HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Íme, az igazságszolgáltatás

2011.03.24. 15:35 asperjangyorgy

A.Gy. : A mércét és mértéket nem ismerő magyar bíróság, íme, ismét bizonyította alkalmatlanságát. Ha két év felfüggesztettet kap az orvosnő, az is eléggé fegyelmező lett volna. De nem! A fasza magyar bíróság megmutatja, mit kell igazságszolgáltatáson érteni. Kifordul az ember gyomra! - Persze ezt csak véleményként írom.

 

Börtönbe küldték Geréb Ágnest

2011. március 24., csütörtök 14:55 | 9 perce frissítve

A Fővárosi Bíróság első fokon két év letöltendő fogházra ítélte Geréb Ágnes szülészt, bábát. A börtönből legkorábban egy év múlva szabadulhat feltételesen.

Geréb Ágnest foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésért ítélte el a Fővárosi Bíróság. A fogházbüntetés mellett a szülésznőt öt évre eltiltották foglalkozása gyakorlásától.

04

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Egy vádlott-társát 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, három vádlottat felmentettek.

Geréb ellen az emúlt években többször emeltek már vádat gondatlan veszélyeztetés miatt, 2007-ben pedig 3 évre eltiltották szülész-nőgyógyász hivatása gyakorlásától is.

A mostani büntetőper 2 éve kezdődött a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az esethez - amelyben egy ikerpár egyik tagja meghalt - később még 2 újabb ügyet egyesítettek. Miután időközben felmerült, hogy az egyik eset a vádtól eltérően súlyosabban, gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősülhet, a pert áttették a Fővárosi Bíróságra, ahol 2010 nyarán indult újra.

Beszorult a gyerek az édesanyába

A Fővárosi Bíróságon folyó büntetőper még azelőtt elkezdődött, hogy Geréb egy 2010 év végén történt ügy miatt előzetes letartóztatásba, majd onnan házi őrizetbe került. A büntetőpernek Gerében kívül további négy vádlottja van, és összesen négy ügy szerepel a vádiratban. A négy ügyből háromban volt szerepe Gerébnek.

03

A legsúlyosabb tárgyalt eset 2007 szeptemberében történt az Alma utcai Születésházban. A kisbaba válla elakadt a szülőcsatornában, Geréb hiába próbálta műfogással világra segíteni a gyereket, nem járt sikerrel, és a kihívott mentőorvos sem tudott segíteni.

Ezután bevitték a vajúdó édesanyát a Szent János Kórházba, ahol gátmetszéssel kiszabadították a gyereket a szülőcsatornából, de újraéleszteni már hiába próbálták. A kisbaba belehalt az oxigénhiányos állapotba.

Kiss Veronika ügyész próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést és foglalkozástól eltiltást indítványozott Gerébre. A védők a tárgyaláson az összes vádlott felmentését, illetve eljárási kegyelmet kértek.

Az ikerpár egyik tagja meghalt

2003 karácsonyán történt otthonszülés miatt vádolják maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel a bábát és társait.

02

A szülés egy Geréb által kölcsönkért lakásban folyt, ahol az első baba rendben meg is született, ikertestvére azonban nem lélegzett, amikor világra jött. Hiába kísérleteztek az újraélesztésével, ez csak a kiérkező mentőknek sikerült. A baba agykárosodást szenvedett, és fél évvel később, 2004 nyarán meghalt.

A harmadik eset, amely miatt Gerébet a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés alapesetével vádolják, 2007 októberében történt az Almai utcai Születésházban. A szülést nem Geréb, hanem egy másik vádlott vezette, de ő is jelen volt. Ebben az ügyben nem a baba, hanem az édesanya forgott veszélyben: kivérzett állapotban vitték kórházba.

A vádban szereplő negyedik ügy hasonló ehhez: 2006 őszén egy otthon szülésnél szintén kivérzett, életveszélyes állapotba került az édesanya. Ennél a szülésnél nem Geréb volt jelen, hanem a másodrendű vádlott, K. Ágnes, akire – Gerébhez és a negyedrendű vádlotthoz hasonlóan – halmazati büntetésként próbaidőre felfüggesztett fogház-szabadságvesztést indítványozott az ügyész.

05

A többiekre pénzbüntetést kértek

Foglalkozásától eltiltaná, de csak felfüggesztett szabadságvesztést kért Geréb Ágnesre az ügyész vádbeszédében. A büntetőper többi vádlottjára csak pénzbüntetés kiszabását kérte az ügyész. Kiss Veronika ügyész Geréb esetében súlyosító körülményként értékelte, hogy a bába több eset miatt áll a bíróság előtt, valamint azt, hogy büntetőeljárás hatálya alatt volt az egyik esetnél, egy másiknál pedig foglalkozástól eltiltás hatálya alatt állt. (2007-ben három évre eltiltották szülész-nőgyógyász hivatása gyakorlásától.) Enyhítő körülménynek számít az ügyész szerint Geréb és a többi vádlott esetében is, hogy hosszú idő telt az ügyek óta, és mindannyian több kiskorú gyermeket nevelnek.

Kegyelem

Geréb Ágnes és vádlott társai eljárási kegyelmet kértek március 17-én, az utolsó előtti tárgyalási napon. Cserni János bíró akkor azt mondta, csak akkor hirdet ítéletet a perben március 24-én, ha addig a köztársasági elnök nem ad kegyelmet Geréb Ágnesnek és társainak.

Schmitt Pál államfő eddig nem döntött Geréb Ágnes kegyelmi kérvényéről.

Az Alkotmány értelmében egyéni kegyelmet csak a köztársasági elnök adhat, ehhez azonban először a közigazgatási és igazságügyi miniszternek előterjesztést kell tennie. A határozat akkor válik érvényessé, ha azt az igazságügyi és rendészeti miniszter utólagosan ellenjegyzi.

04

Ha a kegyelmi kérelmet a köztársasági elnök elutasította, annak felülvizsgálatára nincs mód. A kérelmezőnek azonban lehetősége van újabb kegyelmi kérelmet előterjeszteni, ennek elbírálása a korábbi kérelem elutasításától függetlenül történik.

Az előző köztársasági elnök, Sólyom László hivatali ideje alatt több mint száz embernek adott kegyelmet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr272768207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása