HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Oszama bin Laden halott

2011.05.02. 13:06 asperjangyorgy

Magam is úgy vélekedem, hogy Oszama bin Laden megölése fontos lépés - mi felé? Erre már nem tudok egészen pontos és világos választ adni. Bin Laden jelkép volt és még inkább az marad. Mert a világban, a megosztott emberiségben sokféle igazság és hit él, és persze sokféle igazságnak hitt igazság és sokféle olyan hit, amely tévhit. De azt mindannyian tudjuk, hogy a történet nem 2001. 09. 11-én kezdődött, hanem jóval korábban.

Más egy világhatalom igazsága - lásd pl. a Római Birodalom történetét -, és megint más az elnyomott és a maguk hite szerint szabadságra vágyó népek igazsága. Egy ideig mindig a világhatalomnak van igaza, akkor is (és többnyire ez a helyzet), amikor nincs igaza, csak az érdekei felől úgy látszik és úgy láttatja.

Ha úgy tetszik, szégyen, hogy egyetlen emberre a világhatalom és annak egész fantasztikus apparátusa majdnem tíz évig vadászott. Ez azért volt lehetséges, mert azoknak, akik bin Ladent rejtegették, más volt és más maradt most is az igazságuk.

Az ilyen győzelmek ünnepelhetők és joggal ünnepelhetők, de kérészéletűek, mert egy ember csak egy ember, akármit is képvisel, ám amit képviselt, az az érdek és hit megmarad, és az egy ember helyébe majd újabbak lépnek. Nem feltétlenül úgy és olyan formában, mint azt bin Laden meghatározta. De azt mindannyian tudjuk, hogy bin Laden halálával nem szűnt meg az a szörnyű ellentmondás, amely az Egyesült Államok és a szolga népek között van.

Ha az Egyesült Államok (és szövetségesei) azt a pénzt, amit eddig a háborúra, a gyilkolásra költöttek Afganisztánaban (több ezer milliárd dollárt), az ország nevelésére, gazdaságának megépítésére, átformálására költötték volna, akkor mostanra Afganisztán a világ legfejletebb (vagy arra haladó) országa lenne. De nem ezt tették. Bosszút esküdtek és bosszúért lihegtek (nem ok nélkül, igaz, a világkereskedelmi központ elleni rettenetes támadásnak is előzményei és okai voltak). Egyszer majd kivonulnak a szövetséges csapatok Afganisztánból,  az ott élők hite, hagyományai megmaradnak és még sokáig újra és újra visszarendeződik minden a korábbi állapotba.

És elkezdődik egy újabb történet.

A világkereskedelmi központ lerombolásakor sok-sok ártatlan ember halt meg. A tett megbosszulása során sok-sok ártatlan ember halt meg. És még mennyi meg fog halni. Mert a gyilkoláshoz kiválóan ért a modern katonai fantázia és technika.

A jelképek pedig majd eszmeként hatnak tovább, amíg szükség van rájuk. És úgy tetszik, figyelembe véve az emberiség jelenlegi anyagi, mentális és lelki állapotát, jelképekre még nagyon sokáig szükség lesz, olyan sokáig, hogy talán bele is rokkan az emberiség, vagy esetleg bele is vész.

A már életében jelentéktelenné vált bin Laden most új életre kel, mert ez mindig így szokott lenni, legalábbis rövidebb távon. Aztán majd születnek új eszmék és azok szolgálatára új emberek.

De ezzel együtt jó és talán fontos, hogy bin Laden halott.

De a hatalmak, amelyeknek ez a diadala és fontos tette, tanul majd ebből az egész szörnyűséges történetből?

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr132871545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FairyFeller 2011.05.03. 22:54:39

Tisztelt Siegelindee olybá tűnik sokallta már az utóbbi napok cigány agresszorok akcióival kapcsolatos fennálló helyzetet, így visszavonult a témától.
Ezért ebben a hozzászólásomban leszorítanám a már 1 hete érkezett hozzászólását
[ asperjangyorgy.blog.hu/2011/04/24/tessek_mondani_ha_minket_nem_ciganyokat_er_serelem_mi_hova_menekuljunk#c13314404 ] az 5. helyről a "friss topikok" felületen. Remélem még visszatér!
Nemkülönben Asperján úr külön kiemelt topikban válaszolt a hölgynek [ asperjangyorgy.blog.hu/2011/04/26/level_siegelindenek ]. Ha úgy gondolja majd, e témában is, illetve más témákban is reagálhat.

Az imént a következő hírre lettem figyelmes: Amerikai elfogórakétákat telepítenek Romániába

...
"Megállapodott Románia és az Egyesült Államok arról, hogy Románia területén, a bolgár határ közelében ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas elfogórakétákat helyeznek el.

Az elfogórakéták részei az Európában kiépítendő amerikai rakétavédelmi rendszernek. A megállapodást Ellen Tauscher amerikai külügyi államtitkár jelentette be kedden, de a hírt Traian Basescu román államfő is megerősítette egy sajtónyilatkozatban. A megállapodás szerint az elfogórakétákat a romániai Olt megyei Deveselu településen lévő egykori román légi támaszponton helyezik el, a védelmi rendszer romániai elemei a tervek szerint 2015-ben válnak működőképessé." (...)

[ hvg.hu/vilag/20110503_elfogoraketa_romania_amerika ]

***

Iráni fenyegetésre hivatkoznak, holott: nincs fenyegetés, csak jó üzlet (mint általában...)

Egy magyar katonai portál, a KatPol szerint az iráni elnök beszédét anno szándékosan rosszul fordították le: ..."Tévhit: Irán katonai csapással fenyegette Izraelt és hogy "le fogja törölni a térképről"
Valóság: Irán egyetlen hatalmon lévő vezetője sem fenyegette meg Izraelt agresszív háborús cselekménnyel, minthogy ez ellentmond a "nincs első csapás" doktrinának, amihez az ország tartja magát. Az iráni elnök szó szerint azt mondta, hogy Irán nem jelent fenyegetést semelyik országra, Izraelt is beleértve.
Tévhit: De hát nem Mahmud Ahmadinedzsád fenyegetőzött azzal, hogy letörli Izraelt a térképről?
Valóság: Ahmadinedzsád Khomeini ajatollahot idézte, miszerint "a Jeruzsálemet megszállva tartó rezsimnek el kell tűnnie a történelem lapjairól". (in rezhim-e eshghalgar-i Qods bayad as safheh-e ruzgar mahv shavad). Ez nem valami esküdözés, hogy bevonulnak a tankok vagy hogy elindítják a rakétákat. Ez a remény kifejezése, hogy a rezsim összeomlik, mint ahogy az a Szovjetunióval is történt. Ez nem egy halálos fenyegetés valakinek.
Tévhit: De hát az iráni rezsim irracionális és őrült, ezért a kölcsönös elrettentés doktrínája nem működne velük szemben, nem?
Valóság: Az iráni politikusok racionális aktorok. Ha őrültek lennének, miért nem támadták meg soha egyetlen szomszédjukat sem? Szaddam Husszein lerohanta Iránt és Kuvaitot. Izrael többször is támadást indított szomszédai ellen. Ezzel szemben Irán soha nem indított háborút. Démonizálni egy népet azzal, hogy kiszámíthatatlanok egy régi propagandatrükk." (...)

[ katpol.blog.hu/2009/10/08/knn_kozel_keleti_hircsokor ]

--

A következő oldalon Juan Cole, közel-kelet szakértő internetes felületén számos érdekes, hasonló információ található: Top Things you Think You Know about Iran that are not True ("Dolgok, amikről azt hiszed, hogy tudod Iránról és nem igazak.")

[ juancole.com/2009/10/top-things-you-think-you-know-about.html ]

**

Szeretnék elérni, hogy néhány közel-keleti országtól féljünk, no meg attól, hogy a muszlimok terrorcselekményeket hajlamosak elkövetni, mindezt azonban a tavaly kiadott 10 évre szóló CIA jelentések a terrorizmusról megcáfolják. A muszlim terrorcselekményekhez a kategóriába soroltak között 4,5% körül arány sorolható. Tehát a muszlimok többsége, döntő többsége nem fanatikus. Vannak az iszlám kultúrának, a muszlimoknak az európaitól igen eltérő szokásik, gesztusaik, de ezeket tisztelni lehet, feltéve ha a tisztelet kölcsönös. Itt most nem az arab bűnözőkre gondolok (akiket a szicíliai, vagy a szerb, kolumbiai, stb. maffiózókhoz hasonlóan nem tartok vallásosnak), és nem is a muszlim terroristákra, akik erőszakosak és kirekesztőek, a befogadó európaiakat megvetik, ki nem állhatják (bár maradtak volna ott, ahonnan jöttek...) Más kérdés viszont, és talán el is lehet képzelni, ha valakinek lemészárolják, vagy lebombázzák a családját (tízezrek a Közel-keleten!), barátját, a népét, fanatikussá válik. A cél érdekében megpróbálják összemosni a köztudatban ezen országokat (főleg a Perzsa-öböl, vagy az arabok alternatív elnevezésében Arab-öböl környékén, ugyanis ezen országokban rengeteg a fosszilis energia, gáz és kőolaj formájában). A látszat is ezt támasztja alá, hiszen az arabok és a perzsák is valamelyest hasonló kinézetű népek, hasonló írásjeleket használnak, többnyire mind muszlimok, és az csak "hab a tortára", hogy Irak és Irán neve is hasonló (főleg angol kiejtésben). Csakhogy nagyon sántítanak ezek a dolgok. Egytől egyig. A perzsák és az arabok, így az irániak és az arabok között, noha kulturális értelemben nincs akkora különbség, mint például a hasonló analógia szerint szereplő románok és a romák között (különösen az angol, vagy más európai nyelvekben: romans - románok, illetve romas/romanys - romák), de a perzsák teljesen más kultúra. Az arabok és a perzsák, a törökök és egy sor más nép (a színes Közel-Keleten) nagy hatással voltak egymásra, kulturálisan, vallásilag, valamelyest etnikailag, azonban korántsem helyes összemosni a képet. A perzsák írásjelei az arabéhoz hasonlóak, de a nyelv kiejtésében teljesen más. Noha Irán neve Irakéhoz hasonló, Iránban sok féle nép él, de arányaiban csupán kevés arab. A muszlim világ nagy része szunnita, 20%-a viszont siíta, így Irán, Irak, illetve az éppen ez okból (ahogy Szaddam idején Irakban, úgy ma a gazdag Bahrein szigetén is szunniták nyomják el a siíta vallású többséget) van -a szintén sok féle lakosságú) Bahrein szigetén polgárháborús helyzet.
Lehetne folytatni, a Közel Kelet épp olyan sokféle kultúrájú és etnikumú, mint például Európa. Az arabok "egy kaptafára vétele" ahhoh hasonló, mintha az európai szláv népeket vennénk azonosnak, a szlovákokat, cseheket, lengyeleket, szerbeket, stb. Ennél még merészebb a közel-keleti nem arab népeket egy kalap alá venni.
Annyiban van összefüggés, hogy az iszlám egyik alapelve a: "Szemet szemért, fogat fogért".
Annak idején, 2001 szeptemberében 3000 ember halt meg a terrortámadásokban. Azóta a közel-keleti háborúkban több tízezer ártatlan halt meg, többségük pokoli halállal. Jellemzően muszlimok.
Ebből következően a hithű muszlimok még távol vannak attól, hogy: "kiegyenlítsék a számlát". A keresztények azt vallják Jézus után: "Ha megütik az egyik orcádat, fordítsd oda a másikat is". Vagyis új esélyt kell adni, türelmet kell tanúsítani, egészen addig, ameddig a "másik orcánkat" is megütik.
Az iszlám, de még a keresztény szemszögből sem meglepő talán, hogy a minap, Oszama Bin Laden halálhírének kapcsán több médiumban, de még hivatalos helyeken is [ hvg.hu/vilag/20110503_nemet_szovivo_obama_oszama ] -a szintén muszlim- Obama nevét írták Osama helyett.

"Obama a felelős ártatlanok ezreinek haláláért, ő volt az, aki megcsúfolta az iszlám és valamennyi vallás alapvető értékeit"

Ha minden igaz, akkor akár igaz is lehet...

---

Végül egy "kis hírcsokor"...

Taxisra támadtak, elvitték a kocsiját

...
"Taxisra támadtak az éjszaka Budapesten. A férfi a fején sérült meg, kórházba került. A rablók elvitték a kocsiját, de az autót pár órával később megtalálták - értesült a Független Hírügynökség. Úgy tudni, a taxist Kőbányán intették le, a fuvar a VIII. kerületbe szólt. A támadók, miután megérkeztek, nekirontottak a férfinak, a fejét ütötték és elvitték a kocsiját. Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint a 30 év körüli férfit fejsérülésekkel vitték a Péterfy Sándor Utcai Kórház Rendelőintézet és Baleseti Központba. Azt, hogy állapota mennyire súlyos, nem tudni. A kocsit végül megtalálták...A rendőrség későbbre ígért tájékoztatást az ügyről." (...)

[ velvet.hu/blogok/helyszinelo/2011/05/03/taxisra_tamadtak_elvittek_a_kocsijat/ ]

---

Szabadlábon a "VÉDEKEZŐ" (...) tettes

...
"Szabadlábon védekezhet az a ceglédi férfi, aki ellen közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt indított eljárást a Ceglédi Rendőrkapitányság, mert vasárnap rátámadt a kiérkező mentősökre.
A mentőszolgálat szerint továbbra is igen gyakoriak a munkatársaikkal szembeni agresszív cselekmények...A mentők márciusban közleményben hívták fel a közvélemény figyelmét, hogy mindenki, aki a feladatát ellátó egészségügyi dolgozót erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályoz a munkájában, esetleg bántalmazza, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A szóvivő tájékoztatása szerint azonban a felhívás óta is többtucatnyi támadás érte a mentősöket." (...)

[ magyarhirlap.hu/kronika/szabadlabon_vedekezo_tettes.html ]

---

Mentősökre támadt egy "védekező" Dióskálon

...
"Hétfőn délután egy mentőautó sofőrje tett bejelentést a Keszthely Rendőrkapitányságra, mert azt megelőzően egy dióskáli családi ház udvarán egy sérült személy ellátása közben őt és mentőápoló társát egy ott tartózkodó férfi több alkalommal meglökte, rugdosta, ezzel akadályozva munkájukat...A rendőrök elfogták és a Keszthelyi Rendőrkapitányságra előállították a férfit, aki ellen közfeladatot ellátó személy elleni erőszak elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást." (...)

[ zalaihirlap.hu/cimlapon/20110503_mentost_bantalmaztak_dioskalon ]

---

...
"A betörések és a lopások miatt a baracsi érintettek szombaton lakossági fórumot szerveztek a település szabadidőparkjában, ahol Mezei Zsolttól, a Baracsi Polgárőrség vezetőjétől megtudtuk, az elmúlt hetekben Mezőfalván tizennégy, míg Baracson tíz üdülőházat törtek fel.
- Az elkövetők nem csupán feltörtek, és kifosztottak házakat: ha nem volt mit elvinni, széttörtek mindent, ami az útjukba került. A szememben ez a betörések műfajának a legalja - mondta a fórumon Várai Róbert. Baracs polgármestere a megjelent lakók kérdésére, miszerint - Milyen lépéseket tesz az önkormányzat a betörések megelőzésére? - elmondta: a helyi polgárőrség tagjai, megerősítve a Cseh László vezette kisapostagi polgárőrséggel, sűrített szolgálatot vállalnak, s minden éjjel járőröznek a duna-parti üdülőházas övezetben. - Emellett javítjuk az érintett utcák közvilágítását is. Ezügyben már egyeztettünk az E.ON Hungária Zrt. illetékeseivel - emelte ki a polgármester. Mezei Zsolt azonban arra figyelmeztetett: mivel ezek az ingatlanok az év nagy részében lakatlanok, a legjobb megoldás az lenne, ha egy biztonságtechnikai cég munkatársait bíznák meg néma riasztóberendezések beszereltetésével és üzemeltetésével. Riasztás esetén ugyanis a cég értesíthetné a helyi polgárőröket, akik percek alatt a helyszínre érhetnek, függetlenül attól, hogy a tulajdonos ott van-e, avagy nincs." (...)

[ dh-online.hu/kronika-a_varos/20110503_ez_mar_a_mufaj__legalja ]

---

Felfüggesztett kapott a súlyos sérülést okozó "védekező"

...
"– Te vagy itt a kemény gyerek? – hallatszott a kaposvári Rippl-Rónai és Kontrássy utca sarkán, ám a kérdező nem várta meg a választ, szinte azonnal ütött. Versenyszerű bokszoló révén, ha hasonló nívójú ütést a ringben vitte volna be, edzője vélhetően megdicséri, hiszen áldozata azonnal padlót, pontosabban aszfaltot fogott az arcára mért horogtól. Mivel azonban barátnőjére váró régi haragosát támadta meg, így a dobogó helyett a vádlottak padján találta magát. Az ütéstől a megtámadott fiú összeesett, beverte a fejét a járdába, rángatózni kezdett, majd elájult. Testvére és barátnője hívta ki hozzá a mentőket, akik vonalasan törött nyakszirtpikkellyel és agyrázkódással szállították kórházba. A tizenöt esztendős bokszolónak– akivel a tantestületnek is meggyűlt már a baja, fegyelmi ügye is akadt – a Kaposvári Városi Bíróságon kellett felelnie tettéért. A fiatalkorú vádlottat az ügyészség súlyos testi sértés miatt állította a grémium elé – a sértett gyógyulás több mint hat hétig tartott, szerencsére maradandó károsodás nélkül. A bíróság végül hat hónap, két esztendőre felfüggesztett fogházra ítélte az utcán erősködő bokszolót." (...)

[ sonline.hu/somogy/kek-hirek-bulvar/ajultra-verte-a-tarsat-a-bokszolo-elitelte-a-birosag-374897 ]

---

Balog Zoltán: a "védekezőket" megvédik az "egyenruhás bűnözőktől" - cigányterrorról beszélni szociális populizmus - egyébként békés lenne az együttélés

...
"A társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár...Balog Zoltán...A romapolitikát illetően kiemelte a romák képzéssel összekötött közmunka-programokban való foglalkoztatását és az úgynevezett pozitív diszkriminációs intézkedéseket. Az eredményekhez idő kell, de már "elindult valami" - mondta. Kiemelte azt is, hogy a kormány megvédi a romákat. Mint mondta, a Btk. "egyenruhás bűnözésről" szóló hétfői módosításáig nem volt eszköz a kezében, hogy fellépjen a gyöngyöspataihoz és hajdúhadházihoz hasonló felvonulások ellen, a módosítás azonban "véget vet a félkatonai szervezetek felvonulásainak". Magyarországnak a romakérdésben "két arca van" - fogalmazott. Az egyik az, hogy a romák és nem romák között az elmúlt évszázadok folyamán létezett egyfajta békés együttélés, és már a rendszerváltást megelőzően, majd azután is voltak példák integrációs programokra. A másik arca - mondta - a paramilitáris csoportok felvonulásai, cigánygyűlölet és az, hogy egyesek az interneten "cigányterrorról" beszélnek." (...)

[ belfold.ma.hu/tart/cikk/a/0/94877/1/belfold/Balog_a_kormany_megvedi_a_romakat_a_tamadasoktol?place=srss ]

---

Öngyilkos lett egy 17 éves fiú

...
"A fiú testét a polgármesteri hivatal közelében lévő parkolóban találták meg. A rendőrök nyomoznak. Kedden reggel egy fiatal öngyilkosságot követett el Nagyatádon – közölte portálunk érdeklődésére Bíró Gábor, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. (...)

[ sonline.hu/somogy/kek-hirek-bulvar/ongyilkos-lett-egy-17-eves-fiu-testet-a-parkoloban-talaltak-meg-374997 ]
süti beállítások módosítása