HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Líbia merre?

2011.08.22. 15:42 asperjangyorgy

A szabadság bajnokának, az USA-nak csupán az a lényeg, hogy olyan új vezetés legyen, amely biztosítja számára nagyon jó áron az olajat. Egy ideig úgy tudtuk, hogy Kadhafi hétpróbás gazember, csupán a Szovjetúniónak és testvéri országainak jó. Aztán kiederült, hogy Kadhafi mégis szalonképes. Fogadta mindenki és bratyizott vele mindendenki. Senki nem mondta rá, hogy zsarnok. Senki nem állította, hogy törvénytelen módon van ott, ahol van. Adta az olajat és  engedte, hogy a NATO országok nagyvállalatai beruházzanak, és persze a hasznot kivigyék az országból. Senkit nem zavart, hogy nincs demokrácia, és a líbiai átlagpolgár sanyarú körülmények között él. Aztán más arab országokban felébredt a szunyókáló öntudat, ami kellemes lövöldözésre sarkallta a líbiai különböző törzsekhez tartozó arabokat, iszlamistákat is. Sokra nem mentek volna, akárcsak Szíriában, ha a francia elnöknek és buzgalma láttán az USA-nak eszébe nem jut, hogy most elkelne egy kis segítség, aminek otthon kedvező belpolitikai visszhangot lehet adni. És az igazságos, a demokráciáért életét és vérét adó NATO önjeleölt módon bombázni kezdett egy szuverén országot azzal az ürügggyel... Illetve ürügyet nem is kerestek, nagyhatalmaknak nem kell ürügy, egymás között lerendezik a jogtalanságot és a törvénytelenséget. Mert akármit is tett korábban Kadhafi és józan ésszel akármennyire el is ítéljük, azért az kétségtelen, hogy Líbia szuverén volt. Szabad és független (mint amennyire szabadok és függetlenek egyéb alávetettségben létező országok). Nem Kadhafit védem, hanem azt a módszert ítélem el, amelyet a nagyhatalmak mindig jogosnak találnak, bármit is tesznek, ha az érdekeik úgy kívánják.

Az Index alábbi, csatolt cikke nyilvánvalóvá teszi, hogy az átlagpolgárnak, bármelyik törzshöz is tartozik, a továbbiakban sem lesz jobb, sőt, elképzelhetően rosszabb, esetleg sokkal rosszabb lesz. De ez teljesen huszadrangú kérdés, ha az Egyesült Állmamok és szövetségesei (egy leszűkített Nato, vagyis a nagyhatalmak klubja) megtalálja a maga jutalmát mindazért a cselekményért, amellyel egy törvényes hatalmat és vezetést megbuktatott és szabad országot pedig porig bombázva a szolgaságába hajtott.

Mi lesz most Líbiával?

2011. augusztus 22., hétfő 13:10

A nyugati világ abban reménykedik, az Átmeneti Nemzeti Tanácsnak nevezett, Kadhafi egykori igazságügyminisztere által vezetett szervezet képes lehet boldog demokráciába vezetni Líbiát. Ez azonban nem lesz egyszerű: a tanács maga is megosztott, és egyáltalán nem biztos, hogy a líbiaiak el is fogadják majd uralmukat. A legrosszabb forgatókönyv a polgárháború lenne.

Ki győzött Líbiában? – erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni, pedig ha ez nyilvánvaló lenne, akkor könnyebb lenne megjósolni azt is, hogy kik és hogyan irányítják majd Líbiát.

Külföldi fegyverrel, de helyi vérrel
 

Kadhafi bukását nyilvánvalóan nem lehetett volna elérni a NATO légicsapásai nélkül, de a szárazföldi harcot már a helyieknek kellett megvívniuk.

110319-N-3154P-261

Nincsenek nyugati katonák az országban, mint Irakban vagy Afganisztánban voltak, amikor megdőltek az ottani rezsimek, igaz, ott a külföldi fegyveres jelenlét sem tudta elérni a békés átmenetet. De legalább mindkét helyen lett valamilyen, nyugatról támogatott kormány.

A politikailag sokkal nyitottabb Tunéziában és Egyiptomban sem oldódott még meg az utódlás kérdése a zsarnokok év eleji elűzése óta.

Líbiában sem lesz könnyű megtalálni az új utat.

Az Átmeneti Nemzeti Tanács lenne a megoldás?
 

Formálisan létezik valamiféle hatalom Líbiában, ez az úgynevezett Átmeneti Nemzeti Tanács. Az eddig Bengáziban működő szervezet amolyan ideiglenes kormányként kíván tevékenykedni. Sokat segít rajta, hogy már harminc ország, köztük az USA, Nagy-Britannia, Kanada és Németország is elismerte. Washingtonban a tanácsnak hivatalos nagykövetsége is van, igaz, a nagykövet pont ugyanaz az ember, aki Kadhafi idején is képviselte Líbiát, csak azóta átállt a felkelőkhöz.

Az Átmeneti Nemzeti Tanácsot támogató üzeneteket küldött az elmúlt 24 órában a NATO főtitkára, az amerikai és a francia elnök is. Abban bíznak a nyugatiak, hogy a légicsapásokkal, fegyverekkel, kiképzőkkel és segélyekkel az elmúlt hónapokban erősen megtámogatott szervezet képes lehet megoldani Líbia újjászervezését.

A tanács angliai összekötője szerint 15-20, egyik líbiai szóvivője szerint 10-15 hónap kellhet ahhoz, hogy az átmeneti vezetés konszolidálja az országot. Ez alatt többek között új alkotmányt írnának. Az első ígéretek szerint egy technokrata, részben tudósokból álló ügyvezető kormány alakulna.

000 Nic552266

Nem olyan egyszerű
 

Az Átmeneti Nemzeti Tanács azonban egyáltalán nem tűnik erős szervezetnek, mert líbiai legitimációja és belső egysége is erősen kérdéses. Marc Ginsberg, az USA egykori marokkói nagykövete és a térség szakértője egy hétfői elemzésében például azt fejtegeti, hogy a tanácsban legalább két nagyon fontos szárny működik párhuzamosan: a Kadhafi volt szövetségeseiből álló átálltak csapata, és a bengázi ellenzék.

A tanács elnöke, Musztafa Abdel Dzsalil egyértelműen az előbbiek közé tartozik, hiszen korábban Kadhafi igazságügyminisztere volt. És ebbe a csoportba tartozott a felkelők hadseregének alig egy hónapja meggyilkolt parancsnoka is, Abdul Fatah Junesz is.

Juneszt úgy ölték meg, hogy visszahvták a frontról, hogy kihallgassák, mert felmerült a gyanú, hogy titokban kapcsolatban van még Kadhafival. Junesz Kadhafi belügyminisztere volt korábban, februárban állt át a felkelőkhöz. Hogy pontosan kik és miért ölték meg, az még mindig nem világos. De a történetéből jól látszik, hogy egyáltalán nincs minden rendben a tanácson belül.

Nincs ellenzéki elit
 

A Kadhafitól elfordult egykori elit nagy előnye, hogy lényegében csak nekik van államigazgatási tapasztalatuk, hiszen az elmúlt 41 évben nem kadhafista semmilyen befolyáshoz nem juthatott az országban.Politikai ellenzék nem működhetett, nincsenek kialakult struktúrák a kadhafistán kívüli világon.

000 Par6220836
Musztafa Abdel Dzsalil az Átmeneti Nemzeti Tanács elnöke

Az átálltak nagy hátránya viszont, hogy a felkelők egy része egyáltalán nem bízik bennük. Erre nemcsak Junesz meggyilkolása utal, vannak egészen konkrét bizonyítékok is. Például a Miszratát keserves harcok árán megszerző ottani felkelők eddig nem ismerték el az átmeneti tanács fennhatóságát. Több, a felkelés közben alakult települési tanács is így van ezzel. És egyáltalán nem világos, hogy a most felszabadított fővárosi elit, vagy az ottani ellenzék hogyan tud és akar együttműködni, vagy beépülni a tanácsba.

A külföldi politikusok többsége az elmúlt napokban többször is visszafogottságra intette a győzteseket, vagyis azt kérik, hogy ne legyen vérbosszú. Kadhafi rezsimje azonban elég sok embert megölt és megkínzott az elmúlt évtizedekben ahhoz, hogy erre mégiscsak igény legyen. Az elmúlt hónapok vérzivatarai után pedig pláne sokan lehetnek az elégtételt követelők, ami pedig visszaüthet többek között az átmeneti tanács átállt vezetőire is.

A líbiai identitásnál vannak erősebb kötelékek is
 

Külön problémát jelent, hogy a líbiai társadalom egyáltalán nem egységes. Több elemző most arra emlékeztet, hogy nem véletlen, hogy az oszmán hódoltság idején a törökök is három tartományra osztották a területet, hogy kormányozható legyen a vidék.

Egyrészt a nagyobb települések egymástól távol vannak, és mindegyiknek erős saját identitása van. A mostani felkelésben kulcsszerepet vállaló bengáziak és a fővárosi tripoliak között például hagyományos az ellenszenv.

Hogy még bonyolultabb legyen a líbiai képlet, nagyon fontos a mai napig a törzsi hovatartozás is. Kadhafi sokáig nagyon ügyesen alkalmazta az oszd meg és uralkodj elvet a törzsek között, ám most minden felborult.

A Líbiához értő publicisták szerint nem szabad lebecsülni az iszlamisták igényeit sem, mert az erősen vallási alapon szerveződő megújulásnak is vannak bőven hívei Líbiában. A polgárháború réme minden líbiai elemzésben felmerül mostanság, mint a lehető legrosszabb, de nem irreális forgatókönyv.

A nyugatnak is elkelne a sikertörténet
 

A Kadhafi bukását végső soron kikényszerítő NATO-nak több szempontból is nagyon fontos lenne, hogy konszolidáció jöjjön. Egyrészt hatalmas presztízsveszteség lenne, ha Afganisztán és Irak után egy újabb nyugati beavatkozás hozna káoszt és vérzivatart. Az is világosnak tűnik, hogy egyik nyugati állam sem akar Líbiába bevonulni rendőrködni, erre most senkinek sincs se pénze, se politikai akarata.

000 DV932362
Charles Bouchard a nemzetközi erők parancsnoka és a NATO tevékenység vezetője tájékoztatót tart a NATO nápolyi bázisán még márciusban

Másrészt azért is fontos Líbia, mert hatalmas olaj- és gázkészletekkel rendelkezik. Az egyébként is válságban lévő nyugati gazdaságoknak – különösen Európának – nagy szüksége lenne a líbiai olajtermelés újraindítására. A mostani háborús károk miatt a tavalyi, napi 1,8 millió hordós kitermelést ugyan nem lehet egyik napról a másikra visszaállítani, de az átmeneti tanács egy szakértője szerint néhány hónapon belül a napi félmillió hordóig már el lehetne jutni. Ez biztosan csökkentené az olajárakat, ami most jót tenne a világgazdaságnak.

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr353171291

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megtörtént a fordulat Líbiában 2011.08.22. 17:03:01

A felkelőké az állami televízió, a prágai nagykövetségen zászlót cseréltek, majd elégették Kadhafi portréját.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása