HTML

Asperján György

Asperján György író Blog oldala

Friss topikok

  • csaba1959: Két könyvéről tudok ami megjelent: Vészkijárat bejárat, és Vetkőzzünk meztelenre.1976-ban. (2021.10.23. 14:47) Wittner Mariska erényességéről
  • Sheriff_007: @mirnyák: Ez semmilyen igazságszolgáltatás... Másrészt hogy évülhet el 20 év alatt egy ilyen brutá... (2020.12.27. 14:01) RIPORT A NÉPSZABADSÁGBÓL
  • Sheriff_007: Érintettség nélkül és úgy, hogy a gyilkosság idején még rég nem éltem is tombol bennem a düh, hogy... (2020.10.15. 14:19) Labancz Anna 42 éve halott
  • istvankalman: Egy dologban biztos vagyok: A nyomozóhatóság - különös tekintettel az elkövetés időszakára !!! -, ... (2020.10.01. 01:22) Labancz Anna gyilkosa ma 65 éves
  • Szabó Tiborné Hajnalka: @asperjangyorgy: Ez nagyon igazságtalan! Hogy lehet, hogy nem a gyilkos kapja a büntetést, hanem ... (2019.11.30. 14:40) Reménykedés

Linkblog

A tehetségtelen Szolzsenyicin

2008.08.05. 20:51 asperjangyorgy

A Népszabadság nekrológját író szerző szerint az Iván Gyenyiszovics egy napjának Nobel-díjas írója "nem volt tehetséges  író". A többi között miért nem? Néhány sorral lentebb a cikk írója erre is választ ad: "Élete utolsó műve botrányt kavart: az oroszországi zsidókról szóló 200 év együtt (2001-2002) két kötete antiszemita sztereotípiákból összeollózott áltudományos mű". És a cikk befejező félmondata: "... egy tolerancia híján lévő író vajon tolerálható?"

Szolzsenyicin egész életműve ellentmondásos és szinte mindegyik műve botrányt kavart: a kommunizmust éppúgy bírálta mint a Nyugat fogasztói társadalmát. Nem akarom őt Tolsztojhoz hasonlítani, de Tolsztoj is nagyon-nagyon ellentmondásos író volt, de ettől még lehet, hogy tehetséges.

Nekem egyébként az a véleményem, hogy az Iván Gyenyiszovics egy napját az olvasni tudó emberek még akkor is olvasni fogják, amikor a Népszabságról és annak kis nekrológ-írójáról már mindenki mindörökre megfeledkezett. Mert ez a mű azt az egyszerű és az életet minden helyzetben pozitívan igenlő embert mutatja be, akire példaként és lelki támaszként mindig is szükség lesz. Miként arra a műalkotásra is, amely ezt a nagy orosz írók hagyományait követve csodálatos egyszerűséggel és művészi mélységgel mutatja be.

Talán nem ebben a cikkben kellett volna megemlíteni, hogy Solohov Szolzsenyicin betiltását követelte, amit el is ért. Egyrészt ez ebben a formában nem igaz. Másrészt a brezsnyevi vezetés a kellemetlenné vált és Nyugaton felkapott Szolzsenyicint akkor is betiltotta volna, ha Solohov egyenesen kiáll mellette. Solohov emberi értékéből az említett magatartás mindenképpen levon valamennyit, miként egy-két műve is, ettől még a Csendes Don a világirodalom tíz legnagyobb regénye között tartandó számon, és Grigorij valamint Akszinya szerelme akkor is minden szerelmek között kiemelkedő szerelmi ábrázolásnak fog számítani, amikor például Kertész Imréről már a kutya sem fogja tudni, hogy szintén Nobel-díjat kapott, pedig a cikk szerzője szerint Kertész Imre bizonyára tehetséges író, és soha nem ágált senki betiltása mellett.

Szolzsenyicin az orosz irodalom jelese volt. Akkor is, ha ma már kevsen olvassák, hiszen Tolsztojt is kevesen olvassák, és nem is a remek Alekszej Tolsztojról, hanem a Lev Tolsztojról beszélek.

Ez a nekrológ nem Szolzsenyicinre vet rossz fényt, hanem a Népszabadságra.  De a Népszabadságra már annyi minden vet rossz fényt, hogy ez a kis mocskosság aligha ront rajta. És, sajnos, ennek ellenére az ország legjobb napilapja. Milyen lehet hát a többi?!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asperjangyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr1602491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csio 2008.08.05. 22:52:27

Olvasgatva a neten,meglepő hírre kaptam fel a fejem. A cikk 2004. áprilisában jelent meg, de valahogy kimaradt az életemből. Íme a hír:
" A Walt Disney a téli szezonban új, realista animációs filmmel rukkol ki. A Disney Szolzsenyicin: Iván Gyenyiszovics egy napja című regényét filmesíti meg, a főszerepben Miki egérrel. A film Bolondos dallamok Szibériában címmel kerül a filmszínházakba. A filmben feltűnik Donald kacsa egy csekista szerepében, valamint Tapsi Hapsi, aki a lágerparancsnokot alakítja."
Remélem csak valami idétlen tréfa volt, bár nem olyan jellegű oldalon találtam.

Gyevi bíró 2008.08.16. 14:12:35

Szívesen elolvastam volna az eredeti nekrológot. Aki Szolzsenyicint antiszemitának tartja, vélhetően nem sokat olvasott tőle. Például a nálunk Pokol tornáca címen megjelent Első kör című regényében a pozitív főhős zsidó. Jelenkorunk legnagyobb írója távozott, és foglalta el helyét a világirodalom klasszikusai között. Tényleg csak Tolsztojhoz lehet hasonlítani.

Gyevi bíró 2008.08.16. 14:15:00

Csio, nem április 1-i hírről van szó?

csio 2008.08.25. 07:38:57

Szia,
a dátum alapján nem, bár kétségtelenül a bolondokhoz lehet köze:-)
süti beállítások módosítása