HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

A bűn helyes meg- és elítéléshez törvények is kellenek

2011.01.24. 14:27 asperjangyorgy

FairyFeller:

Az USA jogrendszerében nem jellemző a kettős mérce - két példa, az egyik magyar vonatkozású

Életfogytiglanra is ítélhetik a szexrabszolgákat tartó étteremkritikust, Joseph Yannai-t

...
"Fedetlen keblekkel kellett járnia a házban, együtt kellett zuhanyoznia fogvatartójával, és az ágyba is vele kellett tartania annak a magyar lánynak, akit Joseph Yannai (66), a New York állambeli neves étteremkritikus csalt ki magához egy asszisztensi munka ígéretével két évvel ezelőtt – derült ki a vádiratból...Yannai a magyar lánnyal egyidejűleg egy brazil hölgyet is fogva tartott erődszerű házában, de már 2003 óta űzte gyomorforgató szenvedélyét. A rendőröknek már akkor feltűnt, hogy Yannai külföldi lányokat édesget magához, de nem volt ellene bizonyíték...Az ügyészek most már tudják: az író magát tulajdon női alkalmazottjának kiadva lépett kapcsolatba bébiszitter-közvetítő szolgálatokkal, majd a jelentkező lányokat rábeszélte, hogy vállaljon nála szakácskodással és asszisztenskedéssel járó munkát. Egy időben általában két lány alkotta a háremét, és mivel a beutazás során a lányok – Yannai tanácsára – füllentettek a bevándorlási hivatalnak, teljesen ki voltak szolgáltatva a perverz fickónak, aki ráadásul nem is fizetett nekik a „szolgálatokért"...
– A lány nem szenvedett testi sérüléseket, de szerencsésnek mondhatja magát, hogy még kiutazása előtt felvette a kapcsolatot egy szintén Pound Ridge-ben élő magyarral, így amikor bajba keveredett, volt kihez fordulnia – mondta Cornelius Merritt nyomozó. A New York állami törvények megsértéséért Joseph Yannai 7 évi büntetéssel felelhet, a rabszolgatartást, embercsempészetet, bevándorlási szabályok megsértését tiltó szövetségi törvények megszegése miatt ugyanakkor életfogytiglani büntetés is várhat rá." (...)

[ www.blikk.hu/blikk_aktualis/magyar-szexrabszolgat-tartott-a-neves-kritikus-2042119 ]

---

Téglával verték szét a lány barátjának fejét, azért mert fehér

www.youtube.com/watch?v=jA0Rmae9aAE

***

Magyarországon sokan talán úgy érezik, hogy a bíróságok kettős mércét alkalmaznak a jogalkalmazási gyakorlatban. Van, mikor úgy érezhetik, hogy valakinek a származása pozitív, vagy éppen negatív diszkriminációként érvényesül ilyenkor. Nem egyszer nyilvánosságra jutott már olyan eset, melyben egyesekre gyilkosságokért is csupán felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki, míg más esetben, másoknak akár egy könnyű sérülést sem okozó pofonért is letöldendő járt.

Az USA-ban nem számít (vagy JELLEMZŐEN nem számít) a bőrszín, a kinézet, a származás, vagy a társadalmi rang az ítélethozatal kapcsán. Azt hiszem, ilyen gyakorlatot lehet csak leginkább demokráciának, jogi egyenlőségnek nevezeni.

Ha a fenti esetet Magyarszágon képzeljük el, véleményem szerint nem biztos, hogy egyenlő módon bánna a "politikától ugyebár független" bíróság, a hatóság az ügy két variációjával, amelyben a különbséget csupán az agresszor-áldozat származása jelentené.
Tehát míg egyik esetben x-származású önszerveződő csoportosulás súlyosan bánatalmazna egy y-származású egyedüli férfit azért, mert annak barátnője x-származású, addig a másik esetben y-származásúak bántalmaznának egyetlen x-származású férfit, mert annak barátnője y származású, adott esetben.
Könnyen lehet sajnos, hogy a két elméletileg egyforma feltételre Magyarországon a gyakorlatban különböző kimenetek valósulnának meg. X-származásúnak nagyobb esélye lehet kisebb büntetéssel, vagy éppen semmilyen büntetéssel megúszni, amíg y-származásúnak nagyobb esélye volna aránytalanul súlyos bírósági ítélethez.

Hasonló jelenségről tesz tanúbizonyságot jelenleg az örkényi tanár-diák konfliktus és annak folyamata. Majd meglátjuk.

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr22609794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dyen 2011.02.06. 12:28:01

Meglepően tárgyilagos cikk a népszabadságon:

"Gyereklány önként és dalolva...

Pintér Sándor belügyminiszter meghökkentő módon magyarázta meg a minap, miért nem szükséges a gyermekprostitúció rendészeti kezelését átgondolni: (…) "A statisztikai adatok és tapasztalatok tehát nem indokolják a rendőrségen a bűnmegelőzési alegységeken túli, külön gyermekprostitúció-ellenes akciócsoportok létrehozását".

Hozzátette még: a „prostituáltként előállított gyermek- és fiatalkorúak megkérdezése, illetve az esetleges prostitúcióra kényszerítés körülményeit megvizsgálva elmondható, hogy a tetten ért fiatalok szinte kizárólag saját akaratukból folytatják e tevékenységet”.

...

Próbáljuk kibontani a belügyminiszter „önkéntességre” vonatkozó megállapításait: M. Ilona 14 éves kislánynak egy reggel az az ötlete támad, hogy ő ezentúl – ha érintetlen is még – nem jár iskolába, hanem a testével fogja keresni a kenyerét. Áttanulmányozza az idevágó szakirodalmat, végigrágja magát a Dekameronon, elolvas néhány D. H. Lawrence-regényt, megnéz egykét szakmába vágó filmet, még jobban beindul a fantáziája, elkezd bizseregni a teste, kisminkeli magát, felkap néhány nőiességét kiemelő ruhácskát, és nekivág mondjuk a Nyugati térnek. Az összeszedett férfiak mind ápoltak, jól szituáltak, drága hotelekbe viszik, ahol lehet tisztálkodni, kedvesen bánnak vele, bevezetik a gyengéd testiség rejtelmeibe, pénzt is kap, élvezi is, kell ennél szabadabb élet?

...

Egy ügyész barátom mesélte még a pályánk elején, hogy ki kellett hallgatni egy prostituáltat, nem a szakmájával összefüggő ügyben. Kihallgatás után megkérdezte, miért ezt a szakmát választotta. Nos: a strichelésre a bátyjai vették rá, úgy 13 éves korában. Először bele is ment, szexelni úgy is szeretek, gondolta, még pénzt is keresek vele, olyan szörnyű nem lehet. A bátyjai kivitték egy főút melletti parkolóba, kapott egy napra másfél liter vizet egy pillepalackba, ebből kellett a szomjat is oltani és a tisztálkodást is megoldani. Persze a harmadik „menet” után megundorodott az egésztől, és este közölte, hogy nem csinálja tovább. Erre egész éjszakára nyakig beásták a földbe ruha nélkül. Másnap már nem ellenkezett. A kolléganők esetében a báty behelyettesíthető sógorral, komával, nagybácsival és egyéb jó ismerőssel, s ennek a lánynak még szerencséje volt, hogy betörésként nem erőszakolták vagy erőszakoltatták meg valakivel.

...

De sajnos a kezdeti „önkéntességnél” jellemzőbb, hogy Nyírség, Baranya stb. mélyszegény vidékeinek diszkóit járják a „jó szemű” felhajtók, és a kiszemelt lányt egyszerűen elrabolják, és az ország másik részében kényszerítik „együttműködésre”, nemritkán az otthon maradt családtagok kiirtásával fenyegetve. Vagy beszélhetnénk a folyamatosan hirdető, erre szakosodott „modellügynökségekről” is, elég követni a bulvársajtó bűnügyi híreit.

...

És végül szerény bűnüldözési ismereteimre támaszkodva megpróbálom modellezni, miként lehetne mégis arra a hihetőbb megállapításra jutni, hogy ezek a gyereklányok nem önként és dalolva nyomorítják meg magukat testileg és lelkileg egy egész életre:

Mivel nyilvánvalóan más, súlyos bűncselekmény alapos gyanúja áll fent, talán el lehetne kezdeni az őrizetbe vett „prostituált” híváslistájával, fel lehetne tárni kapcsolatrendszerét, kikérdezni családtagjait, környezetét, megfigyelni szabadon engedése után, megfelelő és hatásos védelmet ígérni neki, ha terhelő vallomást tesz futtatóira, pszichológus és gyermekvédelmi szakember segítségével megnyugtatni, hogy nem esik bántódása, és az államhatalom képes arra, hogy az átélt szörnyűségektől megvédje őt a továbbiakban. Persze ehhez minimum egy megfelelő szakemberekből álló, speciális nyomozócsoport felállítására lenne szükség, ami hosszú távon megtérülő, nem azonnali, látványos eredményekkel kecsegtető költség lenne. Ez nem a pedagógusok, a gyermekvédelmi szakemberek, hanem igenis a bűnüldözés feladata, és számos külföldi példa bizonyítja, hogy ez járható út.

A belügyminiszter úrnak volt egy frappáns megjegyzése a vörös iszap veszélyességével kapcsolatban: „fürödjön meg benne, majd megtudja, hogy veszélyes-e”.

Mivel neki neménél, koránál és pozíciójánál fogva már nem tanácsolhatjuk, hogy próbálja ki, mennyire vidám és önkéntes elfoglaltság a prostitúció gyermekek számára, legalább próbáljon egy kicsit gondolkodni, mielőtt mindenféle ostobaságot lediktál és aláír.

A szerző ügyvéd"

nol.hu/belfold/20110204-gyereklany_onkent_es_dalolva

FairyFeller 2011.02.07. 19:43:33

@Dyen: Akkor is van gyermekprostitúció! - Pintért már a Magyar Nemzet újságírója is szorongatja

Szemellenző

...
"Történt, hogy Ékes Ilona országgyűlési képviselő, a törvényhozó testület tagja levélben fordult Pintér Sándorhoz, a rendőrségért felelős miniszterhez, vagyis a végrehajtó hatalom egyik „szolgájához". Javaslatot tett egy törvénymódosítás előkészítésére, amely gyermekprostitúció elleni akciócsoport felállítását kezdeményezte a rendőrség keretein belül. A képviselő asszony eltért a mostanság megszokott törvényalkotó mechanizmustól. Nem akarta megspórolni a macerás szakmai egyeztetéseket. A miniszterhez írott levelében Ékes Ilona jogi anomáliának nevezte, hogy miközben a Btk. a 18 évesnél fiatalabb prostituáltat megrontás, azaz bűncselekmény áldozatának tekinti, aközben a szabálysértési törvénykönyv szerint kiskorú lánnyal szemben büntetőeljárást is lehet indítani. Pintér Sándor szerint ez a társadalmi probléma gyakorlatilag nem létezik, hiszen 18 év alatti prostituáltat a nagyobb városokban mindössze kettőt állítottak elő, és az igaz, hogy egyre több fiatal lány árulja a testét, de ezt önként, haszonszerzés céljából teszi. A belügyminiszter hivatásánál fogva nyilvánvalóan jártasabb a bűnelkövetők világában, mint a képviselő asszony, aki nem a rendészeti dolgozók köréből szerezte az információit, hanem vélhetőleg főleg a prostitúcióra kényszerített gyermekáldozatokkal foglalkozó szakemberektől. De szempontjaikat valahogy mégiscsak egyeztetni kellene. A belügyminiszter szerint a gyermekprostitúció megelőzése az oktatási államtitkárságra tartozik, az iskola feladata. Vajon a drogellenes küzdelmet is az iskolák nyakába lehet varrni? Ráadásul a gyermekprostitúció hátterében erőszakos, sok esetben a droggal is kapcsolatban álló bűnöző bandák állnak, akiknek a törvényes útra terelése bizonyára nem az oktatási államtitkárság hatáskörébe tartozik. Ha valóban nagyvárosonként csupán egy-két lányt érint a gyermekprostitúció problémája, akik önként, anyagi haszonszerzés céljából teszik, amit tesznek, akkor velük minden rendben? Tényleg minden egyes előállított gyermeklány esetében kivizsgálták, hogy a bevételt mindig csak magára költötte, nem osztozott senkivel a „szolgáltatásáért" kapott pénzen? Tényleg minden egyes, az út szélén testét áruló gyermeklány önként választotta ezt a foglalkozást? Amikor az előállításukkor a kiváló és minden bizonnyal erre a speciális feladatra kiképzett rendőrnők faggatták őket az okokról, hogy miként kerültek az utcára, tényleg meggyőzően mondták a jegyzőkönyvbe, hogy ez a foglalkozás volt minden álmuk? Egyikük se akart inkább óvónő lenni vagy ápolónő, vagy a gyermeklányokat megerőszakoló és prostitúcióra kényszerítő gazember stricik ellen harcoló rendőrnő? Aki szerint a gyermekprostitúció jelensége gyakorlatilag nem létezik Magyarországon, az próbálja meg elképzelni, mit érezne, ha egy buszmegállóban az iskolából hazafelé menet az ő lányát rántották volna be egy autóba, és kényszerítették volna erőszakkal prostitúcióra egy távoli tanyán. Hogy ez csak egyetlen eset volt? Lehet. De az eltűnt, és soha meg nem talált, ma is a rendőrség körözési listáján szereplő fiatal lányok és fiúk riasztóan nagy száma mégiscsak okot adna arra, hogy a gyermekprostitúció, mint létező társadalmi jelenség, súlyának megfelelően kezeltessék. Ha a rendőrség hosszú évek alatt se élve, se holtan nem képes megtalálni ezeket az eltűnt gyerekeket, akkor legyen ez egy ok arra nézvést, hogy keresse az együttműködés formáit a problémát megoldani akaró törvényhozó képviselőkkel, szakértőkkel. Mert ha például időben hallgattak volna Láng Zsolt képviselőre, a West-Balkánban nem halt volna meg senki."
... - TORKOS MATILD

FairyFeller 2011.02.09. 16:14:51

Éjszakai fantom bántalmazza a szarvasi nőket

...
"Szarvason az utóbbi napokban elterjedt a hír, hogy több alkalommal is nőket bántalmaztak az utcán...Lapunk is kapott olvasói jelzést az ügyről, a városban pedig már rémhírek terjedtek. Ezért arra kértük a rendőrséget, hogy a nyomozás érdekeit nem sértő információkat adják közre. Kérésünkre az alábbi tájékoztatást kaptuk.
„Február 02-án az esti órákban bejelentés érkezett a Szarvasi Rendőrkapitányságra, hogy ismeretlen személy tettleg bántalmazott egy kerékpárjával közlekedő szarvasi hölgyet, aki a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett...nagy erőkkel megkezdődött az elkövető felkutatása. Az esetet követő napon szintén az esti órákban érkezett bejelentés, mely szerint egy gyalogosan közlekedő hölgyet bántalmazott szintén ismeretlen elkövető. Ebben az esetben is nyomozást rendeltünk el. Az üggyel kapcsolatban a nyomozás érdekeire való tekintettel további információkat jelenleg a Szarvasi Rendőrkapitányság nem kíván közölni.
Egyben kérjük a lakosság segítségét, amennyiben a cselekményekkel kapcsolatban bármilyen információval rendelkeznek hívják a 107-es vagy 112-es segélyhívót vagy a Szarvasi Rendőrkapitányságot a 66/313-711-es telefonszámon.” áll a Szarvasi Rendőrkapitányság közleményében." (...)

[ www.beol.hu/bekes/kek-hirek-bulvar/ejszakai-fantom-bantalmazza-a-szarvasi-noket-358950 ]

***

A második cikkben is a kormányt állítanám pellengére: Lázár János szemlátomást nem bírja a kritikát

Hódmezővásárhely polgármestere, országgyűlési képviselő (és még ki tudja milyen posztokat tölt be...) egyenes kérdésekre (elterelés képen) pökhendi személyeskedéssel válaszol.

Az alábbi néhány perces felvétel eredeti bevezetője: "Hódmezővásárhely 2011. évi költségvetési vitája. Lázár összemossa az Mszp-t a Jobbikkal, büszke az eladósodottságra és nem tudja ki jár luxusautóval."

Alább a felvétel.

A település egyik választott képviselője világos kérdéseket tesz fel Hódmezővásárhely -országos szinten No.1- eladósodottságával és a település közvagyonának további eladásának terveit illetően. A pökhendi válaszadást követően a megrágalmazott képviselő visszavág Lázár úrfinak és a sértések elhárítását követően az "elit úr" -fele részben az adófizetők rovására- havi 600 ezer forintos bérlésbe kerülő luxusautójára hívja fel a figyelmet a téma kontextusában.
Lázár szemlátomást afféle "kiválasztottnak" tekinti magát (helytelenül, hiszen a lakosság őt a köz szolgálatára választotta meg és nem "kiskirálynak" - a választói pedig bizonyára majd elszámolnak a saját lelkiismeretükkel) és a válaszában a mellette ülő "forradalmi politikusnővel" egyetemben még fokozottabb gúnyorral és pökhendi stílussal reagál, mellékesen pedig nem mond igazat, tagadja hogy a helyi Fideszben bárkinek is lenne luxusautója.

---

videa.hu/videok/hirek-politika/lazarnak-nincs-luxusautoja-eladosodottsag-hodmezovasarhely-jobbik-xToNhXUojWQQlUyq

---

Később aztán eszébe jutott, hogy tényleg van egy ilyen luxusautója (Audi S8 | m.blog.hu/au/autofilia/image/Rocko/alomgarazs/AudiS8_2.jpg | az 5 ezer köbcentis erőgéppel felszerelt luxus sportautó átlagára a 20 millió forint felé tendál)

...
"A választók dönthetik el, megéri-e nekik, hogy a Fidesz frakcióvezetője egy 450 lóerős luxusautóval jár. Ezt maga Lázár János mondta, akit az RTL Híradó kedden kérdezhetett először arról az autóról, amit havi 600 ezer forintért bérelnek neki. A Fidesz frakcióvezetője egy Audi S8-as autóval jár, amely tízhengeres és 5 ezer köbcentis. Lázár János a 450 lóerős sportverzióval közlekedik, amely akár óránként 250-es tempóra is képes. Ezt azonban a hódmezővásárhelyi polgármester nem tudja kihasználni, hiszen a magyar autópályákon 130 km/órás sebességkorlátozás van érvényben. Lázár János szerint a kocsi kiválasztásánál a márka nem, csak a biztonság számított. Naponta ingázik Hódmezővásárhely és Budapest között, havi 7 ezer kilométert tesz meg, ehhez pedig biztonságos autó kell neki - mondta. Az RTL Híradó riportere azonban az Audi zászlóshajója, az S8-as töréstesztjét nem találta a hivatalos európai biztonságtechnikai oldalon. A német autóklub is csak a jóval kisebb teljesítményű márkatársáról írja, hogy magas biztonságot nyújt. Lázár János az RTL Híradónak elmondta: érezte a közvélemény értetlenségét, hogy miért van erre szükség. Ugyanakkor hozzátette: gyorsan kell Budapestre utaznia, amihez jó gépkocsi kell. A politikus beszélt arról is: az a kérdés, hogy ez megéri-e a hódmezővásárhelyieknek, és megéri-e az adófizetőknek. Ér-e a munkám ennyit? "Ezt Hódmezővásárhelyen néhányszor már eldöntötték, mikor 70 százalékkal megválasztottak" - nyilatkozta a politikus. Az autó bérleti díját felerészben a hódmezővásárhelyi önkormányzat, felerészben pedig a Fidesz- frakció fizeti, így állják a havi 600 ezer forintos bérleti díjat, és a havi 300 ezres üzemanyagköltséget."
...

[ hirszerzo.hu/belfold/20110208_lazar_janos_luxusautoja ]

***

Nem jó előjelek.

FairyFeller 2011.02.12. 22:20:32

Nem meglepő: egyre kezelhetetlenebb a növekvő erőszak - a szakember rövidtávon nem lát reményt a változásra (én -személy szerint- a jellemző szemlélet érvényben maradása mellett hosszútávon sem...)

...
"A statisztikák szerint egyre több esetben támadnak rá közfeladatot ellátó személyre. Tavaly csak Budapesten tíz esetben volt szükség rendőri intézkedésre tanárokat ért támadások miatt. A törvény betűjén túl mentorok és újabban már rendőrök is részt vesznek az iskolai agresszió kezelésében. Majdnem mindegy, hogy elitiskoláról vagy éppen egy szakmunkásképzőről van-e szó, a konfliktust szinte bármi kiválthatja. Az erőszakot mint jelenséget nem lehet megszüntetni egy társadalomban, ám új oktatási módszerekkel és főleg a szakemberek jobb párbeszédével lehetne eredményeket elérni. Most már heti rendszerességgel találkozhatunk a pedagógusok bántalmazásáról szóló híradásokkal is. Tanórán támadnak rá a többnyire túlkoros, hátrányos helyzetű, vagy speciális nevelést igénylő kategóriába sorolt tanulók a kiszolgáltatott tanerőre. Egyre gyakoribb az is, hogy a vélt vagy valós sérelmeik miatt felháborodott szülők rontanak rá a meglepett pedagógusra az iskola folyosóján, a tanáriban, vagy a diákok előtt a tanórán. Az agresszió inkább mentális sérelmet okoz, elbizonytalanít és sokszor olyan lelki töréshez vezet, ami pályaelhagyással is járhat. A sajnálatos jelenségekre a jogalkotók is felfigyeltek, az új parlament egyik első lépése az volt, hogy a közfeladatot ellátó személyek közé sorolta a pedagógusokat. A törvény szigora mellett egyes iskolák jól megtermett „mentorokat” is alkalmaznak, akik már a kapuban megállítják a felbőszült szülőt, vagy ott ülnek az órán és tekintélyükkel vigyázzák a rendet. Szükség is van rájuk, mert a rendőrségi statisztikák a helyzet romlását vetítik előre. Míg 2009-ben összesen 337 esetben támadtak rá közfeladatot ellátó személyre, 2010-ben ez a szám 468-ra nőtt, igaz, e növekedés mögött az a nyári törvénymódosítás is ott állhat, hogy a közfeladatot ellátó személyek közé sorolták a pedagógusokat is. A 131-es esetszám-növekedés ettől függetlenül jelentősnek mondható. Nem mellékes az sem, hogy a támadások, garázdaságok majdnem egyharmadát mindkét évben ittas állapotban követték el. Területi lebontásban 2010-ben Budapest áll az élen, itt 10 esetben kellett intézkednie a rendőröknek amiatt, mert pedagógusra támadtak. Előkelő helyen van Hajdú-Bihar, ahol kilenc, és Borsod mellett Szabolcs, ahol nyolc-nyolc az esetszám. Meg kell jegyezni, hogy Veszprém, Vas, Békés és Nógrád megyékre viszont nem jellemző az erőszaknak eme formája. Feltűnő, hogy a veszélyes jelenségre éppen az internet hívta fel a figyelmet. Emlékezetes, ahogy egy ország szörnyülködött a fizikatanárát megalázó és egy mosdó alkatrészével ütlegelő középiskolás esetén 2008 tavaszán, ami az egyik osztálytárs mobiltelefonjával lett rögzítve és így kerülhetett fel a világhálóra. (Nem mellékes, hogy a történtek után elhagyta a pályát a tanár, vélhetően a lelki sérülései miatt egy szanatóriumban kezelték.) A kezdetben csak szórványosan jelentkező, erőszakos szülők által elkövetett támadások sem erősítik éppen a tanári tekintélyt. A nyilvánosságra került esetekben az apák mellett az anyák is legalább akkora számban főszereplők, de előfordult néhányszor, hogy az idősebb testvér tört be a tanórára. Nem megkerülhető a székesfehérvári szakiskola esete sem, ahol az elhibázott integráció miatt egy nagyobb csapat tartotta rettegésben az iskolát, a tanulókat és a pedagógusokat egyaránt. Itt végül állandó rendőri jelenléttel sikerült megfékezni az indulatokat, mert a helyi cigány kisebbségi önkormányzat is tehetetlennek bizonyult e téren. Az is biztos, hogy nem lehet minden problémás osztály elé rendőrt állítani, ugyanakkor a tanári kiszolgáltatottság is agresszióhoz vezethet. Jellemző példa erre az a közelmúltban történt eset, amikor egy tanórai konfliktusra a jól megtermett tanerő azzal tett pontot, hogy egyszerűen lefejelte az őt sértegető diákot. Az sem mellékes, hogy erről az esetről is készült mobiltelefonnal egy felvétel, talán ezért is szerezhettünk róla tudomást.

Új minőség a tanárok terrorizálása

Az oktatási rendszernek mindig is szembe kellett néznie az erőszakos viselkedéssel és azzal a problématömeggel is, amit mindez jelent. Rosta Andrea szerint a diákok közötti agresszív viselkedés egyáltalán nem szokatlan, ugyanakkor a tanárok megtámadása már egy új minőséget jelent. E jelenség hátterében számos ok állhat. A szociológus példaként említi a tanárok tekintélyének meggyengülését, „az iskola mint intézmény presztízsének” hanyatlását, a tömegképzés által jelentett minőségcsökkenést. Utóbbi esetében a tanárok kénytelenek lesüllyedni az uralkodó szinte, amit a diákok is érzékelnek.

Az elitiskolák sem mentesek az agressziótól, a lányok sem angyalok

Az egymás vagy éppen a tanárok terrorizálása nem feltétlenül csak a rossznak tartott környékeken vagy hátrányos helyzetű településeken fordul elő. Erre világít rá Rosta Andrea is, hiszen „arányaiban az elitiskolákban nincsen kevesebb erőszak, mint mondjuk egy szakmunkásképzőben”.

*

Ám az eszközökben eltérések figyelhetők meg

*

– teszi hozzá a szakember, mert előbbiben

*

„a nyílt erőszak helyett inkább verbálisan, vagy rejtetten jelennek meg az ilyen viselkedésformák”.

*

Persze meg kell említeni a szocializációs környezetet is, hiszen akik rosszabb családi helyzetből érkeznek, frusztráltabbak és rosszabb a konfliktusmegoldó képességük is. Tanult mintáik nem alkalmasak arra, hogy a konfliktushelyzeteket megfelelően kezeljék.

*

Főleg a hátrányos helyzetű fiatalok vesznek részt az iskolai erőszakos cselekményekben, ám a lányok sem maradnak ki ebből

*

– árnyalja a képet a szakember. Utóbbiakra főleg a verbális erőszak vagy a kiközösítés a jellemző, ugyanakkor a fizikai agressziót részükről jóval szigorúbban ítéli meg a társadalom.

Bármibe bele lehet kötni

*

A konfliktus kiváltó oka általában valamilyen

– nem feltétlenül etnikai –

„másság”.

*

A hajviselet, az öltözködés, bármilyen tényező katalizátor lehet. Rosta szerint alapvetően nem lehet megszüntetni az erőszakos viselkedést a társadalomban, így nyilván az oktatási rendszer keretei között sem.
„Az anómia mindig is jelen lesz, az ilyen erőszakos viselkedés kriminalizációja nem feltétlenül vezet célra.”

*

Számos részrendszeren keresztül a társadalom jobbítására van szükség, ebben a problémakörben rövid távon nem várhatunk eredményeket

*

– tette hozzá a szociológus. Szerinte meg kellene vizsgálni az olyan oktatási módszereket, amelyeket már az Egyesült Államokban sikerrel kipróbáltak.
„Nem egyénileg, hanem csoportszinten kell foglalkozni a gyerekekkel.”
Rosta ennek két okát is megnevezte: egyrészt így a csoportból korábban kiközösített vagy önként kivált diákok is újra részt vehetnek a közösség életében, másrészt jelentősen csökkenthető a diák-diák, tanár-diák rivalizáció.

*

Nagyon fontos lenne, hogy az órák alatt ne csak a tudás átadása, hanem a nevelés is kapjon fontos szerepet – teszi hozzá a szakember.

*

A tudásalapú társadalom mellett az értékalapú társadalom is éppoly fontos, s mindkettő alakításában az oktatás társadalmi alrendszere sokat segíthet. Rosta Andrea súlyos gondnak nevezte, hogy nincsen megfelelő kommunikáció a terület dolgozói, szakemberei között. Úgy látja, hogy a tanároknak akár negyedévenként is össze kellene ülniük pszichológusokkal, gyermekvédelmi referensekkel annak érdekében, hogy legyen pontos információjuk a problémás fiatalokról." (...)

[ www.mno.hu/portal/765282 ]

***

A "*" és "*" közötti kiemelések tőlem.
süti beállítások módosítása