HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Gyilkosság gyermekcsínyként

2011.02.03. 14:08 asperjangyorgy

Részlet a Stop írásából:
Megint hergelik Vonáék a romákat
 
 

Állítólag megfenyegették őket, ennek ellenére újra kijátssza a cigánykártyát a Jobbik: egy múlt előtti heti szerencsétlen haláleset ürügyén egy abaúji kisfaluban vonulnak fel csütörtökön fáklyákkal. A rendőrség készül: egyenruhás, félkatonai szervezetek, mint az Új Magyar Gárda és a Nemzeti Őrsereg is a Jobbikkal demonstrál.

Lakossági fórum, fáklyás demonstráció - az egytémájú, stagnáló támogatottságú Jobbiknak falat kenyérként jött jól egy alig 600 lakosú Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kisfaluban, Lakon január 23-án történt haláleset. Másnap délelőtt, a lakásában találták meg holtan a 81 éves nénit. Kutatásra, rablásra, dulakodásra utaló nyomok (bent) nem voltak fellelhetőek. A rendőrség elővette a falu rosszait: négy 12-14 közötti gyerek az utóbbi hónapokban azzal szórakozott, hogy esténként a falut járták, és ahol világosságot láttak, beugrottak az udvarra, lekapcsolták a villanyórát, majd elszaladtak. Kihallgatásuk során mindannyian elismerték, hogy jártak az udvaron, és lekapcsolták a villanyórát. Ezúttal azonban az idős asszony rajtakapta őket.

"Hatóságunknak megalapozott a gyanúja arra vonatkozóan, hogy a néni sérüléseit a gyermekkorú személyek a köztük kialakult szóváltást követően okozták" - közölte a rendőrség. A szegycsontján és a bordáin is megsebesült, a halálát azonban a koponyasérülés okozta.

A négy cigányfiú tette megosztotta a falut: többek szerint egészen máshol voltak 23-án este, és bár aszociálisnak, nem gyilkosnak ismerték őket. A rendőrség azonban - mint Egyedné Novodonszki Éva, a BAZ megyei rendőr-főkapitányság főelőadója a STOP-nak nyilatkozta - fenntartja az eredeti állítását, ennél többet azonban a haláleset okozása (tehát nem emberölés) miatt folytatott nyomozás érdekeire hivatkozva nem közölt. A gyerekeket a rendőrség átmenetileg intézetben helyezte el, sorsukról - mivel gyerekkorúak lévén - nem büntethetők, a helyi jegyző dönt majd, miután az ügyészség átadja neki az ügyet.

A felerészben roma lakosságú faluban addig is primer politikai érdekek tartják izzásban az indulatokat: a Jobbik csütörtök este felvonulással "emlékezik", és fórumom tiltakozik "az idős emberek halomra gyilkolászása" ellen, mint erről az egykori egri szkinhedvezér, Sneider Tamás országgyűlési képviselő beszélt.

A szélsőjobboldali párt rendezvényének fő szónoka a pártelnök Vona Gábor lesz. Ez jelzi, mennyire jelentős számukra az esemény, amit azonban nem egy előre kitervelt, haszonszerzési céllal elkövetett kegyetlen gyilkosság okán, hanem egy csínytevő gyerekek és a nyugalomra vágyó idős asszony közötti szóváltás utáni véletlen, szerencsétlen haláleset ürügyén tartanak.
 
Kedves Dyen!
A kommentjével teljes mértékben egyetértek. Már azt sem tartom gyermekcsínynak, hogy négy cigányfiú bemászik másnak a portájára, és lekapcsolja a villanyórát. Ezzel komoly kárt okozhatnak az illetőnek, ugyanakkor zaklatják. A zaklatás semmiképpen nem nevezhető gyermekcsínynak. Az pedig végképp nem, ha egy 81 éves idős nőt azért, mert ez ellen felemeli a szavát, a magántulajdon szentségét megsértők agyonrugdossák. Valamit világosan kell látni: nem az idős hölgy ment be más portájára, nem ő kapcsolta le más villanyóráját az esti sötétben, nem ő rugdosott agyon másokat, hanem mindez vele történt.
Érdekes és elgondolkodtató, hogy bár a gyerekek beismerték tettüket, a hozzátartozók váltig állítják, a gyerekek a nevezett időpontban otthon voltak vagy nem is tartózkodtak a faluban. Szóval a tények nem számítanak.
Ezeken a tényeken semmit sem fog változtatni a Jobbik harcosan cigányellenes tüntetése. Mindenki tudja, hogy valami más megoldásra volna szükség. De mert más megoldás nem látszik, ezért a Jobbik benyomul a résbe és felhatalmazottnak érzi magát. A gyűlölet további gyűlöletet szül.
Az eléggé nyilvánvalónak tetszik, hogy a törvényeink rosszak. Már megírtuk, hogy más országokban súlyos cselekményekért gyermekkorúakat is büntetnek. Nálunk, ha valaki 14 éves, következmények és büntetés nélkül gyilkolhat, miként a fenti eset bizonyítja. (És gyorsan mellé teszek egy miskolci példát: két cigányfiú este későn mínusz tíz fokos hidegben levetkőztetett egy fiatalembert, mert el akarták venni a ruháját, szerencséjére, méretben nem felelt meg a csínytevőknek. Így aztán összerugdostak egy 55 éves férfit, aki jelenleg is kórházban van, eltörött az állcsontja, ideiglenesen megvakult stb. Gyermekcsíny gyanánt!)
Van, amit komolyan kellene vennie a kormányzatnak, a rendőrségnek, az ügyészségnek, a bíróságoknak. De törvények híján egyrészt nem tehetnek a "csínytevők" ellen semmit, másrészt láthatóan nem is akarnak. Semmit nem tenni, hallgatni egyszerűbb, mint határozottan fellépni és világossá tenni, mi a csíny és mi a bűncselekmény. Csíny pl. idegen kertből egy-két szem érő körtét ellopni, de - véleményem szerint - bűncselekmény agyonverni egy 81 éves (vagy akárhány éves) embert, akkor is bűncselekmény, ha az elkövetők még 14 év alattiak. Egyszer már valahol meg kellene húzni a határt.
És hathatósan cselekednie kellene a kormányzatnak.
Mert csak komoly és határozott elképzelésekkel lehet változtatni. Olyan tüntetésekkel és beszédekkel, mint amikre most a Jobbik készül, csak olajat lehet önteni a tűzre.
És az kinek használ?

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr422635840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FairyFeller 2011.02.03. 15:13:21

Ez lesz a második Kiskunlacháza

Tisztelt Asperján úr!

Visszakérdeznék: a Kiskunlacházán a Horák Nóra-ügyért megtartott demonstráció, fáklyás felvonulás kinek használt, mi volt a célja?

Dr. Répás József, tavaly októberben (ezt meg szoktam jegyezni esetében összehasonlítva a Fidesszel) 73%-os szavazói támogatással újraválasztott helyi polgármester világosan, nemes egyszerűséggel kijelentette: "Azért demonstrálunk, mert a médiumok nem demonstrálnak. A médiumok hallgatnak."

Így volt ez 2008. november 28-án (Nórát december elsején temették el) a kiskunlacházi fáklyás felvonulás, erőszak elleni demonstráció esetén is, és így van ez ma, a "fülkeforradalmat" követően is. Világosan látni mindezt.

Kiskunlacházán "ELÉG VOLT!" akkor. És tömérdek más településen is elege van már az embereknek abból a félelemből, azokból terrorizáló a szituációkból, amelyeknek ki vannak téve, ők, családjaik, ismerőseik, más embertársaik egyaránt.
Nekem is elegem van, pedig én nem élek olyan kaotikus vidékeken, mint sok ezer más ember. Azonban a tendenciákból látni, hogy csupán idő kérdése, hogy én is ilyen helyzetben találjam magam, a családommal,a hozzátartozóimmal, vagy bárki mással együtt, akik nem biztonsági őrrel és elválasztó fallal rendelkező lakóparkokban laknak.

Ez egy éppen olyan "ELÉG VOLT!", a világ felé kiáltott figyelemfelkeltő demonstráció lesz, mint amilyen Kiskunlacházán volt, remélhetőleg (én remélem) hasonló nyilvánosságot fog kapni a Horák Nóráért, vagy sokkal inkább a Nórákért (immáron Ica nénikért) rendezett tüntetéshez.

De "ELÉG VOLT!" már Dunaújvárosban is. E hónapban (alig 2 héttel a tervezett laki után) Dunaújvárosban is demonstrációt szerveznek helyi civilek, azért hogy ne sikerüljön elsikkasztani, eltusolni a Víg Alexandrával történteket. Én személyesen feltétlenül tervezem rajta a részvételt és remélem, hogy nagyon sokan leszünk, hogy jön a média és mindenki olyan, aki együtt érez, aki fontosnak tartja ezt a közös ügyet, mindannyiunk ügyét.
Biztos vagyok benne, hogy mind a laki, mind a dunaújvárosi (vagy így lett volna a kiskunlacházival is...) örömmel eltusolnák, egy szót nem akarnak róla hallani a politikusok.
Hát most kénytelenek lesznek!
Kénytelenek lesznek majd a "főméltóságos urak odafent" nyilatkozni az "Ica nénik és az Alexandrák/Nórák helyzetéről" ma Magyarországon.

Én ebben látom ennek a tervezett demonstrációnak a nemes célját. Ha a Jobbiknak valamiben nyilvánvalóan igaza van, akkor azt nem lehet elvitatni tőlük. És ha a demonstrációnak haszna lesz, ha csak Lakon ezáltal végre nyugodtan alhatnak majd az idősek, akkor az asszonyok sírva fogják simogatni a gárdisták ruháját (ahogy az MEGTÖRTÉNT a Tolna megyei Fadd nevű településen). A médiumok úgy kussoltak erről, ahogy azt kell. A helyiek kiálltak az utcákra és tapsoltak, amikor a gárdisták ott demonstráltak a közelmúltban a terror ellen, a helyiek a kapukban álltak, tapsoltak, egy rövid ideig a település úgy érezhette, felszabadult. És nem utolsó sorban a demonstráció itt is (mint ahogy sok más esetben) "rá kényszerítette" a média és közvetve a politika figyelmét is a faddi helyzetre és úgy tudom, hogy azóta növelték a rendvédelmet a településen (megvan a felvétel, ahol a rendőr-szóvivő azt nyilatkozza, hogy Faddon a helyzet "nem kirívó" - hát nagyon szép és árulkodó, ezek szerint ez már-már általános Magyarország egyre több településén és sajnos ebben az elszólásban lehet igazság: www.youtube.com/watch?v=FSWVXdyajAA ).

Már most látni, hogy mi folyik a laki gyilkosság kapcsán. "Gyermekcsínynek", véletlenül, "gondatlanságból elkövetett halálokozásnak" tekinti a hatóság az ügyet.

Ezúton is gratulálnék a Fidesznek!

(a dunaújvárosi csendes demonstráció február 20-án este 8-kor lesz az Aranyvölgyi út 1 alatti rendőrkapitányságnál (Dunaújváros, Szent György út 1.) egy szál gyertya meggyújtására kérnek a szervezők - könnyen lehet, hogy Répás József is részt vesz majd)

K_Feri 2011.02.04. 10:34:34

Az is elég lenne, ha a 14 év alattiak bűncselekményeiért a szülők felelnének teljes mértékben, mintha ők követték volna el. Pluszban persze kiskorú veszélyeztetéséért is.

K_Feri 2011.02.04. 10:49:39

Az is elég lenne, ha a 14 év alattiak bűncselekményeiért a szülők felelnének teljes mértékben, mintha ők követték volna el. Pluszban persze kiskorú veszélyeztetéséért is.
süti beállítások módosítása