HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

A vég kezdete vagy a kezdet vége

2010.12.06. 09:55 asperjangyorgy

A magyarok fele nem vesz könyvet a kezébe

2010. december 6., hétfő 06:58 | 2 órája frissítve

A tizennyolc év feletti magyar felnőttek fele tavaly egyetlen könyvet sem olvasott, de az arány jobb a korábbinál, idézi az Országos Széchényi Könyvtár kutatási eredményét a Magyar Nemzet.

A tavalyi ötven százalékos lesújtó arány azért ad okot némi bizakodásra, mert 2000-ben még a lakosság 52 százaléka, 2005-ben hatvan százaléka vallotta azt, hogy egyetlen könyvet sem olvasott.

A legtöbbet olvasott szerző, Lőrincz L. László, a második helyen Danielle Steel, a harmadikon Rejtő Jenő áll.

Bekerült a tíz legolvasottabb szerző közé Gárdonyi Géza, ahonnan kikerült az öt éve még előkelő helyen álló Wass Albert, Márai Sándor és Kertész Imre.

A kedvencek tízes listáját Jókai Mór vezeti, Petőfi Sándor és Mikszáth Kálmán előtt.

A felmérésből kiderült, hogy a leginkább elvárt szempont egy könyv esetén, hogy fordulatos cselekménye legyen, és magával ragadjon. Ugyanakkor a kultúraorientált megkérdezetteknél már a mondanivaló és az elgondolkodtatás is legalább ennyire fontos, írja [1] a Magyar Nemzet.

EZ A VÉG KEZDETE VAGY A KEZDET VÉGE! EGYÉBKÉNT AZT EGYÁLTALÁN NEM HISZEM, HOGY A KEDVENCEK TIZES LISTÁJÁT JÓKAI VEZETNÉ, MIVEL JÓKAI, BÁRMILY FORDULATOSAK IS A TÖRTÉNETEIE, BIZONYOS FOKIG - A NEM OLVASÓ EMBEREK SZÁMÁRA - NEHEZEN OLVASHATÓ. AZT PEDIG VÉGKÉPP NEM HISZEM, HOGY PETŐFI A KEDVENCEK KÖZÉ TARTOZNA. ENNEK OKAIT MOST NEM AKAROM FELSOSORLNI, DE ÉVEKKEL EZELKŐTT HIVATKOZTAM EGY GYORS FELMÉRÉSRE, AMELYBEN A FIATALOK RÉGIESNEK, PRIMITÍVNEK MINŐSÍTETTÉK PETŐFIT. AZT A PETŐFIT, AKI A VILÁGIRODALOM EGYIK LEGNAGYOBB ZSENIJE. EZEKET A MAGYAR ÍRÓKAT A MEGKÉRDEZETTEK CSUPÁN AZÉRT SOROLTÁK A KEDVENCEK KÖZÉ, MERT AZ Ő NEVÜKET ISMERIK A MAGYAR IRODALOMBÓL.

A FELMÉRÉSBŐL ADÓDÓ KÉP ISZONYATOSAN ELSZOMORÍTÓ. A SZARNOKSÁG TERMÉSZETESEN ZSARNOKSÁG VOLT, DE A KULTÚRÁT, A KÖNYVET, A MOZIT, A SZÍNHÁZAT ELÉRHETŐVÉ TETTE. AZ OLCSÓ JEGYKETE, OLCSÓ ÁRAKAT LÉNYEGÉBEN MINDENKI MEG TUDTA FIZETNI. MÁSRÉSZT IDEJÜK IS VOLT AZ EMBEREKNEK OLVASNI, ILLETVE FIGYELMÜK IS, NEM GYÖTÖRTE ÖRÖKKÉ A GYOMRUKAT A FÉLELEM, HOGY MÁSNAP KIRÚGJÁK-E ŐKET A MUNKEHELYÜKRŐL, MIKOR JÖN A VÉGREHAJTÓ, MIKOR KAPCSOLJÁK KI AZ ÁRAMT, A GÁZT, ÉS EGYÁLTALÁN: MIKOR, MITŐL, HOGYAN HULLIK SZÉT AZ ÉLETÜK ÉS LESZNEK FÖLDÖNFUTÓK. NOS, AKKORIBAN IS VOLTAK SOKAN, AKIK NEM OLVASTAK, AZ OLCSÓ KÖNYVÁRAK ELLENÉRE, DE MÉGIS SOKKAL NAGYOBB VOLT AZ ÉRDEKLŐDÉS A KÖNYV, A MŰVÉSZETEK IRÁNT, MINT NAPJAINKBAN.

HA EZ ÍGY FOLYTATÓDIK, ÉS A KULTÚRÁT LASSAN CSAK A KERESKEDELMI TELEVÍZIÓK TEHETSÉGKUTATÓ VÉTÉLKEDŐI ( ILLETVE PÉNZKERESÉSI MÁNIÁJA JELENTI) JELENTIK, HOVÁ JUTUNK, MI LESZ BELŐLÜNK?

MIT TESZ A KÉTHARMADOS PÁRT, HOGY A KULTÚRA TERÜLETÉN, A SZABAD VÉLEMÉNY-NYILVÁNÍTÁS JOGÁNAK FENNTARTÁSA MELLETT, VALAMI KIS ELMOZDULÁS JÖJJÖN LÉTRE? MINDEN BIZONNYAL SEMMIT, HISZEN EGYELŐRE PL. AZ A LEGNAGYOBB GOND, HOGY AZ ELHALÓK PÓTLÁSÁRA SZÜLESSENEK GYERMEKEK ÉS MEGMARADJON A NEMZET. MÉG HA A FIDESZ SZÁJAÍZE SZERINT IS.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr722496190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FairyFeller 2011.01.11. 21:27:49

Magyarok vagy atsziganosz?

A Felvidéken feltűnően több az abortusz, mint északabbra

Először is a cím megmagyarázásával kezdeném.

...
"A romák ma a világ számos részén megtalálhatók, de legnagyobb számban Közép-Európában és Kelet-Európában élnek...Egyes területeken már relatív, máshol abszolút többségbe is kerültek, ilyen területek szinte minden táján előfordulnak a Kárpát-medencének.

A Felvidék népességének 10-15%-át teszik ki a cigányok, ami a helyi történelmi magyar közösség létszámát meghaladja.

Erdélyben is a 20%-os magyar népességhez hasonló arányban vannak jelen." (...)

[ hu.wikipedia.org/wiki/Cig%C3%A1ny ]

És akkor következzék az abortuszokra vonatkozó cikk.

...
"Szlovákia magyarlakta járásaiban több a művi terhességmegszakítás, mint az ország más régióiban – derül ki a Demográfiai Kutatóközpont tanulmányából. A központ most tette közzé a 2005-2009 közötti időszak populációs fejlődését vizsgáló tanulmányt - írja az Új Szó.
A lap a tanulmányra hivatkozva azt írja, a járások között az első helyen a Dunaszerdahelyi szerepel, amelyben a művi terhességmegszakítások a vetélések 27,2 százalékát tették ki. A második helyen szerepel a Rozsnyói járás. A Komáromi, Vágsellyei, Galántai, Érsekújvári, Lévai, Losonci és Rimaszombati járásokban szintén magas, 20-25 százalék közötti a művi vetélések aránya. Északnyugat, valamint Délkelet-Szlovákiában kedvezőbbek a mutatók, 15-20 százalék között van a művi vetélésék aránya, ugyanakkor az északkeleti járásokban a legkevesebb az abortusz. A tanulmány szerint a magyarlakta járásokban, különösen a délnyugati régióban más demográfiai mutatók alapján is rossz a helyzet – itt a legkisebb a születések száma és a legmagasabb az elhalálozás. Az abortuszok száma évről-évre csökken. 1990-ben még 55 600 művi terhességmegszakítást hajtottak végre, 2009-ben pedig 17 500-at. Az iskolai végzettséget tekintve a legkevesebb művi terhességmegszakítás a felsőfokú végzettségű nők körében van, a legmagasabb arány az alapiskolai végzetséggel rendelkezők körében. 2005-2009 között egy felsőfokú végzettségű nőre 0,18 abortusz jutott, az alapiskolát végzettek között ez a szám négyszer olyan magas volt. A spontán vetélések száma is magasabb az alacsonyabb iskolai végzettségűek körében...A viszonylag liberális abortusztörvény ellenére Szlovákiában az EU többi tagállamához viszonyítva aránylag alacsony az abortuszok száma...2007-ben 1000 nőre 32 művi abortusz esett. Csehországban 35, Svédországban 62, Magyarországon 64, Bulgáriában pedig 70...Nem lehet ugyan összehasonlítani például Máltával, Lengyelországgal vagy Írországgal, ahol eleve nagyon szigorúak az erre vonatkozó jogszabályok, így tehát nagyon kevés művi terhességmegszakítást mutatnak ki." (...)

[ www.bumm.sk/50575/a-magyarlakta-regiokban-tobb-az-abortusz.html | ujszo.com/online/kozelet/2010/01/12/egyre-kevesebb-az-abortusz ]

***

A fentebb elemzett információk, statsiztikák szerint tehát míg a szlovákok helyesen! egyre kevesebb művi terhességmegszakítást végeztetnek el, addig a Felvidéken élő kisebbségek, többségében romák, illetve magyarok lakóhelyein a vetélések száma a szlovák átlag kétszerese.

Véleményem szerint az abortusz, ha nem egészségügyi okból történik, így súlyosan bűnös tett. Ha a magyarokat vizsgáljuk, esetünkben, a demográfiai helyzetet is figyelembe véve különösen is aggasztó folyamat. Ha így megy tovább, ha a magyarokra vonatkozik ez a tendencia, akkor körül-belül 30 év és a magyarok kvázi "eltűnhetnek" a történelmi magyar Felvidékről, az én személyes felmenőim szülőföljéről. Akkor már szlovák nyelvtörvényről sem lesz érdemes beszélni. Úgy járnak majd, mint az egyiptomiak Egyiptomban, ahol a történelmi őslakos koptok ("hikuptah" - innen ered a görög "aigiptos") már -nyelvükben legalább is- teljesen beleolvadtak az arab többségű társadalomba, szinte senki nem beszéli az eredeti egyiptomi nyelvet és természetesen származásilag is messze alulmaradnak az arab többséggel létszám szerinti összehasonlításban. De számos példát lehetne itt hozni a történelemből, most ez jutott eszembe (de mondhatnánk példának az albán-szerb vonatkozású Koszovót is).
A romák esetében, amennyiben ezek a tendenciák inkább őket jellemzik az abortuszok terén, úgy szintén sajnálatos az ilyen jellegű műtét, ugyanakkor számukra talán kevésbé aggasztóak a demográfiai mutatók a térségben. Tudomásom szerint a csehek és a szlovákok annak idején szánt szándékkal költöztettek romákat a magyarok közé, a Felvidékre. Egyesek szerint ez kettős célt szolgált. Egyesek szerint Prágában a magyarokat anno "szőke cigányoknak" is titulálta a közvélemény, legalább is annak egy része. Egyesek szerint e két népet a politika egyformán kezelte: púp volt az állam hátán. Úgy néz ki a szovákoknak többé nem kell attól tartaniuk, hogy a magyarok a fejükre nőnek majd...
süti beállítások módosítása