörösiszapot nem lehet a WC-én leengedni, új tározó viszont nem épült(illetve mégis: egy egészen kicsi, amely talán 15 napig tudja fogadni a gyártási folyamat melléktermékét), mert az a profitot - átmenetileg - megnyeste volna, így a keletkező zagyot a tizes cellába fejtették le. Ennek következtében nyilvánvalóan megnőtt a nyomás. Nem az esőtől, az csak valamelyest hozzájárulhatott, hanem attól, hogy megnőtt a termelés és így a melléktermék, a vörösiszap mennyisége, a gyártáshoz használt lúgos folyadékkal együtt. A cellában túlnyomás alakult ki. Elsősorban a korona táján, mivel a folyékony zagy ott helyezkedett el. (Egyes hírek szerint a már leülepedett vörösiszapot a korábbi hónapokban igyekeztek hatalmas gépekkel tömöríteni, hogy minél több frissen keletkezett zagyot ereszthessek a tározóba. Hogy ez milyen hatással volt a gátfalra, vizsgálandó kérdés!!!)). Bár gátszakadás éppen a védőmű sarkán, ahol jobban megoszlik a nyomás, a legritkább esetben keletkezik, most mégis ott következett be. Egészen biztosan azért, mert ott valami miatt a gátfalon repedés keletkezhetett, amit megfelelő ellenörzés esetén észre kellett volna venni. Előzetes repedés nélkül, egyik pillanatról a másikra a nyomás nem képes átszakítani a gátat, csak akkor, ha valahol azon gyengülés következik be. 

A repedést, a gyengülést viszont észlelni kellett volna. És elsősorban ennek lehetőségével a mérnöki végzettségű tulajdonosoknak kellett volna számolni, hiszen ők tudták pontosan, hogy a megemelkedett termeléssel mennyi újabb zagyot fejtettek le a tározóba.

Nyilvánvaló, hogy az alapjánál 70-80 méter széles gátat alul nem tudja a folyékony zagy megmozdítani, még akkor sem, ha az megrepedt. A nyomás felülről, a korona táján érte a cella falát. Kicsi annak a valószínűsége, hogy a hatalmas, mintegy huszonöt méter széles szakaszt egyszerre tépte volna át a belső nyomást. A 70-80 méteres alapon álló, negyven méter magas, kb. 25 méter hosszú kiszakadt rész súlya sok száz tonna lehet. Azt egyszerre képtelen megnyitni a tárolt folyadék nyomása. Bizonyára először egy kis szakasz nyílt meg, és a résen meglódult iszap hatalmas energiája az áramlás révén felerősödött és tovább rombolta a gátfalat, egészen az alapokig feltépve a belsejében nyilván repedezett kohósalakot.

A következmények ismertek.

Még csak egyetlen megjegyzés. A tulajdonosok a károsultak kárpótlására 1.5 milliárd forintot ajánlottak fel - a kormány és a közvélemény nyomására - öt évre elosztva, vagyis 300.000 milliós évenkénti részletekben. (Arról nem szóltak, hogy az ezer hektárnyi terület kármenesítésére akarnak-e fordítani egyetlen fillért is, valamint a folyók élővilágának helyreállítására). Mert ez a maximum, amit úgymond teljesíteni tudnak. Miközben a magánvagyonuk egy év alatt összesen kétmilliárd forinttal gyarapodott (válságos évben!!)

Elgondolkodtató a tulajdonosok "gesztusa".

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr82387964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asperjangyorgy 2010.10.22. 18:02:30

EZ SEMMI, A SEMMINÉL IS KEVESEBB. TAKNYOLÁS, SZARKENÉS - EGYÉRTELMŰ, HOGY A FELELŐSÖK (NEM A CSOPORTVEZETŐ ÉS A MŰSZAKI IGAZGATÓ, HANEM A HÁROM TULAJDONOS: TOLNAY LAJOS 23 MILLIÁRD, BAKONYI ÁRPÁD 16.5 MILLIRÁD, PETRUSZ JÓZSEF 16.5 MILLIÁRD) MEGÚSSZÁK. LEGJOBB VAGY LEGROSSZABB ESETBEN BAKONYI ZOLTÁN APJÁNAK A HÁZÁT, MINT KÖZÖS TULAJDONT, ELÁRVEREZIK, ZOLTÁNKA KAP EGY ÉV FELFÜGGESZTETTET, AZTÁN MINDENKI TÖRÖLHETI A SZEMÉT.

Zár alá vették a Mal-vezér vagyonát
MTI, Index
2010. október 22., péntek 15:55
Az ajkai timföldgyár környezetvédelmi felelősének vagyona is zár alá került pénteken. A döntést a Veszprém Városi Bíróság hozta meg. A Mal Zrt. jogi képviselője pénteken azt mondta, a cég hajlandó több millió forintot fizetni az iszapömlés halálos áldozatai hozzátartozóinak.

Zár alá vette Bakonyi Zoltánnak, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatójának ingatlanvagyonát és a cégben lévő üzletrészét pénteken a Veszprémi Városi Bíróság.

A Bakonyi család a Malban 30 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, és bár nem tudni, ez hogyan oszlik meg a céget alapító Bakonyi Árpád és fia Zoltán között, a családi vagyont a Napi Gazdaság 100 leggazdagabb magyarról készült összeállítása 16,5 milliárd forintra becsüli. Bakonyi Zoltán és Bakonyi Árpád is ugyanarra a balatoni címre van bejelentve, az ingatlan értéke százmilliós nagyságrendű.

Zár alá vette a bíróság F. Józsefnének, az ajkai timföldgyár környezetvédelmi és laborfelelősének ingatlanvagyonát is - közölte Meződi János a bíróság elnökhelyettese. D. Józsefet, a Mal Zrt. műszaki igazgatóját gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben, vele kapcsolatosan a bíróság pénteken nem hozott zár alá vételi végzést.

hirdetés

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Bakonyi Zoltánt halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével gyanúsítja, míg F. Józsefnét [1] ésD. Józsefet [2]közveszélyokozás és környezetkárosítás gyanúja miatt hallgatták ki.

Bakonyi Zoltánt október 11-én állította elő a rendőrség, majd a vezérigazgatót őrizetbe vették. A Veszprémi Városi Bíróság két nappal későbbelrendelte [3] Bakonyi Zoltán azonnali szabadlábra helyezését. A döntés fő indoka az volt, hogy a bűncselekmény alapos gyanúja sem állapítható meg az eljárás ezen kezdeti szakaszában. A Veszprém Megyei Bíróság október 19-én hozott másodfokú, jogerős döntésével helybenhagyta [4] az elsőfokú bíróság végzését, így a vezérigazgató szabadlábon maradhatott. A megyei bíróság ugyanakkor halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében megállapította az alapos gyanút Bakonyi Zoltánnal szemben.

D. József és F. Józsefné szintén szabadlábon védekezhet. Vallomást nem tettek, gyanúsításuk ellen panasszal éltek.

Az ajkai térségben október 4-én bekövetkezett vörösiszap-katasztófa következtében kilenc ember meghalt, több mint százötvenen pedig megsérültek.

Több millió forintot fizetne a Mal az áldozatok rokonainak

A Mal ügyvédje és a károsultak egy csoportjának jogi képviselője, Magyar György pénteken, a Devecseren tartott egyeztetésen arról állapodott meg, hogy a Mal több millió forintot fizetne egyénenként azoknak a hozzátartozóknak, akik elvesztették rokonaikat a katasztrófában, Kolontáron.

Magyar, aki nyolc gyászoló család érdekeit képviseli, az egyeztetést követően közölte: azt akarják, hogy a Mal Zrt. saját vagyonából, kártérítési előlegként azonnal fizessen több millió forintot az áldozatok hozzátartozóinak.

A Mal-t képviselő Ruttner György erre úgy reagált, a cég hajlandó fizetni, de a pénzt támogatásként, fájdalmuk enyhítéseként juttatnák el a legsúlyosabb károsultaknak. Érdemi választ későbbre ígért, tekintettel arra, hogy ehhez Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos hozzájárulása, valamint a jogi helyzet tisztázása is szükséges.

Dyen 2010.10.22. 18:26:47

"Salakos alakok
Iszapkatasztrófa: Perdöntő irat jutott a birtokunkba

Egy eddig nem ismert hatósági dokumentum teljesen új megvilágításba helyezi a kolontári gátszakadást. A birtokunkban lévő irat 1993-ban leszögezte, hogy az akkor épülő tározó alapozása "ismeretlen minőségű" salakból készült. Egy 1999-es jelentés pedig a Mal Zrt. résztulajdonosává vált Bakonyi Árpád felelősségre vonását javasolta - amiért az állam képviselőjeként anno éppen ő adott túl az ajkai cégen.
..."

hetivalasz.hu/itthon/iszapkatasztrofa-perdonto-irat-jutott-a-birtokunkba-32674/
süti beállítások módosítása