HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Ragyogj mások és önmagad örömére

2010.11.23. 15:49 asperjangyorgy

Két éve, november 23-án kellemetlen, csípős, nyirkos idő volt. És ő, Nórácska ott feküdt a csapzott, dércsípte fűben, a vastag avarban, néhány ággal letakartan, lecsupaszítva - lélekben leginkább. Testén a szenvedés, a meggyalázottság jeleit viselte. Csupán 14 éves múlt, de neki már mindegy volt minden. Ő már nem volt ezen a világon, nem volt velünk. Mindaz a vakító kedvesség, emberi tisztaság, élniakarás, álmok és önépító vágyak, ami ő volt, semmivé enyésztek.

Az okot tudjuk, s ha Nórára emlékezünk, méltatlan lenne ha létezése legsötétebb árnyát is felidéznénk. Ami történt rendkivül fájdalmas, megdöbbentő, de visszafordíthatatlan. Ezerszer végiggondoltuk, hogy minden más lenne most, ha kicsit előbb indul el, ha elkísérik a barátai, ha elmegy érte a szülő háztól valaki, ha nem bízik olyan mértékben az emberekben, mint ahogyan bízott és ezért hajnali fél háromkor is neki mert vágni egyedül a rövid, unokatestvéréig tartó útnak. Ha a Véletlen nem áll elé mindörökre szólóan, akkor most hallhatnánk kedves hangját, örülhetnénk a nevetésének, és jobban hinnénk embertársainkban, a jövőben, a magyar igazságszolgáltatásban, szóval - legalábbis bennünk - sok minden más lenne.

Meggyászoltuk, és kapaszkodunk bele, hogy emlékét őrizve a magunk emlékeit felépítsük, maradandóvá tegyük és jobban becsüljük, akit szeretünk, óvatosabbak legyünk a szüntelenül ránk leselkedő veszélyek közepette.

A megrendülés visszhangzana bennünk akkor is, ha öt vagy tíz vagy akár harminc évvel idősebb lett volna. De ő mindössze 14 éves volt. Maga az egészség, az erő, a lüktető ifjúság. Maga az élet, amely azért is gyönyörű és pótolhatatlan, mert csak egyet kapunk a létezéstől.

Két éve ilyenkor már kereste az édesapja. És ő ott feküdt meggyalázva, összemocskolva, kitakarva, éktelen sebekkel a testén. Ott feküdt, mint a mindig tettre kész bűn iszonyatos megtestesülése. Ő, aki mindig olyan tiszta, mindig olyan eleven, mindig olyan életrevalóan vidám és önfeledt volt. Ott feküdt még testi valójában, de már az enyészet martalékaként.

Aki élete gyertyáját a legocsmányabb és legkegyetlenebb módon eloltotta, tegnap, Nóra élete két évvel ezelőtti, utolsó napjára emlékezőn megkapta a büntetését. Nem azt és nem annyit, amennyit érdemelt. A bíró szerint ha többre ítéli, az már nem a bűn büntetése lett volna, hanem bosszúállás.

Lehetne igazán bosszút állni egy ilyen nem-emberi lényen? És mit érnénk el, ha a bosszúállás ítélete született volna? Attól feltámadt volna Ő, a szépség, a kedvesség, az ifjúság, a szorgalom mártírja? Nem, nem támadt volna fel. Az ítélet őt nem érdekli, ám annál jobban az itt-maradottakat, akik a kiszabható maximális büntetést lelkileg azért is igényelték, mert szerettek volna valamennyire megnyugodni, szerettek volna hinni az igazságszolgáltatás ranionalitásában. Szerették volna, ha a bíró beleképzeli magát a meggyilkolt szüleinek helyzetébe. Vajon akkor is így vélekedett volna a bíró, ilyen bölcs higgadtsággal, ha az ő gyermeke jutott volna erre a mérhetetlenül méltatlan sorsra?

Nórácska, akik téged, a te tisztaságot kétségbe vonják - és akadtak ilyenek -, azok magukat nem becsülik. Te sérthetetlen és érinthetetlen vagy, mert, sajnos, már csak a lelkünkben létezel, azok lelkében, akik tudják tisztetelni és méltányolni az emberi tisztaságot, a reményt.

Majd eltelik húsz év, kétszáz év. Rád már senki nem fog emlékezni. És te mégis, megnevezés nélkül is világítasz minden eljövendő nemzedék lelkében, ha szerelemre vágyik, ha jóságra vágyik, ha önzetlenül adni akar, ha ragyogni akar mások és önmaga örömére.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr792468179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FairyFeller 2010.11.23. 20:06:43

Egy ismerősöm küldte, ajánlotta figyelmembe a következő fotót. Állítólag ez a tényleges legutolsó kép Horák Nóráról (és nem az, amelyiken még vidáman táncol) az egyik barátnője mellett állva, talán már azután készülhetett, hogy összeveszett néhány barátjával és rövidesen elindult a végzete útján, kisírt szemekkel...

mightyhand.uw.hu/Kiskunlachaza/H-Nora-utolso.jpg

FairyFeller 2010.11.28. 21:30:44

Erdetileg az a "Húsz év múlva (a nemzet emlékkönyvébe)" c. verséhez fűztem hozzá egy a tendenciákra utaló hírt, 1 hónappal ezelőtt. Véleményem szerint ez a komment szintén illene a "Mit tehetett volna Nóra?" bejegyzés érvei közé - persze csak akkor, ha mégsem éppen úgy és ott a kiskunlacházi kiserdőben történtek a gaztettek).

Újra idézném:

Iskolai WC-ben kényszerítették orális szexre a 16 éves lányt - egyes források szerint mindezt késsel, és osztálytársai szerint meg is erőszakolták...

...
"Orális szexre kényszerített két fiú egy 16 éves lányt Kecskeméten. A középiskola WC-jében, tanítási időben történt az erőszak. Az egyik fiú 16, a másik 17 éves. Utóbbinak már korábban is volt ügye, eltörte egyik iskolatársa állkapcsát, miután az állítólag csúnyát mondott a barátnőjére. A két fiút a rendőrség bilincsben vitte el. A lányt iskolatársai szerint nagyon megviselte ami történt. Ennek ellenére ma, vagyis egy nappal a történtek után már bement az iskolába. A rendőrség a két fiút az eset után bilincsben vitte el az iskolából, és azóta is fogva tartják őket. Kerestük az iskola igazgatóját, de ő nem akart nyilatkozni. Telefonon annyit mondott, hogy amíg a nyomozás tart, nem is beszél az egészről. Az eset óta biztonsági őrök vannak az iskolában. Ők PRÓBÁLNAK a rendre vigyázni."
...

[ tv2.hu/tenyek/video/iskolai-wc-ben-kenyszeritettek-oralis-szexre-a-diaklanyt-tenyek-riport ]

***

Az ügy fejleményeiről számolt be a TV2, amelyben megszólal a megfélemlített, megalázott és azóta is félelemben tartott 15 ÉVES lány édesanyja is.

[ tv2.hu/tenyek/video/szexre-kenyszeritettek-a-wc-ben-tenyek-riport ]

...
"Szexre kényszerítették az iskola wc-jében az iskolatársai – ezt mondja egy 15 éves kecskeméti lány. Állítólag szexelnie kellett két fiúval, miközben azok bicskát nyomtak a torkához. A lány édesanyja azt mondja, hogy a lányának azóta rángógörcsei vannak és pszichológushoz kell járnia. A két fiút letartóztatták."
...

A kislány elmondása szerint elvették a tárcáját és a telefonját is.

"Azt mondta, hogy öt másodpercem van arra, hogy elkezdjem az egészet. Ha nem kezdem el, akkor belém szúrja a kést. Mind a kettőnek kétszer kellett megcsinálnom...Folyamatosan fenyegetnek, üldöznek, nem hagynak békén..."

Bár a két fiú börtönben van, a barátaik, rokonaik rendszeresen fenyegetik őt és az egész családját.

Így az édesanya: "Telefonon zaklatják, hogy elkapják...kinyírják, agyonverik. Engem is..."

***

Azt hiszem nem szükséges kommentálni.

Keselyőbérc 2010.11.29. 08:39:20

Kedves Fairyfeller!

Ismét egy szörnyű példa, mely nem számít egyedi esetnek. Az elkövetés módja, és stílusa egyértelművé teszi az elkövetők származását -gondolom, ezért nem is utaltál rá -.
Még csak jó fantázia sem kell hozzá, hogy kitalálhassuk miféle családból érkeztek a fiatalok késsel felfegyverkezve az iskolába.
Az már csak hab a tortára, hogy miután helyben
fajtalankodtak, még arra is fordítottak gondot, hogy a szerencsétlen lányt kirabolják! Családi, vagy csoportmintát követhettek! Miféle erkölcs ez?
Netán az erkölcs teljes hiánya?
Teljesen kiszolgáltatott áldozatukat halálos fenyegetés mellett megalázták, rokonaik pedig elnézés kérés helyett tovább fenyegetik a megtámadott lányt, és családját!
Azt szeretném, ha végre a társadalom többségi része végre az áldozat mellé állna!
Nem kezelhetjük úgy az ilyen eseteket, mintha mi sem történt volna. Nem állíthatjuk be olyképpen, hogy ismét játszadoztak a gyermekek az iskolában.
Nem! Ez jóval több annál! Egy normális társadalomban az ilyen bűntett jóval túl van a tűrőképesség határán!
Ha bármelyikünk tréfából bombariadóval fenyegetőzne, garantáltan letartóztatnák, és majdnem biztosan el is ítélnék érte.
A bűnöző gyermekek fenyegetőző rokonaira vajon mi vonatkozik a létező törvények közül? A kislány, és családja védelme érdekében nem kellene néhány
rokonnal elbeszélgetni?
süti beállítások módosítása