HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

Kétféle jog áldozatai és nyertesei

2008.05.19. 20:00 asperjangyorgy

Ma már, a szörnyű bírósági megleckéztetés után, pontosan tudom, hogy nem lett volna szabad védelmembe vennem a 23 évesen meggyilkolt Labancz Anna miskolci ápolónőt. Én azért írtam meg A Labancz Anna gyilkosság című regényt, mert szerettem volna felhívni a fiatal nő rettenetes halálára a közvélemény figyelmét. Abban bíztam, hogy - majdnem negyven évvel a gyilkosság után - a bíróság az én véleményemet is figyelembe veszi, mielőtt kiszabja példamutató ítéletét. És abban is bíztam, hogy a közvélemény józanabbik része tüntetőleg mellém áll, a pártomat fogja, illetve magáévá teszi az áldozat ügyét.

Nem így történt. A legtöbben, akik különböző fórumokon hozzászóltak az ügyhöz,  egyrészt megtaposták Anna emlékét, rossz firmának minősítve, olyannak, aki jószerivel rászolgált a méltatlan halálra, másrészt úgy képzelték, hogy gennyesre kerestem magamat a könyvön, miközben megtiportam egy elmondhatatlanul tisztességes, jámbor és józan ember becsületét. Azt senki nem vizsgálta, hogy az a bizonyos becsület kiállja-e a tisztességesség, a jámborság és a józanság próbáját. Mert ha a vizsgálat után az derül ki, hogy sem az egykor nyomozó miskolci rendőrtiszteknek, sem nekem, aki az ő véleményüket, megállapításaikat követve próbáltam leírni Anna küzdelmes életét, nem volt igazam, akkor megérdemeltem volna a leckéztetést.

Én a könyvet alapvetően azért írtam, mert az áldozatok, az egyre gyarapodó áldozatok mellett kívántam szólni. Most Mórahalmon öltek meg három embert. Állítólag, rendőrségi vélemények szerint egy 26 éves fiatalember a tettes. Egyes híradások szerint szerelemféltésből, más híradások szerint nyereségvágyból ölt. Hogy ez utóbbi esetben mit lehetett abból a nem különösebben mutatós házból elvinni, amiért érdemes volt három embert agyonszurkálni, fel sem tudom fogni.

De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy szinte naponta meggyilkolnak valakit vagy valakiket, mert nem számít az emberélet. Mert nem számít az embereknek a saját életük, a saját jövőjük, a saját élhető életük sem. Immár lassan semmilyen érték nem szent. Immár egyszerűbbnek látszik a problémák rendezése gyilkolás árán. Immár úgy marják az emberek egymást, hogy a segítségül hívott rendőrökre is késsel támad a feldühödött veszekedő. És a rendőr nem nézheti, a vitában kinek mekkora az igazsága; aki rendőrre késsel támad, annak rögtön szétlövik a lábát. Nem próbálják lecsitítani, nem próbálják más módon rendre inteni, szétlövik a lábát, esetleg örökre nyomorékká téve, miközben elképzelhető, hogy az ő oldalán volt a nagyobb sérelem, megbántottság, kiszolgáltatottság. Nem állítom, csak a sokféle igazság okán óvatosan feltételezem.

Mindegy ez már.

Néha úgy tűnik, hogy lassan minden mindegy ebben az országban.

És az is látszik, hogy kétféle jog létezik. Egyik azoknak, akik a hatalom részesei (esetleg éppen ellenzék gyanánt), a másik azoknak, akik elszenvedik a mások és önmaguk csalódottsága, tehetetlensége okozta sérelmeket, fájdalmakat, ostobaságokat.

Kivész a lakosságból az öntudat. Mennyiszer és milyen erővel hangoztatta József Attila az öntudatot, mint az ember, a társadalmi egyed létezésének egyik legfontosabb eszközét és feltételét.

Miért kell fegyvert veretni belőle arany öntudat? - kérdezte a költő kétségbeesetten.

Azért, hogy megvédjük magunkat immár önmagunkkal szemben is. Remélem, van még e hazában, ki érti, hogy mire gondolok ezzel.

1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr35477443

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Melbourne Florist 2018.02.27. 18:36:08

Szolgálati közlemény No.1 - KatPol Blog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bfalu 2008.05.19. 22:57:10

Szepes Mária szerint " Öntudata minden embernek van, de legtöbbször hamis célokra pazarolja. Értékét lerontja az önimádat, személyes fontoskodás és az a hiábavaló kívánság, hogy sorsába a körülmények szerencsés összetalálkozása hozzon hirtelen javulást."Pallas nagylexikona pedig úgy tartja, hogy az öntudat annyi is mint önérzet, aki saját becsét érzi és másokkal is érezteti.
Kis hazánkban sajnos nem csupán a jog, hanem az erkölcsi értékrend is rossz irányba kanyarodott. A z öntudat-önérzet- egyenlő lett a hatalomvággyal. A hatalomvágy egyenlő lett mások eltiprásával, hazug ígéretekkel, amikről már kimondásuk pillanatában tudni lehet, hogy teljesíthetetlenek.
A rendőröknek sok esetben túlságosan meg van kötve a kezük- más esetben pedig túl nagy a hatalmuk. A bíróság olyan esetben alkalmaz drákói szigort ( Labancz Anna-ügy), mikor nem csupán érthetetlen az ítélet, de fájdalmasan nevetséges is. Más esetben ugyanezen bíróság szinte vállrándítással, nagyvonalúan keresztüllép a jogtipráson. Valóban- lassan minden mindegy. Az emberi értéknek egyre kisebb az értéke, miközben egyre jobban kapaszkodunk érte. Sajnos azonban a szavakat nem követik tettek. Minden ünnepen elhangzik egy-egy jól csengő közhelyekkel teli lelkesítő beszéd, mely példának állítja nagyjaink emberségét, hitvallását- a beszéd felolvasása ( hisz ki az ma már, aki kívülről mondja el a saját beszédét?)után pedig lohol tovább önnön anyagi értékeit hajszolni. Étékeit, vagy inkább érdekeit.
Próbálok reménykedni a jövőben, bízni az elkövetkező generációk tiszta lelkületében- de félő, hogy csalódni fogok.
"Akár egy halom hasított fa,
hever egymáson a világ,
szorítja, nyomja, összefogja
egyik dolog a másikát
s így mindenik determinált.
Csak ami nincs, annak van bokra,
csak ami lesz, az a virág,
ami van, széthull darabokra." ( József Attila)
süti beállítások módosítása