HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

A lányomnak mondom...

2011.12.31. 13:48 asperjangyorgy

 Képzeld el a következő helyzetet, akár egy hajóhadban, akár egyetlenegy hajón. A hajó ura mindenkinél nagyobb és erősebb, de nagyothall, rövidlátó, s más tekintetben is körülbelül ennyit ért a hajózáshoz; a hajó legénysége pedig marakodik egymással a kormányzásért, mert mindegyik azt hiszi, hogy neki kell kormányosnak lennie, pedig nem tanulta soha ezt a mesterséget, sem a mesterét nem tudja megnevezni, sem azt az időt, amely alatt tanonc volt;  s emellett mind azt hangoztatja, hogy ezt nem is lehet tanítani, sőt aki azt meri mondani, hogy tanítható, azt képesek összeaprítani;  közben pedig mind a hajó urának nyakán lógnak, esengenek és mindent elkövetnek, csak hogy rájuk bízza a kormányrudat; sokszor aztán, ha sehogy se tudják megpuhítani, másoknak ellenben sikerül, ezeket a másokat leöldösik vagy kidobálják a hajóból, a hajó derék urát pedig mandragórával, szeszes itallal vagy más módon úgyszólván gúzsba kötik, s aztán - a hajón lévő rakományt a maguk céljára használva - vezérkednek,  s állandó eszem-iszom közt folytatják útjukat, már amint ez ilyen embereknél természetes is; emelett agyba-főbe dicsérik, igazi hajósnak, kormányos tehetségnek, hajózási szakértőnek nevezik ki azt, aki ügyesen kezükre tud járni abban, hogy a vezérséget megszerezzék, akár úgy, hogy a hajó urát szép szóval megnyerik, akár úgy, hogy kényszerítik; aki pedig nem ilyen, azt - mint haszontalant - szidalmazzák, s közben fogalmuk sincs róla, hogy az igazi kormányosnak - ha valóban a hajó vezetője akar lenni - feltétlenül tanulmányoznia kell az évet, az évszakokat, az égboltozatot, a csillagokat, a szeleket, s minden e mesterséggel összefüggő dolgot; ezzel szemben így gondolkodnak: hogy valaki miképp juthat kormányossághoz, akár tetszik ez egyeseknek, akár nem - ennek sem az elméletét, sem a gyakorlatát nem szerezheti meg az ember a kormányzás tudományával egyidejűleg. Ha a hajókon ilyesmi megtörténhet, akkor annak a hajónak a legénysége, amelyen ilyen állapotok uralkodnak, az igazi kormányost csupán időjósnak, szószátyár és haszontalan embernek fogja tartani.

A fenti  gondolatokat Platón írta le 2400 évvel ezelőtt az Állam című munkájában. Az idézett szövegben a hajó tulajdonosa a nép, de a népet - legalábbis ideig, óráig - el lehet kábítani szép szavakkal vagy véres, kegyetlen, irgalmatlan elnyomással. Kár, hogy akik a hajó kormányrudjánál állnak, csak kormányozni akarnak, nem érdekli őket senkinek a gondolata, se az ókori filozófusé, sem az istenáldotta népé, amelyre, amelynek érdekeire hivatkoznak kétharmados gőggel, mindent pusztítva és romba döntve maguk körül. Az elkövetkező órákban sokan, sokféle helyzetben lévő emberek boldog, sőt az ideinél meg a korábbi éveknél boldogabb újévet kívánnak majd mindazoknak, akiket szeretnek, becsülnek, vagy akiktől tartanak.

De reményük közben alig van. Bevallom, reményem nekem sincs, legfeljebb reménykedésem. Rettenetesen megnyúzott, megviselt ez az év, olyannyira, hogy már elképzelni sem tudom, hogy jobb és más is jöhet.

Mégis mindazoknak, akik hűségesek maradtak a bloghoz, olvassák egy-egy korábbi írását, őszinte tisztelettel

BOLDOG ÚJÉVET kívánok. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr313509423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FairyFeller 2012.01.01. 23:59:24

Ha van nekünk, nálunk jó, úgy tartsuk meg. Ha van rossz, vessük meg. Nézzünk jobbat s próbáljuk átvenni, magunkévá is tenni. Ne a rosszat nézzük, amelyet a hatalmi elit elénk többnyire tár saját érdekeinek védelmében.

Soha nem volt nagyobb szükségünk morális megújulásra, megerősödésre, hiszen ez minden főbb bajunk forrása, ebben áll az igazi válságunk, hanyatlásunk. Meg kell újulnunk, erősödnünk, rá kell lépnünk a jó útra és nem szabad letérnünk. Ennek az országnak 20 évig legalább (!) 20 évig progresszív mód, jó úton való haladásra van szüksége.
A következő 20 évben az egész nemzet sorsa dőlhet el. És sosem fogunk majd össze, de ha csak 2-3-4 millióan leszünk együtt, már győzhetünk, diadalmaskodhatunk a gonosz árnyak felett.

Én mindig örömmel és tisztelettel olvasom az írásait, Asperján úr!
Az utóbbi napokban felfordulás volt a lakókörnyezetemben és csak keveset értem a számítógépemhez, ezért nem tudtam jó kívánságaimat jelezni, részemről.

Most viszont újra s továbbra is erőt, jó egészséget, Isten áldásával mindennek ellenére reményteli boldog, biztonságos 2012-es esztendőt kívánok Önnek és Családjának...tiszta szívvel! :-)
süti beállítások módosítása