HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

FayriFeller: Van-e elegendő rendőrünk?

2011.01.12. 11:04 asperjangyorgy

Tisztelt Asperján úr!

Úgy vélem, Magyarországon elegendő a rendőri állomány (2006-ban ~29 ezer fő). Minden 4. négyzetkilométerre legalább egy rendőrünk jut. Az állomány növelése, ahogy szokás mondani, szerintem "parasztvakítás". Ha már egyesek előszeretettel nevezik sértő célzattal a magyarokat az egyébként kevésbé sértő- parasztnak  (németül das Bauer - nek), míg a magyarok (és más népek) gyakran nevezik kevésbé tudatos módon sértő jelzővel az őket leparasztozóakat "törvénnyel szemben állónak", "érinthetetlennek", "kerülendőnek" (görögül atsziganosznak) - miért ne gondolhatnám azt, hogy parasztvakítás az 2-3 ezer új rendőr elhozza majd a különböző régiókban várva-várt közbiztonságot?
Szintén parasztvakítás a szociális juttatások és szociális programok kapcsán 1-1 milliárd forintról beszélni (néha ilyen híreket lehet hallani, pl. ez: www.galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=41411:a-joev-evi-koeltsegvetes-kormany-altal-tamogatott-modositasai&catid=76:hazai-vonatkozasu-hirek&Itemid=113 ), amikor legalább 1500-2000 milliárd forintra kiterjedő költségvetési tételről van szó.
Az embernek olyan érzése támad, mintha valakit madárnak néznének.

De vissztérnék a rendőrség témakörére. A következő listából ( en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_size_of_police_forces ) kiemelnék néhány példát, hogy mennyi lakosra, mekkora területre, mennyi rendőr jut és Hazánkhoz viszonyítva jobb e, avagy rosszabb e a közbiztonság.

Ezek szerint legalább 310 rendőrünk jut ezer négyzetkilométerre s a lista szerint átlagosan 348 méter (egy rendőrre eső átlagos hatósugár, az ország egész területére nézve) megtétele után egy másik rendőrre eső hatósugarba léphetünk be és így tovább. Igaz, ami igaz, vidéken sokan örülnének, ha naponta legalább csak 1-1 rendőrt látnának, ha csak látnák, és itt csak a lakott területekről volna szó, nem pedig az egész országről, a kietlen pusztákat és sötét erdőket és a hegytetőket is beleszámítva. Kérdés: hol vannak a rendőrök? Netán új állomány is "rejtőzködni" fog mint a jelenlegiek, miközben "szolgálnak és félnek"?
Lehet, hogy Irán-mániásnak gondolnak azok, akik szerint: tessék már megint Iránnal jövök. Azonban úgy gondolom, mindjárt a legjobb példa Irán lehet az okfejtésem kapcsán.

A lista szerint a gigászi területű 70 milliós Iránban mindössze 40 ezer fő körüli a rendőrállomány, miközben -szárazföldi- területe meghaladja a másfél millió kilométert. Csak a lakott területeire nem jut annyi rendőr, mint Magyarország egész területére, nem hogy a sivatagjaira...

Számokban: Iránban ezer négyzetkilométerre körül belül 26 rendőr jut, vagyis kevesebb, mint 1/10-ed része az egy területre jutó magyar létszámnak. Ez azért nagy különbség. A közbiztonság híresen jó. Tavaly 200 alatti számban hajtottak végre halálbüntetést a következő kategóriák szerint: gyilkosság; fegyveres rablás; kábítószer kereskedelem; nemi erőszak; házasságtörés. Ezen 5 kategóriában átlag 30-40 eset büntetéseként.
Tegyük fel, hogy a 70 milliós Iránban 50 gyilkosság történt tavaly (talán kevesebb!). A 10 milliós Magyarországon ennek a többszöröse!

Azért a gyilkosságot emelem ki, mert ha itt is az iszlám törvénykezés szerinti bűnöket kellene figyelembe venni, akkor "az ország felére" vonatkozhatna..."súlyos" ítélet".
Véleményem szerint nálunk nem kellene például -akár a férfi, akár a nő részéről- a házasságtörést halállal büntetni (a legújabb Ptk. nálunk még a válási szándék indoklását sem teszi követelménnyé, tehát az itteni törvényt még az sem érdekli, hogy az egyik fél -adott esetben- megcsalja a másikat például).
Tehát ha csak a legsúlyosabb életlennes bűncselekményeket, vagy ha a gyilkosságokat vesszük számításba, abból is több történik évente Magyarországon, mint Iránban. Ha feltételezzük, hogy itt is újra bevezetnék a halálbüntetést, csupán ebben a bűnügyi kategóriában, bizonyosan kevesebb ilyen szörnyűség történne, évről-évre (más kérdés, hogy a halálbüntetés visszatartó erejét megkérdőjelező liberálisok nagy propaganda hadjáratba kezdenének világszerte, ha adott esetben a világ élére kerülnénk az egy főre jutó halálbüntetésben, még akkor is, ha itt pusztán a legsúlyosabb életellenes esetekben alkalmaznák, pl. idősek ellen elkövetett rablógyilkosságok, stb. ...).

De vegyünk egy más példát Iránból. A visszaeső tolvajoknak a rendőrség börtönökben, a bebörtönzöttek szeme láttára levágja az egyik kezét. Azt hiszem nálunk már az is sokat javítana a helyzeten (lopások, rablások), ha a büntetés inkább "kar-eltörés" volna, természetesen a börtönlakók szeme láttára és itt is csupán a visszaeső tolvajok esetén. Iránban a tolvajlásért alapesetben "hatósági verés" jár, sokszor a helyszínen (video: ), természetesen nálunk elég volna az is, ha a hatóságok az elfogott tolvajjal megnézethetnének felvételről, vagy adott esetben élőben néhány "kareltörést", hogy tudja mire számítson, amennyiben nem szokik le a lopkodásról.

Tehát át lehetne venni hatékony büntetési tételeket, némi puhítással, enyhítéssel akár Iránból is, amelyek éppen az itteni problémák megoldására, a jelenlegi tendenciák megfékezésére -bizonyára- alkalmasak volnának. Én egyetlen dolgon szigorítanék: Iránhoz képest!
Ez pedig az a jogi tényező, amely az iszlám törvénykezésben teret enged a: megbocsájtásnak. Vagyis ott például a tolvajnak meg lehet bocsájtani, csak akkor büntetik meg, ha a megkárosított nem él a "megbocsájtási jogával" (visszaesők esetén ott sem kegyelmeznek). Addig, amíg itt sok helyütt, településeken a terror az úr és a törvények betartatására, a közbiztonságra nem látnak garanciákat, többek közt azért, mert vagy nincs rendőr (vagy ki tudja, hol van...), vagy nem tesznek, NEM TEHETNEK, művelhetnek semmi visszatartó erejűt a félelemkeltők ellen, addig valószínűleg a többség (pl. idősek) inkább megbocsájtanának az ellenük elkövetett bűncselekményekért, félve mondjuk a hozzátartozók bosszújától (ma még feljelenteni, sőt! egyáltalán beszélni sem mernek ezekről a dolgokról az ilyen környezetben élők).

Túl szélsőségesen gondolkodnék? Más országokban, mint Szlovákia például, engedélyezett magánterületen a lőfegyver és a támadó likvidálása, de a román hatóságok sem ítélték volna volna felfüggesztettre a monoki ex-polgármester védelme alá vett Szoboszlai Barna bácsit, hanem normális önvédelemnek tekintették volna azt, ami esetében történt. A lőfegyverek elterjedése jobb volna?
Nem hiszem. Ennyi rendőr bőven elegendő volna. Csak bújjanak elő. Ne csak demonstrációk idején!

Irán a legkifejezőbb példa erre. Nem is keresek másikat (aki gondolja tanulmányozza a listát), pedig könnyű találni.

Végezetül egy példa a közelmúltból, Iránból.

A tetthelyen akasztották fel a késelőt

...
"A gyilkos késszúrásokkal végzett áldozatával az utcán, tucatnyi járókelő szeme láttára. A szemtanúk nem tudtak az áldozat segítségére sietni a késsel fenyegetőző férfi miatt. A jelenetet az egyik járókelő mobiltelefonjával rögzítette, majd felkerült az internetre. A kivégzésre, amelyre egyész tömeg volt kíváncsi, szerdán kerítettek sort. Iránban tavaly 179, az újévben már eddig 13 embert végeztek ki a helyi sajtó adatai szerint. Ezzel Irán - Kína és Szaúd-Arábia mellett - továbbra is azon országok közé tartozik, ahol a legtöbb halálbüntetést hajtják végre." (...)

[ hvg.hu/vilag/20110105_iran_kivegzes_tetthely ]

 

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr982578394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FairyFeller 2011.01.13. 17:35:40

Az új szlovák közrendvédelmi rendszer

...
"A szlovákiai belügyminiszter kedden bemutatta az közrend védelmére szolgáló új rendszert. Daniel Lipšic elmondta, hogy elsősorban a magas bűnözési aránnyal rendelkező körzetekben erősítik a rendőri jelenlétet. Főleg az olyan roma telepekről van szó, ahol nagyon magas a bűnözők és a bűncselekmények száma, és gyakran sértik meg az közösségi szabályokat. A belügyminiszter az új szabályozásról egy romatelepeken, a kisszebeni járásban lévő Jernyén (Javorince) számolt be. A rendőrség új szervezeti egysége megalakulását követően a bevezetés két részben várható, az első erősítés már ebben a hónapban megérkezik, míg a másik 2011 márciusában várható. A készenléti motoros rendőrök száma 175-tel növekszik, a kommandós egységeknél dolgozók száma 25-tel lesz több. Az új rendszer három kerületben fog működni, ez pedig az eperjesi-, a besztercebányai- és a kassai kerület."
...

[ kitekinto.hu/karpat-medence/2011/01/04/nagyobb_rendri_jelenlet_a_romatelepeken/ | korzar.sme.sk/c/5707423/lipsic-slubil-pre-kriticke-oblasti-v-presovskom-kraji-viac-policajtov.html ]

***

Közbiztonság Szlovákiában (különbségek)

Engedélyezik az otthoni lőfegyvertartást és az önvédelemre használatát, azaz ott egy átlagembernek van esélye megvédeni otthonát, magát a rátörő támadóktól. Magyarországon többnyre csak a bűnözőknek van fegyvere, amit betöréskor is használnak.
A közrend ellen lázadó kisebbségek (a 2004 eleji eseményeket) ellen a hadsereget is bevetik, ha kell.
Több esetben fallal zárják el maguktól a "rossz környékeket" és még csak véletlenül sem bontatják le az ilyen falakat. Magyarországon ugye szó sincs ilyesmiről (illetőleg a tavaly őszi önkormányzati kampány során Miskolc kapcsán felmerült hasonló)
A rendőr gondolkodás nélkül lelövi az ellenszegülőt, vagy a menekülni próbálót. Magyarországon nagyobb eséllyel történik meg ez fordítva.

Én nem mondom azt, hogy ez mindenben jó, vagy hogy mindenben egyet lehet érteni ezekkel a különbségekkel. Általánosságban azonban markánsan láthatóak az előnyök.
A rendőrnek van tekintélye (ez ugye jó). A megtámadottnak lehet önvédelmi fegyvre (én ezt pszichológiai és mentális és lőfegyverhasználati vizsgához kötném, sőt az adott lakóhelyen a közbiztonsági viszonyokat is figyelembe venném). Az önszerveződő, esetlegesen felvonuló erőszaktevő csoportok ellen fel tudnak mutatni erősebb és jobban szervezett rendvédelmi alakulatokat és nem is restellnek. Ezt itt is meg kellene oldani.
A fallal már nem feltétlenül értek egyet. Ilyen falak ugye Dél-Afrikára és Izraelre jellemzőek inkább. Csak akkor, ha tényleg szükséges (mondjuk beláthatóak az előjelek alapján, hogy előbb-utóbb valami szörnyűség, pl. brutális gyilkosság történhet az együttélési problémákból következőleg. Sajnos vannak ilyen helyek, Magyarországon is, Ózdon, vagy Miskolcon például.
A rendőrség tekintélyét itt is helyre kellene állítani ugyebár, de ehhez nem első sorban létszámnövelés, hanem a törvények és az intézkedő rendőr jogkörének a növelésére, megerősítésére, garanciákra van szükség.

FairyFeller 2011.01.15. 16:11:02

A visszatartó erő hiányából következő, szaporodó bűnesetek

A HavariaPress és a bűnügyi statisztikák rácáfolnak Navracsics Tibor állításaira - nehogy aztán jól megbírságolják őket!

...
"Többek között nőtt a lopások és betörések száma, derül ki a Belügyminisztériumban elkészült 2010-es bűnügyi statisztikai adatokból - értesült a HavariaPress. Egy év alatt 15 ezerrel nőtt a lopás miatt indított büntetőeljárások száma, és tíz százalékkal csökkent a közlekedési balesetek, valamint az ittas járművezetők száma, derül ki a Belügyminisztérium által összesített 2010-es adatokból. Tizenhárom százalékkal nőtt a testi sértések száma, a növekedésben Tolna megye vezet 143 százalékkal. 28 százalékkal nőtt az emberrablások száma, miközben ugyanilyen mértékben csökkent az emberkereskedelem miatt indított ügyek száma. Továbbra is évente 130 embert ölnek meg országosan, ebből 32-t Budapesten. Vélhetőleg a reptéri bombafenyegetések hatékony felderítése miatt, több mint felére, 9-ről 4-re esett vissza a légiközlekedés rendje elleni bűncselekmények száma. A gépjárműlopások száma enyhén csökkent, bár továbbra is naponta 16 autót lopnak el az országban, a legtöbbet a fővárosban, és a legkevesebbet Békés megyében. Duplájára emelkedett a számítógépes rendszerek elleni bűncselekmények száma. A hatékony ellenőrzés eredményeként felére csökkent a jövedéki bűncselekmények száma, és szintén felére csökkent a bankkártya hamísítások száma. 15 ezerrel több lopást követtek el 2010-ben mint egy évvel azelőtt, és 17%-al nőtt a betöréses lopások száma. Egy éve alatt közel megháromszorozódott a fogolyszökések száma. Drasztikusan csökkent a terrorcselekmények és a robbanóanyaggal való visszaélések száma, míg a szigorú tartási szabályok ellenére nőtt (121%) a lőfegyverrel visszaélők száma. Duplájára emelkedett a hivatali bántalmazási és kényszervallatási ügyek száma. A kriminál statisztika adatai szerint a legdurvább emelkedést tavaly a vérfertőzés (382%) és az uzsora bűncselekmények(1412%) száma hozta."
...

[ www.havariapress.hu/index.php?menu=hir&hir=43457 ]

---

Navracsics hétfőn (2011. január 12.) azt állította: "negyven százalékkal csökkent a kis értékű lopások száma."

[ források: www.hir24.hu/belfold/198439/a-jobbik-szerint-romlottak-a-ciganybunozes-statisztikai.html | és részlet az M1 Híradóból: www.youtube.com/watch?v=MTtM_GeIauw ]

...
"A Jobbik szerint felháborító, hogy a kormány hatalomra kerülése óta semmit nem tett a cigánybűnözés felszámolása érdekében.
Szegedi Csanád, az ellenzéki párt alelnöke és európai parlamenti képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a felmérések szerint tovább romlottak a cigánybűnözés statisztikái, a kormány azonban még elismerni sem hajlandó a jelenség létezését. Az ellenzéki politikus emlékeztetett, hogy a magyar soros uniós elnökség célkitűzései között szerepel az egységes európai "romastratégia" kidolgozása is. Szegedi Csanád szerint ha a kormány úgy jár el, mint Magyarországon, azaz az alapproblémáról sem vesz tudomást, akkor a helyzet csak rosszabb lesz majd. Szegedi Csanád hangsúlyozta: pártja éppen ezért fenntartja korábbi javaslatait a csendőrség bevezetésére, a bentlakásos iskolák bővítésére, a cigányok - akár szociális munkákon keresztül történő - munkaerő-piaci integrálására, a közrendvédelmi telepek európai szintű megvalósítására, valamint kitartanak azon felvetésük mellett is, amely egy bűncselekményt elkövető egyén esetén az egész család számára felfüggesztené a pénzbeli szociális ellátások kifizetését [ helyette természetben juttatnák a szociális segélyt ]. A Jobbik alelnöke szerint már az is komoly előrelépés lenne a magyar kormánytól, ha átvenné a vonatkozó mintákat a többi uniós tagállamból, mint például Spanyolország, Finnország, Franciaország, vagy Olaszország. Szegedi Csanád hangsúlyozta: pártja nyitott a párbeszédre és bárkivel hajlandó tárgyalni a cigánybűnözés problémájáról." - MTI

---

Végül egy -sajnos nem meglepő- újabb hír, idősek (és/vagy fogyatékosok) ellen elkövetett aljas és gátlástalan agresszióról

Hajnalban törtek rá, majd súlyosan bántalmazták az idős asszonyt

...
"Sárkeresztúr - Csütörtök hajnalban ismeretlenek törtek be egy idős asszonyhoz a faluban. Megverték, pénzt követeltek tőle. A hírek egy faluban gyorsan terjednek. A nénit a József Attila utcában, saját otthonában érte támadás, kórházba került. Nem emlékszik arra, hogyan tudott kiszabadulni, miként ért el a szemben lévő házhoz, ahová becsöngetett, ahonnan mentőt hívtak hozzá. A polgármesteri hivatalban délelőtt rendkívüli testületi ülésre hívta össze a polgármester a képviselőket, ahol jelen volt a sárbogárdi rendőrkapitány, a helyi kisebbségi önkormányzat vezetője. A megbeszélésen elsősorban az indulatokat fékezték, arról tárgyaltak, mit lehetne tenni, hogy megelőzzék a hasonló eseteket. A településen egyébként az éjszaka még volt két betörés, az egyik gyanúsítottait előállították, egyiküket őrizetbe is vették. Azt egyelőre nem tudni, lehet-e közük az egyedül élő nénit ért támadáshoz. A rendőrség nagy erőkkel nyomoz a rablási ügyben.

- Eddig nem gondoltam, hogy a nyilvánossághoz kell fordulnom, de a mai eset miatt megtettem - Csutiné Turi Ibolya polgármester asszony csupán azt szeretné, ha sikerülne fölhívni a törvényhozók figyelmét arra, hogy szükséges a törvény szigorítása, legyen nagyobb visszatartó ereje, amely megfékezheti az ilyen és ehhez hasonló bűncselekmények elkövetőit, visszarettenti őket a brutális támadásoktól. Az ünnepeket megúsztuk, de az erőszakhullám az utóbbi időben elérte a környékünket. Tudok példát mondnai, Abán, Kálozon is voltak bűncselekmények, ha nem is a csütörtök reggelre történthez hasonlóak. Tavaly év vége felé felállítottunk tizenhat önkéntesből álló brigádot, a tagjaik este, éjszaka járták a falu utcáit. Mindegyiküket a roma kisebbségből toboroztuk. Ha este, éjszaka csellengő fiatalokat láttak az utcán, rájuk szóltak, hazaküldték őket. Az is előfordult, hogy egy éjjel kétszer is összefutottak ugyanazzal a társasággal. Nincs mit tagadni, él a településünkön néhány olyan ember, aki ha büntetését tölti, nyugalom van. Ugyanakkor egyikünk sem hiszi, hogy a megtámadott néni sérüléseit falubeli okozta volna. A településen van felszerelt kamera, a rendőrök vizsgálják a felvételeket, kiemelt ügyként kezelik ezeket a bűncselekményeket. A rendőrség teszi a dolgát, a testület a polgármester asszonnyal együtt pedig azon dolgozik, hogy csütörtöktől ismét utcán legyen az éjszakai őrség. Jegyzik az idegen kocsik rendszámát, figyelnek a gyanús mozgásokra. A polgármester asszony felkereste a megyei főkapitányt, tárgyalt a sárbogárdi kapitánnyal, van körzetis is a faluban, de tudják, elfogadják nem lehet mindig jelen, ugyanakkor szükségük lenne rá. Az őrs épülete rendelkezésre áll, csak állandó rendőr kellene bele. Szeretnék az országgyűlési képviselőnkkel, Varga Gáborral is tárgyalni mindezekről. Ha növelik a rendőri létszámot, ide kellene rendőr, hogy másra fordíthassuk az energiáinkat."
...

[ fmh.hu/cimlapon/20110113_betortek_idos_nohoz ]

---

Jogsegély kérése gyilkossági ügyben - az orvos válaszol

...
"Tisztelt Jogi Szakértők! A nagybátyámat nov.15-én meggyilkolta egy házaló román (roma) árus. Nyakon és mellkason szúrta, és az arcát is összevagdosta (erről sajnos nem írtak)! Szegény látássérült volt, ezzel élhetett vissza az elkövető. Beismerte szörnyű tettét másnap, de ez a mi fájdalmunkat nem enyhíti! A segítségét szeretném kérni, hogy fognak-e minket (családtagokat-testvéreket) értesíteni a tárgyalásról? Szeretnénk ott lenni...Vagy nekünk kell-e kérni a nyílt tárgyalást? Kérhetünk-e súlyosbítást, ha kevésnek találjuk az ítéletet? Azt, hogy elfogták és beismerte tettét az internetről tudtuk meg, a rendőrségről nem értesítettek. Ez szabályos? Nem kellene a fejleményekről (hogy elfogták és beismerte) értesíteni a rendőrségnek a testvéreket? Nagyon várom válaszát, és előre is köszönöm szépen!"

[ www.webbeteg.hu/orvos_valaszol_orvos_valasz/jogi_esetek/53986 ]

Az igen tanulságos válasz a hivatkozás alatt olvasható.

***

Azt hiszem nem szükséges kommentálni. Sajnos már elég sokszor, túl sokszor is kommentálhattunk ilyen és ehhez hasonló eseteket.

FairyFeller 2011.01.16. 02:39:31

Új Horák Nóra-, és Marian Cozma-ügy együttesen: több fiatal lányt megkéseltek, 3 közülük meghalt egy Nyugati-téri szórakozóhelyen - kitört a pánik a fiatalok egymáson taposva menekültek, sokan megsérültek, az orvosok fiatal életekért küzdenek

...
"Három fiatal lány vesztette életét a Nyugati téri West Balkán nevű szórakozóhelyen, állítólag megkéselték őket. A zsúfolásig megtelt helyiségben pánik tört ki, többen megsérültek a tülekedésben.

"Azt hittem, hogy meghalok" - írta a szemtanú a Twitteren.
Tudósítónk szerint a tér egy részét a rendőrség lezárta, egy embert a mentősök megpróbáltak újraéleszteteni. A rendőrség későbbre ígért részletes tájékoztatást.
Eddig tisztázatlan körülmények között három fiatal lány vesztette életét szombat éjjel a főváros Nyugati tér egyik szórakozóhelyén, és a pánik miatt többen menekülés közben megsérültek - közölte az eddig ismert információkat a BRFK sajtóügyeletese az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójával. Az [origo] érdeklődésére a sajtóügyeletes csak annyit tudott mondani, hogy halálos áldozat is van, de későbbre ígért részleteket. Az [origo]-nak egy fiatal nő azt mondta: egy órát álltak sorba, hogy bejussanak a West Balkán nevű szórakozóhelyre, ahol mozdulni is alig lehetett. A tömegben pánik és verekedés tört ki, a Zsófi néven bemutatkozó nő szerint két lányt megkéseltek, hármat újra kellett éleszteni. A tülekedésben többen is megsérültek, illetve sokan fuldokoltak. A helyszínt biztosító rendőröktől az MTI tudósítója úgy értesült, eddig három fiatal lány halálát állapították meg, de további életveszélyes sérültek is vannak. Egy fiú tudósítónknak azt mondta: látta, amint egy lányt vérző hassal visznek el.
A West Balkánban szombat este egy Noise Night Life című, elektronikus zenét játszó DJ-ket felvonultató rendezvényt tartottak. Egy szemtanú a Twirtteren azt írja: a ruhatárnál történt a késelés, az indította meg az amúgy is összezsúfolódott tömeget. "Mint a dominó, úgy dőltünk le. Ember ember hátán, alattam 5-en feküdtek. Azt hittem, hogy meghalok" - írta a szemtanú. A Noise Night Life Facebook-oldalán viszont az egyik kommentelő azt írja: a késelés nem a szórakozóhelyen, hanem az utcán történt. Több kommentelő szerint öt lányt késeltek meg, közülük hárman haltak meg. Az [origo] Nyugatinál tartózkodó munkatársa a téren tucatnyi rendőrautót és több mentőautót látott, és folyamatosan újabbak érkeznek. Munkatársunk szerint a mentősök a szórakozóhely előtt próbálnak újraéleszteni. Egy eszméletlen embert hordágyon vittek ki a szórakozóhelyről, de a mentő nem indult el vele azonnal A szórakozóhelyről a rendőrök kiterelték több száz, a főként fiatal vendégeket, akik a Nyugati téren, illetve az aluljáróban várakoznak. Sokan még a kabátjukat sem vihették magukkal, egyikük szerint a rendőrök azt mondták: leghamarabb vasárnap mehetnek vissza a tárgyaikért. A kabát nélkül kiterelt fiatalok a Nyugati pályaudvar pénztárába húzódhatnak be. A tér Skála felőli részét rendőrsorfal zárja le, a Nagykörút Oktogon felé haladó oldalát is lezárták.
A BRFK sajtóügyeletese korábban azt mondta: három fiatal lány vesztette életét az V. kerületi szórakozóhelyen, és az eddig tisztázatlan körülmények között bekövetkezett tragédia miatt kialakult pánikban a menekülők sok száz fiatal társaikat eltaposták. Az MTI tudósítója a helyszínen úgy értesült, hogy a szórakozóhelyről távozó fiatalokat a rendőrök egyenként igazoltatják, a bejárat előtt több mentőautó áll, a rendőrség szalaggal zárta le a tér egy részét, és az Oktogon felé vezető út forgalmát. A Nyugati pályaudvar előtti villamosmegállóban, illetve a tér előtt több száz pólót, illetve atlétát viselő fiatal várakozik közülük néhányan azt mondták: verekedés tört ki a diszkóban, és egy késsel megszurkáltak több fiatal lányt is. A szórakozóhelyen hirtelen leállt a zene, felkapcsolták a villanyt és mindenki menekülni kezdett a bejárati ajtón keresztül, még a kabátjukat sem volt idejük felvenni. A pánik miatt többen megsérültek. Elmondásuk szerint a szórakozóhelyen még mindig több sérült tartózkodik. Az MTI egy másik, helyszínen tartózkodó tudósítójának beszámolója szerint két sérült lányt a helyszínen levő fiatalok a fejük felett, kézről kézre átadva próbáltak meg a helyiségből kijuttatni. Információk szerint eddig a mentők három fiatal halálát állapították meg a helyszínen, de vannak olyanok, akiknek az életéért még küzdenek az orvosok. A Nyugati tér környékén mintegy 150 rendőr, és több tucatnyi járőrautó áll. A BRFK szóvivője és az országos mentőszolgálat sajtóügyeletese telefonon annyit mondott: tájékozódnak, és nem tudnak az ügyről egyelőre bővebb felvilágosítást adni. Az Index információi szerint a West Balkán nevű szórakozóhelyről van szó." (...)
...

[ www.origo.hu/itthon/20110116-harom-fiatal-lany-vesztette-eletet-a-budapesti-nyugati-teri-egyik.html | www.hir24.hu/baleset-bunugy/200328/fiatalokat-keseltek-halalra-egy-budapesti-szorakozohelyen.html ]

***

Én mostantól egy időre megcsömörlöttem.

FairyFeller 2011.01.16. 03:10:17

Közben frissült az Origo cikke: a Rendőrség cáfolja, hogy késelés történt volna. Egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy három lány meghalt

Fotók a helyszínről:

A szórakozóhely: kepek.origo.hu/galleriesdisplay/upload//1101/Nyuga201111603330/img/c02.jpg

Fiatal lányok holtteste fekete zsákokban: kepek.origo.hu/galleriesdisplay/upload//1101/Nyuga201111603330/img/op1.jpg

- kepek.origo.hu/galleriesdisplay/upload//1101/Nyuga201111603330/img/c04.jpg

Még több fotó: kepek.origo.hu/galleriesdisplay/gdisplay?xml=/1101/Nyuga201111603330/gallery.xml&rovat=itthon

FairyFeller 2011.01.17. 13:24:31

Megverték anyát és fiát

...
"Brutálisan megvertek egy idős nőt és fiát vasárnap éjjel a Hajdú-Bihar megyei Hajduhadházon - értesült a HavariaPress. Saját házuk udvarán vertek össze brutálisan egy 81 éves öregasszonyt, és 60 éves fiát vasárnap éjjel Hajduhadházon. Az idős nőt életveszélyes, míg fiát súlyos sérülésekkel szállították kórházba a mentők. Egyelőre nem tudni ki és miért bántalmazta a asszonyt és fiát, a rendőrség nagy erőkkel nyomoz."
...

[ www.havariapress.hu/index.php?menu=hir&hir=43510 ]

FairyFeller 2011.01.17. 16:52:55

Pécsett biztosan volt késelés...

Az áldozat egy életveszélyesen megsérült idős nő

...
" Súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett egy asszony, akit rablók késeltek meg pécsi házában. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az eset még múlt szerdán történt. A két, 20-22 éves elkövető magát rendőrnek kiadva kopogtatott be a Hársfa utcában lakó, 68 éves nőhöz. Amikor az asszony közölte, hogy nyitva van az ajtó, a támadók harisnyával a fejükön berontottak a házba. Ott a tulajdonost bántalmazták, a pénzét követelték, s ennek nyomatékot adva egyikük egy kinyitható késsel mellkason szúrta őt. A rablók 42 ezer forintot kaptak, és élelmiszereket, dohányárut zsákmányolva távoztak a sértett házából. A megyei főkapitányság bűnügyi osztálya életveszélyt okozó testi sértés és rablás megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettesek ellen..." (...)

[ www.hir24.hu/baleset-bunugy/201044/otthonaban-szurtak-mellbe-egy-idos-not.html ]

---

Meghalt az ismert gettózenész, Dopeman január elsején saját pesterzsébeti lakásukban megkínzott, kirabolt nagyapja

...
"- Az utolsó nap 2-3 órát volt nála anyukám, akit én váltottam. Péter nagypapa megevett egy egész mandarint, dumáltunk egy csomót, már kezdett jól kinézni. Felhívtuk telefonon a nagymamámat, hogy tudjon vele beszélni, mert ő már otthon lábadozik - mesélte megrendülten a Blikknek Dopeman...Mint ismert, a rapper nagyszüleit január elsején, éjjel 11 óra körül megtámadták és brutálisan megkínozták XX. kerületi otthonukban. Miután a halál okát még keresik, nem kezdték el intézni a temetést. Biztos, hogy Dopeman nagypapáját abban a templomban helyezik örök nyugalomra, ahol megnősült." (...)

[ www.blikk.hu/blikk_sztarvilag/nagyapjat-gyaszolja-dopeman-2041484 ]

---

Érdekesség a Blikkről. Feltűnt, hogy az utolsó 5 "friss hír" mind bűncselekménnyel kapcsolatos.

15:33 - "Fél óra alatt elfogták a rablókat"

[ www.blikk.hu/blikk_rovidhir/fel-ora-alatt-elfogtak-a-rablokat-2041549 ]

15:57 - "Hat éve bújkáló elítéltet fogtak el"

16:04 - "Fegyveres postarablás egy postán"

[ www.blikk.hu/blikk_rovidhir/fegyveres-postarablas-egy-postan-2041558 ]

16:18 - "Italboltba zárták a tolvajt"

16:24 - "Eljátszotta a lopott pénzt egy nő"

FairyFeller 2011.01.19. 16:57:24

Öt fős verőbrigád okozta a pánikot egy fegyverneki sörözőben

...
"Egyelőre a rendőrség számára sem tisztázott, miért tört ki a verekedés...Pénteken este négy férfi jelent meg egy fegyverneki szórakozóhelyen, ahol eddig tisztázatlan okok miatt bántalmazni kezdték az ott lévő vendégeket. A verés következtében öt fő könnyű sérülést szenvedett. Az időközben kiérkező rendőrök elfogták a gyanúsítottakat és közülük kettőt őrizetbe is vettek, mivel velük szemben hasonló ügyben folyik már büntetőeljárás." (...)

[ www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kek-hirek/egy-ot-fos-verobrigad-okozta-a-panikot-a-diszkoban-354975 ]

***

Az interneten keringő nem hivatalos információk szerint tehát egy helyi sörözőről van szó és egy hírhedt társaságról. Ellentmondva a hírben foglaltaknak, mely szerint csak könnyű sérültek vannak, az a hír járja, hogy: "Súlyos sérültje is van az esetnek, akit mentővel kórházba kellett szállítani, ugyanis sörösüveggel leütötték..."

FairyFeller 2011.01.19. 17:08:37

Állítólag (újabb) halálos késelés történt Budapesten, ezúttal a X. kerületben

...
" Megkéseltek egy férfit szerda délután X. kerületben. A sérült életét már a kiérkező mentők sem tudták megmenteni. Azt egyelőre nem tudni, ki és milyen körülmények közt szúrta meg a férfit, a rendőrség későbbre ígért tájékoztatást az ügyben."
...

(Forrás: Független Hírügynökség)

[ www.hir24.hu/baleset-bunugy/202323/halalra-keseltek-egy-ferfit-budapesten.html ]

FairyFeller 2011.01.20. 23:03:33

Szarból nem lehet várat építeni - egyre több a deviáns fiatal

Ilyen egy tipikus kiprovokált tanár-diák konfliktus

...
"Beszélgetett a történelemórán egy diák egy örkényi szakközépiskolában, tanára emiatt ráncigálni kezdte, majd lefejelte őt - hangzott el a Tv2 Tények című műsorában. Valószínűleg agyrázkódást szenvedett egy diák, akit történelemtanára lefejelt az órán egy örkényi szakközépiskolában. A Tv2 Tények című hírműsorában elhangzott, hogy a fiú beszélgetett az órán, a tanár ezért elkezdte ráncigálni, eltépte a pulóverét, a fiú ekkor azt mondta neki: "majd veszel nekem egy másikat". A tanár annyira feldühödött ezen, hogy lefejelte a fiút. A történteket az egyik osztálytárs felvette a mobiltelefonjával. A dabasi rendőrség súlyos testi sértés gyanúja miatt indított nyomozást." (...)

[ www.origo.hu/itthon/20110120-lefejelt-egy-diakot-egy-tortenelemtanar-orkenyben.html ]

A diáktárs felvétele: www.youtube.com/watch?v=Pz9ygTxRl2Q

A TV2 riportja: tv2.hu/tenyek/cikk/sokkolo-sajat-tanara-fejelte-le-az-orkenyi-diakot

***

Szinte biztos, hogy azt sajnáltatják, aki az igazi ludas. A liberálisok a szélsőségesen elkanászodott, nevelésre szoruló csimpánzt védelmezik majd, így a média és ezek felső nyomására majd bizonyosan az iskola vezetése is.
Ilyen moslékok pedig normális iskolába nem volnának valóak. "Nem normális" iskolában volna a helyük.

Vagy Magyarországon már lassan ez lesz a norma? Ez lesz mindenhol? Mert akkor semmi jót nem remélhetünk. Szarból ugyanis nem lehet várat építeni.

FairyFeller 2011.01.22. 14:42:00

Meggyilkolt fiatalok, megkínzott, megerőszakolt 14 éves lányok - bestiális sorozatgyilkosokat tartóztattak le Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

...
"Szerdán szárnyára kapta a hír Kunszentmárton és Öcsöd nevét. Megjelentek az első híradások egy 17 éves fiatalember brutális meggyilkolásáról. Időközben aztán kiderült: lehet, nem is csak egyetlen holttest maradványaira akadtak a rendőrök egy öcsödi házban, amelynek titka sokkal súlyosabb a vártnál...Állunk a Tóth család kicsi, külterületi háza előtt, és a történteket idézgetjük. Az anya teljesen összetört, tartani is alig bírja magát.
— Ő volt a legfőbb támaszom... Mi lesz most nélküle...? — ismételgeti kétségbeesetten. — Mondják meg, miért kellett meghalnia, amikor senkinek sem ártott...? A helybeliek nyaranta gyakran látták őket, anyát és fiát, a város túlvégén lévő paprikaföldek felé biciklizni. Naponta több mint húsz kilométert kerekeztek azért, hogy dolgozhassanak. A rendőrség e héten hétfőn őrizetbe vett, majd előzetes letartóztatásba is helyezett két gyanúsítottat. Két öcsödi férfit, J. Benedeket és J. Bálintot. Róluk egybehangzóan tudni vélik és állítják az öcsödiek, hogy afféle párként éltek együtt Bálint Széchenyi úti aprócska házában. Bálintot egyébként Kunszentmártonban is jól ismerik, s nem véletlen, hogy egyik munkahelyén éppenséggel a Jolánka csúfnevet aggatták rá.
— Jöjjenek be nyugodtan, elmondom én maguknak, mit láttunk az elmúlt napokban — invitál a házába Rostás Miklósné Aranka...Hétfőn váratlanul megjelentek a házuknál a rendőrök, és elvitték Bálintot, meg a vele együtt élő társát, Benedeket is.

Aztán kedden a helyszínelők átvizsgálták a házat, a kemencét, az egész portát, és ekkor hallgattak meg engem is. Fotókat mutattak. Benedekről amolyan rabosító, számozott képet, meg egy számomra teljesen ismeretlen, 18 év körüli fiatalemberét, hogy ismerem-e őket. Mondtam, hogy a Benit igen, ő itt lakott Bálinttal, a másikat viszont soha sem láttam. Szerdán aztán jöttek a tűzoltók is. Úgy láttam, hogy ők a kertben található kutat vizsgálták át tüzetesen. Állítólag abban találták az elszenesedett holtesteket. Hogy pontosan hányat, azt nem tudom, de a faluban azt hallani, hogy több személy maradványaira bukkantak...Ez a Benedek egyébként a nyáron az én unokámat is megpróbálta behálózni. Amikor megtudtam, hogy közeledni próbál hozzá, keményen megfenyegettem, és így békén hagyta a gyereket. Akkor áldottam aztán igazán a sorsot, amiért időben közbeavatkoztam, amikor meghallottam, hogy novemberben eltűnt egy hasonló korú öcsödi fiú, aki történetesen a Beni unokaöccse, s később egy helybeli tizennégy éves kislány bugyira vetkőzve menekült el tőlük. Aranka rögvest fel is ajánlja, hogy a közeli utcába vezet bennünket, ahová a menekülő kislány útja vitt. Míg az alig száz méterre lévő házhoz vezet bennünket az 52 éves asszony, gyorsan kiderítjük, valóban létezik egy rendőrségi felhívás, december 2-i dátummal, ami szerint nemcsak Tóth Lászlót keresik eltűnés miatt, hanem a 17 éves, öcsödi illetőségű Jakab Benedeket is, aki november 9-e óta ismeretlen helyen tartózkodik.
— December közepe volt, a pontos dátumra már nem emlékszem, amikor egy reggel, negyed tíz tájban, a dermesztő hidegben, egy szál bugyiban és trikóban, egy félelemtől reszkető falubeli ismerős tinédzser lány...rohant el kétségbeesve a házunk előtt — meséli készségesen Bódi Zoltán, aki hátsó szomszédja az esetleges szörnyűségek házának. — A lányom bevezette hozzánk a zokogó, alig több, mint 14 éves gyereket, és ruhát adott rá. Sírva mesélte el, hogy Benedekék fogva tartották, verték és kínozták, árammal sokkolták és a háziak ketten is megerőszakolták. Miután nagy nehezen megnyugtattuk valamennyire, a biciklim csomagtartóján hazavittem a szüleihez. Ők azon mód feljelentették azokat a vadállatokat, és a rendőrök még aznap be is gyűjtötték őket. LEGNAGYOBB MEGLEPETÉSÜNKRE AZONBAN MÁSNAP MÁR MINDKETTEN ITTHON VOLTAK.

(...)

Az öcsödi eseményekkel kapcsolatban megkérdeztük a megyei rendőr-főkapitányságot is. Az alábbiakban Szabó Zita őrnagy, sajtószóvivő válaszából idézünk...A nyomozati cselekmények és az elsődleges szakértői vélemények tovább erősítették a gyanút, aminek következtében KÉT ÖCSÖDI FÉRFI KERÜLT A RENDŐRSÉG LÁTÓKÖRÉBE, akik megalapozottan gyanúsíthatók a bűncselekmény elkövetésével...A bűnügyi helyszínelés során csontokat találtak, amelyek elsődleges vélemény szerint emberi csontok, de természetesen szakértői vizsgálat adhat választ egyértelműen azok eredetét illetően. A bűncselekmény körülményei, az elkövetés helyszíne, módja, a bűncselekmény motivációja, a holttest eltüntetésének esetleges módszere, mind a vizsgálat tárgyát képezi, ezekre a kérdésekre a nyomozás jelenlegi szakaszában nem áll módunkban válaszolni. A emberölés bűntettével megalapozottan gyanúsítható 17 éves és 36 éves öcsödi férfit a bíróság kezdeményezésünkre előzetes letartóztatásba helyezte." (...)

[ www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet/megeroszakoltak-arammal-sokkoltak-es-kinoztak-a-kislanyt-355542 ]

---

...
– Amióta bejelentettük a kisfiam, László eltűnését, minden nap csak az ajtót lestük, mikor lép be. Karácsonykor is a fa alatt voltak az ajándékai, de hétfőn elszállt minden remény. A rendőrök elmondták, micsoda borzalmas módon halt meg a fiam – mondta könnyeit nyeldesve idősebb Tóth László, az elhunyt fiú édesapja, akitől megtudtuk: Maci, ahogy ők hívták, 25-én még elment az iskolába, azonban az első tanítási óra után a buszpályaudvaron találkozott az egyik gyilkossal, aki elcsalta őt Öcsödre.
Ami ezután történt, abba belegondolni is szörnyű. A rendőrség egyelőre nem tudja, hogy elrablása után mennyi idővel gyilkolták meg a fiatalembert, de még az sincs kizárva, hogy napokig kínozták, csak azután vették el az életét...
– Körülbelül egy hónapja kezdték a rendőrök komolyan venni, amit mondtunk nekik, hogy Maci nem önszántából tűnt el. Egy fiatal lányt abban a házban tartottak fogva, ahol megölték a fiamat. Napokig kínozták, megerőszakolták, de megszökött, és feljelentést tett. Így jutottak el a rendőrök J. Benedekhez és M. Bálinthoz – vette át a szót az elhunyt fiatalember édesanyja, Ilona, aki szerint azért kellett meghalni a fiúnak, mert túl sokat tudott a gyilkosok drogügyleteiről...
A Blikk megtalálta azt a családot is, akikhez a fogva tartott, megerőszakolt lány beszaladt szökése után. A lány a téli hidegben egy szál bugyiban és egy ingben álldogált és segítségért könyörgött.
– A lány azt mondta nekünk, étlen, szomjan tartották, forrasztópákával égették a lábát, és erőszakoskodtak vele. De mi ismerjük a másik két áldozat rokonságát is. Van egy 14 éves fiú, J. Zsoltika, akinek a maradványait megtalálták a rendőrök a kemencében. A kunszentmártoni fiút és egy lány csontjait meg a trágyában találták meg. A tűzoltók kiszivattyúzták a kútból a vizet, abban volt Zsolti telefonja – mesélte Aranka, akitől megtudtuk, hogy a letartóztatásban lévő elkövetők családjában számos gyilkosság történt már...A Blikk információi szerint a két férfi beismerő vallomást is tett, miután a poligráfos vizsgálaton egyikük nem ment át. Ezután bevallottak mindent, igaz, egymásnak több kérdésben ellentmondva." (...)

[ www.blikk.hu/blikk_aktualis/sorozatgyilkosok-oltek-meg-lacit-2041867/ ]

***

FairyFeller 2011.01.22. 23:44:10

Feljelentette az ombudsmannál az örkényi kisebbségi vezető azt a történelemtanárt, aki lefejelte a rá öklét emelő diáknebulót

A TV2 riportja: www.youtube.com/watch?v=A75aCZIWz6U

***

A tanárt cigány csemeték azzal is vádolják, hogy: előfordult már diákok "véresre verése" mindössze "2 perc késésért"; hogy lekurvázza a cigány lányokat, és hogy eleve rasszista...

A helyzet egy másik diáknebuló (feltűnően "intelligens", "jól nevelt" lányok is észlelhetőek a felvételen) által rögzített mobiltelefonos felvételen látható. A szituáció: a diák zavarja az órát, beszélget (valószínűleg a többiek is "hasonlóak"), a lábát felrakja az asztalra. Ezt a provokációt a tanár sem túrheti, liberális politika, ide vagy oda. Elküldi a csemetét az igazgatóhoz, de a fiúcska megtagadja a tanári utasítást. Ez nagyon tetszik a láthatóan anarhiára hajlamos társainak (lehet, hogy -többek közt- így akar imponálni a közismerten nemi érett nőtestvéreinek), kezd számukra is érdekessé válni az eredetileg történelemóra. A tanár megfogja az -egyébként- "érinthetetlen" diákot (akiről később kiderül, hogy törékenyebb, mint egy porcelánkészlet - vagy csupán -megint- hazudik itt valaki...én nem tudom), aki visszarántja az érzékeny karját, majd szóvá teszi: félő hogy elszakad így a pulóvere. A tanár az ajtóban áll. A csemete ekkor letegezi: "Majd veszel te nekem. (pulóvert).". Ez is nagyon tetszik a lányoknak, lassacskán nemi izgalomba kerülnek, már mindenki alig várja az óra végét és ami azután következhet...
De még nincs vége az órának és ekkor olyan történik, amire nem számítanak az "érinthetetlenek". Azonnal néma csönd kerekedik az osztályteremben. A tanár megindul a médiában mára már igen csak megszánt fiúcska felé. A helyzet komolyodik. A fiúcska megijed, egyik fajtajellege neki, hogy amikor fél, akkor támad (legalább is rendszeresen erre hivatkozik: azért támad, mert fél...). Nem tehet erről, ő már csak ilyan. Így hát mi mást tehetve, "reszkedtve felelemi öklét" (kis híján könnybe borul a szemem eme sorok írásakor, arra gondolván, milyen félelmet is élhetett át szegény...) a tanár arca elé közelít vele. Ekkor a tanár lefejeli, és kivágja, mint a macskát...

Meg is lepődnek ezen érinthetetleneink és most végre a média is törődik velük, végre a médianyilvánosság a védelmükre kell, mert eddig csak tűrtek. Tűrték a terrort és a rasszizmust. Helyi vezetőjük azonban nem hagyja őket cserben és bizonyosan az ombudsman bácsi sem fogja.

Kár, hogy az ombudsman bácsi egyébként igen közönyös jellem. Mert történnek olykor védencei által elkövetett sokkal súlyosabb bűncselekmények is. Azonban a magyar diákok és tanárok ellen agresszíven fellépő, halálesetet is okozó szituációk mellett szó nélkül mennek el a jogvédő hivatalok.

Megkérdezték a tanárt, Dömötör Attilát is, aki korrekt módon minden kérdésre világos válaszokkal szolgált, szerinte ennek az ellenkezője igaz: éppen bizonyos diákok terrorizálnak más tanárokat.

Önök szerint ki hazudik ezen esetben?

Költői volna a kérdés. Nekem is van egy tippem: MOCSKOS FÉRGEK HAZUDOZNAK, VÁDASKODNAK ALAPTALANUL!
süti beállítások módosítása