HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Szájkosár

2010.12.14. 09:36 asperjangyorgy

Van egy jó hírem a blog olvasóinak. Jön a demokratikus szájkosár időszak, amely persze eltarthat - ha egyáltalán életben maradunk - évtizedekig is. Mert mi türelmes és szófogadó nemzet vagyunk. Békésen viseljük a sorscsapásokat, mert erre tanított bennünket a történelem. De ez ma már nem olyan nagy dicsőség. Előnynek pedig semmiképpen nem mondható.

Mindenki fecseghet mindent, ami összeegyeztethető a kétharmados fölénnyel és annak alkotmányt és a mindennapi életet gatyába rázó törekvéseivel..

Az történelmi helyzet nagy előkészítői: az SZDSZ, az MDF, de leginkább a szocik ülnek a kis tojásaikon és örülnek, hogy az még, ideig-óráig, megvan. Szekeres Imre bácsi, Kovács Laci bácsi, Lampert Mónika néni, az igazoltató rendőrrel primitív bunkó módjára hepciáskodó Molnár Gyula bácsi és a többiek alapvetően elégedettek: megkapják havonta a pénzecskéjüket, élvezik mentelmi jogukat és összegrundolt vagyonuk, vállalkozásaik hozadékát. A díszes társaságból nagyon hiányzik Hagyó Miki, ő ugyanis színt vitt az egészbe a módszereivel, az ingatlanjaival és demokratikusnak aligha nevezhető irányítási módszerével, aminek ellentmondásait persze senki nem vette észre a pártjában.

Akik most a magyar emberek érdekeit magyar emberek módjára és abszolut tisztességével, keresztény alázatával képviselik, soha olyan csúnya és büntetőjogi fejcsóválást maga után vonó cselekményeket nem fognak elkövetni, mint díszes elődeik a hatalomban. ( A múltjukról ne beszéljünk, mert az kissé fekete és ragacsos!) Mert ők százszázalékos magyar emberek. Vagyis a korábbi politikai elit nem magyar emberekből állt, illetve ha mégis, azok nem voltak százszázalékosok, hanem mondjuk, csak -98 százalékosak (igen, az a kis vonás mínuszt jelent).

De hogy minden a jó irányba menjen, először a szájkosarat kell helyesen és célirányosan felhelyezni. Persze csak a nem százszázalékos magyar embereknek, mert láthatóan a százszázalékos magyar emberek velük születve hordják.

Szép új világ - mely ezernyi részletében emlékeztet egy letűnt csúnya világra. És mire erre ráébrednek (ha egyáltalán), akiket a következmények a leginkább érintenek (pl. az egészségesre megnyirbált sztrájkjoggal!!!), akkorra itt már akkora rend lesz és olyan erős, jól felfegyverzett kommandós hadsereg, hogy a becsületes vagyis százszázalékos magyar embereknek semmitől sem kell félniük. Legfeljebb attól, hogy olykor hagymázas álmukban miről fecsegnek, s abból mennyit jelent a megfelelő helyen életük párja.

De ne foglalkozzunk részletkérdésekkel, amikor éppen felvirágzik a nemzet.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr532514785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asperjangyorgy 2010.12.22. 16:08:03

Vizsgálja az EU a magyar médiatörvényt
MTI
2010. december 22., szerda 13:55 | 1 órája frissítve
Az Európai Bizottság szóvivője szerint vizsgálják, hogy a magyar médiatörvény összhangban van-e az uniós joggal. A vizsgálat nem hivatalos eljárás, de ha kell a bizottság megteszi a szükséges lépéseket.

Vizsgálja az Európai Bizottság a héten jóváhagyott magyar médiatörvényt abból a szempontból, hogy mindenben megfelel-e az Európai Unió jogszabályainak - közölte a végrehajtó testület szóvivője szerdán.

Nem hivatalos vizsgálatról van szó, csupán annak elemzéséről, értékeléséről, összhangban van-e a törvény az uniós joggal.

Alejandro Ulzurrun de Asanza y Munoz hangoztatta, hogy a bizottság nagy fontosságot tulajdonít a sajtó- és véleménynyilvánítási szabadságnak és a médiapluralizmusnak.

hirdetés

A bizottságnak emellett intézményes feladata, hogy folyamatosan figyelje, végrehajtják-e a tagországok az uniós előírásokat. Ha ebben fennakadást tapasztal, megteszi a szükséges lépéseket - fejtette ki.

"Közelről figyeljük a helyzetet, és elemezzük a törvényt az uniós szellemiség és szabályok tiszteletben tartásának szempontjából" - tette hozzá.

Hangoztatta, a bizottság csakis az uniós jog szempontjából vizsgálja a törvényeket, azok nemzeti vonatkozásaival nem foglalkozik.
További kommentárt nem kívánt fűzni a témához, így azokhoz a bírálatokhoz sem, amelyek a törvényt az elmúlt napokban a nemzetközi sajtóban érték. Utóbbival kapcsolatban számos újságírói kérdés hangzott el a bizottság szerda sajtótájékoztatóján, de a szóvivő ezekre nem kívánt érdemben reagálni.

Nem óhajtott részletesebb tájékoztatást adni a bizottsági értékeléssel kapcsolatban sem. Ulzurrun de Asanza y Munoz nem tudta megmondani azt sem, mennyi időt vehet igénybe a médiatörvény elemzése.

Fellépést sürgetnek
A médiatörvényre vonatkozóan az elmúlt napokban számos nemzetközi nyilatkozat látott napvilágot.

Ezek egyikében Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter azt mondta [1], hogy az Európai Bizottságnak sürgősen fel kell lépnie a jogszabály ellen, amely szerinte "egyértelműen sérti az Európai Unió szerződéseinek szellemét és betűjét". Rajta kívül Merkel német kancellár figyelmeztette [2] Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben a jogállamiságot és a média függetlenségét.

Merkel a jogállamiság elveire figyelmezteti Magyarországot
MTI
2010. december 22., szerda 13:10 | 1 órája frissítve
Angela Merkel német kancellár szerdán óvta Magyarországot attól, hogy a sajtóval kapcsolatban megsértse a jogállamiság elveit. Német EP-képviselők szerint meg kéne vizsgálni, hogy Magyarország érdemes-e az EU soros elnökségére.

"A német kormány nagy figyelemmel követi a médiára vonatkozó törvények alakulását Magyarországon" – jelentette ki szokásos szerdai sajtóértekezletén Christoph Steegmans helyettes kormányszóvivő. Egyúttal leszögezte, hogy Magyarország mint az EU jövendő soros elnöke különleges felelősséget visel azért az összképért, amely az Európai Unióról a világban kialakul. Emiatt is magától értetődik – tette hozzá – hogy Magyarország elkötelezett maradjon az EU értékei mellett.

A német kormány szóvivője utalt arra a bírálatra, amelyet az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBESZ) fogalmazott meg a magyarországi médiára vonatkozó, korlátozó intézkedések kapcsán. Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadság-felelőse arról beszélt, hogy hasonló jogi szabályozásra "csak tekintélyelvű rezsimek alatt" van példa.

Arra a kérdésre, vajon Merkel kancellár beszélt-e telefonon erről Orbán Viktor miniszterelnökkel, Steegmans nem adott választ, ugyanakkor a német kormány állásfoglalását egyértelműnek nevezte.

Nagyon pontosan meg fogják mérni
Az új magyar médiatörvény bírálatot váltott ki az Európai Parlament német képviselői részéről - írta szerdán a Frankfurter Rundschau.

A szociáldemokrata párthoz közel álló napilapnak adott nyilatkozatában Martin Schulz, a szocialista EP-frakció elnöke kijelentette: "a sajtószabadságra vonatkozó európai standardok alapján nagyon pontosan fogjuk megmérni Magyarországot". Amennyiben az ország nem felel meg a fenti előírásoknak, akkor "nagy problémákra számíthat" - fogalmazott az SPD-képviselő.

Alexander Alvaro, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) EP-képviselője rendkívül megkérdőjelezhetőnek tartja, hogy a soros EU-elnökség várományosa el akarja hallgattatni országa kritikus hangú médiumait. A magyar kormány föltehetné magának a kérdést, vajon mentálisan a magáénak vallja-e az Európai Uniót, osztja-e annak értékeit, és átveheti-e januárban a soros EU-elnökséget - jelentette ki a frankfurti lapnak Alvaro. Budapesti kormányilletékesekkel szemben, akik arról biztosítják a sajtót, hogy a médiatörvény megfelel az európai normáknak, az FDP-politikus úgy véli, hogy az ellentétes az EU alapjogi chartájával.

A zöldek is bírálják
Az Európai Parlament zöld frakciója is bírálta szerdán az új magyar médiatörvényt, és azt kérte a Bizottságtól, valamint az Európai Unió országainak kormányaitól, hogy követeljék annak visszavonását.

"A magyar parlament által nemrég elfogadott médiatörvény egy európai uniós ország számára tűrhetetlen mértékű felügyeletet jelent - írta közleményében Daniel Cohn-Bendit, a zöldek egyik vezetője. - Az új törvény, amely egyértelműen megtorló jellegű, ellentmond az Európai Unió alapszerződésének, az Alapvető Jogok Chartájának és az Emberi Jogok Európai Egyezményének."

Merkel a jogállamiság elveire figyelmezteti Magyarországot
MTI
2010. december 22., szerda 13:10 | 1 órája frissítve
Angela Merkel német kancellár szerdán óvta Magyarországot attól, hogy a sajtóval kapcsolatban megsértse a jogállamiság elveit. Német EP-képviselők szerint meg kéne vizsgálni, hogy Magyarország érdemes-e az EU soros elnökségére.

"A német kormány nagy figyelemmel követi a médiára vonatkozó törvények alakulását Magyarországon" – jelentette ki szokásos szerdai sajtóértekezletén Christoph Steegmans helyettes kormányszóvivő. Egyúttal leszögezte, hogy Magyarország mint az EU jövendő soros elnöke különleges felelősséget visel azért az összképért, amely az Európai Unióról a világban kialakul. Emiatt is magától értetődik – tette hozzá – hogy Magyarország elkötelezett maradjon az EU értékei mellett.

A német kormány szóvivője utalt arra a bírálatra, amelyet az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBESZ) fogalmazott meg a magyarországi médiára vonatkozó, korlátozó intézkedések kapcsán. Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadság-felelőse arról beszélt, hogy hasonló jogi szabályozásra "csak tekintélyelvű rezsimek alatt" van példa.

Arra a kérdésre, vajon Merkel kancellár beszélt-e telefonon erről Orbán Viktor miniszterelnökkel, Steegmans nem adott választ, ugyanakkor a német kormány állásfoglalását egyértelműnek nevezte.

Nagyon pontosan meg fogják mérni
Az új magyar médiatörvény bírálatot váltott ki az Európai Parlament német képviselői részéről - írta szerdán a Frankfurter Rundschau.

A szociáldemokrata párthoz közel álló napilapnak adott nyilatkozatában Martin Schulz, a szocialista EP-frakció elnöke kijelentette: "a sajtószabadságra vonatkozó európai standardok alapján nagyon pontosan fogjuk megmérni Magyarországot". Amennyiben az ország nem felel meg a fenti előírásoknak, akkor "nagy problémákra számíthat" - fogalmazott az SPD-képviselő.

Alexander Alvaro, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) EP-képviselője rendkívül megkérdőjelezhetőnek tartja, hogy a soros EU-elnökség várományosa el akarja hallgattatni országa kritikus hangú médiumait. A magyar kormány föltehetné magának a kérdést, vajon mentálisan a magáénak vallja-e az Európai Uniót, osztja-e annak értékeit, és átveheti-e januárban a soros EU-elnökséget - jelentette ki a frankfurti lapnak Alvaro. Budapesti kormányilletékesekkel szemben, akik arról biztosítják a sajtót, hogy a médiatörvény megfelel az európai normáknak, az FDP-politikus úgy véli, hogy az ellentétes az EU alapjogi chartájával.

A zöldek is bírálják
Az Európai Parlament zöld frakciója is bírálta szerdán az új magyar médiatörvényt, és azt kérte a Bizottságtól, valamint az Európai Unió országainak kormányaitól, hogy követeljék annak visszavonását.

"A magyar parlament által nemrég elfogadott médiatörvény egy európai uniós ország számára tűrhetetlen mértékű felügyeletet jelent - írta közleményében Daniel Cohn-Bendit, a zöldek egyik vezetője. - Az új törvény, amely egyértelműen megtorló jellegű, ellentmond az Európai Unió alapszerződésének, az Alapvető Jogok Chartájának és az Emberi Jogok Európai Egyezményének."

Merkel a jogállamiság elveire figyelmezteti Magyarországot
MTI
2010. december 22., szerda 13:10 | 1 órája frissítve
Angela Merkel német kancellár szerdán óvta Magyarországot attól, hogy a sajtóval kapcsolatban megsértse a jogállamiság elveit. Német EP-képviselők szerint meg kéne vizsgálni, hogy Magyarország érdemes-e az EU soros elnökségére.

"A német kormány nagy figyelemmel követi a médiára vonatkozó törvények alakulását Magyarországon" – jelentette ki szokásos szerdai sajtóértekezletén Christoph Steegmans helyettes kormányszóvivő. Egyúttal leszögezte, hogy Magyarország mint az EU jövendő soros elnöke különleges felelősséget visel azért az összképért, amely az Európai Unióról a világban kialakul. Emiatt is magától értetődik – tette hozzá – hogy Magyarország elkötelezett maradjon az EU értékei mellett.

A német kormány szóvivője utalt arra a bírálatra, amelyet az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBESZ) fogalmazott meg a magyarországi médiára vonatkozó, korlátozó intézkedések kapcsán. Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadság-felelőse arról beszélt, hogy hasonló jogi szabályozásra "csak tekintélyelvű rezsimek alatt" van példa.

Arra a kérdésre, vajon Merkel kancellár beszélt-e telefonon erről Orbán Viktor miniszterelnökkel, Steegmans nem adott választ, ugyanakkor a német kormány állásfoglalását egyértelműnek nevezte.

Nagyon pontosan meg fogják mérni
Az új magyar médiatörvény bírálatot váltott ki az Európai Parlament német képviselői részéről - írta szerdán a Frankfurter Rundschau.

A szociáldemokrata párthoz közel álló napilapnak adott nyilatkozatában Martin Schulz, a szocialista EP-frakció elnöke kijelentette: "a sajtószabadságra vonatkozó európai standardok alapján nagyon pontosan fogjuk megmérni Magyarországot". Amennyiben az ország nem felel meg a fenti előírásoknak, akkor "nagy problémákra számíthat" - fogalmazott az SPD-képviselő.

Alexander Alvaro, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) EP-képviselője rendkívül megkérdőjelezhetőnek tartja, hogy a soros EU-elnökség várományosa el akarja hallgattatni országa kritikus hangú médiumait. A magyar kormány föltehetné magának a kérdést, vajon mentálisan a magáénak vallja-e az Európai Uniót, osztja-e annak értékeit, és átveheti-e januárban a soros EU-elnökséget - jelentette ki a frankfurti lapnak Alvaro. Budapesti kormányilletékesekkel szemben, akik arról biztosítják a sajtót, hogy a médiatörvény megfelel az európai normáknak, az FDP-politikus úgy véli, hogy az ellentétes az EU alapjogi chartájával.

A zöldek is bírálják
Az Európai Parlament zöld frakciója is bírálta szerdán az új magyar médiatörvényt, és azt kérte a Bizottságtól, valamint az Európai Unió országainak kormányaitól, hogy követeljék annak visszavonását.

"A magyar parlament által nemrég elfogadott médiatörvény egy európai uniós ország számára tűrhetetlen mértékű felügyeletet jelent - írta közleményében Daniel Cohn-Bendit, a zöldek egyik vezetője. - Az új törvény, amely egyértelműen megtorló jellegű, ellentmond az Európai Unió alapszerződésének, az Alapvető Jogok Chartájának és az Emberi Jogok Európai Egyezményének."

asperjangyorgy 2010.12.22. 16:10:52

Führerstaat lett Magyarország a német lapok szerint
Index, MTI
2010. december 22., szerda 13:43 | 1 órája frissítve
Az európai lapok elemzői szerint a két évtizeddel ezelőtt kivívott szabadság került veszélybe Magyarországon. A legóvatosabban a Frankfurter Allgemeine Zeitung fogalmaz, amely szerint az új médiatörvény kötéltánc a médiaszabályozás és a cenzúra között.

Több német napilap kommentárban foglalkozott szerdán az Országgyűlés által elfogadott új médiatörvénnyel.

A konzervatív Die Welt címoldalán közölt, Magyarország mint vezéri állam (Führerstaat Ungarn) című írásában Michael Stürmer, a konzervatív újság egyik vezető publicistája megállapítja: "Orbán Viktor kormányzó Fidesz pártja nyilvánvalóan eltökélte, hogy az egyszer megszerzett hatalmat, kétharmados többsége birtokában, egyhamar nem adja ki a kezéből. Olyan ez, mintha a tekintélyelvű, antiszemita 30-as években megállt volna a film, és most ismét peregni kezdene."

Stürmer szerint az NMHH "átfogó antidemokratikus hatáskörrel rendelkezik. A cenzúrától dokumentumok elkobzásán át a kényelmetlen médiumok anyagi csődjéig kiterjed mindenre, amit egy tekintélyelvű rezsim csak kívánhat. (Az NMHH) véleményirányító és a hatalmat dicsőítő minisztérium, vezetői Orbán Viktor kormányfő párthíveiből és kegyenceiből állnak... Ausztria esetében, a Haider-féle közjáték idején az EU még megbotránkozott, és büntetésként sarokba állította az alpesi köztársaságot. Magyarország esetében semmi sem történik, noha kirajzolódik a tekintélyelvű államhoz vezető út, és ez nem máról holnapra kezdődött. Odalesz a szabadság, amelyet a magyarok két évtizeddel ezelőtt maguknak és másoknak kivívtak... Magyarországon Orbán Viktor vezéri állama jön létre" - írta a Die Welt.

hirdetés

Tíz nappal az EU soros elnökségének átvétele előtt a magyar kormány az utcára küldi a lakosságot, és arcul csapja európai partnereit - állapította meg a szociáldemokrata párthoz közel álló Frankfurter Rundschau. "Aki ezentúl illetlenül, mondhatnánk bírálóan számol be a kétharmados (többséggel bíró) Fidesz politikájáról, azt pénzbírság vagy annál is rosszabb dolog fenyegeti. Az Európai Parlamentben joggal fogalmazódnak meg kételyek arról, vajon egy ilyen módon kormányzott országnak helye van-e egyáltalán az EU-ban, nemhogy a következő hat hónapban ő diktáljon ott. Joggal tehető fel az a kérdés is, vajon miért csak EP-képviselők adnak hangot felháborodásuknak, miért nem teszik ezt mások is, akik Brüsszelben vagy saját fővárosukban amúgy igen nagyra tartják magukat" - írta a Frankfurter Rundschau.

A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung Magyarországgal foglalkozó rovatvezetője, Georg Paul Hefty frankfurti keltezésű írásban számolt be a médiatörvény parlamenti elfogadásáról, magyarázatot fűzve annak egyes pontjaihoz. A cikkíró szerint a sajtójogot szabályozó új törvény "mind politikai, mind jogi értelemben kötéltánc a megbízható médiarend és a cenzúra között". Hefty úgy látja, hogy a médiatörvény, amely az 1996-os jogszabályt váltja fel, "az állami és a magántulajdonban lévő médiumok felügyeletét célozza, ami nem feltétlenül jelent egyet az azok feletti uralommal".

A Handelsblatt a hazugságon ért politikusokat kipellengérező "A nap Pinocchiója" rovatában közölt szerdán rövid írást Orbán Viktor fényképével és tőle származó idézettel. Utóbbi szerint "Médiatörvényünk nem tartalmaz semmi olyant, ami ne létezne más EU-országban is". A cikkíró megállapítja: "Orbán januárban át akarja venni az EU soros elnökségét - és a 2010-es esztendőt durva valótlansággal fejezte be. Európában sehol másutt nem ennyire sajtóellenesek a törvények, mint Magyarországon... Orbán úr Magyarországa többé nem szabad ország a média számára" - írta a német üzleti körök vezető lapja.

Az olasz lapok is elítélik
"Az európai elnökség félévének előestéjén igen a szájkosár törvényre. Az újságok Magyarországon a kormány alá vetve. Tiltakozás Budapesten, zavarban az EU" - címmel számolt be a Corriere della Sera. A leragasztott szájjal tüntető fiatalok fényképe alatt a konzervatív napilap teljes oldalas cikkének első mondata leszögezte: "(a médiatörvény)névjegyként, Magyarország európai uniós elnökségének kezdete előtt, teljességgel szokatlan és bizonyosan kínos".

A Corriere ismertette a törvény tartalmát, bemutatta Orbán Viktor politikai pályafutását és kitért Magyarország gazdasági helyzetére. Végül megjegyezte: "...úgy tűnik, Brüsszel számára Magyarország esetében fontosabb, hogy a gazdasági programot hozzáértéssel intéző elnökség legyen, semmint hogy vitába szálljon a sajtószabadságról". Szájkosár törvény Magyarországon, a jobboldal cenzúrázza a sajtót - szólt a La Repubblica címe. Az újság berlini tudósítójának cikke hangsúlyozta, "a kormány válaszolt a kritikákra azt állítva, hogy a törvény szükséges az ósdi sajtószabályozás reformjára...".

A szabadságért küzdött
Alapító főszerkesztője, Adam Michnik levelét közli és kommentárban foglalkozik a magyar médiatörvénnyel szerdán a Gazeta Wyborcza című baloldali liberális lengyel napilap, amely magyarul fejezi ki szolidaritását

"Szolidaritásunkat fejezzük ki a magyar médiával, amelyet Orbán miniszterelnök el akar hallgattatni" - áll magyar nyelven a lap címlapján.

A Gazety Wyborcza lengyel napilap cimlapja
Michnik "Magyar barátainkhoz" című levelében Thomas Jefferson, az Egyesült Államok harmadik elnöke, a Függetlenségi Nyilatkozat szerzője egyik mondását idézi: "Rendszerünk alapja a közvélemény, legfontosabb feladatunk ennek a jognak a megőrzése. Ha rajtam múlna a döntés, hogy jobb-e egy kormány informatív sajtó nélkül, mint sajtó kormány nélkül, nem haboznék a második mellett szavazni".

Orbán Viktor a szabadságért küzdő demokratikus ellenzék aktivistája volt. Ma kormányfőként elnyomja ezt a szabadságot egy olyan törvénnyel, amely szájkosarat tesz a független sajtóra. Orbán Magyarországa Lukasenka Fehéroroszországának az útjára lép. A szájkosár-törvények mindig és mindenütt a jogállamot sértik, a demokráciát rombolják, jogfosztottá teszik a társadalmat -írja.
Michnik emlékeztet, hogy az úgynevezett "negyedik Lengyel Köztársaság" kormánya kitartóan fellépett a független média ellen, rombolta a jogállamot és megfélemlítette a társadalmat. Két év után ez a politika piros lapot kapott a lengyelektől.

"Azt kívánjuk magyar barátainknak, hogy jelenlegi kormányukra ugyanilyen sors várjon" - írta.

asperjangyorgy 2010.12.22. 16:12:37

MÉG AZ IS LEHET, HOGY NEM A FIDESZNEK VAN IGAZA, HANEM EURÓPÁNAK. DE A FIDESZ EZT MINDEN BIZONNYAL FIGYELMEN KÍVÜL HAGYJA, MERT NEM ÉRDEKE, HOGY ODAFIGYELJEN MÁSOK SZAVÁRA. ÉS AZ ÁMOKFUTÓK ÁLTALÁBAN CSAK ÉS KIZÁRÓLAG MAGUKRA FIGYELNEK, AZTÁN A MEGVESZETT KUTYÁKAT LELÖVIK, UGYE?

FairyFeller 2010.12.23. 00:17:35

Szemelvény a médiatörvény elfogadása előtti hétfői parlamenti vitáról - a Fidesz világosan kifejezte: mi is a célja

www.youtube.com/watch?v=5oUv5PGoCss

Felszólalók: Dúró Dóra (JOBBIK) - Karácsony Gergely (LMP) - L. Simon László (FIDESZ) - Novák Előd (JOBBIK) - Soltész Miklós (FIDESZ) - Kukorelly Endre (LMP) - Schiffer András (LMP)

FairyFeller 2011.01.13. 23:04:00

Volt aki már az Európai Unió legnagyobb botrányának is nevezte a fokozatosan kikristályosodó magyar médiatörvényt, egyesek a "sajtószabadság megvonásáról" beszéltek - ezek szerint a szlovák nyelvtörvény csupán "kismiska"?

Elkészült a "Nyelvi jogok Szlovákiában" c. füzet

...
"Nyelvi jogok Szlovákiában címmel jelenik meg...egy füzet, amely a...magyar nyelvhasználati törvény által biztosított jogokat tartalmazza.

„A szlovákiai anyanyelvhasználattal kapcsolatban szinte minden kérdésre választ ad ez a füzet, olyan kézikönyv, amelynek minden családban meg kell lennie” – állítja Tóth Károly, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője.

A helynevek és személynevek használatával kapcsolatos lehetőségekről, a kulturális rendezvényekről, az emléktáblákról, és a reklámfeliratokról is tájékoztat a kiadvány, magyarázta lapunknak Horony Ákos jogász, Cúth Csaba és Lancz Attila mellett a füzet társszerzője.

„Az önkormányzatok is nagy hasznát vehetik ennek a kiadványnak, mivel részletesen tárgyaljuk benne a polgárok önkormányzatokkal szembeni nyelvi jogait, és az önkormányzatok kötelességeit, amelyeket legtöbbször tájékozatlanság miatt nem tartanak be, vagy nem tudnak biztosítani” – figyelmeztet Horony Ákos. Az egyes témák mellett a vonatkozó jogszabályok egyes szövegrészei is megtalálhatók, szlovákul és magyar fordításban is, így mindenki a törvény eredeti szövege alapján győződhet meg róla, hogy a kórházakban, vagy a hivatalokban milyen esetben és hol kommunikálhat magyarul.

A százezer példányban megjelenő kiadványban megtalálhatóak AZ ÁLLAMNYELVTÖRVÉNY UTOLSÓ MÓDOSÍTÁSÁNAK ÉRTELMÉBEN ÉRVÉNYBE LÉPŐ BÍRSÁGOK IS. A tájékoztató a szlovákiai magyarok lakta települések részletes térképét is tartalmazza, a Fórum Kisebbségkutató Intézet és az Anyanyelvünkért Polgári Társulás adta ki."
...

[ ujszo.com/online/kozelet/2011/01/13/kiadvany-a-nyelvi-jogainkrol ]

***

Vajon, ha Budapest hozna egy olyan döntést, hogy aki közhivatalban valamilyen konkrét nyelven (mondjuk héberül) akarná intézni az ügyeit, azt megbírságolnák, akkor is közönyös maradna az EU?

Költőinek tűnő kérdés.

Szlovákiában már az elmúlt évtizedekben is előfordultak olyan szomorú esetek, amikor egyesek vagy eljátszották azt, hogy nem értenek, nem tudnak magyarul, vagy pedig ki sem szolgáltak magyarokat (magam is találkoztam egyszer ilyen alaptalan, kissé sértő gesztussal és az ellenkezőjével, barátságossággal, segítőkészséggel is! - ami inkább jellemző manapág szlovák emberekre). Pedig az ott élők nem tehetnek trianonról, a francia és az angol diplomáciai fölényről az akkoriban még jóindulatú, de még gyengélkedő amerikaiakkal szemben, egyúttal a magyarok rovására.

FairyFeller 2011.01.14. 22:51:47

A franciák a "magyar bűnözőkre" fogják nemtetszésüket az általuk kisebbségi sorba taszított honfitársaink leendő állampolgársága kapcsán

...
" A határon túli magyarok magyar állampolgárságáról - sőt, majdan a szavazati jogról - szóló budapesti döntésnek az egész Európai Unióra (EU) kiterjedő hatásai vannak. Az EU-ban már eddig is nagy figyelemmel követték az Európai Bizottság és Magyarország vitáját az új médiatörvény kapcsán. De míg ez utóbbit korlátózó jellege miatt kritizálják a szólásszabadság tiszteletben tartásáért küzdők, addig az állampolgársági törvénynek éppen a nagyvonalúsága ébreszt gyanakvást - írta péntek délután megjelent számában a Le Monde. A francia liberális újság bécsi keltezésű tudósítása arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar útlevéllel rendelkezők szabadon mozoghatnak majd a schengeni övezetben vagy vállalhatnak munkát az Európai Unióban, akkor is, ha egyébként azon országok - Románia, Szerbia vagy Ukrajna - állampolgárai, amelyeknek nem járnak ezek a privilégiumok. Ezenkívül az Egyesült Államokba való beutazásuk is könnyebb lesz. Közép-Európa és a balkáni országok területén ugyanis 2,5 millió magyar él, Magyarország határain kívül - jegyzi meg a lap. Azt is hangsúlyozza, hogy Szerbiában, amely uniós tagjelölt, és ahol mintegy 280 ezer magyar él a Vajdaságban, eddig legalább ötezren nyújtották be a honosítási kérelmüket. Az uniós tag Romániában, amely nem tagja a schengeni övezetnek, a majdnem másfél milliós magyar kisebbségből ezrek töltötték már ki az űrlapokat. Az 530 ezer magyart számláló Szlovákiában, amely a schengeni övezet mellett az eurózóna tagja is, nagyon kevesen jelentkeznek a magyar állampolgárságért, miután a szlovák nacionalisták a kettős kötődést a Szlovákia iránti lojalitás szempontjából problémának tekintik. A mintegy 160 ezer fős ukrajnai magyar kisebbség reakcióját még nem tudni. Az országban nem engedélyezett a kettős állampolgárság. A Le Monde meglátása szerint a magyar konzervatív többség által 2010 májusában elfogadott állampolgársági törvény erősen szimbolikus jellegű intézkedés, amelynek elsődleges célja az 1920-as Trianoni szerződéssel szétdarabolt magyar nemzet egyesesítése.
"A nacionalista áramlatok régi követelésének a teljesítésével Orbán Viktor kormánya a szélsőjobboldal vitorlájából akarta kifogni a szelet, amelynek legfőbb ereje, a Jobbik 16,8 százalékot ért el a 2010. áprilisi parlamenti választásokon" - tette hozzá a szerző. Megemlíti, hogy a törvény elfogadását követően Martonyi János külügyminiszter úgy érvelt: orvosolni kell azt az igazságtalanságot, hogy a világ különböző tájain élő magyar diaszpóra kérhetett magyar útlevelet, a szomszédos országokban élő kisebbségek viszont nem. A magyar kormány azt is hangsúlyozza a lap szerint, hogy a honosítási kérelem nem jelenti automatikusan a magyar útlevél kiadását.
Az adminisztrációs szűrők ellenére azonban az eljárás számos román állampolgár számára lehetővé tenné, hogy megkerülje Párizs és Berlin vétóját, amellyel meg akarják akadályozni Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez - mutat rá a Le Monde.
Románia azért is fogadta közönnyel az új magyar állampolgársági politikát, mert maga is hasonló irányvonalat követ Moldovában, ahol a lakosság 65 százaléka románul beszél.
De a balkáni határok nem kielégítő ellenőrzése, amit kihasználnak a kábítószer- és a fegyverkereskedők, valamint az embercsempészek, nyugtalanítja Nyugat-Európát - hívta fel a figyelmet a lap.
A Le Monde szerint egy másik "kényes kérdés" az, hogy Budapest szavazati jogot készül adni minden honosított magyarnak. A lap szerint tavaly tavasszal a konzervatívok még elutasították ennek gondolatát, amit akkor a szélsőjobboldal képviselt.
"Mára azonban, úgy tűnik, felülkerekedett a kísértés, hogy létrehozzanak egy határon túli választói bázist. Hiszen, ahogy azt Orbán Viktor is megmondta, Szerbia ugyanígy tesz a volt Jugoszlávia területén szétszóródott szerb kisebbségekkel" - tette hozzá a tudósító.
"Németországhoz hasonlóan Franciaországban sem kívánják kommentálni az állampolgársági törvényt. Az Európai Bizottság nem kompetens a kérdésben. De Joseph Daul, az Európai Néppárt francia állampolgárságú európai parlamenti frakcióvezetője január 12-én azt mondta a sajtónak, hogy a Fideszt is soraiban tudó frakció egyes tagjai számára elfogadhatatlan lenne a választójog megadása a határon túli magyar kisebbségeknek. Daul szerint az egyenlő (lenne) a határok el nem ismerésével" - zárta írását a Le Monde." (...)

[ magyarsag.mti.hu/hirek/525585/le_monde_a_hataron_tuli_magyaroknak_igert_magyar_utlevel_zavarja_europat ]

---

Daul uraság szóvívője később pontosította méltánytalan szavait

Eredetileg így fogalmazott: "Ha a magyar kormány úgy döntene, hogy szavazati jogot ad az Európai Unió más országaiban élő magyar kisebbségek tagjainak, az egyenlő (lenne) a határok el nem ismerésével, és ez elfogadhatatlan."

Majd a szóvívője, Antoine Ripoll: "A kettős állampolgárokkal kapcsolatban Joseph Daul nem kívánt véleményt nyilvánítani"

(...)

"Joseph Daul, az Európai Parlament néppárti frakcióelnöke valójában a határon túl élő és magyar állampolgársággal nem rendelkező, de magyar származású személyek esetleges magyarországi szavazati jogára utalt elutasító értelemben - pontosította a frakcióelnök korábban az AFP francia hírügynökségben anyagában olvasható szavait Antoine Ripoll..." (...)

[ www.bumm.sk/50675/daul-elfogadhatatlan-lenne-a-hataron-tuli-magyarok-valasztojoga.html ]

***

Hát, hogy időnként milynek ezek a franciák... (úgy értem a francia EU-s politikusok, természetesen)

Ha nem volna médiatörvény, úgy szólnék (azt is csak magamban): "Az anyja disznaját!"

De nem szólok így.
süti beállítások módosítása