HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

West Balkan - lebonyolítási hiba!

2011.01.17. 14:41 asperjangyorgy

Kedves FairyFeller és igényes!

Köszönöm a fontos és nagyon érdekes információkat!

Talán egyesek még emlékeznek a vörösiszap katasztrófa első napjaira, amikor is letartóztatták a cég vezérigazgatóját, majd gyorsan kiengedték, s azóta csak annyit tudunk biztosan, hogy a katasztrófát a természet okozta, tehát a károsultak forduljanak a természethez kártérítési igényükkel, a Mal Zrt egy petákot sem fizet.

Most a természetet, amelyre mindent rá lehet fogni, kizárhatjuk, viszont úgy tűnik, hogy a sok felelős közt elvész a gyermek, vagyis a lényeg.

Átnézve a rengeteg fotót, úgy látom - lehet, hogy tévedek és a képek félrevezetők - a termekben volt hely még bőven és a 4000 tervezett vendég, kicsit zsúfoltan, de elfért volna.

Négyezer vendéggel számolva, ha a fele tízig érkezik meg és a másik fele este tíz után: 3 millió 600 ezer forint bevétel.

Plusz a fogyasztás, ami szépen hozott volna a konyhára.

Vagyis ennyi pénzből sokkal jobban, illetve jól meg lehetett volna szervezni a lebonyolítást.

Hibák:

1. ha ép ésszel a ruhatárat a földszinten vagy legrosszabb esetben az első emeleten helyezik el, nem a harmadikon.

2. a kapun a ruhatár felvevő kapacitására figyelve engedik be a vendégeket.

3. nemcsak a kapunál állnak lebonyolítók, hanem végig a lépcsőfordulókban és természetesen a ruhatárnál és folyamatosan tartják egymással a kapcsolatot.

Csak ennyit kellett volna megtenni, és valami végzetes eseménnyel nem számolva, gond nélkül lebonyolódik az esemény, minden fiatal gond nélkül hazamehetett volna.

Hogy nem így történt, az a pénzsóvárság miatt volt.

Igen, kedves FairyFeller, a budapesti rendőrkapitány ostobaságot mondott, amikor kijelentette, hogy egy ekkora tömeg eleve generálja a pánikot.

Egy ekkora tömegre fel kell ügyelni és megfelelő számú rendezői, lebonyolítói gárdát kell igénybe venni.

Vagyis az épület, elvileg, képes lett volna befogadni a négyezres tömeget. (Alapvetően persze alkalmatlan egy ilyen rendezvényre, mint az bebizonyosodott: harmadik szinten van a ruhatár, probléma esetén csak egy lépcsőn lehet távozni, és még ki tudja, mi minden miatt).

Hogy az engedély és engedélyezés körül problémák voltak, csupán hab a tortán. Mindez ma már abból a szempontból nézve, hogy a három lány meghalt, valamennyi társaságnak a felelősségét, amelynek a helyiség kiadásához, a bonyolításhoz, szervezéshez köze volt, egyetemleges, de nem megosztot felelősséget kell viselnie, vagyis kár egymásra mutogatniuk (józan ésszel gondolkodva az eseményekről).

És persze a rendőrségnek is megvan a maga felelőssége, mert ekkora csoportosulást nem ellenőrzött, és azért is, mert amikor kirobbant a botrány, messze a lehetőségei alatt teljesített (félmeztelen vagy blúzban, garbóban lévő fiatalokat tereltek ki a hideg utcára, miközben nem arról volt szó, hogy a következő pillanatban összedől vagy felrobban az épület. Mint korábban is írtam, mindenképpen meg kellett volna szervezni, hogy a fiatalok átvehessék a ruhatártba elhelyezett holmijukat és rendben távozhassanak. Attól a helyszínelést gond nélkül végezhették volna, már csak azért is, mert gyorsan kiderülhetett, hogy tulajdonképpen nincs is mit helyszínelni).

A szigorítás ezzel együtt szükséges és nélkülözhetetlen.

De ennek a tanulságnak a levonása tragikusan megkésett.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr182590349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása