HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

A történelem bonyolult

2011.01.07. 11:08 asperjangyorgy

Kommentként érkezett az alábbi levél, névvel aláírva, azért rögtön válaszolok rá:

Tisztelt Asperján Úr,

„az volt a "mániájuk", mint annyi más értelmiséginek akkoriban, hogy tenni kell valamit a hazáért, a fasizmus ellen, az emberi értelem megmentéséért”

Én nem vagyok szakértő, hiányosak az ismereteim, de érdeklődő vagyok és máshol ezt olvasom:
Sczönherz Zoltán „egyetemista volt, mikor Prágában a munkásmozgalom tagja lett.”
Tehát maximun 1928-at írhattak. Hol volt ekkor M.o.-on „fasizmus”, ami ellen küzdeni kellett – külföldről?
Köszönettel: Hegedüs Lea

Sczönherz Zoltán 1905-ben született. Prágában villamosmérnöknek tanult, az Ön által említett időben vette feleségül Ungár Mártát, akinek az édesapja kassai gazdag ügyvéd volt (Márta is jogi diplomát szerzett Prágában). Mindketten az akkor lázas baloldal hívei lettek - Csehszlovákiában. Eszükben sem volt, hogy Magyarországgal foglalkozzanak. Csehszlovák állampolgárként teljesen legálisan a legális baloldali mozgalom híveiként megpróbálták elképzelni a maguk módján a világot. Nem küzdöttek külföldről a magyarországi "fasizmus" ellen, ez eszükbe sem jutott, hiszen nem is voltak magyar állampolgárok. Prágában nem is beszéltek magyarul, hanem második anyanyalvükön: csehül (miközben természetesen szlovákot is anyanyelvi szinten használták). Ők semmlyen módon nem kapcsolódtak bele a magyarországi eseményekbe mindaddig, amíg - "önhibájukon kívül" - magyar állampolgároki nem lettek a Felvidék visszacsatolása következtében.

A történelem írta az életüket, illetve a történelem is. Mert aktívan alakítani akarták magát a történelmet is. Dönthettek és választhattak volna úgy, mint gazdag szülő háttérrel rendelekző (Schönherz apjának jól menő likörgyára volt!) művelt, nyelveket beszélő értelmiségiek, akiknek ehhez meg is voltak a kapcsolataik, hogy élik a maguk boldog életét Angliában, esetleg Svájcban vagy az Egyesült Államokban. Schönherz igen tehetséges ember volt (beszélt németül, angolul, franciául és persze magyarul is!!!), bizonyára érvényesült volna. Márta is rátermett ember, szép nő volt, méltó társa és partnere kifejezetten jóképű, svádás férjének. Ők, mint akkoriban sok baloldali módon gondolkodó fiatal - a történelem kényszere folytán is - másként döntöttek. Lehet értékelni a döntésüket, de felülvizsgálni aligha.

Különösen,ha figyelembe vesszük, hogy Schönherz Zoltánt (kvázi politikai okok miatt!) 1942. október 8-án a Margit körúti fegyház udvarán felakasztották, a családját pedig az elsők között deportálták. Apja már a deportálás előtt meghalt (nem tudván elviselni fia halálát). Édesanyja, hatéves fia, felesége, annak egész rokonsága Auschwitzban veszett, egyedül a húga, Klára tért vissza.

1928-ban Magyarországon fasisztoid uralom létezett, zsidótörvényekkel és sok minden mással. Tény, hogy akkor Magyarországon nem volt fasiszta uralom. Erre csak 1944 végén, a szintén kassai születésű Szálasi Ferenc nyilas hatalomátvétele után került sor. De akkor már rég befejeződött a zsidók deportálása, mégpedig a nem fasiszta Horhty Miklós és kormányzata asszisztálása mellett. Szálasiék már "csak" a pesti gettót működtették és a kényszermunkát, valamint az eröltetett meneteket irányították. Elég talán, ha Radnóti Miklóst híres-szép versét, az Eröltetett menetet említem.

A történelem bonyolult. Akkor is, ha benne élünk, akkor is, ha visszatekintünk rá.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr912567002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FairyFeller 2011.01.07. 15:25:35

A kormány által betiltani szándékozott egyik hírportál önértékelése szerint "történelmi jelentőségű" értekezést vezényelt le a zsidó holokausztról elismert történészek és -a legújabb törvények által büntetendő véleményeket képviselő- ún. revizionisták között

Számos kimerítő írás olvasható minderről, én ezeknek a töredékét sem olvastam el, idő hiján, de egyre fontosabbnak tartom, hiszen könnyen lehet, hogy már csak rövid ideig lesz erre mód.
Minden esetre az egyik fontos részletről a következő képpen vonja le a konzekvenciát (a forrást nem idézném, de visszakereshető és hangsúlyoznám, hogy nem én állítom ezt, csupán idézem, ami másutt olvasható és mivel én nem vagyok szakértő, így természetesen nem is tudok megalapozott véleményt alkotni ebben a témában, tehát a következő nem az én véleményem, hanem egy másik személy állítása, újabb megnevezett személyekkel, történészekkel kapcsolatosan): "zsidó történészek mint Karsai László vagy Ungváry Krisztián beismerik, hogy Szálasi Ferenc és a nyilasok nem akarták a magyar zsidóság pusztulását...Amit nekik büntetlenül lehet, azért nekünk bírság, per, esetleg börtön jár..."

Természetesen ez egy ellenőrizetlen állítás. Általam legalább is nem ellenőrzött és végképp nem az én véleményem, illetve nem én állítom. Elvileg megtalálhatóak ennek az utalásai valahol, amelyre ez az állítás hivatkozik, és amely állítás nem mellesleg nem tagadja, vagy csökkenti jelentőségét a holokausztnak, minden esetre újabb szempontokat vethet fel, annak aki az üggyel behatóbban is foglalkozik (de az nem én vagyok...).

Horthy-ról pedig a wikipedia, a szabad enciklopédia a következőket írja, a holokauszt kapcsán:

...
"Horthy parancsára Kállay titkos tárgyalásokat szervezett a britekkel [a háborúból kilépés érdekében ] Isztambulban. A tárgyalásokkal Szent-Györgyi Albertet bízták meg, aki 1943. február 7-én érkezett meg Törökországba. A németek jóval professzionálisabb hírszerzése előtt jól ismert volt a tárgyalások ténye, azonban jelentős szerepe volt ebben Edvard Benešnek is, aki a londoni rádióban nyíltan beszélt a magyar béketapogatózási kísérletről. Hitler követelte is a többször Klessheimbe látogató Horthytól, hogy váltsa le miniszterelnökét és szigorítson a zsidókkal szemben alkalmazott bánásmódon. A kormányzó azonban kiállt Kállay mellett. A zsidóságot érintve antiszemitizmusát bizonygatva próbálta kikerülni Hitler kérését a deportálásukra vonatkozóan. Mivel Hitler hajthatatlan maradt ebben a kérdésben, így Horthy saját meggyőződésének megfelelően kénytelen volt kérését megtagadni...A britek még a balkáni partraszállás esélyét is felcsillantották a magyar tárgyalófelek előtt, de Sztálin ellenállása miatt ez nem valósult meg. 1944. február 12-én Horthy a Hitlerhez írt levelében követelte a magyar honvédség hazaengedését a keleti frontról...Az átállást tervezgető Magyarországot 1944. március 19-én német csapatok szállták meg. Előtte Horthyt tárgyalni hívták Klessheimbe, ahol elzárták a külvilágtól, így nem tudott ellenállásra utasítani...Horthy megmaradt ugyan kormányzónak, de gyakorlatilag az ország élére kinevezett Edmund Veesenmayer birodalmi biztos kezében volt az irányítás. Új hadakat menesztettek a rohamosan közeledő keleti frontra...1944-ig Magyarországon a zsidóságot érintő pogromokra és atrocitásokra nem került sor, szemben Romániával, Jugoszláviával, Szlovákiával. Ezekben az országokban a deportálások már 1942-ben megkezdődtek. Ezekre való tekintettel kb. 100 000 zsidó menekült a szomszédos országokból Magyarországra. A német megszállást követően azonban itt is megkezdődött a zsidók gettókba gyűjtése, kötelezték őket a sárga csillag viselésére, végül pedig áprilisban a magyar adminisztráció készséges segítségével megkezdődtek a deportálások. 1944 júliusáig 445 ezer polgárt deportáltak, közülük 437 402 személyt Auschwitz-Birkenauba...Horthy kezdeményezésére a magyar kormány ajánlatot tett a még nem deportált zsidó származású magyarok (különösen a gyermekek) külföldre történő evakuálása érdekében..., valamint a nemzetközi segélyszervezeteket a koncentrációs táborokba irányuló segélyszállítmányok küldésére ösztönözte Svájc budapesti külképviseleténél. A kezdeményezés, amelyhez meglepő módon a németek is hozzájárultak, elbukott, mivel az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság politikai okokból sokáig késlekedett a döntéssel és így a hadihelyzet változása miatt végül nem kerülhetett sor az akcióra. A Jad Vasem szerint azonban a kudarc ellenére a Horthy-ajánlat jelentős hatással volt a magyarországi zsidómentő tevékenységre." (...)

[ hu.wikipedia.org/wiki/Horthy_Mikl%C3%B3s ]

Hogy mindez igaz e, én nem tudom, nem tudhatom.

FairyFeller 2011.01.07. 15:46:22

A Felvidék visszacsatolásához pedig annyit fűznék hozzá, hogy az én felmenőimet is Érsekújvárból üldözték el a Benes-dekrétumok következtében (amely a közelmúltban volt téma a magyar-német jogi rendezés és a felmerülő kárpótlások kapcsán; a szlovákok "ügyesen" kijátszották a felelősségre vonást azzal, hogy megfenyegették az EU-t, nem írják alá a liszaboni szerződést, ha ezzel "baszogatják" őket...így azóta HUSS...és a szlovákok pedig alá is írták a Brüsszel számára jelentékeny közponi irányítást biztosító szerződést...).

Rengeteg magyar és német lett megfosztva vagyonától, elüldözve otthonából, szülőföldjéről, miután a szlovákok a világháború után újra megkaparintották a Felvidéket.
Szinte döbbenetes volt számomra visszanézni archív felvételről, ahogy Horthy azokban a kaotikus időkben a kassai bevonuláskor a magyar mellett szlovákul (!) is nagy barátsággal szólt a Felvidék szlovákjaihoz. Az ember ilyenkor elgondolkodik azon, hogy manapság Szlovákiában, immár az Európai Unióban továbbra is büntetik a magyar nyelv használatát, akár ilyen, vagy olyan kormánykoalíció rendelkezik is az elcsatolt területeken élők felett.

Horthy bevonulása Kassára, 1938. november 11. (archív felvétel): www.youtube.com/watch?v=NIu3kKyXSC0
süti beállítások módosítása