HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Líbiai demokrácia

2011.10.21. 13:15 asperjangyorgy

 A Kadhafi halálát bemutató video jól érzékelteti, milyen demokratikus körülmények és lehetőségek várnak a "forradalmár" hősökre. Ismerős ez az őrület számomra valahonnan: például a Köztársaság téri vérengzésből, amikor is az elfogott ÁVH-as kiskatonákat a falhoz terelték és géppisztolysorozattal igen demokratikusan lekaszálták. Obama elnök sietett örvendezését kifejezni Kadhafi halála és a libiai demokratikus forradalom győzelme alkalmából. Jótékonyan megfeledkezett arról, hogy Líbiában minden másként alakult volna, ha hónapok óta nem bombázza a demokratikus NATO a zsarnoki rendszerű Líbiát.

Nem ismerem annyira a körülményeket, a líbiai helyzetet, hogy igazán komoly véleményt alkothatnék. Csak azt láttam, hogy a felkelők semmire se mentek az összevissza lövöldözéssel, amíg a NATO - Sarközy elnök buzgalmának köszönhetően - nem kezdte el folyamatosan bombázni a hatalmas területű és olajban gazdag országot. Tudjuk, hogy Szíriában is lövik a tüntetőket, de ott sem a NATO, sem az Egyesült Államok nem akar buzogni, mert Szíria védelmi képessége más, nem szólva arról, hogy azt az arab országok nem vennék túlságosan jó néven, nem is szólva arról, hogy a szíriai hatalmi viszonyok átrendeződésével felbomlana a közel-keleti katonai, politikai és gazdsági egyensúly.

Egy éve még minden EU-s államfő Kadhafinak udvarolt. Ölelgették és csókolgatták. Fontos volt a megtért bárány, mert fontos volt a földjében lévő kiaknázható olaj.

Azt már látjuk, hogy Egyiptomban nyögvenyelősen megy a demokrácia, persze csak addig, amíg egy keménykezű, és az Egyesült Államok szekerét toló diktátor uralomra nem kerül. Akkortól kezdve minden szép és jó lesz, az USA-ból olyan demokratikusnak látszanak majd a körülmények, amennyire csak annak akarják látni.

Miközben ott van az iraki nagy falat: se maradni, se "lelépni" nem lehet, sok-sok ok miatt. (Afganisztánról már egyáltalán nem is szólnék). Hogy a kurdokat az irakiak és a törökök egyaránt pusztítják, az nem bántja az igen demokratikus NATO jogérzékét és erkölcsi világát.

Közben ketyeg az iráni óra is. Hogy pontosan mit és mennyit mutat, senki nem tudja, már csak azért sem, mert Oroszország és Kína a fennálló helyzetből hatalmas hasznot húz és mindent másként lát és ítél meg, mint az Egyesült Államok kormánya.

 Szóval Kadhafi halott, az ellene lobogó gyűlölet egyesítette - a NATO segítségével - az egyesíthetetlent. Hiszen annyit tudunk, hogy Líbiában szinte ahányan vannak, annyiféle elképzelést támogatnak. Az Egyesült Államok egy pillanatig sem gondolja, hogy ott majd most kivirágzik a demokrácia, és ez nem is fontos számára. Hogy mi fontos? Mindannyian tudjuk: az olaj. Jöhet ott majd bármilyen zsarnok - és jön is, emiatt ne legyenek kétségeink -, de ez nem jelent gondot mindaddig, amíg az Egyesült Államok érdekeinek megfelelően cselekszik.

Kadhafi csúnyán végezte. Lehet, hogy az utolsó pillanatban könyörgött az életéért, de mégis állta a szavát, hogy a szülőföldjén akar meghalni. Ennyi igaz és bekövetkezett. Nem a NATO egyik bombája következtében, de a NATO-nak köszönhetően. A magam részéről nem sajnálom Kadhafit, de a helyzet alapvetően igen riasztó: a NATO egy álságos (és utólagos) ENSZ határozat alapján megtámadott teljes haderejével egy független országot és addig bombázta, amíg nem azok győztek, akiknek szívén, gyűlöletén, áldozatvállalásán keresztül végre odaléphet az olajcsaphoz és kedvére kezelheti. Sokáig úgy tűnt, hogy Líbiában csőcseléknek látszanak a "forradalmárok", vagyis a felkelők. Az Ezredes kivégzésének körülményei a csőcselék gyűlöletét sejtetik. Nos, ebből lesz majd demokrácia, mégpedig az Egyesült Államok igényei szerinti demokrácia. De addig és ahhoz még nagyon sokat kell szenvednie a líbiai népnek és sok áldozattal kell adóznia. És persze az elnyomottak, a lent élők, hiába van most és ideiglenesen náluk a fegyver, továbbra is elnyomottak és alant élők, illetve nyomorgók maradnak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr233319839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása