HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

BELÁTOM, HIBÁZTAM

2007.11.29. 17:30 asperjangyorgy

Hibáztam, amikor negyven évi előkészület után megírtam a Jézus és Júdás aktáját. Hibáztam, amikor nem az evangéliumok agyontaposott útját követtem. Amikor az apokrif iratok világába is betévedtem. Az egyik irat szerint Jézus egy, Máriával erőszakoskodó római katona törvénytelen gyermeke volt. Én soha, de soha nem fogadtam el ezt az álláspontot. Azt akartam, hogy Jézus zsidóként lássa meg a napvilágot és zsidóként haljon meg, betöltve sorsát.

Tény, hogy az én könyvemben nem Betlehemben és nem karácsonykor született. De ezért hiába próbálna felelőssé tenni az egyház, hiszen ezt ezernyi tudós könyv megírta. Én szinte mindenhez, amihez csak lehetett, igyekeztem történelmi alapot keresni.

Talán ez a baj velem és a könyvemmel.

Ezért még csak tudomást sem hajlandó róla venni az egyház és a hitközség. Ha valamiben, hát ebben közös a gyökerük: egész pontosan abban, hogy csak azt fogadják el igazságnak, ami az ő evilági érdekeiket szolgálja.

És a nem vallásos kritikusok? Ők vagy túl vastagnak tartják a könyvet, vagy nem akarják magukat beleártani olyasmibe, ami állásfoglalásra késztetné őket. És az egyház nem felejt. Rövid az emlékezete, és mégsem felejt. Az örökkévalóságról papol, de mindent a jelen mérlegén mér le. Igaz, a mérleget, hogy stabilan álljon, kétezer évvel támasztja alá. Nem is billeg, véleményük szerint. Vízszintben is van. Tehát igazságosan mér.

A látszatok súlyos aranykeresztet hordanak a nyukukban és bíbor fejfedőt.

Az emberek százmilliói pedig belekapaszkodnak a látszatokba, hogy felemeljék a lelküket - a látszatok szentenciájához, mentve magukat. Miből is? A halandóságból a múlandóságba  papi búcsúztatóval, amely vigasz az élőknek és szentteltvíz a távozónak.

Mégis hibáztam, amikor megírtam ezt a könyvet.

Mert végül is bevallom, nem Jézusról akartam írni. Igen, ezt bevallom. Sokkal inkább alakjában a hitek és kétségek között verődő emberről. Az életünkről, amely akkor is keserves, ha tágas lélek viseli a kínokat. Csak az eszme nem roppan meg a kereszt súlya alatt. A halandó lény igen. És ha nagyon erős, akkor a többi halandó még nagyobb, még terhesebb keresztet ácsol neki. Ki van ez találva. Én mégis meg akartam írni az embert, azt az embert, aki legalább abban a tudatban hal meg, hogy a maga életének korlátain belül győzedelmeskedett. Akkor is a maga igazát vitte be a dicsőség és múlhatatlanság országának kapuján, amikor a felette álló, talán éppen isten eszméjét teljesítette be.

Hibáztam. Ha hibáztam, hát abban hibáztam, hogy az embernek meg akartam mutatni az Embert: önmagát. Sőt, önmagának nemesebb, igazabb és teljesebb arcát.

Hibáztam, mert nem vettem észre, hogy az emberek arca elgyőzikésedett, elfordultak igazi arcuktól, hamis hitekbe, torz ideákba öltöznek, és csak magukért cselekedve látják a cselekvés értelmét és indítékát.

János evangélista szerint hogyan mondta Jézus? Elvégeztetett. Mennyivel más ez a korrekció, mint az a korábbi végső jézusi sóhaj, miszerint: uram, uram, miért hagytál el engem? Én váltogatott sorrendben felteszem magamnak, és nektek mindkét kérdést.

Válaszoljatok rá, ha tudtok, ha akartok. Ha van még közötök: önmagatokhoz!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr61246927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OLVASÓ 2007.11.29. 19:22:24

Tisztelt Asperján Úr!
Miért csodálkozunk?A nép akarta,hogy így legyen.A nép nem azt akarta,hogy egy józan gondolkodású országot kezdjünk el építeni 1990.-től,hanem azt,hogy asziztálhasanak a köpönyeg forgató gaz ember "elvtársaknak",akik időközben,néhány év lapítás után előbújva az odúból,balra vagy jobbra csapódva politikussá cseperedjenek,majd minket a népet kioktassanak,hogyan kell becsületesen minimálbérből a reklámokból sugárzot életszinvonalon élni.
Jól tudják azt,hogy cirkusz kell a népnek.
A szülőket arra bíztatják,hogy a szabadidőt a hatalmas bevásárló központban töltse a gyerekével,akár éjjel 1.-kor is.Ne takarékoskodjál,hiszen a bank majd ad annyi kölcsönt,hogy még a temetésedet is megrendezheted belőle.
A viselkedésünk meg legyen laza,mint a Győzike családfőé.
Nem tudom,tegnap látni tetszett az ESTE című műsort,amiben egy rejtet kamerás felvételt mutattak be.Egy iskolában vették fel ahol megdöbbentő magatartással viselkedtek a tanulok a tanárukkal szemben.Ráadásul fiatal lányok,akikből nem sok jót nézek ki majd ha annyi idősek lesznek mint én.A témát ma folytatják a Szempont c.müsorban.Ha teheti tekintse meg,mert kíváncsi vagyok a véleményére.
Üdvözlettel:OLVASÓ

A. Gy. 2007.11.30. 16:50:15

Tisztelt Olvasó! Nem láttam a műsort. Bizonyára sok igazság van abban, amit ír, bár én nem szeretem a politizálást, különösen nem az egy oldalra húzót, az egyneműt, de mindenki véleményét tiszteletben tartom. Egyetlen apró megjegyzést engedjen meg. Az ember, ha megformálja a gondolatait, azzal is mutassa ki a magyarságát, hogy a magyar nyelv szabályait tiszteletben tartja. Nyelvhelyességi és helyesírási szempontból átjavítom az írását. Ezzel is segíteni szeretnék Önnek, hogy még igazabb magyar ember legyen. Üdvözli Asperján György
Tisztelt Asperján Úr!
Miért csodálkozunk?A nép akarta,hogy így legyen.A nép nem azt akarta,hogy egy józan gondolkodású országot kezdjünk el építeni 1990(.)-től,hanem azt,hogy asSziztálhasSUNK(anak) a köpönyeg(egybeírandó, így: köpönyegforgató) forgató gaz ember (egybeírandó, így: gazember) "elvtársaknak",akik időközben,néhány év lapítás után előbújTAK(va) az odúból,balra vagy jobbra csapódva politikussá cseperedTEK(jenek), HOGY(majd) minket(ide vessző kell, vagyis: ,) a népet kioktassÁK(anak),hogyan kell becsületesen minimálbérből a reklámok(ból) ÁLTAL sugárzotT életszÍnvonalon élni.
Jól tudják azt,hogy cirkusz kell a népnek.
A szülőket arra bíztatják,hogy a szabadidőt a hatalmas bevásárló központban töltsÉK(e) a gyerekÜKKEL(ével),akár éjjel 1(.)-kor is (de ezt általában így írjuk: egykor!!!!).(Itt másik gondolat kezdődik, valahogy így kellene áthidalni:) A gyereküknek azt mondják: ne takarékoskodj(ál),hiszen a bank majd ad annyi kölcsönt,hogy még a temetésedet is megrendezheted belőle.
A viselkedésünk meg legyen laza,mint a Győzike családfőé.
Nem tudom,tegnap látni tetszett (talán így: tetszett-e látni) az ESTE című műsort, (AMELYBEN) amiben egy rejtetT kamerás (egyébként rejtett-kamerás)felvételt mutattak be.Egy (OLYAN)iskolában vették fel(ide vessző kell, így: , ) ahol megdöbbentő magatartással viselkedtek a tanulÓk a tanárukkal szemben.Ráadásul fiatal lányok (SZEREPELTEK),akikből nem sok jót nézek ki(ide vessző kell) majd ha (MAJD) annyi idősek lesznek (ide vessző kell, mert hasonlat következik) mint én.A témát ma folytatják a Szempont c.mŰsorban.Ha teheti(ide vessző kell) tekintse meg,mert kíváncsi vagyok a véleményére.
Üdvözlettel:OLVASÓ
Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása